uskoplje

29.09.2006., petak

U subotu od 9.00 sati nadogradnja blog.hr

Obavijest blog.hr


Dragi korisnici i posjetitelji, zbog sve bržeg rasta obima primarne baze podataka (file systema) nužno je izvršiti nadogradnju poslužitelja. Ovih dana u pogon smo pustili i treći poslužitelj na kojem će biti smješteni samo vaši postovi i komentari, pa će se cijeli sustav dodatno rasteretiti, a kapaciteti povećati. S nadogradnjom ćemo početi u subotu, 28. rujna s početkom u 9 sati, a predviđamo da ćemo biti gotovi do kraja dana. Za to vrijeme blogovi će se moći samo čitati. Predviđamo da će se remont sastojati od dva koraka, pa je moguće da ćemo nadogradnju zakazati i za sljedeći vikend, no o tome ćemo vas naknadno obavijestiti. Zahvaljujemo na strpljenju.

- 11:30 - Komentari (11) - Isprintaj - #

Termoelektrana u Gračanici javni interes

Izgradnja termoelektrane dodijeljena JP Elektroprivreda BiH


Radi dugoročnog osiguranja dovoljnih količina električne energije i zadovoljavanja potrošnje, te osiguravanja pozicije Federacije BiH na regionalnom tržištu ovim energentom, kao i u cilju deblokade investicijskog zastoja u energetskom sektoru, Vlada FBiH donijela je Odluku o proglašenju javnog interesa i pristupanju pripremi izgradnje elektroenergetskih objekata, izboru strateškog partnera i pristupanju dodjeli koncesije.
Riječ je o gradnji ukupno jedanaest elektroenergetskih objekata, a među njima se nalazi i termoelektrana Bugojno (od 2x300MW) čija je izgradnja predviđena na lokaciji Rudnika Gračanica.
Izgradnja ove termoelektrane dodjeljuje se JP Elektroprivreda BiH, priopćeno je nakon sjednice Federalne vlade.
Zbog složenosti izgradnje termoelektrane i izgradnje i sanacije rudnika, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije će u roku od 90 dana odabrati optimalan broj strateških partnera koji su ušli u najuži krug kandidata i predložiti Vladi FBiH na usvajanje.
- 10:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

28.09.2006., četvrtak

Pronađen heroin i oružje

Iz policijskog izvješća:


Dana 27.9.2006 godine, službenici PS Bugojno su dobili informaciju da su A. T. iz Bugojna i njegova supruga, sa vozilom marke “Passat”, kojim upravlja J. B. iz Bugojna odvezli se u Jablanicu, gdje imaju namjeru kupiti drogu “heroin”. Službenici krim. policije PU Bugojno i PS Bugojno uočili su kretanje navedenog vozila iz smjera Gornji Vakuf/Uskoplje, koje je skrenulo na lokalni put preko mosta za Kandiju u Bugojnu. Oko 14,20 sati, u ulici Rostovska zaustavljeno je navedeno vozilo, u kojem su se nalazile gore prijavljene osobe. Navedeni su pozvani u PS Bugojno gdje je obavljen pretres. Tom prigodom u vozilu je pronađeno: zamotuljak papira u kojem se nalazila smeđa tvar u grumenu koja asocira na heroin, streljivo calibra 7,9 mm 46 komada, streljivo calibra 8 X 57 komada 23 i streljivo calibra 7,62 mm komada 46. Pronađeni predmeti su izuzeti. A. T. je naveo da je pronađena tvar vlasništvo njegovo i njegove supruge, i da su je kupili u Jablanici od njemu nepoznate osobe. O navedenom događaju je upoznat dežurni tužitelj. Istraga je u tijeku.

- 13:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

27.09.2006., srijeda

Napadnut službenik PU

U današnjem policijskom izvješću, Uskoplje je ponovo dobilo svoje mjesto:


Dana 26.9.2006. godine, oko 17,30 sati, u ulici fra A. Zvizdovića, u neposrednoj blizini ugostiteljskog objekta “Salon” u Gornjem Vakufu/Uskoplju, prigodom obavljanja redovitih poslova i zadataka, službenik OKP-a PU Bugojno S. Ž. je fizički napadnut od strane G.Z. iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja. Tom prigodom je S.Ž. nanesena lakša tjelesne ozljeda. G. Z. je priveden u PS GornjiVakuf/Uskoplje i određena mu je mjera zadržavanja u PU Bugojno. Očevid su obavili službenici SKP-a MUP-a SBK/KSB. Istraga je u tijeku.

