30.12.2011., petak

HELP

Savjeti oko uređivanja bloga.
Da li mi netko može reći kako da prozorčić nekog video-clipa, veličine onih manjih na YouTubeu, "ugradim" u blog tako da se ovdje može gledati s bloga, a ne samo preko linka?
- 14:57 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Bitno je sudjelovati

„Bitno je sudjelovati i odigrati fer plej. Zadržati dostojanstvo i ekipe i sponzora.“ reče Jurica, predstavnik glavnog sponzora.

„Ali,“ nastavi, „nećemo vam produljiti ugovor istekom ovogodišnjeg, pošto su nam potrebne redovite pobjede, a ponajviše titula prvaka. Žao mi je."

- 14:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

The Great Dictator

Predivan govor. Najljepši govor koji sam čuo. Charlie Chaplin u zvučnom zapisu, rijetko viđanom. Poslušajte u miru.

The Great Dictator - final speech

- 00:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Dragocjen si

Ne sjećam se snova noćas. Osim pred jutro. Sanjala sam pred samo buđenje.

* * *
Zašto si dragocjen?

Dragocjen si jer voliš dijete, jer ga gledaš kao čovjeka, a ne tek kao izdanak koji bi trebao biti nalik drvetu blizu kojeg je niknuo
Dragocjen si jer voliš čovjeka
Dragocjen si jer si, usprkos moći koju imaš, ostao dobar
Dragocjen si jer se smiješ :)
Dragocjen si jer se znaš umiriti, jer znaš uživati u okusu sira i vina, mirisu cigare i zvukovima bogate glazbe
Dragocjen si jer se znaš razveseliti novim stvarima kao ratno dijete feti marmelade četrdesettreće
Dragocjen si jer dijeliš ono što skupiš
Dragocjen si jer si toliko sa svima, a tako svoj

Dragocjen si!

I još nešto za što nisu potrebne riječi - dovoljno je samo da staneš i na tren pogledaš... da bi vidio koliko si dragocjen.

- 00:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

29.12.2011., četvrtak

HOME


Yann Arthus-Bertrand francuski je fotograf dugog staža, a za ovu priču bitno je kako je službeno osnovao agenciju Altitude Agency 1991. godine koja se specijalizirala za snimke motiva iz zraka. Agencija je 1994. dobila potporu UNESCO-a za sveobuhvatan projekt koji je „pokrio“ snimanje najatraktivnijih motiva po cijeloj Zemlji.
Tu svoju sposobnost razvijenu kroz afinitet prema fotografiji i intenzivan rad na njoj, Yann je upotrijebio kako bi stvorio jedno remek koje sam nedavno uočio u gomili drugih sadržaja. I odlučio pogledati. Na moje prvo iznenađenje, „to nešto“ ne traje par minuta ili 15-ak minuta, poput regularnog klipića na Youtubeu. Naprotiv, ovaj film traje sat i pol. Film je djelo mnogih vrhunskih stručnjaka u svom poslu, ali je potpuno besplatan i može se slobodno pogledati i skinuti na Youtubeu ili na službenim stranicama pokreta.
U stvari, to nije film. To je remek-djelo. Djelo o kojem je ovdje riječ na upravo zapanjujuć je način prikazalo dimenzije nekoliko ljudskih vještina, i stopilo ih, poput čarobnog galskog napitka, u isti kazan. Predivnu kreaciju koja je nastala svakako ću smjestiti u sam vrh vizualnih i intelektualnih poruka koje sam do sada susreo.
U osnivi, Yann jest fotograf. Smatram kako fotografi imaju uglavnom jače izražen osjećaj za motiv vizualne percepcije, za motiv koji uočavamo očima. Tu je dimenziju u ovom filmskom ostvarenju savršeno stopio s filmskom režijom i scenografijom te dobio vizualno fantastično atraktivne motive. Osim što su snimljeni iz zraka, što je motiv koji se viđa nešto rjeđe, ti su isti motivi snimljeni na način koji odskače od svakodnevne filmske rutine koju srećemo.
Međutim, ne samo to - motivi koji su snimani inače se ne mogu susresti, stoga je njihova pojava u ovakvom djelu sama po sebi efektna, a posebice imajući na umu način na koji je scenografija složena - po fotografskom štihu! Mnogi motivi potpuno su me zapanjili, šokirali, obuzeli, preuzeli i ostavili bez impulsa da bilo što poduzmem osim da na trenutak pustim praznini i šoku da preuzme moj um, prije nego se pokrenem u razmišljanje o onome što sam upravo promatrao.

A sad da se vratim na onaj uistinu bitan motiv remek-djela HOME.
Tema koju obrađuje umjetnički film, a to je Zemlja, promatra se svakako kao ljudsko okruženje, ali okruženje i svega ostaloga što postoji pored samog čovjeka. Očito, izabrana je s dobrim razlogom. Lajt-motiv shvatit ćete gledajući film, razmišljajući. Nakon filma svakako će trebati vremena da se sve slegne; za taj proces najradije koristim engleski izraz „to ponder“.

So, I suggest you to ponder a bit after watching a movie.

Youtube video zapis HOME: http://www.youtube.com/watch?v=jqxENMKaeCU
Službene stranice pokreta: http://www.goodplanet.org/en
Autorove stranice: http://www.yannarthusbertrand.org
Imam želju.

Želio bih da se film prevede na hrvatski i da se titluje, ali i da se napravi hrvatski audio-zapis naratora, a zatim da se prikazuje i kod nas u različitim mjestima. Za početak razmišljam kako organizirati prikazivanje u mojem životnom prostoru iduće ljeto.

Imaš li ideju kako pomoći ili se pridružiti s tvoje strane?
- 23:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

02.12.2011., petak

Vrijeme

Melody Gardot - Cry wolf

Sreo sam jednog prijatelja na ulici prije godinu-dvije. Nedugo nakon što mu je otac poginuo u prometu u Italiji, u kamionu. Nerijetko je vozio ture kamionom. Frontalka, straga u drugi kamion, valjda.
Pričao mi je kako se osjećao.
U jednom trenutku je dodao kako vjerojatno i sam sve to već znam, jer je i meni otac otišao davno, još dok sam bio relativno mlad. Pitao me kako sam to proživio. Preživio. Kako sam prošao kroz to.

"Da li vrijeme stvarno liječi rane i bol?" upitao me.

Pogledao sam ga i, pomalo ga, bar na prvi trenutak, iznenadio svojim odgovorom.

"Ne. Samo se s vremenom navikneš na bol i gubitak."

- 23:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #