uskoplje

30.05.2007., srijeda

Bugojani su pali na tjeme

Na kraju želimo ustvrditi da Hrvati Bugojna i nakon poraza i povlačenja snaga HVO-a iz Bugojna nisu prisilno protjerivani s područja općine, niti je prema istima provođena bilo kakva prisila u tom smislu, kaže se u reagiranju bugojanske Udruge boraca, organizacija poginulih i logoraša


Na tekst objavljen u Večernjem listu 19. svibnja 2007. reagirale su Udruge boraca, organizacija poginulih i logoraša iz Bugojna.
“Ovog puta želimo reagirati na već više puta ponovljenu izjavu o progonu Hrvata iz Bugojna tijekom srpnja 1993. godine.
Sigurno je poznato da su Hrvati Bugojna, grad odnosno općinu napustili zajedno sa snagama HVO-a Bugojno, prema vlastitoj odluci, a ne jer su ih na to prisilile snage Armije RBiH. Nadležne komande Armije RBiH su preko snaga UNPROFOR-a nudile civilnom stanovništvu da ne napušta teritorij općine, ali je isto odbijeno od strane civilne i vojne vlasti bugojanskih Hrvata (iz kojih razloga nama nije poznato),
stoji u reagiranju.
"Vojne snage HVO-a su koristile vlastito civilno stanovništvo kako bi se zaštitile od eventualnih borbenih djelovanja jedinica Armije RBiH. Bugojansku općinu su napustili samo oni građani hrvatske nacionalnosti koji su se nalazili na teritoriji koju su kontrolirale snage HVO-a, a neposredno pred početak oružanih sukoba, dok su u Bugojnu ostali Hrvati na teritoriji koju su kontrolirale snage Armije RBiH. Hrvati Bugojna su teritorij općine Bugojno napustili preko položaja srpskog agresora na kupreškom bojištu, preko položaja onih istih agresora koji su dotada već 15 mjeseci u Bugojnu ubijali i Hrvate i uništavali njihovu imovinu.
Kako i zašto je to urađeno treba pitati predstavnike političke vlasti bugojanskih Hrvata”, navodi se u reagiranju. “Nakon povlačenja HVO-a iz Bugojna, pa do veljače 1994. zabilježeno je više “prelazaka” hrvatskog stanovništva (nekada zajedno i sa Srbima) preko linija razdvajanja sa srpskim agresorom, prema Donjem Vakufu. Iz određene dokumentacije je vidljivo da se u nekim slučajevima radilo i o Hrvatima koji su pobjegli iz zatvora Armije RBiH, ali što se kasnije dogodilo s tim osobama nije poznato, osim da su sva predana na obradu nadležnim službama, vjerojatno sigurnosti u jedinicama srpskog agresora.
Na kraju želimo ustvrditi da Hrvati Bugojna i nakon poraza i povlačenja snaga HVO-a iz Bugojna nisu prisilno protjerivani s područja općine, niti je prema istima provođena bilo kakava prisila u tom smislu. Sigurno da je bilo incidentnih situacija, ali su nadležne komande Armije RBiH i SJB Bugojno, nastojale iste spriječiti i kazniti, što je bilo prilično teško u ratnim uvjetima, a naročito nakon informacija o teškim zločinima počinjenim od strane formacija HVO-a nad Bošnjacima na području više bugojanskih naselja, navodi se u regiranju udruga iz Bugojna.

(Jedinstvene organizacije boraca BiH “Unija veterana” Bugojno, Udruženja obitelji šehida i poginulih boraca Bugojno, Udruženje ratnih vojnih invalida Bugojno, Udruženje za zaštitu tekovina borbe za BiH - Bugojno, Udruženje boraca “Patriotska liga” Bugojno, Udruženje logoraša Bugojno).
>(VL / fotografije: 1. devastirano katoličko groblje u Čaušlijama; 2. Pljačka nemuslimanske imovine u Bugojnu1993. usred bijela dana; foto:bugojanci.ch)
- 23:45 - Komentari (22) - Isprintaj - #

