uskoplje

31.01.2011., ponedjeljak

Elektroprivreda HZHB stipendira!

Javno poduzeće „Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne“ d.d. Mostar objavljuje natječaj za dodjelu 20 (dvadeset) stipendija. Natječaj je objavljen danas, 31.1.2011. godine i ostaje otvoren 15 dana od sljedećeg dana od objavljivanja. Tekst natječaja:



I.

Javno poduzeće „Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne“ d.d. Mostar objavljuje natječaj za dodjelu 20 (dvadeset) stipendija i to:
- redovitim studentima elektrotehničkog fakulteta, smjer energetika, 3.(treće) godine I.(prvog) ciklusa Bolonjskog sustava studiranja (3. godina sveučilišnog preddiplomskog studija) i
- redovitim studentima elektrotehničkog fakulteta, smjer energetika, II. (drugog) ciklusa Bolonjskog sustava studiranja (1. i 2. godina sveučilišnog diplomskog studija)

II.

Pravo sudjelovanja na natječaju za dodjelu stipendija imaju redoviti studenti fakulteta iz točke I . ovog Natječaja koji su državljani BiH i koji imaju prebivalište na području općina na kojima JP“ Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne“ d.d. Mostar obavlja djelatnost, te studenti koji ne primaju stipendiju od drugog davatelja stipendije.

Kriterij na temelju kojeg će se vršiti dodjela stipendija je:
1. uspjeh (prosjek ocjena)
Kod dodjele stipendija redovitim studentima prednost će imati kandidati starijih godina studija.

III.

Uz prijavu je potrebno priložiti sljedeću dokumentaciju:
1. Uvjerenje o upisu u tekuću godinu studija (akademsku 2010./2011.),
2. Ovjeren prijepis ocjena, sa izračunom prosjeka, sa prethodnih godina studija
3. Uvjerenje o državljanstvu;
4. Potvrda o prebivalištu izdana od CIPS-a
5. Izjava da nije korisnik stipendije ili pomoći;

IV.

Natječaj ostaje otvoren 15 dana od sljedećeg dana od objavljivanja Natječaja. Prijave s traženom dokumentacijom u zatvorenoj omotnici dostaviti putem pošte ili osobno na adresu JP“Elektroprivreda HZ Herceg Bosne“ d.d. Mostar, Ulica Mile Budaka 106 A, 88 000 Mostar (s naznakom: Natječaj za stipendiranje) Nepotpune i nepravodobne prijave neće se uzeti u razmatranje.

- 15:35 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Sto godina župe Skopaljska Gračanica

Dogodilo se na današnji dan: 31.siječanj 1911.


Na današnji dan, 31.siječnja 1911. godine vrhbosanski nadbiskup dr Josip Stadler dekretom br. 178. utemeljio je župu sv Jeronima sa sjedištem u Gračanici. Obuhvatila je katolike dvanaest sela: Gračanice, Kordića, Skrta, Okolišća, Zlavasti, Gornje Ričice, Donje Ričice, Tihomišlja, Duratbegova Dolca, Draževa Dolca, Lužana i Zanesovića.
Župna crkva sagrađena je 1912. godine, a prvi župnik bio je Stjepan Pašalić koji je službovao do rujna 1914., kada ga je naslijedio Bugojanac Ivan Ribičić koji je bio gračaničkim župnikom punih 30 godina: od rujna 1914. do studenog 1944. godine.
- 08:10 - Komentari (2) - Isprintaj - #

26.01.2011., srijeda

Izbor najboljeg sportaša Županije

Održana sjednica Organizacijskog odbora manifestacije „Izbor najboljeg sportaša Županije za 2010. godinu„


U G. Vakufu - Uskoplje održana je sjednica Organizacijskog odbora manifestacije „Izbor najboljeg sportaša Županije za 2010. godinu„ kojom je presjedavala predsjednica Organizacijskog odbora i ministarica u Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽSB Greta Kuna i koja je prilikom uvodne riječi istaknula dobru suradnju Ministarstva i Sportskog saveza ŽSB, i da se formiranjem odjela u za šport i kulturu u sklopu Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa stanje u športu popravilo što najviše zahvaljuje svome pomoćniku Nusretu Baručiji.
Sjednici Organizacijskog odbora prisustvovao je podpredsjendik Odbora, načelnik Općine G. V. - Uskoplje Sead Čaušević, koji se u ime domaćina manifestacije obratio prisutnima i izrazio veliko zadovoljstvo što se izbor najboljeg sportaša Županije održava u G. V. - Uskoplju, te izrazio nadu da će se svi sportaši osjećati ugodno u G. V. - Uskoplju.
Nakon uvodnih riječi predsjednice i podpredsjednika Organizacijskog odbora članovi Odbora informirani su o provedenim aktivnostima u pripremi manifestacije koja će se održati 4. veljače 2011. godine u Centru za obrazovanje G. V. - Uskoplje, gdje će se održati i prigodan kulturno-umjetnički program.
U programu manifestacije sudjeluju HKD „ Napredak“ Uskoplje, BZK „Preporod„G. V. - Uskoplje i Srednja glazbena škola Jakova Gotovca iz Novog Travnika.
Članovi Organizacijskog odbora jednoglasno su potvrdili prijedlog Ocjenjivačkog sudaza izbor najboljih u Županiji u osamnaest kategorija i koji će biti proglašeni na manifestaciji.
Ovu priliku Sportski savez ŽSB iskoristio je da se zahvali domaćinima načelniku Seadu Čauševići i presjedavajućem Općinskog vijeća Marinku Krajini, i ministrici Greti Kuni koja svesrdno pomaže sportaše ŽSB, uručivanjem bakroreza sa detaljima Travnika.