- 12:30 - Komentari (2) - Isprintaj - #

25.09.2006., ponedjeljak

CIPS lokacije radit će i na dan izbora

Obavijest MUP-a:


Poštovani građani,
Središnje izborno povjerenstvo BiH omogućit će svim osobama s pravom glasa, koji do dana izbora, pa i na sam dan izbora, podnesu Zahtjev za izdavanje osobne iskaznice da ostvare svoje biračko pravo.
Kako bi se ovo ispoštovalo, obavještavamo građane Županije središnja Bosna da će CIPS lokacije raditi i tijekom vikenda 30.09.2006. godine od 08 do 16 sati i 01.10.2006. godine (na dan izbora) od 08 do 19 sati.
Ovim će građanima koji nemaju osobnu iskaznicu biti omogućeno da dobiju Obrazac LK/OI-4 na svojim CIPS lokacijama i pomoću njega ostvare svoje biračko pravo.





- 12:45 - Komentari (3) - Isprintaj - #

24.09.2006., nedjelja

Uspjeh mladih karataša Sloge

Kratka vijest


U sklopu projekta Ministarstva unutarnjih poslova Reci ne drogi, o kojem smo već pisali na ovom blogu, danas je u organizaciji Karate kluba Sloga u Uskoplju održano natjecanje u katama za djecu od žutog do zelenog pojasa.
Pored domaćina, na natjecanju su sudjelovali karate klubovi: Bošnjak iz Konjica, Empi iz Prozora Rame, Bugojno iz Bugojna, Student iz Mostara, Radnik iz D. Vakufa, Mladost iz Viteza, te karate klub Metković iz Metkovića.
Kako smo već rekli, natjecanje je bilo samo u katama i to u pojedinačnoj i timskoj konkurenciji, a ukupni pobjednik ovog natjecanja je, naravno, Karate klub Sloga.
- 21:00 - Komentari (16) - Isprintaj - #

23.09.2006., subota

Posjeta Cenacolu

U srijedu, 20. rujna u okviru kampanje «IZABERI ŽIVOT, NE DROGU» Ured za odnose s javnošću MUP-a naše županije organizirao je posjetu 150 učenika i nastavnika osnovnih i srednjih škola sa područja Županije središnja Bosna, među kojima su bili i učenici iz Uskoplja, Međunarodnom terapijskom centru «Cenacolo» u Međugorju, gdje se liječe ovisnici.
U dvosatnom predavanju i druženju sa dvojicom štičenika Centra i uz postavljanje pitanja od strane učenika i nastavnika došlo se do dragocjenih iskustava i saznanja o pogubnosti i štetnosti korištenja droge, kažu u MUP-u. U iskrenom i otvorenom razgovoru štićenici su živo, uvjerljivo i na momente dramatično iznosili svoja životna iskustva i objašnjavali sve muke i iskušenja kroz koja su prolazili u pokušaju da se izliječe od ovisnosti.
Učenici i nastavnici nakon ovoga posjeta preuzeli su na sebe obvezu da stečena iskustva i saznanja prenesu u svoje škole i u svoje obitelji.


- 00:20 - Komentari (3) - Isprintaj - #

22.09.2006., petak

Bez teže ozlijeđenih

U posljednje vrijeme naša općina u policijskim izvješćima najčešće se spominje kao mjesto prometnih nezgoda. Ni današnje izvješće MUP-a nije izuzetak:


Dana 21.9.2006. goidne, oko 11,30 sati, na magistralnom putu M-16.2 Gornji Vakuf/Uskoplje-Bugojno, u mjestu Pajić Polje, općina Gornji Vakuf/Uskoplje dogodila se prometna nezgoda u kojoj su sudjelovali: vozač Ramiza K. iz Prozora, sa pmv marke “Kedi”, registarskih oznaka 129-T-554 i vozač Zahir D. iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja sa pmv marke “Mitsubiši”, registarskih oznaka 385-A-703. U nezgodi je lakše tjelesne ozljede zadobila saputnica Iza D. iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja, dok je na vozlima pričinjena veća materijalna šteta. Očevid je obavila ophodnja policije PS Gornji Vakuf/Uskoplje. Istraga je u tijeku.

- 22:00 - Komentari (3) - Isprintaj - #

21.09.2006., četvrtak

Haško drveno željezo

Je li željezo doista drveno? Na suđenju šestorici bivših dužnosnika HZHB tužiteljstvo iznijelo tezu da je sukob u Uskoplju posljedica Odluke donesene - četiri dana kasnije!


