FBI RUKAVICE: CARSKA PITA



Mislila sam da neću stići sudjelovati u ovome krugu, ali evo me u zadnji čas!
Ponovit ću, riječ je o igri FBI rukavice koju je pokrenula mamajac, a svaki je mjesec pod inspekcijom jedan blog. Ovoga je mjeseca to Gagin blog Iz moje kuhinje. Ja cijeli mjesec nešto pretražujem po tom blogu, pa hoću slatko, pa hoću slano, pa hoću pitu, pa neću pitu, i tako. A vrijeme leti.
Jučer sam cijeli dan bila u gužvi pa sam imala vremena samo za neki brzinski ručak. I pronašla sam ovu carsku pitu! Proju nisam jela dobrih desetak godina i baš sam se bila zaželjela. Radila sa po Gaginom receptu, samo sam stavila manje ulja. Skoro pa upola manje nego što piše, a možda sam mogla i još malo smanjiti količinu. Od dodataka koje Gaga preporuča, ja sam stavila svježi kravlji sir, oko 400 g. Ručak je bio brzo gotov, lagan i vrlo ukusan!

28.01.2009. u 17:55 | 12 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

ZDRAVA PITA OD JABUKA



Evo, i u moju je kuhinju prvi put ušlo integralno brašno. Čim je mamajac objavila zadatak, ja sam brašno kupila, iako nisam imala pojma što ću s njime. Na kraju je odluka pala na ovu pitu od jabuka.

Tijesto:
140 g integralnog brašna
140 g oštrog brašna
140 g maslaca
60 g smeđeg šećera
1 žutanjak
3 žlice mlijeka

Nadjev:

4 jabuke
80 g suhih brusnica
60 g smeđeg šećera
1 žlica cimeta
1 šlica škrobnog brašna
korica jednog limuna
2 žlice soka od limuna
1 žlica maraschina

Priprema:
Od svih sastojaka umijesite tijesto. Oblikujte kuglu i odrežite dvije trećine. Veći dio izvaljajte i stavite u kalup za pitu. Ostatak tijesta stavite u hladnjak. Samo tijesto pecite 20-ak minuta na 180 stupnjeva. Dok se tijesto peče, napravite nadjev. Pomiješajte šećer, cimet, maraschino, škrobno brašno, limun, koricu i brusnice. Zatim jabuke naribajte na ploškice i dodajte ih smjesi. Sve promiješajte žlicom. Kad je tijesto polupečeno, izvadite ga i na njega stavite nadjev. Trećinu tijesta naribajte preko nadjeva, vratite u pećnicu i pecite još 25 minuta. Kolač po želji možete posuti šećerom u prahu.

Ovo je moja prva pita s integralnim brašnom. Oduševila nas je i doista se razlikuje od uobičajenih pita i ima taj nekakav "zdravi" okus. Jedino mome bratu nije baš bila po volji, on i inače izbjegava "zdravu" hranu. Pozdrav, Oki! mah

Zdrava pita od jabuka moja je ulaznica za siječanjski krug igre Ajme, koliko nas je!

25.01.2009. u 21:07 | 10 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

LONDONERI



Božićni i novogodišnji blagdani su za nama, a ja sam primijetila da u gostima među raznim kolačima najprije posežem za popularnim londonerima. Danas sam ih prvi put sama odlučila napraviti! Kolač dolazi iz Njemačke (Londoner Stangen), a ime nosi po glavnome gradu Velike Britanije, Londonu.

Sastojci:
300 g brašna
150 g maslaca
80 g šećera
3 žutanjka
2 žlice slatkog vrhnja

3 bjelanjka
200 g šećera
250 g badema narezanih na listiće
100 g marmelade od marelica

Priprema:
Najprije zamijesite tijesto. U brašno dodajte maslac, šećer, žutanjke i vrhnje. Oblikujte kuglu i stavite je u hladnjak na pola sata. Razvaljajte tijesto, stavite ga u protvan te pecite 15-ak minuta na 180 stupnjeva. Polupečeno tijesto namažite marmeladom. Mikserom tucite bjelanjke pa im dodajte šećer i 200 g badema. Namažite preko marmelade te pospite s ostalih 50 g badema. Vratite kolač u pećnicu i pecite još 25 minuta. Kad se ohladi, narežite ga!

14.01.2009. u 21:47 | 12 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

ŠTRUDLA S LIMUNOM



Ovu sam štrudlu vidjela u emisiji Kod Ane. Zainteresirala sam se odmah, najviše zbog limuna koji u kolačima obožavam! Ana je radila tijesto za štrudlu, ja nisam, kupila sam kore. Nadjev je u potpunosti preuzet od nje.