(Upravni odbor SSŽSB)
foto: Radio Busovača/Eni news


- 12:30 - Komentari (1) - Isprintaj - #

25.01.2011., utorak

Strašilo

Prenosimo jednu pjesmu iz upravo objavljene knjige Ive Zeke Basne uskopaljskih šuma u izdanju Hrvatske uzdanice, kao poklon najmlađim posjetiteljima. Uživajte:


STRAŠILO

U crvenom kaputu,
Sa šeširom kakvog klaun ima,
Doimalo se sasvim stvarnim
Strašilo u kukuruzima.

Pticama bi srce zakucalo jače
Kada bi ugledale
Strašnu slamnatu glavu
I široke hlače.


Letjele su i iz daljine
Govorile baš sve:
"Ah zašto strašilo iz kukuruza ne ode?"

I samo kad bi ono
Okrenulo glavu nakratko
Poneka bi ptica na brzinu dohvatila zrno
Koje je bilo poput meda slatko.

Ali, jednom zapuhao je vjetar toliko jak
Da iščupao je strašilo iz njive
Podigao ga visoko u zrak
I odnio tamo gdje strašila žive.

Ptice više ničega nije bilo strah,
Pa su sletjele sve i, u prvi mah,
Kljucale klipove i jele
Baš preko svake mjere.

No, nakon nekoliko dana
Dosadila im je sva ta hrana
Pa su krupna kukuruzna zrna
Tek lijeno prebacivale preko kljuna.

A onda su kreštanjem počele zvati
Strašilo da se na njivu vrati,
Da pojavom strašnom sprječava krađe,
Da zrno opet postane – slađe!
- 14:40 - Komentari (3) - Isprintaj - #

Uskopljani prevaranti

Iz današnjeg policijskog izvješća:


Jučer, 24. siječnja 2011. godine, istražitelji policije Policijske stanice Bugojno rasvijetlili su kazneno djelo - prevare, počinjeno 5. siječnja 2011. godine.
Počinitelji navedenog kaznenog djela su S.P. i J.B., oba iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja. Protiv imenovanih su poduzete Zakonom propisane mjere i radnje.

- 13:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Arežina je već pokazao da je veliki potencijal

Uskopljanin među Plemićima


Iza nogometaša Zrinjskog je nekoliko dana dana priprema u Neumu, a u sklopu njih odigrana je utakmica sa HNK Branitelj. Trener Plemića Slaven Musa o toj utakmici i dosadašnjem tijeku priprema rekao je za hercegovina.info:
Što se tiče novih igrača sigurno je da se oni dokazuju i za mene to nije neko iznenađenje. Svi igrači imaju šansu, a još ćemo vidjeti kako će to izgledati sa jačim protivnicima. Kutalija je pokazao da će biti pravo pojačanje. Arežina je danas silom prilika igrao na desnom boku, a on je već pokazao da se radi o velikom potencijalu. Perić i Rašo se dosta trude i pokazali su da nam dosta mogu pomoć. Gagro je alternativa na lijevom boku gdje se do sada Stojkić pokazao kao pravo pojačanje.



- 08:30 - Komentari (5) - Isprintaj - #

24.01.2011., ponedjeljak

Pripreme za "Izbor najboljeg sportaša ŽSB"

Sutra sastanak u G. Vakufu-Uskoplju


U utorak, 25. siječnja 2011. godine u Sali Centra za obrazovanje općine G.V. - Uskoplje u 11,00 sati održat će se sjednica Organizacijskog odbora manifestacije „Izbora najboljeg sportaša Županije za 2010. godinu„, kojom će presjedavati presjednica Organizacijskog odbora gospđa Greta Kuna
Za sjednicu je predviđen sljedeći dnevni red:
1.Uvodna riječ predsjednice Organizacijkog odbora manifestacije „ Izbora najboljeg sportaša Županije za 2010. godinu„, ministrica Greta Kuna, prof.;
2.Obraćanje predsjednika Sportskog saveza ŽSB, predsjednik Drago Suban ;
3.Informacija o provedenim aktivnostima u organizacije manifestacije „ Izbor najboljeg sportaša Županije za 2010. godinu„ tehnički tim;
4.Razmatranje i usvajanje prijedloga Ocjenjivačkog suda „ Izbora najboljeg sportaša Županije za 2010. godinu„, predsjednik Branko Pilić ;
5.Razno
(SSŽSB)
- 10:30 - Komentari (13) - Isprintaj - #

22.01.2011., subota

Odbačeni zahtjevi za obnovu dozvole za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnja električne energije ROSE-WOOD i PALOČ iz G. Vakufa-Uskoplja.