28.05.2007., ponedjeljak

Nastup uskopaljskih folkloraša u Gašincima

Kratka vijest


Folklorna skupina HKD Napredak iz Uskoplja nastupila je u subotu, 26. svibnja, na svečanosti obilježavanja desete obljetnice djelovanja KUD-a Ledina iz Gašinaca pored Đakova. Osim uskopaljskih folkloraša, te domaćeg KUD-a Ledina nastupio je i KUD Josip Kozarac iz Posavskih Podgajaca, Sloga iz Šakovačke Satnice, KUD Hrastovička gora iz Hrastovice, Tamburice iz Velimirovaca i Hrvatska čitaonica iz Đakovačkih Selaca, kao i tamburaški sastav Prijatelji, čijim je koncertom i završila ova proslava.

- 23:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

26.05.2007., subota

Fra Marijan Jakovljević

Fra Marijan Jakovljević stariji (1780.-1853.) utjelovljavao je lik ujaka, fratra iz starih turskih vremena, a jedan je od uskopaljskih župnika o kojima mi danas veoma malo znamo. Fra Jurica Šalić pišući o franjevcima sjeverozapadne Bosne donosi i jednu anegdotu o fra Marijanu. Naravno, iz Uskoplja:
Već starijeg fra Marijana nalazimo 1833. godine kao župnika u Uskoplju (Gornji Vakuf). Te godine zapao je u velike neprilike, nepravedno optužen pred turskim vlastima. Naime, neki Mujo, velika pijanica, opije se, zavali u snijeg i u njemu smrznut umre. Njegov otac baci krivnju na katolike, spočitavajući da se nesretni Mujo opio i župnom podrumu i da su ga kršćani izbacili na snijeg da se smrzne. Kadija proslijedi slučaj do vezira, a ovaj šalje povjerenika u Uskoplje, da dotjera župnika i prvake skopaljskih katolika. Već starom fra Marijanu namijenjeno je zatvaranje u zloglasni turski zatvor. No, tu se dokaza ljubav i poštovanje u franjevačkoj zajednici. Da ne ide stari fra Marijan, ponudio se mladi, fra Marijan Šunjić, jedan od najboljih njegovih učenika. Smjelo ode u Sarajevo, gdje je pritvoren 18 mjeseci....
Opširnije...
- 23:50 - Komentari (16) - Isprintaj - #

22.05.2007., utorak

Pomoć prekobrojnim vojnicima

Rok za registraciju za pomoć Nato/PfP Trust Fonda je 31. svibanj...


Zamjenica ministra obrane BiH Marina Pendeš i voditeljica Misije IOM-a (Međunarodne organizacije za migracije) u BiH Regina Boucault još jednom su pozvale sve prekobrojne pripadnike Oružanih snaga BiH (OSBiH) - profesionalne vojnike i civilne osobe koje su bile u službi u OS da se što prije registriraju za pomoć u sklopu NATO/PfP Trust Funda (Povjereničkog fonda). Kako je istaknuto na današnjoj konferenciji za tisak u Ministarstvu obrane BiH u Sarajevu, rok za registriranje za ovu vrstu pomoći osobama otpuštenim 2004., odnosno 2006./2007., ističe 31. svibnja
Istovremeno, rečeno je kako oni koji apliciraju za pomoć u okviru NATO/PfP Trust Funda neće izgubiti druge beneficije predviđene zakonom.
Zamjenica ministra obrane BiH Marina Pendeš izrazila je zadovoljstvo činjenicom da NATO na najkonkretniji način pruža potporu reformi obrane u BiH zbrinjavanjem, odnosno socijalnom i ekonomskom reintegracijom "prekobrojnih", te zahvalila zemljama koje su osigurale novac za spomenuti fond (prema projekciji više od osam miliona eura).
Voditeljica Misije IOM-a u BiH Regina Biocault upozorila je kako oni koji se ne registriraju neće moći koristiti novac prikupljen u okviru NATO/PfP Trust Funda, uz napomenu kako neće biti drugog programa pomoći.
Podsjetila je na obvezu Ministarstva obrane da civilnim osobama koje su bile u službi u OS uruče registracijski obrazac uz pismo o prekidu službe.
Prema trenutnim procjenama, oko 1.700 otpuštenih profesionalnih vojnika potencijalni su korisnici NATO/PfP Trust Funda, s obzirom na to da je u međuvremenu određeni broj prekobrojnih umirovjen. Istovremeno, podaci za civilne osobe koje su bile u službi u OS još nisu kompletirani.
U okviru ovoga programa riječ je o pomoći u vidu edukacije, stručnog usavršavanja ili prekvalifikacije, pomoći u otvaranju malog poduzetništva, nabavci opreme, te samozapošljavanju u poljoprivredi...
(FENA)


