12

subota

travanj

2014

BRANKO LUSTIG NA FAKULTETU POLITIČKIH ZNANOSTI

Branko Lustig, poznati hrvatski producent i glumac židovskog podrijetla, te jedan od preživjelih u koncentracijskim logorima Auschwitz i Bergen-Belsen, gostovao je 24.ožujka 2014. godine na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu u sklopu kolegija Televizijsko novinarstvo. Lustig je prvi Hrvat koji je nagrađen dvjema filmskim nagradama „Oscar“ za najboljeg producenta i to za filmove „Schindlerova lista“ i „Gladijator“.
Na samom početku predavanja pogledali smo film o Branku Lustigu u kojem su ukratko opisani najtragičniji trenuci njegova života. Još kao desetogodišnjak zajedno sa svojom majkom morao je napustiti Hrvatsku i otići u Auschwitz. Lustig kaže kako se ne sjeća svih detalja trogodišnjeg pakla provedenog u logorima, ali se jasno sjeća masovnog ubijanja tisuća ljudi, pogotovo jednog šesnaestogodišnjeg dječaka koji je bio obješen.Kaže, kako je tog trenutka kada je gledao ubojstvo mladog dječaka izgubio vjeru u Boga koja se ni dan danas nije vratila. Na pitanje osjeća li mržnju prema Njemcima, Lustig odgovara: „You can not hate somebody for 40 years. You should not forgot it, get over it, but you need to forgive.“
Nakon izlaska iz logora vratio se u Hrvatsku, a kada je sedamdesetih godina došao u Ameriku susreo se sa Stevenom Spilbergom kojemu je ispričao svoju životnu priču, a nakon toga stvorio izvrstan film pod nazivom „Schindlerova lista“ u kojem je Spilbergu pomogao da na što bolji način prikaže logorske scene. Za taj je film 1993. godine dobio Nobelovu nagradu.
Lustig je počasni predsjednik Festivala tolerancije, Festivala židovskog filma, koji se ove godine po 8. put održava u Zagrebu u razdoblju od 18. do 24. Svibnja. Cilj ovog festivala prvenstveno je edukacija svih naraštaja, posebice djece školske dobi o temi Holokausta. Kako bi što više djece i mladih saznalo o toj temi, Branko Lustig već dugi niz godina posjećuje osnovne i srednje škole diljem Republike Hrvatske kako bi podijelio svoje iskustvo i naznačio važnost tolerancije i uvažavanja različitosti u društvu.
Gostovanje Branka Lustiga smatram veoma poučnim i korisnim. Kao čovjek s jako puno životnog iskustva mislim da mlade može naučiti životnim vrijednostima i spriječiti podjele i mržnju u društvima. Ali isto tako smatram da među mladima ne bi smio širiti ideju o tome kako Bog ne postoji. Naime, kako on kaže, za njega Bog ne postoji, jer da postoji ne bi dozvolio holokaust, strašna mučenja i ubijanja Židova u nacističkim logorima. Takvo mišljenje može podijeliti sa studentima koji su već odrasle i izgrađene osobe, ali ne i sa osnovnoškolcima koje se na vjeronauku uči o sasvim drugim uvjerenjima. Fascinirao me zbog toga što govori iz srca. Na njegovim predavanjima nema nikakvog notesa, zabilješki ili neke vrste podsjetnika što treba govoriti. Poruka koju šalje mladima je ta da treba voljeti svoje bližnje, prihvatiti svakoga tko je drugačiji, te biti spreman pružiti oprost. Sve u svemu Branko Lustig pruža odličan primjer kako mržnja i nesnošljivost ničemu ne vode.



Valentina Baus

01

utorak

travanj

2014

MLAĐE ILI STARIJE?

Koliko ste puta šetali gradom i vidjelu stariju ženu s mlađim muškarcem ili obrnuto? Vrlo vjerojatno ste tada imali komentare poput: "Isuse Bože,pa kako on/ona može biti s njom/njim?" ili "Gle koliko je on/ona stariji od nje/njega!" Ali jeste li se ikada ustvari zapitali što je to što privlači suprotan spol? Možda je to fizički izgled, tijelo, smisao za humor, godine, a možda i nekakva vrsta sigurnosti kakvu možete dobiti uz stariju osobu. Pitanje je samo što vi želite - sigurnost sa starijim muškarcem ili dominantnost nad mlađim dečkom?

Mlađi dečki su više za "veze bez obaveza", dobro je poznato da sazrijevaju kasnije od djevojaka i katkad znaju biti veoma ljubomorni. Više su skloni mijenjaju djevojaka, a uz njih vaša veza i nije baš sigurna (čast iznimkama). Ali, s druge strane mladi dečki ipak znaju biti brižni i pažljivi. S njima ćete imati više zajedničkih interesa, više tema za razgovore... Možete se zajedno glupirati, bez da vas optuži da niste dovoljno zreli za svoje godine. I možete dominirati ukoliko to želite, iako smatram da bi u bilo kojoj vezi trebala postojati ravnoteža s obje strane.



S druge strane stariji dečki većinom već imaju izgrađenu karijeru. Većinom žive bez roditelja i samostalni su, te su vam u mogućnosti pružiti određenu dozu sigurnosti koja vam je kao ženi potrebna. Oni su spremni za ozbiljne veze bez igranja ikakvih igrica. Vrlo vjerojatno će nakon određenog vremena veze početi razmišljati i o braku. Od njih možete dosta toga naučiti jer imaju više životnog iskustva. Ali, morate biti oprezni. Stariji muškarac iza sebe može imati brak, možda čak i djecu. Mnogo su ozbiljniji i odgovorniji pa možda isto to budu očekivali od vas!



Bilo kako bilo, ostaje samo pitanje što vi uistinu želite. Ludu, bezobaveznu vezu ili ozbiljnu vezu s uzajamnim poštivanjem. Nemojte se obazirati na to što će ljudi reći, samo slušajte svoje srce. Ako se odlučite za mlađeg dečka s njim će vam biti ludo i zabavno, a ukoliko se pak odlučite za starijeg muškarca budite sigurni da i kada budete stari i izborani, njemu ćete uvijek biti njegova prekrasna, mlada žena!

Valentina Baus

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.