Sjednica FERK-a


Na nastavku XVII. redovite sjednice Regulatorne komisije za električnu energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) koja je prekinuta 21. prosinca 2010. godine donesena je odluka o kvalificiranim proizvođačima, kojim se dodjeljuje status kvalificiranog proizvođača za 16 gospodarskih društava. Isti u 30 proizvodnih objekata proizvode električnu energiju iz obnovljivih izvora.
Prava i obveze kvalificiranog proizvođača propisane su Uredbom o korištenju obnovljivih izvora energije i kogeneracije (Službene novine FBiH, broj 36/10), uključujući odredbe o minimalnim udjelima električne energije proizvedene iz postrojenja koja električnu energiju proizvode iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije i odredbe o garantiranoj cijeni.
Na I. redovitoj sjednici u 2011.utvrđena su dva nacrta dozvole za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnja električne energije, i to za JP ViK d.o.o. Zenica i „SSL d.o.o. Lukavac. Na navedene nacrte FERK će održati opće rasprave o čijim će terminima javnost biti naknadno obaviještena. Usvojeni su i zaključci o odbacivanju zahtjeva za obnovu dozvole za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnja električne energije podnositelja zahtjeva „ROSE-WOOD i PALOČ iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja.
FERK je usvojio odluku po prijedlogu dozvole za rad-licencije za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnja električne energije, podnositelja zahtjeva HIDROELEKTRANA BUK d.o.o. Široki Brijeg, te odluku po prijedlogu izmjene i dopune dozvole za rad-licencije za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnja električne energije, podnositelja zahtjeva Kara-drvo d.o.o. Fojnica.


- 23:55 - Komentari (4) - Isprintaj - #

21.01.2011., petak

Basne s glavom i repom

Ivo Zeko: Basne uskopaljskih šuma, Hrvatska uzdanica, Uskoplje 2010.


Basne uskopaljskih šuma, naslov je nove knjige uskopaljskog pisca za djecu Ive Zeke, koja je svjetlo dana ugledala početkom nove godine, a izdala ju je, kao i prvu Zekinu knjigu basni, Hrvatska uzdanica iz Uskoplja.
Već samim naslovom Zeko svoje potencijalne čitatelje, a to su prvenstveno djeca - iako će njegove basne, uvjereni smo, čitati i odrasli, budući da su sve dobre basne (a ove to jesu) i oblik, u svim vremenima prihvatljive, satirične književnosti - diskretno podsjeća na činjenicu postojanja dva svijeta, jednog izmaštanog, bajkovitog i drugog, svijeta činjenica, ali svojim uspjelim stihovima i umješnim crtežima, kao jedan od danas rijetkih kompletnih autora, tka niti poveznice i ujedinjuje ih, te, zadržavajući slikovitost, a u neizbježnoj interpretaciji oslobađajući se bajkovitosti, stvara ravnotežu između unutarnjeg i vanjskog svijeta svojih malih čitatelja.
Veliki pisci basni, od Ezopa do danas, životinjama su pripisivali ljudske osobine i, potom, preko njihova ponašanja ukazivali na ljudske vrline i mane., između ostaloga, i zbog činjenice što često u vremenima njihova nastanka nije bilo uputno javno ukazivati na mane i neprimjereno ponašanje ljudi koji su sebi prisvajali pravo da se upravo tako ponašaju. Ivo Zeko i ovom svojom knjigom basni kao da nas podsjeća da je upravo takvo vrijeme i ovo u kojemu živimo.
Zbog svega rečenog, a ne samo zbog, rekli bismo u Zekinu stilu, prezimena autora, Basne uskopaljskih šuma imaju glavu i rep, pa ih, kao takve, svakako treba čitati.
(fena / uskopljeblog.hr)
- 17:55 - Komentari (20) - Isprintaj - #

M. Petričević dobitnik potpore Fondacije Denisa Mrnjavca - Katoličkog školskog centra iz Sarajeva

Nitko od uskopaljskih studenata nije dobio stipendiju...