Na početku suđenja šestorici bivših dužnosnika Hrvatske Zajednice Herceg Bosna (HZ HB), tužiteljstvo je najavilo da će u dokaze uvesti više od 9.000 dokumenata nastalih u periodu koji pokriva optužnica. Značajan broj tih dokumenata tužilaštvo je uvelo tijekom ispitivanja svog svjedoka, američkog povjesničara Williama Tomljanovića.
Prilikom njegova ispitivanja od strane tužiteljstva spomenut je i naš grad, odnosno događanja iz siječnja 1993. godine i to ponovo u kontekstu koji nije u skladu s činjenicama.
Naime, ispitivanjem Tomljanovića, tužiteljstvo je nastojalo dokazati da su strukture vlasti u HZHB funkcionirale na način na koji je to bilo predviđeno "osnivačkim aktima" HZHB, pa je, slijedom toga, prezentiralo tri niza dokumenata. Prvi niz odnosio se na događaje iz siječnja 1993. godine kada je HVO, prema tezi tužiteljstva, pokušao jednostrano primjeniti Vance-Owenov mirovni plan čijim se nacrtom predviđa većinska hrvatska vlast u tada provincijama 3, 8 i 10 (zapadna Hercegovina, središnja Bosna i Posavina).
Prema tezi koju tužiteljstvo nastoji dokazati, primjena tog plana počela je Odlukom od 15. siječnja 1993. godine koju je potpisao predsjednik HVO-a Jadranko Prlić, a kojom se svim postrojbama Armije BiH u "hrvatskim provincijama" nalaže da se u roku od pet dana potčine HVO-u, ali i, što je vrlo važno, a što tužitelji nigdje ne spominju, svim postrojbama HVO-a u "muslimanskim provincijama" da se potčine Armiji BiH. Tužitelj u daljnjem izlaganju navodi još i iz ove Odluke proisteklu zapovjed načelnika Glavnog stožera HVO-a Milivoja Petkovića u kojoj se izričito navodi da će se postrojbe Armije BiH koje se do 20. siječnja 1993. godine ne potčine HVO-u "smatrati paravojnim formacijama i biti razoružane, a njihovi pripadnici pritvoreni". Sve je, dakle, zaključuju u tužiteljstvu, funkcioniralo po zakonu i u skladu s "osnivačkim aktima" HZHB, te potom uvodi drugi niz dokumenata u kojemu se govori o nastojanjima da se provedu Odluka i zapovjedi od 15. siječnja o potčinjavanju postrojba Armije BiH HVO-u, ali, tužiteljstvo to opet ne spominje, i postrojba HVO-a Armiji BiH.
Tu dolazimo do mjesta na kojemu se spominju i sukobi iz siječnja 1993. godine, koji su se dogodili u Uskoplju. Naime, tužiteljstvo jednostavno, kao nešto po sebi razumljivo plasira tezu o sukobu u Uskoplju kao o posljedici nastojanja da se sprovedu Odluka HVO (Prlić) od 15. siječnja i kasnije zapovjedi proistekle iz nje.
I doista sve to na prvi pogled i izgleda logično i lako shvatljivo. No, konstrukciju tužiteljstva o uskopaljskom sukobu kao posljedici planiranih odluka HVO-a ruši tek nekoliko sitnih detalja koji i ne bi bili toliko bitni da nije riječ o - o kako one opet tvrdoglavo strše i smetaju - činjenicama!
A činjenica je da je sukob u Uskoplju počeo 11. siječnja 1993. godine i nije nikako mogao biti posljedica Odluke donesene četiri dana kasnije, 15. siječnja.
Činjenica je da je ovom sukobu (tzv trećem sukobu) prethodilo dugo vrijeme napetosti (praktično, napetost od "drugog sukoba" iz listopada 1992. godine nikada nije ni prestala!) koje je karakterizirao veliki broj vojnika Armije BiH na ulicama Uskoplja (bilo je prisutno puno vojnika iz drugih mjesta, pa je čak jednim kasnijim sporazumom utvrđeno povlačenje vojnika Armije BiH u mjesta iz kojih su došli) koji nije bilo na prvim crtama obrane prema srpskim snagama, gdje su sve crte pokrivali vojnici HVO-a. Vrijeme je to i stalnog paljenja i trganja hrvatskih zastava u gradu, a zabilježen je i niz drugih incidenata.
4. siječnja 1993. godine na pregovorima u Ženevi prezentiran je Vance-Owenov mirovni plan, a već sutradan, 5. siječnja, u Uskoplju su zabilježene javne i otvorene provokacije, a u središtu grada vojnici Armije BiH ponovo su spalili hrvatsku zastavu.
Ove provokacije od tada sve se više pojačavaju, da bi, kako rekoh, 11. odnosno 12. siječnja prerasle u otvoren sukob o kojemu je ovdje riječ. I ne samo to, upravo početak ovoga sukoba u Uskoplju označit će i početak otvorenog sukoba između Hrvata i Muslimana na cijelom području BiH. Na žalost, do 15. siječnja, datuma kojeg tužiteljstvo označava kao početak sukoba desit će se u Uskoplju i paljevine, i protjerivanje, i etničko čišćenje, pa čak i masakr...
A što je bilo bolje: da su se postrojbe HVO-a u "muslimanskim provincijama" potčinile Armiji BiH, a postrojbe Armije BiH HVO-u i tako dobila praktično jedinstvena vojska, prijeko potrebna za daljnji nastavak rata ili da, kao što se i dogodilo, otpočne otvoreni, krvavi rat između postrojba Armije BiH i HVO-a, procijenite sami.
Tužiteljstvo to, na način na koji je krenulo u dokazivanje svojih teza, sigurno neće moći učiniti.
Njihove teze bez činjenica su poput prazne vreće. Jednostavno - ne stoje!