- 23:45 - Komentari (7) - Isprintaj - #

19.05.2007., subota

Armija BiH formirala je u Bugojnu više od deset logora

Na Rostovu su posljednji put viđeni Hrvati nasilno odvedeni iz muslimanskih logora


Članovi Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Bugojna u svoje i u ime hrvatskog puka ove općine žele iznijeti istinu o ratnim zbivanjima u ovom gradu.
Duboko su uvrijeđeni i ogorčeni iskrivljivanjem činjenica o ratu i iznošenjem niza neistina na račun HVO-a i hrvatskog puka. Koordinacija udruga u svom priopćenju navodi da bošnjački narod, kao i pripadnici Armije BiH, zna da je HVO 1992. obranio Bugojno i zaustavio prodor Vojske Republike Srpske te nakon toga oslobodio već okupirane prostore na području Bugojna.
“HVO je tada bio jedina prava snaga koja je bila u stanju braniti ovaj grad od daleko moćnijeg srpskog agresora. Da je bugojanski HVO htio i planirao napasti Armiju BiH, učinio bi to tada i sve završio za 24 sata, bez ikakvog napora. Ali, vjerovali smo našim tadašnjim ‘saveznicima’ koji su samo glumili savezništvo, a istodobno se pripremali za agresiju na HVO i Hrvate Bugojna, odnosno etničko čišćenje ovoga grada”,
navodi se u priopćenju te dodaje da sve navedeno potvrđuje i progon 15.000 Hrvata iz Bugojna.
Što se tiče počinjenih zločina na obje strane, Koordinacija udruga smatra da je krajnje vrijeme da se počnu iznositi točni podatci. Ističu da je Hrvata u Bugojnu stradalo barem pet puta više nego Bošnjaka, što mogu, kako kažu, pokrijepiti i dokumentima.
“Posebno nas bole optužbe da je HVO formirao logor. Bugojno je palo za samo deset dana. Tko je mogao napraviti logore za deset dana?! Naši dojučerašnji saveznici za to su imali puno više vremena te su nakon pada Bugojna, u ljeto 1993. formirali više od deset logora u kojima su držali dvije tisuće zarobljenih Hrvata”,
ističe se u priopćenju.
“Mnogi zatvorenici zvjerski su mučeni, premlaćivani, vođeni na prisilno kopanje rovova te se nisu vratili živi iz logora. A o sudbini 20 odvedenih Hrvata iz zloglasnog logora Stadion njihove obitelji još uvijek ne znaju ništa”,
navodi Koordinacija udruga u svom priopćenju.
Iskazali su i ogorčenje prikazivanjem fotografije, odnosno, kako kažu, fotomontaže kojom se pripadnici HVO-a žele prikazati kao fašisti.
“Zaista je to jadan način da se optuži vojska čiji su pripadnici pokušavali obraniti svoje domove i živote. Niti jedna osoba s navedene fotografije u tom sukobu nije bila fizički vezana za Vrbanju, kao što im se pripisuje”,
priopćeno je. Nadalje se navodi da su daleko strašnije snimke na kojima Alija Izetbegović postrojava mudžahedine na Rostovu.
"Skup su blagoslovili i brojni imami, što je nama hrvatskim povratnicima u Bugojno dodatan udarac jer je upravo Rostovo mjesto gdje su posljednji put živi viđeni Hrvati nasilno odvedeni iz bošnjačkih logora”,
zaključuje se na kraju priopćenja Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Bugojna.