Na osnovu natječaja Fondacije "Denis Mrnjavac-Katolički školski centar" Sarajevo, koji je bio otvoren do 12. studenog 2010. godine. Upravni odbor Fondacije objavio je imena dobitnika stipendija i potpora za školsku 2010./2011. godinu. Potpisivanje ugovora, dodjela stipendija i potpora, biti će u sklopu komemoracije za pokojnog Denisa Mrnjavca, dana 4. veljače 2011. godine, u prostorijama KŠC-a "Sv. Josip" Sarajevo (Mehmed-paše Sokolovića 11). O točnom terminu dodjele, dobitnici će biti blagovremeno obaviješteni. Dobitnici stipendija dužni su, najkasnije na dan potpisivanja ugovora, dostaviti ovjerene izjave o neprimanju stipendije iz nekih drugih izvora. Učenici i studenti koji nisu dobili potporu/stipendiju mogu podići svoje dokumente u prostorijama KŠC-a Sarajevo.
Sve dodatne informacije mogu se dobiti na tel. 033 225 775. (kta)

Stipendije - studenti / studentice
1. Biljana Baban, Sarajevo
2. Bruno Mišanović, Kreševo
3. Darko Trogrlić, Sarajevo
4. Igor Malić, Travnik
5. Kristina Jozić, Mostar
6. Kristina Prusac, Busovača
7. Lejla Arifović, Bihać
8. Stjepan Kvesić, Kreševo
9. Suzana Jonjić, Zenica
10. Tanja Puljić, Stolac
11. Tanja Šutalo, Sarajevo
Potpore - učenici / učenice
1. Adna Malkoč, Bihać
2. Ana Milišić, Kiseljak
3. Branka Tomas, Žepče
4. Dajana Jurić, Tuzla
5. Dario Vidović, Zenica
6. Doris Pejović, Sarajevo
7. Dragana Stanišić, Busovača
8. Ervina Šišić, Zenica
9. Ivanka Slišković, Brankovići
10. Ivona Nikolić, Zenica
11. Josip Karimović, Novi Seher
12. Josipa Tirić, Livno
13. Kristijan Letić, Zenica
14. Kristina Marinčić, Žepce
15. Lejla Isić, Bihać
16. Maja Crepulja, Kakanj
17. Maja Pejić, Tuzla
18. Mara Blagojević, Žepče
19. Marijana Verić, Kotor Varoš
20. Marko Jukić, Žepče
21. Marko Petričević, Uskoplje
22. Martina Popović, Zenica
23. Meliha Smajić, Tuzla
24. Milica Kuljanin, Sarajevo
25. Nikola Vujica, Kiseljak
26. Robert Matičević, Tuzla
27. Sandra Jurešić, Zenica
28. Tomislav Andrić, Novi Šeher
29. Toni Riđić, Olovo
30. Vedran Anđelić, Žepče

(ktabkbih)
- 11:30 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Arežina potpisao profi ugovor

Na pripreme s prvom momčadi...


Nogometaši N.K. Zrinjskog jučer su otputovali na drugi dio priprema u Neum, a stručni stožer je obavio selekciju nogometaša na koje se ozbiljno računa u nastavku prvenstva. Za nas je posebno interesantna činjenica da će dio mladih nogometaša koji mogu igrati i za juniore ostati s prvom momčadi i u Neumu. Tako je Uskopljanin Filip Arežina u srijedu stavio svoj potpis na petogodišnji profi ugovor. Riječ je o veznom nogometašu koji je u Mostar došao iz HNK Sloge iz Uskoplja. Isto su prije Arežine napravili Miličević i Martinović, te će se spomenuti igrači naći u autobusu za Neum. Na pripremama će u Neumu boraviti i napadači Ivan Barišić i prinova Salković iz Čapljine.
Tako će trener plemića Slaven Musa na put će voditi 26 nogometaša, od toga su tri vratara. Od nogometaša koji su boravili na probi s momčadi će ostati Marko Rašo i Ozren Perić.
- Svi naši igrači koji još nisu završili juniorski staž, a koje vodimo na pripreme u Neum, činit će ozbiljnu konkurenciju u momčadi. Oni koji se nametnu igrat će za prvu momčad, dok će za ostale biti još vremena za razvoj, jer mogu igrati i za naše juniore -
zaključio je Musa.


- 08:00 - Komentari (2) - Isprintaj - #

20.01.2011., četvrtak

Ivo Juričević predsjednik Društva Crvenog križa FBiH

Odnos općine G. Vakuf - Uskoplje prama Crvenom križu ocijenjen maćehinskim...