- 22:00 - Komentari (38) - Isprintaj - #

19.09.2006., utorak

Kako na izbore bez osobne iskaznice?

Obavijest MUP-a:


Obavještavamo građane koji su zahtjev za izdavanje osobne iskaznice podnijeli prije 16.09.2006. godine, a čija osobna iskaznica ne bude izdana do 25.09.2006. godine, imaju mogućnost na svojoj CIPS lokaciji, u periodu od 25.09. do 30.09.2006. godine podići obrazac LK/OI-4 koji će im služiti za identifikaciju na izborima 01.10.2006. godine.


- 13:15 - Komentari (14) - Isprintaj - #

18.09.2006., ponedjeljak

Teška prometna nezgoda

Policija izvještava o teškoj prometnoj nezgodi kod benzinske crpke:


Dana 16.9.2006. godine, oko 19,15 sati, kod benzinske crpke «Ina» u Gornjem Vakufu/Uskoplju, dogodila se prometna nezgoda u kojoj su sudjelovali: vozač Željko B. iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja sa tmv marke“VW-Kombi”, registarskih oznaka 562-T-932 i vozač Rasim B. iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja sa pmv marke “Škoda-Felicija”, registarskih oznaka 150-M-493. U nezgodi su teže tjelesne ozljede zadobili vozač Željko B. i suputnik Ivica J, dok je lakše tjelesne ozljede zadobio Rasim B. Pričinjena je veća materijalna šteta. Očevid je obavio dežurni tužitelj i djelatnici OKP PU Bugojno. Istraga je u tijeku.

- 13:30 - Komentari (1) - Isprintaj - #

17.09.2006., nedjelja

Općinska vlast bojkotira planove o gradnji Katoličkoga školskog centra

Ratna pravila kreirana po mjeri SDA još važe u Bugojnu


Za nekoliko dana napunit će četiri mjeseca otkako je pomoćni biskup vrhbosanski mons. Pero Sudar načelniku općine Bugojna Hasanu Ajkuniću predao zahtjev za dodjelu zemljišta na kojemu bi se gradio Katolički školski centar.
Biskup Sudar kazao je kako od općinske vlasti ne očekuje privilegije nego oduku koja je trebala biti u razumnom roku. No, taj rok je odavno prošao, a od načelnika Ajkunića ni glasa.... Opširnije u Večernjem listu.
foto:bugojanci.ch
- 22:00 - Komentari (24) - Isprintaj - #

16.09.2006., subota

Predizborni skupovi

U susret izborima


U posljednje vrijeme ne prođe gotovo ni dan, a da se u Uskoplju ne održi poneki predizborni skup ili, barem, kako se to u stranačkim izvješćima zbog nedostatka publike (čitaj: nezainteresiranosti) zna reći, "druženje s ljudima s ovih prostora".
Jučer je u Uskoplju predizborni skup održao HDZ BiH, a u pripopćenju s njega na web stranicama ove stranke, između ostaloga, piše:
Ivo Miro Jović pozvao je nazočne da u što većem broju izađu na predstojeće listopadske Opće izbore 2006., koji su sudbonosni za hrvatski narod u BiH, da svoj glas daju HDZBiH i Hrvatskoj koaliciji, te je dodao da će HDZBiH istrajati i obraniti sustav školstva na hrvatskom nastavnom planu i programu u općinama Županije Središnja Bosna i ostalim županijama sa hrvatskom većinom.

Cjelovito priopćenje s ovoga skupa pročitajte ovdje...
Dan ranije, predizborni skup u Uskoplju održala je i Koalicije za jednakopravnost HSP Đapić-dr.Jurišić i Nove hrvatske inicijative. O boravku izaslanstva ove koalicije u Uskoplju pročitajte ovdje...
O skupu HDZ 1990. u Uskoplju na web stranicama ove stranke nema ni riječi.
- 22:30 - Komentari (8) - Isprintaj - #

15.09.2006., petak

Gornji Vakuf - Uskoplje

Dogodilo se na današnji dan


Naziv Općine Gornji Vakuf i naziv naseljenog mjesta Gornji Vakuf
mijenja se u Gornji Vakuf - Uskoplje.