Arijana Beus / Dnevni list /foto: bugojanci.ch
- 22:30 - Komentari (83) - Isprintaj - #

15.05.2007., utorak

15.5.: Uskopljani na križnom putu

Na današnji dan s Bleiburškog polja tisuće i tisuće hrvatskih vojnika i civila, među kojima i žena, djece i staraca, krenuli su na dugi put stradanja i smrti, put kojega mnogi od njih nisu preživjeli. Sudionici tih događaja s kraja Drugoga svjetskoga rata, koji se, bez sumnje, mogu označiti najvećom tragedijom hrvatskoga naroda u njegovoj povijesti, bili su i brojni Uskopljani, Hrvati i Muslimani, od kojih su mnogi zauvijek ostali ležati u brojnim usputnim jarcima i jamama. Oni, pak, koji su preživjeli, dugo o svojim patnjama nisu, kako se to često zna reći, smjeli čak ni misliti, a kamoli govoriti. Ipak, koliko je autoru ovoga bloga poznato, dvojica Uskopljana ipak su zapisala i objavila svoja sjećanja na događaje s kraja Drugoga svjetskoga rata. Prenosimo ulomke iz njihovih sjećanja, te se nadamo da će upravo donji reci potaknuti i druge da zapišu i otmu od zaborava svoja sjećanja na te teške dane


Ujutro 15. svibnja među vojskom je nastupilo veliko komešanje. Svaki od vojnika pokušavao je pronaći nekog bliskog: rođaka, prijatelja, susjeda..., nekoga komu bi u to vrijeme iznevjerenih očekivanja mogao bezrezervno vjerovati. A čovjek kojemu vjerujete i za kojeg znate da vas neće iznevjeriti u takvim je trenutcima od neprocjenjive važnosti, zapravo, jedini oslonac u naopaku vremenu. Kroz mnoštvo se je pronijela vijest da naše izaslanstvo pregovara s Englezima i partizanima. U jednom trenutku časnici iz svih postrojbi otišli su na sastanak s izaslanicima. Kad su se vratili izvjestili su vojnike da je rat završen, da jednostavno, tek tako, trebamo baciti oružje te krenuti prema mariborskom kolodvoru i odatle svojim kućama.
Ovakva zapovjed, a i sve što joj je od povlačenja do momenta njenog izricanja prethodilo, odjednom je od vojnika, čvrstih i odanih, koji su preturili rat preko glave i koji su bili spremni ginuti za slobodu svoje domovine, načinila smušenjake, nesigurne i nepovjerljive, osobe od svih ostavljene...
Opširnije...

Banijski zlikovci koji su nas sprovodili počeli su, naime, s prvim mrakom, ubijati zarobljenike na začelju kolone. Kad se je u potpunosti smrklo, tjerali su nas da idemo sve brže i brže, ponavljajući nam da su za one koji ne mogu izdržati tako brz tempo osigurali kola koja idu iza kolone. Dakako, svatko tko bi imalo zaostao bio bi jednostavno ubijen, te bi se na taj način pridružio velikom broju onih koje se banijski zlikovci brutalno poubijali i koji su ostali zauvijek ležati na putu Sisak – Kutina.
Atif Vele i ja nosili smo Smaju Bukarića koji je bio iznemogao, pa nam je to još više otežavalo pješačenje. No, znali smo što bi se s njim dogodilo da smo ga ostavili, pa smo zato ulagali i posljednje atome snage da ga spasimo. Srećom, počeli smo nailaziti pored kuća, u početku rijetkih, a potom sve gušćih. Bio je to znak za nas da se približavamo Kutini....
Opširnije...
- 22:45 - Komentari (5) - Isprintaj - #