Zastupnici Skupštine Crvenog križa Federacije BiH su na jučerašnjoj sjednici usvojili Plan rada i Financijski plan za 2011.godinu, te izabarali novog predsjednika do kraja tekućeg mandata, Uskopljanina Ivu Juričevića. Zbog izbora na poziciju predsjednika Društva Crvenog križa BiH, dosadašnji predsjednik Branko Leko je podnio ostavku.
U tekućoj godini posebna pažnja će se posvetiti odgovoru na potrebe ugroženih građana, povećanju članstva i volontera, unapređenje procesa edukacije iz prve pomoći, povećanju broja dobrovoljnih davalaca krvi kroz organizirane akcije, jačanju kapaciteta u pripremi i odgovoru na prirodne i druge nesreće, kao i edukaciji profesionalaca i volontera. Crveni križ zahvaljuje Vladi Federacije BiH na kontinuiranoj financijskoj podrški aktivnostima Crvenog križa u Federaciji BiH. Za realizaciju zacrtanih ciljeva, neophodno je osigurati više sredstava od igara na sreću i lutrije, a posebno iz proračuna jednog broja županija i općina koje su se u potpunosti oglušile na obveze iz Zakona o Crvenom križu Federacije BiH u kojem je precizirano da se za rad Crvenog križa osiguravaju sredstva iz proračuna svih razina vlasti. Navedeni maćehinski odnos pojedinih županija i općina naspram Crvenog križa je posebno izražen u Srednjobosanskoj, Hercegovačko-neretvanskoj i Herceg-Bosanskoj županiji, te u općinama Velika Kladuša, Čelić, Banovići, Gradačac, Doboj Jug, Kakanj, Vareš, Olovo, Maglaj, Zenica, Gornji Vakuf-Uskoplje, Fojnica, Kiseljak, Jablanica, Konjic, Ravno, Prozor-Rama, Neum, Sarajevo-Centar, Sarajevo-Novi grad, Hadžići, Tomislavgrad, Kupres, Drvar i Bosansko Grahovo. Crveni križ Federacije BiH još jednom poziva nadležne organe županija i općina da ispoštuju zakonske odredbe i u ovoj godini u proračunima predvide sredstva za djelatnost Crvenog križa, koji ima značajna javna ovlaštenja, jer kršenjem zakonskih propisa direktno umanjuju sposobnost Crvenog križa da odgovori na značajne potrebe prema zajednici, a indirektno ugrožavaju zdravlje i socijalnu sigurnost građana Federacije i Bosne i Hercegovine.

- 22:55 - Komentari (5) - Isprintaj - #

Sustich Vsopio, castello et contato

Dogodilo se na današnji dan: 20. siječnja 1448.


Na današnji dan daleke 1448. godine “rimski kralj” Fridrih III. poveljom je iznova potvrdio posjede hercegu Stjepanu Vukčiću Kosači, a među rečenim posjedima bio je i castrum Sozzed u Uskoplju.
Riječ je, dakako, o Susidu ili Sustich Vsopio, castello et contato (utvrdi Susid u Uskoplju), kako ga naziva jedan drugi kralj. O Susidu smo već pisali na ovom blogu, pa više pogledajte u abecedariju...


- 08:20 - Komentari (4) - Isprintaj - #

19.01.2011., srijeda

Prekid nastave

Od 21. do 31. siječnja


Uslijed pogoršane epidemiološke situacija po pitanju infekcija koje se prenose kapljičnim putem, a od kojih najviše obolijevaju djeca osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa ŽSB, na čelu s ministricom Gretom Kunom donijelo je odluku o prekidu nastave u osnovnim i srednjim školama koje rade po hrvatskom nastavnom planu i programu.
Nastava se prekida od petka, 21.1. do ponedjeljka, 31.1. kada će učenici ponovno u školske klupe. Zimski raspust u školama koje rade po jeziku kojem govore Bošnjaci u ŽSB produžen je tjedan dana, tako da učenici ovih škola ne započinju s nastavom 24.1., nego također 31.1. 2011. godine.
- 23:15 - Komentari (11) - Isprintaj - #

18.01.2011., utorak

HSP središnje Bosne daje punu podršku Jurišiću

Elez: HDZ 1990 je izdao glasače...