Tako glasi prvi članak Odluke o općini Gornji Vakuf – Uskoplje koju je, koristeći se ovlaštenjima koja su mu dana članom V Aneksa 10. (Sporazum o civilnoj implementaciji Mirovnog ugovora) Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, na današnji dan, 15. rujna 2001. godine potpisao tadašnji Visoki predstavnik za BiH Wolfgang Petritsch. Detaljnije...

- 22:00 - Komentari (5) - Isprintaj - #

14.09.2006., četvrtak

Stipendija Hrvatske uzdanice Marijani Milišić

Jednoglasna odluka članova Upravnog odbora Uzdanice...


Iz Hrvatske uzdanice Uskoplje priopćeno nam je da su na raspisani Natječaj za dodjelu stipendije siromašnim i nadarenim studentima, raspisan 8. kolovoza o.g., pristigle ukupno tri prijave od kojih jedna, kao nepotpuna, nije razmatrana.
Kandidat koji nije izabran završio je četvrti razred gimnazije vrlodobrim, a maturu odličnim uspjehom i potječe iz četvoročlane obitelji u kojoj i otac i majka imaju primanja, a četvrti član je student.
Upravno vijeće Uzdanice donijelo je jednoglasnu odluku i stipendiju dodijelilo Marijani Milišić kćeri Stjepana iz Bistrice. Marijana je oslobođena polaganja mature, a potječe i iz višečlane obitelji u kojoj samo otac radi. Majka je nezaposlena, dok su ostala braća i sestre ili učenici ili ne idu u školu.
- 23:30 - Komentari (12) - Isprintaj - #

Predizborni skup HDZ BiH

Najava


Hrvatska demokratska zajednica BiH održat će predizborni javni skup u USKOPLJU, u petak, 15. rujna 2006. godine s početkom u 16:00 h u športskoj dvorani. Prije predizbornog skupa u Uskoplju, u 14:30 sati, izaslanstvo HDZBiH susrest će se s predstavnicima OO HDZBiH Uskoplje i načelnikom Općine g. Marinkom Krajinom u prostorijama OO HDZBiH Uskoplje.
Na predizbornom javnom skupu u Uskoplju okupljenima će se obratiti Mirko Batinić, nositelj liste za županijsku Skupštinu županije Središnja Bosna, Marinko Čavara, nositelj liste za Zastupnički dom Parlamenta FBiH, Niko Lozančić, nositelj liste za Zastupnički doma Parlamentarne skupštine BiH i Ivo Miro Jović, kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.
U zabavnom dijelu programa sudjeluju: Grupa „Feminem“ i Giuliano, glumci Toni Pehar, Slaven Knezović, Miro Barnjak i Dragan Slezak, te mažoretkinje iz Kiseljaka.
Kandidacijska lista - Kanton 6 (bira 30 zastu.) - šifra 206 (SRED BOSNA)
Jajce, Dobretići, D. Vakuf, Travnik, Bugojno, G. Vakuf-Uskoplje
Novi Travnik, Vitez, Busovača, Fojnica, Kiseljak, Kreševo
1 Mirko Batinić Travnik
2 Lidija Bradara Kiseljak
3 Radoje Vidović Kreševo
4 Rudo Kurevija Vitez
5 Luca Milišić Uskoplje
6 Slavko Marin Novi Travnik
7 Anica Radić Jajce
8 Branko Golub Fojnica
9 Jozo Laštro Busovača
10 Greta Kuna Bugojno
11 Mladenko Čavara Busovača
12 Ilija Jakovljević Dobretići
13 Ljuban Šantić Vitez
14 Mirjana Plavčić Busovača
15 Josip Kvasina Kiseljak
16 Nikica Tomić Kreševo
17 Dragana Galić Fojnica
18 Josip Barnjak Uskoplje
19 Vinko Martinović Travnik
20 Željka Frljić Vitez
21 Dario Burić Jajce
22 Ante Visković Bugojno
23 Sanja Komšić Kiseljak
24 Niko Grganović Travnik
25 Ankica Tvrtković Kreševo
26 Mijo Petonjić Jajce
27 Ana Đak Novi Travnik
28 Matko Lučić Bugojno
29 Ivan Ljubas Uskoplje
30 Viktorija Nenadić-Kauranović Fojnica
31 Ivica Komšić Kiseljak
32 Boras Marjanović Vitez


- 10:00 - Komentari (14) - Isprintaj - #

13.09.2006., srijeda

Hrvatski iseljenički adresar

Do sada je u bazu uključeno već preko 3000 adresa...