FOTO VIJEST: Posljedice sudara

Posljedice sudara koji se dogodio protekloga vikenda ispred caffe-a Classic u Uskoplju





foto:Z.M.
- 22:30 - Komentari (9) - Isprintaj - #

Franjevci u Uskoplju

Dogodilo se na današnji dan


Prema jednoj nepouzdanoj povelji iz sredine 17. st. franjevci se na području Uskoplja prvi put spominju upravo na današnji dan, 15. svibnja 1406. godine. Tada je u njihovom samostanu u Veseloj Straži navodno održan kapitul Bosanske franjevačke vikarije kojom prilikom je za vikara izabran prvi Hrvat na ovoj službi , fra Marin Splićanin. Prilikom održavanja ovog kapitula franjevcima u Veseloj Straži bio je svratio i kralj Ostoja s pratnjom.
Tom prilikom je pred novoizabranim vikarom i drugim franjevcima potvrdio Brajanu Ohmućeviću Grguriću i njegovim sinovima baštinska prava.

- 13:30 - Komentari (3) - Isprintaj - #

14.05.2007., ponedjeljak

Posao u Uskoplju?

Svi oni koji žele posao u Uskoplju, ali i svi oni koji se žale da u Uskoplju posla nema dobro je da pročitaju ovaj (i ne samo ovaj) natječaj:


Na osnovu člana 24. Zakona o državnoj službi u Federaciji Bosne i Hercegovine („Službene novine Federacije BiH“, broj 29/03, 23/04, 39/04, 54/04, 67/05 i 8/06), Agencija za državnu službu Federacije Bosne i Hercegovine, u ime Općine Gornji Vakuf - Uskoplje, oglašava

JAVNI NATJEČAJ

ZA POPUNU RADNIH MJESTA DRŽAVNIH SLUŽBENIKA U OPĆINI GORNJI VAKUF – USKOPLJE

01. Pomoćnik načelnika za gospodarstvo, financije i stradalnike rata – 1 (jedan) izvršitelj
02. Pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu, stambeno-komunalne poslove, obnovu i zaštitu okoliša – 1 (jedan) izvršitelj
03. Stručni savjetnik za imovinsko-pravne poslove – 1 (jedan) izvršitelj
04. Inspektor za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša – 1 (jedan) izvršitelj
Opširnije... (Z.M.)

- 07:30 - Komentari (11) - Isprintaj - #

13.05.2007., nedjelja

Tajnik Hrvatske konferencije Kršćanske adventističke crkve

Uskoplje.blog.hr želi biti, između ostalog, i svojevrsno virtualno okupljalište Uskopljana, pa, u tom smislu, povremeno donosim i raznovrsne informacije o Uskopljanima koji žive izvan Uskoplja. Dakako, ne odvija se to ni po kakvu sustavu, već, jednostavno onako kako na informacije o Uskopljanima sam nailazim. Danas predstavljam tajnika Hrvatske konferencije Kršćanske adventističke crkve...

Mladen Juričević rođen je na Paloču kod Uskoplja, gdje je i živio sve do 1993. godine. Do tog vremena bio je vlasnik cafe bara Start, kultnog okupljališta mladih Uskopljana u osamdesetim godinama. 1993. godine odlazi iz Uskoplja, a ubrzo nakon odlaska prilazi Kršćanskoj adventističkoj crkvi. Također, veoma brzo biva rukopoložen, te postaje pastor Adventističke crkve s mjestom službovanja u Puli.
Na redovitom Izbornom saboru Hrvatske konferencije Kršćanske adventističke Crkve održanom 6. svibnja ove godine u Zagrebu Mladen je izabran tajnika hrvatskih adventista.
foto: Pastor Mladen Juričević s obitelji i vjernicima prilikom rukopoloženja u Maruševcu; foto: adventisti.hr
- 06:30 - Komentari (57) - Isprintaj - #

11.05.2007., petak

Potpisan Ugovor o izradi prostornog plana

Plan na javnoj raspravi već krajem godine...


