|
TORTA OD LJEŠNJAKA
Prvi put se i ja pridružujem igri Kuvarijacije koju je osmislila Maja s bloga Cooks and Bakes. Budući da sam predložila recept koji je dobio najviše glasova, ne bi ni bilo u redu da ga ne isprobam.
I inače volim Jamiea Olivera i njegove recepte koji istodobno odišu jednostavnošću i kreativnošću. Takva je i ova torta, vrlo jednostavna za pripremanje, a ujedno originalna te veoma zanimljivog okusa.
Radila sam sve po receptu, samo sam umjesto marmelade od marelice upotrijebila domaću marmeladu od naranče. Mislim da nisam pogriješila, okus gorkaste naranče savršeno mi se uklopio u kombinaciju lješnjaka i maka!
Tortu sam pekla u standardnom kalupu za torte, možda sam očekivala da će biti malo viša, no nema veze, bila je ovo savršeno lagana i sočna mala tortica. Recept možete vidjeti ovdje!
30.03.2009. u 06:00 |
12 Komentara |
Print |
# |
^ |
Komentari da/ne?
PEČENA ORADA S BLITVOM I GRAHOM
Kako ne biste mislili da ja jedem samo slatko, odlučila sam objaviti i jedno slano jelo. :)
Recept je iz knjige Davora Butkovića i Ane Ugarković Nova hrvatska kuhinja.
Malo sam ga prilagodila pa ću napisati onako kako sam ja radila, količine su za dvije osobe.
Sastojci:
1 veća orada (moja je imala oko 600 g)
2 režnja češnjaka
500 g blitve
150 g kuhanog graha
100 g pelata (u receptu su mini rajčice)
pola ljute papričice
bosiljak
maslinovo ulje
1 limun
sol i papar
Priprema:
Oradu filetirajte, zarežite joj kožu i začinite je limunom, solju, bosiljkom i maslinovim uljem. Na 200 stupnjeva pecite je oko 25 minuta.
Blitvu blanširajte i procijedite. Češnjak narežite na ploškice te ga pirjajte na maslinovom ulju. Dodajte mu ljutu papričicu narezanu na kockice. Zatim dodajte pelate, a nakon nekoliko minuta blitvu i grah. Pirjajte sve skupa desetak minuta, posolite, popaprite i dodajte malo soka od limuna. Poslužite pečenu oradu s prilogom od blitve, rajčice i graha! Dobar tek!
27.03.2009. u 09:29 |
13 Komentara |
Print |
# |
^ |
Komentari da/ne?
MEDENA PITA OD BATATA I BADEMA
Prvi sam put kupila batat. Probala sam ga ranije i sirov i kuhan, izrazito mi se svidio pa sam ga donijela s tržnice. Jedan ću dio iskoristiti kao prilog uz ribu, a drugi sam uklopila u ovu pitu.
Tijesto:
300 g brašna
200 g maslaca
100 g šećera u prahu
2 jaja
1 žličica praška za pecivo
korica limuna
Nadjev:
250 g batata (oguljenog i narezanog na listiće)
150 g badema u listićima
1 žlica brašna
1 žlica griza
125 g ricotte
4 žlice meda
4 jaja
korica limuna
Priprema:
Najprije pripremite tijesto. Pomiješajte sve sastojke te oblikujte kuglu i ostavite je u hladnjaku na sat vremena. Razvaljajte tijesto, stavite ga u kalup za pite, nabodite vilicom i pecite na 180 stupnjeva oko 15 minuta.
Za to vrijeme pripremite nadjev. Miksajte mikserom sve sastojke osim batata. Na kraju dodajte narezani batat i pomiješajte smjesu žlicom. Stavite na tijesto te sve skupa pecite još 45 minuta na 160 stupnjeva.
25.03.2009. u 13:52 |
8 Komentara |
Print |
# |
^ |
Komentari da/ne?
BRZA TORTA SA ŠUMSKIM VOĆEM I BADEMIMA
Ovo je još jedan u nizu brzih i finih recepata. Upotrijebila sam smrznuto šumsko voće, no uskoro će ljepše vrijeme pa ćemo imati priliku kupiti svježe voće na tržniici. Recept sam preuzela iz kuharice La Dolce Vita autorice Ursule Ferrigno koja predlaže kupine, a ja sam koristila mješavinu različitoga šumskog voća. Također sam izostavila cimet koji mi u ovoj kombinaciji baš ne odgovara.