Iz Hrvatskog informativnog centra dobili smo obavijest o skorom predstavljanju hrvatskoj, ali i široj, može se slobodno reći, svjetskoj javnosti HRVATSKOG ISELJENIČKOG ADRESARA - HIA na internetu www.hia.com.hr, prvog takve vrste.
Na adresaru se radilo dugo. Do sada je u bazu uključeno preko 3000 adresa Hrvata diljem svijeta, no baza će se, ističu u HIC-u, stalno nadopunjavati.
Uredništvo adresara poziva Hrvate iz iseljeništva ali i iz BiH da svojim adresama (tvrtke, škole, zajednice.... i druge organizacije, ali i pojedinci) obogate adresar, budući da on ima za cilj učiniti dostupnim izravni kontakt svim Hrvatima koji žele međusobno poslovno ili privatno komunicirati.
Na adresaru će biti i mnoštvo drugog korisnog sadržaja, a, također, dobrodošli su i svi oni koji žele suradjivati na adresaru.
Budući da se u svijetu nalazi i veliki broj Uskopljana, uopće ni ne sumnjamo da će se i mnogi od onih koji ovo pročitaju uključiti u ovaj projekt, te svojim podacima doprinijeti stvaranju i obogaćivanju ovoga vrijednoga adresara. Više...
- 22:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Neuspjela krađa vozila

Iz policijskog izvješća:


Dana 13.9.2006. godine, prijavljeno je PS Gornji Vakuf/Uskoplje, da je u noći 12/13.9.2006.godine, u ulici Kralja Tomislava u Gornjem Vakufu/Uskoplju počinjen pokušaj krađe pmv marke “Mercedes 203”, registarskih oznaka 735-J-705, vlasništvo Ljubana H. iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja. Po izjavi vlasnika, na vozilu je pričinjena određena materijalna šteta. Očevid je obavio istražitelj PS. Istraga je u tijeku.

- 22:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

HSP i NHI u Uskoplju

Najava


Koalicija za jednakopravnost HSP Đapić-dr.Jurišić i Nova hrvatska inicijativa sutra, 14. rujna 2006.g. održat će svoj predizborni skup u Uskoplju. Skup će se održati u prostorijama Osnovne škole u Uskoplju, sa početkom u 19:00 sati. Nazočnima će se obratiti nositelji lista Koalicije sa prostora Središnje Bosne prof Anto Lozančić, dr Drago Đambas i Franjo Kristić - Pipi, te kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda dr Zvonko Jurišić.
Kandidacijska lista za skupštinu Županije Središnja Bosna
1. LOZANČIĆ ANTO
2. ŠIMUNOVIĆ ANA
3. PEDLJO NIKOLA
4. DRAŽETIĆ MARKO
5. BATIĆ IRENA
6. DOMINKOVIĆ ZDENKO
7. STANIĆ MIRO
8. ELEZ RUŽICA
9. ČEKO ANTO
10. JURIĆ ZORAN
11. MAJSTROVIĆ IVANKA
12. MAMUŠA FRANJO
13. BIBERDŽIĆ ANGELA
14. HEGEDIŠ DRAŽENA
15. MILIĆ BLAŽAN
16. PETROVIĆ JOZO
17. BUZUK NEDELJKO
18. FRANJČEVIĆ RUŽICA
19. KRIŽANAC ZDRAVKO
20. RAJIĆ DARKO
21. MILINKOVIĆ-HALILOVIĆ NADA
22. STOJAK VILIM
23. GREBENAR TOMISLAV
24. JEZILDŽIĆ ANKICA
25. ĐENO STIPO
26. LJUBAS MIROSLAV
27. MARIĆ KATICA
28. BULJAN VIKTOR
29. RAMLJAK BORISLAV
30. RAJIĆ LJUBKO
31. RIPA MARIJA
32. RADOVAC JOZO
33. ŠEKERIJA JOZO

- 14:15 - Komentari (10) - Isprintaj - #

12.09.2006., utorak

Trinaesta obljetnica uzdolskih žrtava

Najava


U četvrtak, 14. rujna 2006. godine u susjednom Uzdolu obilježava se trinaesta obljetnica uzdolskih žrtava. Sjećanje na žrtve stravičnog zločina kojeg je počinila Armija BiH nad uzdolskim civilima i pripadnicima HVO-a, počet će u 10.30 sati polaganjem vijenaca u memorijalnom centru.
U 11.00 sati bit će služena koncelebrirana sveta misa, koju će predvoditi mons. Pero Sudar, pomoćni biskup Vrhbosanski.
Nakon mise u memorijalnom će se centru moliti opijelo za pokojne.
Bez sumnje, ovo je prilika da i brojni Uskopljani još jednom posjete Uzdol, čija župa sv Ivana Krstitelja, spomenimo i to, upravo ove godine slavi 150 godina svoga postojanja.
- 00:15 - Komentari (7) - Isprintaj - #

11.09.2006., ponedjeljak

Pad broja nezaposlenih

Broj nezaposlenih u rujnu u odnosu na lipanj za stotinu manji...