Sastojci:
10 kora za štrudlu
2 limuna
260 ml vode
400 g šećera
malo soli
120 g maslaca
120 ml meda
140 g brašna
2 jaja
rastopljeni maslac kojim se premažu kore
1 jaje kojim se premažu štruce

Priprema:
Iz limuna izvadite koštice te ih sameljite zajedno s korom. Stavite na vatru s vodom, šećerom, solju, medom i maslacem. Kuhajte oko 20 minuta. Posebno pomiješajte jaja, brašno i žlicu hladne vode. Ulijte malo smjese od limuna i promiješajte. Vratite sve u lončić u kojem se kuha smjesa od limuna, neprekidno miješajte i pustite da prokuha. Maknite smjesu s vatre i ohladite.
Pećnicu upalite na 200 stupnjeva, a prozvan namažite maslacem. Stavite dvije kore jednu na drugu te ih namažite rastopljenim maslacem. Stavite dvije do tri žlice smjese od limuna te zamotajte. Ponovite postupak dok ne napravite pet štruca. Premažite ih razmućenim jajetom i pecite oko 40 minuta. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu i uživajte!

10.01.2009. u 20:45 | 8 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

PITA S BOROVNICAMA



Ovaj recept sam dobila od svoje drage prijateljice Sande, friške kuharice. Njoj je zapeo za oko u nekoj francuskoj kuharici. Da ne duljim, pozdrav Sandi, izbor ti je odličan!

Za tijesto:
250 g brašna
175 g maslaca
20 g smeđeg šećera
1 jaje
1 žličica vode

Za nadjev:
500 g borovnica (sada nema svježih, pa su poslužile smrznute)
2 jaja
125 g smeđeg šećera
25 g oštog brašna
175 ml slatkog vrhnja
1 žličica likera od ribizla

Priprema
Umiješajte sve sastojke za tijesto. Oblikujte kuglu i stavite u hladnjak na sat vremena. Razvaljajte tijesto i pecite ga na temperaturi od 190 stupnjeva oko 20 minuta. Izvadite tijesto, na njega stavite borovnice. Miksajte jaja, šećer, vrhnje, brašno i liker dok smjesa ne postane glatka i prelijte je po voću. Pospite s malo smeđed šećera te pecite još oko pola sata. Ako ste u stanju čekati, poslužite hladno sretan

07.01.2009. u 21:30 | 6 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

AJME, KOLIKO NAS JE - REZULTATI ZA PROSINAC 2008.

Najprije još jedanput zahvaljujem Andrei koja me izabrala za domaćicu. Tema koju sam izabrala jest naranča te se nadam da ste svi bili zadovoljni, a čini mi se da jeste jer sam primila puno divnih recepata, što slatkih, što slanih.

Sve sam si sudionike napisala na papiriće pa sam sama izvlačila pobjednike. Ne znam kako bi se drukčije to uopće moglo učiniti jer su mi baš svi recepti predivni i sve bih rado kušala.

Pa ovako:

1. mjesto: Maja (La Dalmatia gourmande) i cannoli siciliani



2. mjesto: Spomenka (Coolinarika) i orange truffle tart



3. mjesto Dragana (Iz moje kuhinje) i torta sa bananicama



Odmah koristim priliku i čestitam svim trima nagrađenim curama te ih molim da mi na mail pošalju podatke kako bih im mogla poslati nagradicu.

Ostale ću abecednim redom:

Ana-Marija (Da mi je nešto slatko) i tradicionalni i čokoladni arancini



Andrea (Voće i povrće) i grill umak od naranče



Branka (Neretvanska nostalgija) i salata od naranče i mladog španjaka



Ivona (Kiss My Artichoke) i dark chocolate and orange tart with toasted almonds



Maja (Cooks and Bakes) i piletina u kiselo slatkom umaku od pomorandže




Makarone (Makarone šmek) i brza torta od čokolade i pomorandže



Marija (Palachinka) i Maroccan fried honey cakes



Maslinka (Maslinka) i keksići s narandžom



Meddi (Choklad Passion) i dark chocolate orange cake



Melrose (Achtung baby) i marmelada od narandži



Monika (Sweet Sensation) i orange truffles



Monsoon (Dalmacijadownunder) i mirlitons



Nlo (Nlo) i medene kuglice od naranče



Sanela Mallory (U mojoj kuhinji) i Jaffa kolač




Selma (Cooketa) i losos sa umakom od naranče



te princeske sa kremom od naranče




Svijetlana (Gastrodiva) i čokoladna torta s narančom i cimetom



Vera (Delicios for kids) i zrnasti keksi



Zrinka (Purgersko Gastro Dokoličarenje) i naranča šnite



Za novu domaćicu biram Maju s bloga Cooks and Bakes!

02.01.2009. u 23:50 | 17 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>