Sastojci:
140 g maslaca
140 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
140 g mljevenih badema
140 g oštrog brašna
2 žličice praška za pecivo
1 jaje
270 g šumskog voća
Priprema:
Pećnicu upalite na 180 stupnjeva, a kalup za torte obložite masnim papirom. Miksajte maslac sa šećerom i vanilin šećerom te dodavajte bademe, brašno s praškom za pecivo i jaje. Polovicu smjese vilicom rasporedite po kalupu. Zatim stavite voće pa drugu polovicu tijesta. Pecite oko 50 minuta. Kolač pospite šećerom u prahu i uživajte!
22.03.2009. u 20:29 |
10 Komentara |
Print |
# |
^ |
Komentari da/ne?
NLO POD ISTRAGOM
Pridružujem se i ovome krugu igre FBI rukavice, a ovaj je mjesec pod istragom blog NLO! S Ivinim sam se blogom susrela još u svojim blogerskim počecima te mi je uskoro postao velika inspiracija. Prije nekoliko mjeseci napravila sam osvježavajuću tortu od ananasa koja nas je sve oduševila! Proteklih dana isprobala sam nekoliko jednostavnijih recepata, pa krenimo redom:
Prokulice u narančinom soku
Izvrsna kombinacija prokulica, naranče i pinjola! Ovo smo jeli kao prilog odrescima lososa na žaru i odlično se uklopilo.
Prhka pita od čokolade
Čim sam ovu pitu ugledala na Ivinom blogu, odlučila sam je napraviti, ja sam jedino umjesto badema upotrijebila lješnjake. Pita je ispala odlično, sočno i prhko istodobno!
Mediteranska juha od leće
Nisam se prvi put susrela s lećom, no uvijek je pripremam u malo gušćim varivastim varijantama. Juha je bila osvježavajuća i lagana, a posebno mi se svidio dodatak limuna.
Focaccia sa zelenim maslinama
Iako se rijetko upuštam u igru s dizanim tijestom, ovoj pogači nisam mogla odoljeti. Ispala je izvrsno i sigurna sam da će ovaj recept vrlo brzo opet doći na red.
Iva, hvala ti na lijepim receptima koje si podijelila sa svima nama!
16.03.2009. u 21:46 |
8 Komentara |
Print |
# |
^ |
Komentari da/ne?
KREKERI SA SIROM
Prošle smo godine za prvomajske praznike vikend proveli u Karancu, prekrasnome selu u Baranji. Jedno smo poslijepodne obišli imanje obitelji Sklepić te smo kod njih kupili ljutu crvenu papriku, njihov domaći proizvod. Nakon što je Branka objavila temu za ovaj mjesec, sjetila sam se svoje teglice s ljutom paprikom. Odluka je pala na ove slane krekere sa sirom, a paprika se savršeno uklopila u ovu grickalicu uz koju najbolje odgovara krigla pive!
Sastojci:
80 g glatkog brašna
75 g kukuruznog brašna
200 g sitno ribanog sira (ja sam stavila edamer i parmezan)
100 g maslaca
200 ml kiselog vrhnja
1 žličica ljute crvene paprike
1 žutanjak
sezam, sjemenke buće
Priprema:
Maslac izrežite na kockice te mu dodajte brašno, sir, kiselo vrhnje i crvenu papriku. Dobro izmiješajte i ostavite u hladnjaku na pola sata. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva te na dva velika protvana stavite masni papir. Tijesto razvaljajte čašom i oblikujte kružiće (naravno, u obzir dolaze i neki drugi oblici) te posložite u protvan. Namažite žutanjkom te pospite sezamom ili bućinim sjemenkama. Pecite 20-ak minuta.
Recept je doprinos ovomjesečnom krugu igre Ajme, koliko nas je!
08.03.2009. u 15:17 |
6 Komentara |
Print |
# |
^ |
Komentari da/ne?
|
|
|
|
|
|