Srednjobosansko Županijsko vijeće HSP-a BiH daje punu podršku Predsjedništvu HSP-a i pregovaračkom timu sa Zvonkom Jurišićem na čelu, zaključeno je na jučerašnjoj proširenoj sjednici toga vijeća u Novome Travniku.
Predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić izvijestio je članove srednjobosanskoga Županijskoga vijeća o aktivnostima HSP-a oko formiranja vlasti na svim razinama.
Unatoč prljavoj postizbornoj kampanji koju vode pojedine stranke to neće utjecati na HSP, koji je jači nego ikad upravo zato što vodi čvrstu i dosljednu politiku, što se odražva na jedinstvo stranke,
istaknuo je Jurišić.
Sudionici sjednice složili su se da Platforma koju je HSP potpisao zajedno sa SDP-om, SDA i Narodnom strankom Radom za boljitak donosi mehanizme zaštite koji će spriječiti preglasavanje Hrvata jer će na Vladi Federacije biti valjane samo odluke za koje glasuju najmanje dva ministra iz hrvatskog i jedan iz srpskog naroda.
Istaknuto je također da je Platformom predviđena izmjena Izbornog zakona za člana Predsjedništva kojom će se spriječiti da hrvatskog člana izaberu pripadnici drugog naroda.
Nakon sjednice, predsjednik HSP-a BiH dr. Zvonko Jurišić i predsjednik Županijskog vijeća Uskopljanin Berislav Elez gostovali su na Radiopostaji Novi Travnik. Tom prigodom Elez je kazao kako je HDZ 1990 izdao HSP i glasače koji su svoj glas dali Hrvatskoj koaliciji HDZ 1990 – HSP BiH, priklonivši se HDZ-u BiH, iako su svoju predizbornu retoriku temeljili na kritiziranju HDZ-a BiH i rada njegovih ministara u Vladi Županije središnja Bosna.
U emisiji je istaknuto kako HDZBiH obmanjuje javnost lažima da je na proteklim izborima dobio povjerenje 90 posto hrvatskog naroda u BiH.
"Za pravaše ne postoje veliki i mali Hrvati, već oni koji to jesu ili nisu. Oni koji ne smiju otići u Republiku Hrvatsku i oni koji su kroz UDBU proganjali hrvatski narod, zasigurno ne bi trebali sebi uzeti za pravo da se izjašnjavaju Hrvatima, a kamoli njegovim legitimnim predstavnicima",
kazao je Elez.

- 22:30 - Komentari (52) - Isprintaj - #

17.01.2011., ponedjeljak

FERK će odbaciti zahtjev Paloča d.o.o. za obnovu dozvole za rad - licence za obavljanje djelatnosti proizvodnje električne energije?

Prva sjednica FERK-a u 2011. 20. siječnja...


Iz regulatorne komisije za električnu energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine- FERK-a obavjestili su javnost o održavanju I. redovne sjednice FERK-a u 2011.godini, koja će se održati u četvrtak 20. siječnja 2011. godine u 10:00 sati u sjedištu FERK-a u Mostaru, u Ulici blajburških žrtava 33. Na dnevnom redu, između ostaloga bit će i dvije točke zanimljive uskopaljskoj javnosti, a riječ je razmatranju i donošenju Zaključka o odbacivanju Zahtjeva za obnovu dozvole za rad – licence za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnja električne energije podnosioca zahtjeva „PALOČ“ d.o.o. G. Vakuf-Uskoplje, te razmatranju i odlučivanju o podnesenom Zahtjevu za obnovu Dozvole za rad - licenci za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnja električne energije podnosioca zahtjeva “ROSE-WOOD” D.O.O. G. Vakuf-Uskoplje;


- 23:55 - Komentari (7) - Isprintaj - #

13.01.2011., četvrtak

Postavljanje stacionarnog radara

Kratka vijest


Za danas je u terminu od 8:30 do 16:00 sati najavljeno postavljanje stacionarnog radara na izlazu iz Gornjeg Vakufa - Uskoplja prema Bugojnu, na magistralnom putu M-16.2.
Promet će se na ovom dijelu odvijati usporeno, povremeno jednim prometnimtrakom.


- 10:55 - Komentari (14) - Isprintaj - #

12.01.2011., srijeda

Žene, pronađite vrijeme za sebe!!!

Pozivaju se sve žene da 19. siječnja 2011. godine u 18:00 sati dođu u prostorije Udruge branitelja i invalida domovinskog rata liječenih od PTSP-a na početak projekta...


Žena kao temelj funkcionalne obitelji naziv je projekta koji financira FIGAP odnosno Agencija za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.
Projekt “Žena kao temelj funkcionalne obitelji” namijenjen je ženama i djeci. Naglasak je stavljen na ulogu žene u procesu oporavka, ali i izgradnje prostora podrške, te samopodrške, kao i na mehanizme razrješavanja svakodnevnih životnih situacija do kojih se došlo na temelju zajedničke rasprave i razmjene iskustava, mi želimo ukazati na važnost uloge žene u očuvanje funkcija obitelji kao temeljne i glavne organizacije u ljudskom svijetu.
Naš cilj je izgraditi što djelotvorniji socijalni, profesionalni i pravni kontekst kojim ćemo ujedno pridonijeti lokalnoj zajednici i EU trendovima.
Aktivnosti projekta će se održavati većim dijelom u prostorijama Udruge branitelja i invalida domovinskog rata liječenih od PTSP-a.
Projekt je osigurao aktivnosti psihoterapije, pravnog savjetovanja, kreativne radionice, druženja, predavanja, tribine, izlete…
Vrijednost projekta je 14.000, 00 KM, te će trajati od 15.1.2011. do 8 mjeseca ove godine.
Ovom prilikom pozivamo sve zainteresirane žene da dođu u srijedu 19. siječnja 2011. godine u 18:00 h na početak ovoga jedinstvenog događaja u našem Uskoplju.
Ovo je inače drugi projekt koji prolazi kroz Udrugu branitelja i invalida domovinskog rata liječenih od PTSP-a. Prvi je pod nazivom „Psihosocijalna rehabilitacija i reintegracija oboljelih od PTSP-a“, kojega je financirao UNDP uz partnerstvo Ministarstvo pravde i Ministarstvo za ljudska prava. Projekt je započeo 16. kolovoza 2010. i traje do travnja ove godine, a vrijedan je 20.000, 00 KM.
Također, svi oni koji još uvijek žele sudjelovati u ovome dijelu neka dođu jer naša vrata su svima otvorena. (UBIDR PTSP Uskoplje / M. Blažević)