Prema posljednjim podacima koje je objavila agencija Onasa u evidenciji Ureda za zapošljavanje naše općine evidentirana je 3.231 osoba. Taj broj manji je nego u lipnju ove godine, kada je u evidenciji Ureda bila evidentirana 3.331 osoba.
Ipak, u odnosu na prosinac prošle godine, kada je u evidenciji Ureda bilo evidentirano 3.225 osoba, bilježi se blagi rast broja nezaposlenih.
Nažalost, smanjenje apsolutnog broja nezaposlenih u rujnu u odnosu na lipanj nije posljedica povećane gospodarske aktivnosti, nego je to smanjenje posljedica sezonskog utjecaja u zapošljavanju.
- 00:15 - Komentari (4) - Isprintaj - #

10.09.2006., nedjelja

Uskopaljska pobuna spahija

Dogodilo se na današnji dan


Bosanski vikar fra Pavao Dragičević (1740. –1767.) kanonski je pohodio župu Skoplje šest puta: 1743., 1745., 1748., 1752., 1755. i 1761. godine. Nažalost, sačuvala su se samo izvješća s njegova prvog i posljednjeg pohoda.
Za vrijeme svoga trećeg kanonskog pohoda upravo je na današnji dan, 10. rujna 1748. godine biskup Dragičević boravio u Uskoplju, točnije u Voljicu, gdje je dijelio sakramenat sv. krizme.
U godini biskupova kanonskog pohoda Uskoplje je zahvatila pobuna spahija protiv središnje vlasti. Vođe ove pobune predvodio je neki Skopljak Ponjavić, a slamalo ju je 70 konjanika, koje je predvodio pašin delibaša Vlahinjić. Tijekom ove pobune Uskoplje je bilo poharano, a to je dodatno pogoršalo položaj uskopaljskih katolika... (Škegro)
Od događaja koji su se zbili na današnji dan ratnih godina spominjemo tek izlazak četvrtog broja Skopaljskog vjesnika, 10. rujna 1992. godine, prvog koji je tiskan u obliku novine, a tiskala ga je Tiskara u Kutini i to zahvaljujući pomoći i zalaganju Uskopljanina Alojzija Barnjaka.
- 10:00 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Privremeno nedostupni....

Obavijest www.blog.hr...


Tijekom nedjelje ili kroz sljedećih nekoliko sati očekujemo da će Blog.hr biti nedostupan, no ovaj put ne zbog tehničkih problema. Razlog: Istekla je adresa na kojoj se nalaze DNS poslužitelji koji preusmjeravaju promet do Blog.hr poslužitelja. Kako nam je javio naš provider, domena je danas produžena. Blog ili pojedini blogovi mogu postati nedostuni svim korisnicima, samo pojedinim (ovisi preko kojeg se providera spajate), ali može biti i sve ok. Sve ovisi o tome da li su DNS-ovi u svijetu registrirali da adresa nije bila produljena. Naš provider ispričava se svim posjetiteljima i korisnicima na mogućim problemima
.
- 00:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

09.09.2006., subota

Rat plakatima

HDZ BiH zbog oštećivanja i uništavanja plakata Izbornom povjerenstvu BiH uputio Prigovor...


Popratna pojava svake predizborne kampanje je i tzv "rat plakatima". Ni ova kampanja nije izuzetak: na plakatima se nadopisuju poruke ili se one ironiziraju i ismijavaju drugim porukama, kandidatima se crtaju brkovi, plakati se nerijetko i razdiru ili se, najmanje domišljato, preko nalijepljenog plakata lijepi drugi.... "Rat plakatima" smeta svakoj stranci ili kandidacijskoj listi, ali se one rijetko javno oglašavaju zbog "novog designa" svojih plakata.
Ovaj put to je ipak učinio HDZ BIH kojemu je zasmetalo stalno "preljepljivanje plakata", te su se zbog toga iz ove stranke obratili Izbornom povjerenstvu BiH, a u njihovu Prigovoru na zaštitu ustavnog prava kao "mjesto zločina" navodi se i naše područje, točnije Makljen, između Uskoplja i Rame. Uostalom, kliknite na opširnije...
- 22:45 - Komentari (6) - Isprintaj - #

08.09.2006., petak

Koalicija za jednakopravnost u Uskoplju

Kratka vijest


Jučer, 7. rujna 2006. godine Izborni stožer za Županiju Središnja Bosna Koalicije za jednakopravnost HSP Đapić-dr. Jurišić i NHI održao je u Uskoplju sjednicu na kojoj suizmeđu ostaloga, utvrđene predizborne aktivnosti na razini Županije Središnja Bosna, utvrđeni datumi i termini javnih tribina i dr.
Tako će predstavnici Koalicije tijekom idućeg tjedna u sklopu predizborne kampanje posjetiti sve općine Središnje Bosne i održati niz tribina i skupova, te, kako kažu u Koaliciji "niz neposrednih razgovora sa hrvatskim narodom s ovih prostora".
- 22:45 - Komentari (2) - Isprintaj - #