U srijedu, 10. svibnja 2007. godine, općinski načelnik Marinko Krajina potpisao je ugovor o Izradi prostorno – planske dokumentacije (tj. prostornog plana) općine Gornji Vakuf – Uskoplje.
Na javni natječaj za izradu ovog veoma važnog dokumenta za razvoj općine u periodu 2007. – 2017. godina javila su se tri kvalificirana ponuđača : „Urbanistički zavod Republike Srpske“ iz Banja Luke, „Projekt“ a.d. Banja Luka i „Eco – plan“ d.o.o. iz Mostara.
Ponuda poduzeća „Eco – plan „ d.o.o. iz Mostara ocijenjena je kao najpovoljnija, a ukupna vrijednost poslova po ovom ugovoru je 94.000,00 KM. Predviđeno je da plan bude na javnoj raspravi krajem ove godine.
Nadamo se da će, napokon, i naša općina dobiti kvalitetan dokument koji će spriječiti neplanski razvoj koji je , nažalost, vidljiv na svakom koraku. (Z.M.)

- 23:50 - Komentari (9) - Isprintaj - #

07.05.2007., ponedjeljak

U Vilić Polju ukraden Audi 4

Iz današnjeg policijskog izvješća:


Dana 5.5.2007. godine, oko 08,45 sati, Ivan P. iz mjesta VIlić Polje, općina Gornji Vakuf/Uskoplje je prijavio Policijskoj stanici Gornji Vakuf/Uskoplje, da mu je u vremenu od 01,00 do 08,00 sati, ukradeno vozilo marke “Audi 4”, registarskih oznaka W-23304 R. Očevid su obavili istražitelji krim. policije Policijske uprave Bugojno.
Istraga je u tijeku.

- 23:00 - Komentari (38) - Isprintaj - #

Laki najbolji

Još jedno uspješno natjecanje u organizaciji Lovačkog društva Uskoplje...


Lovački pas Laki, vlasništvo Ivice Trbare osvojio je najviše bodova u ispitu prirodnih osobina lovačkih pasa na divlju svinju (IPO), održanom proteklog vikenda na Makljenu, a u organizaciji Lovačkog društva Uskoplje. Drugo mjesto pripalo je psu Zijada Džambe, a treće psu Ivana Zadre.
U utakmici na divlju svinju najbolji je bio pas Garo, vlasništvo Fikreta Gvozdena, drugi pas Brko Dražena Zadrića i treći već spominjani pas Laki vlasnika Ivice Trbare.
- 12:00 - Komentari (5) - Isprintaj - #

05.05.2007., subota

Počela raditi notarska služba

Notar u našoj općini je Ivan Šarić, koji se do sada bavio odvjetništvom...


Kako su javnost izvijestili iz Ministarstva pravosuđa i uprave Županije Središnja Bosna od jučer, 4. svibnja 2007.godine počela je s radom notarska javna služba sa službenim sjedištem u Srednjobosanskoj Županiji: G. Vakufu - Uskoplju, Kiseljaku, Novom Travniku i Travniku.
U skladu sa člankom 73. zakona o notarima , kaže se u obavijesti koju je potpisao ministar Novak Jotanović, «pravni poslovi koji za svoju pravnu valjanost zahtijevaju notarsku obradu odnose se na:
-pravne poslove o reguliranju imovinskih odnosa između bračnih drugova kao i između osoba koje žive u izvanbračnoj zajednici
-raspolaganje imovinom maloljetnih i poslovno nesposobnih osoba
-pravne poslove kojima se kojima se obećava neka činidba kao poklon s tim što se nedostatak notarske forme, u ovom slučaju, nadomješta izvršenjem obećane činidbe
-pravne poslove, čiji je predmet prijenos ili stjecanje vlasništva ili drugih stvarnih prava na nekretninama
-osnivačka akta gospodarskih društava i utvrđivanje njihovih statuta, kao i svaka promjena statuta
Pravni poslovi za koje nisu sačinjene notarski obrađene isprave ništavi su.

- 23:45 - Komentari (7) - Isprintaj - #

04.05.2007., petak

Pomozimo Biljani

Svjetlo riječi u svom posljednjem broju objavljuje popis darovatelja. Pridružimo im se...


