Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

Bugojani su pali na tjeme

Na kraju želimo ustvrditi da Hrvati Bugojna i nakon poraza i povlačenja snaga HVO-a iz Bugojna nisu prisilno protjerivani s područja općine, niti je prema istima provođena bilo kakva prisila u tom smislu, kaže se u reagiranju bugojanske Udruge boraca, organizacija poginulih i logoraša


Na tekst objavljen u Večernjem listu 19. svibnja 2007. reagirale su Udruge boraca, organizacija poginulih i logoraša iz Bugojna.
“Ovog puta želimo reagirati na već više puta ponovljenu izjavu o progonu Hrvata iz Bugojna tijekom srpnja 1993. godine.
Sigurno je poznato da su Hrvati Bugojna, grad odnosno općinu napustili zajedno sa snagama HVO-a Bugojno, prema vlastitoj odluci, a ne jer su ih na to prisilile snage Armije RBiH. Nadležne komande Armije RBiH su preko snaga UNPROFOR-a nudile civilnom stanovništvu da ne napušta teritorij općine, ali je isto odbijeno od strane civilne i vojne vlasti bugojanskih Hrvata (iz kojih razloga nama nije poznato),
stoji u reagiranju.
"Vojne snage HVO-a su koristile vlastito civilno stanovništvo kako bi se zaštitile od eventualnih borbenih djelovanja jedinica Armije RBiH. Bugojansku općinu su napustili samo oni građani hrvatske nacionalnosti koji su se nalazili na teritoriji koju su kontrolirale snage HVO-a, a neposredno pred početak oružanih sukoba, dok su u Bugojnu ostali Hrvati na teritoriji koju su kontrolirale snage Armije RBiH. Hrvati Bugojna su teritorij općine Bugojno napustili preko položaja srpskog agresora na kupreškom bojištu, preko položaja onih istih agresora koji su dotada već 15 mjeseci u Bugojnu ubijali i Hrvate i uništavali njihovu imovinu.
Kako i zašto je to urađeno treba pitati predstavnike političke vlasti bugojanskih Hrvata”, navodi se u reagiranju. “Nakon povlačenja HVO-a iz Bugojna, pa do veljače 1994. zabilježeno je više “prelazaka” hrvatskog stanovništva (nekada zajedno i sa Srbima) preko linija razdvajanja sa srpskim agresorom, prema Donjem Vakufu. Iz određene dokumentacije je vidljivo da se u nekim slučajevima radilo i o Hrvatima koji su pobjegli iz zatvora Armije RBiH, ali što se kasnije dogodilo s tim osobama nije poznato, osim da su sva predana na obradu nadležnim službama, vjerojatno sigurnosti u jedinicama srpskog agresora.
Na kraju želimo ustvrditi da Hrvati Bugojna i nakon poraza i povlačenja snaga HVO-a iz Bugojna nisu prisilno protjerivani s područja općine, niti je prema istima provođena bilo kakava prisila u tom smislu. Sigurno da je bilo incidentnih situacija, ali su nadležne komande Armije RBiH i SJB Bugojno, nastojale iste spriječiti i kazniti, što je bilo prilično teško u ratnim uvjetima, a naročito nakon informacija o teškim zločinima počinjenim od strane formacija HVO-a nad Bošnjacima na području više bugojanskih naselja, navodi se u regiranju udruga iz Bugojna.

(Jedinstvene organizacije boraca BiH “Unija veterana” Bugojno, Udruženja obitelji šehida i poginulih boraca Bugojno, Udruženje ratnih vojnih invalida Bugojno, Udruženje za zaštitu tekovina borbe za BiH - Bugojno, Udruženje boraca “Patriotska liga” Bugojno, Udruženje logoraša Bugojno).
>(VL / fotografije: 1. devastirano katoličko groblje u Čaušlijama; 2. Pljačka nemuslimanske imovine u Bugojnu1993. usred bijela dana; foto:bugojanci.ch)

Post je objavljen 30.05.2007. u 23:45 sati.