- 22:45 - Komentari (2) - Isprintaj - #

10.01.2011., ponedjeljak

Arežina u Zrinjskom

Uskopljanin bi s plemićima trebao potpisati amaterski ugovor...


S pripremama za proljetni dio sezone krenula je i momčad Zrinjskog što su novinari Dnevnog lista iskoristili za razgovor s trenerom Slavenom Musom pred kojim je, kako kažu, mnogo posla kako bi vratio plemiće na kolosijek kojim su išli prethodnih sezona. Iz rečenog razgovora nas ponajprije interesira dio u kojemu Musa govori o mogućim pojačanjima, budući da se među njima nalazi i jedan Uskopljanin. Dakle na pitanje koja se nova pojačanja očekuju pod Bijelim Brijegom, Musa je rekao:
- Prvi je stigao Samir Duro koji će svojom kvalitetom i iskustvom sigurno predstavljati pojačanje za nas. Iz Osijeka se vratio i Pero Stojkić, a pridružio nam se i Levan Kutalija koji bi uskoro trebao potpisati ugovor s klubom. Moram reći kako u budućnosti računamo afirmirati što veći broj mladih igrača, a iz juniorskog pogona pridružili su nam se Hrvoje Miličević, Davor Martinović i Ivan Barišić. Također pozorno ćemo pratiti mlade igrače iz regije, a amaterski ugovor trebao bi potpisati Arežina koji je nastupao za Slogu iz Uskoplja.

DL
- 16:30 - Komentari (7) - Isprintaj - #

Lista Dražena Matišića za Dom naroda Parlamenta F BiH

Među ostalima, SIP ovjerio i listu Uskopljanina D. Matišića (HDZ 1990)


Posljednji pregovori dva politička bloka u Županiji Središnja Bosna, na jednoj strani SDP i stranke okupljene oko platforme i na drugoj strani dva HDZ-a, bili su neuspješni. Uoči današnjeg nastavka utemeljiteljske sjednice u Skupštini ŽSB još uvijek je bila ,,pat pozicija" jer niti jedan od dva bloka nije imao dovoljan broj glasova za imenovanje izvršne vlasti. No, na nastavku utemeljiteljske sjednice Skupštine ŽSB trebali bi biti izabrani i delegati za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Iz ŽSB u Dom naroda FBiH bira se pet delegata: tri iz reda hrvatskog naroda, te po jedan iz reda bošnjačkog i srpskog naroda i jedan iz reda ostalih.
Središnje izborno povjerenstvo BiH izvršilo je provjeru i ovjeru svih 11 kandidatskih listi za izbor delegata iz Skupštine ŽSB u Dom naroda Parlamenta F BiH. Iz ŽSB je dostavljeno 11 kandidatskih listi na kojima se nalazi 26 kandidata. SIP je ovjerio četiri kandidatske liste za jedno mjesto u Domu naroda iz reda bošnjačkog naroda. Riječ je o listama koje su predložili zastupnici Senad Selimović (SDP), Almir Švago (SBB), Muhamed Čurić (S BiH) i Halima Crnica (SDA).
SIP je ovjerio i kandidatsku listu iz reda srpskog naroda zastupnika Nikole Simića (SDP). Ovjereno je i pet listi za tri mjesta iz reda hrvatskog naroda, a riječ je o listama zastupnika Dražena Matišića (HDZ 1990), Radoja Vidovića (HDZ BiH), Mirka Batinića (HDZ BiH), Karoline Pavlović (NS RZB) i Alana Škare (SDP). Ovjerena je i kandidatska lista poslanika Amela Hadžiabdića iz reda ostalih.


- 13:45 - Komentari (51) - Isprintaj - #

07.01.2011., petak

Uskopljani na Sajmu vjenčanja

Prvi sajam vjenčanja u Mostaru


U Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača, gdje se u Mostaru organiziraju sva velika kulturna događanja, 16. i 17. travnja ove godine održat će se Prvi sajam vjenčanja, a na njemu svoje proizvode i usluge prezentirat će i jedna uskopaljska tvrtka Iris d.o.o., koja u svom proizvodnom programu ima spužve za cvjećarstvo, a bavi se i veleprodajom i maloprodajom dekorativnih artikala i repromaterijala za cvjećarstvo, te svilenog cvijeća.
Na Sajmu vjenčanja prezentirat će se: saloni vjenčanica i odijela, zlatarnice, cvjećarnice, foto i video studiji, specijalni efekti, svadbene sale, hoteli, restorani, catering, slastičarnice, vinarije, frizerski saloni, saloni namještaja i svi oni koji će budućim mladencima olakšati put do željenih informacija.