Prije određenog vremena objavili smo poziv za pomoć našoj sugrađanki Biljani Šain, odnosno, bolje reći, skrenuli smo pozornost na akciju redakcije Svjetla riječi kojom se nastoje prikupiti sredstva (60.000 KM) za Biljani prijeko potrebnu transplataciju bubrega.
U zadnjem broju Svjetlo riječi donosi i popis darovatelja koji su se odazvali rečenom pozivu i već uplatili pomoć za Biljanino liječenje. Ovaj popis, objavljujemo u cijelosti, kao poticaj svima koji su u mogućnosti pomoći, a to još nisu učinili, da učine.
Za Biljanu Šain :
Marinko Miličević, Vitez 30 KM
N.N., Mainz 50 KM
Marija Mihalj, Švicarska 250 CHF
Petar Radošević, Švicarska 50 CHF
N.J., Split 740 HRK
Marija i Mijat Jezerčić, Hrvatska 100 KM
Veronika i Juro Radošević, Njemačka 50 €
Branko Borić, Njemačka 20 €
Anica Stojanović, Njemačka 50 €
Marija i Žarko Prskalo, Austrija 50 €
Dragica Tikvić, Austrija 50 €
Slavica Ćurić, Austrija 30 €
N.N., Sarajevo 20 KM

- 23:50 - Komentari (1) - Isprintaj - #

03.05.2007., četvrtak

Profesor i urednik

Gdje su i što rade: Anto Šarić


Uskoplje.blog.hr želi biti, između ostalog, i svojevrsno virtualno okupljalište Uskopljana, pa, u tom smislu, povremeno donosim i raznovrsne informacije o Uskopljanima koji žive izvan Uskoplja. Dakako, ne odvija se to ni po kakvu sustavu, već, jednostavno onako kako na informacije o Uskopljanima sam nailazim. Danas predstavljam jednog profesora...

Anto Šarić rođen je 1949. godine u Bistrici kod Uskoplja. Teologiju je studirao u Sarajevu. 1974. godine zaređen je za svećenika, a ubrzo nakon ređenja odlazi u Rim gdje na Papinskom sveučilištu Gregorijana krajem sedamdestih uspješno doktorira.
Od tada je dr Šarić profesor dogmatske teologije na Vrhbosanskoj katoličkoj teologiji.
Veoma je aktivan član Matice hrvatske u Sarajevu. Od 2004. godine urednik je za znanost, a od 2006. godine glavni urednik sve zapaženijeg časopisa za umjetnost i znanost Hrvatska Misao.
- 22:15 - Komentari (18) - Isprintaj - #

02.05.2007., srijeda

Dobro nam došli

Uspješan nastup Uskopljana u Konjicu


U četvrtak 26. travnja 2007. godine na 5. festivalu srednjoškolskog dramskog stvaralaštva nastupili su i kazalištarci iz uskopaljske srednje škole. Predstava pod nazivom Dobro nam došli održana je u 18.00 sati, a uloge su tumačil(i)e:

1. Evelina Budimir – ANICA ( majka iz inozmestva)
2. Markus Jurleta – MARKO (otac iz inozemstva )
3. Ivan Luketina – IVAN (sin iz inozemstva )
4. Matea Lubar – JELENA (kći iz inozemstva )
5. Ana Milišić – LUCA ( djevojka iz Uskoplja)
6. Perica Barešić – PERO
7. Marija Herceg – ZORA
8. Krešimir Bošnjak – JOSIP
9. Klaudija Batinić – BABA ANE
10. Davor Škoro – DID MATE
11. Matea Grubeša – JANJE
12. Marko Rajić – FRANJO
13. Ninoslav Batinić –IVO
14. Valentina Livajušić – MARICA
15. Irena Vuković – NEVJESTA IZ USKOPLJA
16. Hrvoje Vuković – ANDRIJA
17. Jelena Krajina – DJEVOJKA IZ NAPRETKA
18. Brankica Češljar – DJEVOJKA IZ NAPRETKA
19. Anita Zeko – DJEVOJKA IZ NAPRETKA
20. Marija Kolak – DJEVOJKA IZ NAPRETKA
21. Marija Luketina – DJEVOJKA IZ NAPRETKA

Predstavu su režirale uskopaljske profesorice Greta Kuna i Ljiljana Zeko.

- 22:50 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< svibanj, 2007 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Opis bloga

Linkovi

Lektira