PALACHINKA

Bila sam jako vesela kad je Marijin blog dobio najviše glasova u ovomjesečnom krugu igre FBI rukavice. Ne moram posebno naglašavati da je riječ o jednome od meni najdražih gastro blogova. Bilo mi je veoma teško odlučiti s kojim ću se jelom pridružiti inspekciji, a primijetila sam da zbog kroničnog nedostatka vremena uglavnom posežem za jednostavnijim receptima.

Tako sam i sada izabrala ova dva prilično jednostavna, no nadasve ukusna jela!

Piletina s mladim lukom
Radila sam točno po Marijinom receptu, kao prilog sam skuhala staklene rezance, a rezultat je bio brz i ukusan ručak!




Piletina s ananasom i sezamom
Ovdje sam preskočila papriku. Sve ostalo radila sam po Marijinim uputama, kinesku kuhinju ionako svi volimo, kombinacija ananas-piletina je fenomenalna i opet smo bili zadovoljni. Ovaj je put prilog bila riža.



23.02.2009. u 21:46 | 3 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

ČOKOLADNA TORTA



Ovo je jedna vrlo jednostavna torta. Brzo je gotova, a baš svima se svidjela.

Tijesto:
175 g maslaca
250 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
4 žutanjka
4 bjelanjka
100 g oštrog brašna
40 g kakaa u prahu
2 žličice praška za pecivo
175 ml mlaćenice

Glazura:
200 g čokolade
100 g maslaca

Priprema:
Upalite pećnicu na 180 stupnjeva. Miksajte maslac, šećer i vanilin šećer te dodavajte žutanjke, jedan po jedan. Posebno pomiješajte brašno s praškom za pecivo i kakaom. Smjesi od maslaca, šećera i žutanjaka dodavajte naizmjenice mješavinu od brašna i mlaćenicu. Od bjelanjaka napravite čvrsti snijeg te ga žlicom umiješajte u smjesu. Ulijte sve u kalup za torte pecite oko 1 sat. Ostavite tortu da se ohladi i pripremite glazuru. Na pari rastopite čokoladu i maslac. Zatim ostavite na sobnoj temperaturi da se glazura malo stisne. Namazite cijelu tortu. Ohlađenu tortu po želji poslužite s tučenim slatkim vrhnjem. Uživajte!

17.02.2009. u 23:24 | 9 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

KRAFNE



Ovo su moje prve krafne u životu. Dobro, radila sam ih i prije nekoliko godina, ali su završile u smeću vrlo brzo. I ove danas su miljama daleko od neke savršenosti, no bile su jestive, meni čak i fine. Nemaju žutu crtu, šmrc. Nisu savršeno okruglaste, šmrc. Nekako su duguljaste, premda sam ih oblikovala savršeno okruglom čašom. Mazala sam ih pekmezićem i tak sam se najela da mi je sada zlo.
Recept sam našla u onom subotnjem dodatku Jutarnjeg lista Gloria IN. Na slici su mi baš lijepo izgledale (no tko mi garantira da su na slici baš krafne rađene po tom receptu) pa sam ih odlučila isprobati.

Sastojci:

550 g glatkog brašna
5 žutanjaka
100 g maslaca
3 vanilin šećera
100 g šećera
2 žlice ruma
1 kocka kvasca
1.5 dl mlijeka
ulje za prženje

Priprema:
U malo ugrijanog mlijeka razmutite malo brašna, šećera i kvasac. Ostavite na toplom da se digne. Od brašna, ugrijanog maslaca, toplog mlijeka, žutanjaka, kvasca, ruma i šećera zamijesite glatko tijesto. Mijesite dok se tijesto ne počne odvajati od posude. Pećnicu ugrijte na 50 stupnjeva, stavite u nju posudu a tijestom da se digne. Kad se tijesto digne, premijesite ga i vratite u pećnicu da se opet digne. Tijesto razvaljajte na debljinu od 1 cm i s pomoću kalupa ili čaše oblikujte krugove. Ostavite ih desetak minuta na toplom. Sada ih pržite u dubokom ulju te stavite na papirnati ubrus da se ocijede, pospite šećerom u prahu i poslužite!

11.02.2009. u 20:52 | 3 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

BIŠKOTI S BRUSNICAMA I BIJELOM ČOKOLADOM



Do ovih biškota zapravo nije trebalo doći. Imala sam namjeru napraviti nešto sasvim drugo pa tako i objaviti nešto sasvim drugo. Riječ je o kuglofu s brusnicama, bijelom čokoladom i mascarponeom. Sve je išlo ko po špagi, nikakvi se problemi nisu pojavljivali, iako nisam baš radila u miru, paralelno sam i ručak kuhala. Kuglof je lijepo požutio, izvadila sam ga iz pećnice da se malo ohladi i napokon sam ga odlučila izvaditi iz kalupa. Tu su nevolje počele, nije htio van. Bilo je drž-nedaj, lupala sam, osvajala ga nožem od kalupa, no ništa! Na kraju je jedna polovica kuglofa ispala van, a druga ostala zakeljena u kalupu. Sve sam bacila u smeće. Nevjerojatno je koliko me takve situacije mogu izbaciti iz takta. Iduće sam jutro išla baki i dedi na kavu i htjela im odnijeti komadić kolača. tuzan

No srećom, svanuo je novi dan, i to još sunčan. cool Ne budi lijena, ranom sam zorom krenula u izradu nečega drugoga, ovih biškota. Ostalo mi je brusnica i bijele čokolade pa sam se bacila na posao.

Sastojci:

130 g maslaca
150 g šećera
2 jaja + 1 žutanjak
1 vanilin šećer
245 g brašna
1 žličica praška za pecivo
malo soli
45 g kakaa u prahu
80 g suhih brusnica
80 g bijele čokolade izrezane na komadiće

Priprema:

Miksajte maslac, šećer i vanilin šećer pa smjesi dodajte jaja i žutanjak. Posebno promiješajte brašno, prašak za pecivo, kakao i sol. Zatim pomiješajte smjese. Na kraju dodajte brusnice i bijelu čokoladu i promiješajte žlicom. Oblikujte dvije štruce, duge oko 25 cm. Ruke malo navlažite vodom. Štruce stavite na masni papir i pecite na 180 stupnjeva oko 30 minuta. Izvadite ih iz pećnice i ostavite da se ohlade desetak minuta. Zatim štrucu prebacite na dasku za rezanje i narežite na ploškice debele oko 1.5 do 2 cm. Ploškice vratite u pećnicu i pecite ih još 15-ak minuta. Po želji možete rastopiti bijelu čokoladu s malo ulja pa umakati biškote do pola. Meni nije baš ostalo puno čokolade pa sam imala za glazuru za samo nekoliko keksića.

Sve je bilo relativno brzo gotovo, baka i deda nisu dobili kuglof, ali su dobili kutiju biškota!

Sličan recept: Čokoladni biškoti.

Biškoti su ujedno i moj ovomjesečni doprinos igri Ajme, koliko nas je, čija je domaćica Vera!

07.02.2009. u 20:23 | 7 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>