- 12:25 - Komentari (7) - Isprintaj - #

06.01.2011., četvrtak

Spora obnova

Nema najava o mogućim donacijama u 2011.
Više od 500 stambenih jedinica još uvijek čeka obnovu na području uskopaljske općine, a od toga broja, oko 300 je u potpunosti uništeno u proteklom ratu, zbog čega ih je potrebno graditi iz temelja.
U resornoj općinskoj službi nisu zadovoljni dinamikom obnove kuća za povratnike u posljednje dvije-tri godine, kao ni činjenicom da trenutno nema najava o mogućim donacijama u 2011.
Za obnovu stambenih jedinica u G. Vakufu - Uskoplju resorno županijsko ministarstvo 2010. godine izdvojilo je tek 35.000 KM. Izvršen je odabir 18 korisnika ove donacije, a distribucija građevinskog materijala se još očekuje.

- 18:30 - Komentari (16) - Isprintaj - #

80 godina župe Bistrica

Dogodilo se na današnji dan


Dekretom vrhbosanskog nadbiskupa dr Ivana Evanđelista Šarića od 6. siječnja 1931. selo Bistrica kod Uskoplja postala je središtem rimokatoličke župe sv Terezije od Djeteta Isusa.
Osim Bistrice u novoutemeljenu župu uključeni su Saraj – Vilić, Volari, Gaj, Hrasnica, Grnica i dio Krupe, koji su tada bili u sastavu župe Skoplje Gornje sa sjedištem u Uskoplju. (Škegro).

Foto: Unutrašnjost crkve u Bistrici (bistrica-uskoplje.blogspot.com)
- 00:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

05.01.2011., srijeda

Policija najavila štrajk za 14. siječnja

Kratka vijest


Policija SBŽ-a najavila je za 14. siječnja generalni štrajk. Sada Vlada te županije ima rok da do petka počne pregovore sa Sindikatom policije. Sindikat ističe da su primorani organizirati štrajk zato što vlast izbjegava dogovore o poštivanju kolektivnog ugovora i isplatu dugovanja prema sudskim presudama koje premašuju 4 milijuna maraka, prenosi FTV.
- 20:15 - Komentari (12) - Isprintaj - #

02.01.2011., nedjelja

Jaslice moga kraja

Uskopaljske jaslice u Galeriji Kraljice Mira


Popularni dječji časopis Mali koncil - MAK proteklog Božića organizirao je natječaj dječjih likovnih radova pod naslovom "Jaslice moga kraja", na kojemu je sudjelovao veliki broj djece iz gotovo svih hrvatskih krajeva: od Hodošana do Novog Šehera. Desetak radova je nagrađeno, a uz njih oni najuspješniji radovi izloženi su u Galeriji Kraljice Mira.
Posjetitelji ove izložbe, tako će među radovima moći pogledati i zapažen i odabran rad mlade Uskopljanke Jelene Rajić, te Kristijana iarića s Pavić Polja, koji su narisali naše uskopaljske jaslice i pokazala ih javnosti, kao dio kršćanske tradicije uskopaljskih Hrvata.
- 23:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

01.01.2011., subota

Početak meteoroloških mjerenja

Dogodilo se na današnji dan: 1. siječnja 1905.


1. siječnja 1905. godine u Skopaljskoj dolini počele su se voditi meteorološke bilješke. Milan Bešlić u svojoj knjizi Bugojno i okolina, koju je 1999. godine objavila Hrvatska uzdanica iz Uskoplja, uz taj podatak navodi i srednje temperature "svakog pojedinog mjeseca" u 1905. godini. Tako je srednja temperatura (izračunata po formuli: najviša + najniža t./2) siječnja bila -8,1 stupanj Celzijusa; veljača -2; ožujak 4,8; travanj 7,1; svibanj 13; lipanj 17,3; srpanj 19,9; kolovoz 21,1; rujan 17,2; listopad 6,4; studeni 8,7 i prosinac 2,9 stupnja Celzijusa.
Bešlić je zbrojio sve ove srednje mjesečne temperature i njihov broj podijelio sa 12, te dobio srednju godišnju temperaturu u Skopaljskoj dolini. Ona iznosi 9 stupnjeva Celzijusa. (Više u: Milan Bešlić: Bugojno i okolina, Hrvatska uzdanica, Uskoplje, 1999.).

- 15:30 - Komentari (7) - Isprintaj - #
SVIMA SVE NAJBOLJE U 2011. GODINI!
- 00:01 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< siječanj, 2011 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Opis bloga

Linkovi

Lektira