07.09.2006., četvrtak

Zločin u Rosuljama

Dogodilo se na današnji dan


7. rujan 1992. godine bio je na području Uskoplja relativno miran dan. Na crtama obrane u zoni odgovornosti uskopaljskog HVO-a nije bilo značajnijih bojnih djelovanja, a vijest koja je obilježila današnji dan ratne 1992. godine svakako je ona o neopozivoj ostavci Fikreta Muse na dužnost komandanta Štaba Teritorijalne obrane G. Vakuf.
Ni godinu dana kasnije, 7. rujna 1993. godine, na uskopaljskoj bojišnici nije bilo značajnijih bojnih djelovanja. Bilježe se tek uobičajena pucnjava iz pješačkog naoružanja i djelovanje brojnih snajperista.
No, po okupiranim mjestima uskopaljske općine i početkom rujna je još uvijek trajala sveopća pljačka imovine, a potom i paljevina kuća i gospodarskih zgrada protjeranih nemuslimana. Najteže je ipak bilo osobama koje nisu uspjele pobjeći pred muslimanskim vojnicima. Tako su u noći sa 6. na 7. rujna 1993. godine muslimanski vojnici u selu Rosuljama iz kuće izvukli i odveli u nepoznato Ivu Grabovca, sina Ante i Luce r. Barišić, rođenog 13.9.1929. godine u Lenđerovini.
Ivino tijelo poslijepodne je pronađeno u plićaku Vrbasa ispod Ivoševih kuća. Glava mu je bila prostrijeljena metkom koji je ispaljen u sljepoočnicu.
Za ovaj zločin nitko do danas nije odgovarao. Zašto? (05)

- 22:15 - Komentari (8) - Isprintaj - #

05.09.2006., utorak

Hrvatsko zajedništvo 15. rujna u Uskoplju

Ususret izborima


Javnim skupom održanim 31.8.2006. u Kristalnoj sali općine u Bugojnu koalicija Hrvatsko zajedništvo otpočela je predizbornu kampanju u Županiji Središnja Bosna. Ukupno je planirano održavanje devet skupova, a onaj nama najzanimljiviji javni skup održat će se u Uskoplju, 15. rujna u 18.00 sati. Tom prilikom uskopaljskoj javnosti bit će predstavljeni kandidati s lista za Opće izbore iz Koalicije Hrvatsko Zajedništvo.

Županijska kandidacijska lista koalicije Hrvatsko zajedništvo- Srednjobosanska županija (6)

1. Bošković Josip
2. Miličević Anita
3. Adžaga Željko
4. Pavlović Marijana
5. dr. Mladina-Valjan Tihana
6. Šimić Oliver
7. dr. Pocrnja Zoran
8. Malekin Janja
9. Kraljević Pero
10. Krišto Stipo
11. Petrović Željo
12. Ković Ljiljana
13. Bilić Anto
14. Metlić Renata
15. Gabrić Ivo
16. Musa Josip
17. dr. Dovođa Ljuba
18. Štrbac Vlado
19. Relota Branislav
20. dr. Kolar-Jurčević Ankica
21. Antičević Marinko
22. Lučić Matija
23. Valjan Svjetlana
24. Topalović Željko
25. Nikić Josip
26. Barešić Marijana
27. Brkan Branko
28. Zekić Darko
29. Jurišić Jasna
30. dr. Lekić Petar
31. Matošević Miroslav
32. Kustura Ana
33. Solomun Davor


- 22:15 - Komentari (24) - Isprintaj - #

04.09.2006., ponedjeljak

Bojkot nastave, do kada?!

Kako piše magazin Dani, predstavnici OESS-a ponovili su da je proces ujedinjenja "dviju škola pod jednim krovom" počeo i da će on biti i dovršen, htjeli to roditelji i učenici ili ne! Uostalom, tko djecu i roditelje uopće nešto i pita... Dani:


Kako se bliži početak nove školske godine, tako se aktueliziraju problemi na područjima gdje je školstvo zasnovano na sistemu "dvije škole pod jednim krovom". Ove godine političari su iskoristili nedostatke u sprovođenju novog zakona o obrazovanju, nametnutom od strane OHR-a, da od obrazovanja naprave taoca svoje predizborne kampanje. Tako se u Bugojnu i Gornjem Vakufu-Uskoplju već najavljuje bojkot nastave koja treba da starta naredne sedmice.

A upravo ova godine trebala je biti drugačija od prethodnih i to baš po tome što je počeo proces ujedinjavanja dvaju škola pod istim krovom. Kao jedan od uspješnih primjera u praksi trebali su biti hrvatski srednjoškolci iz Bugojna koji su se trebali u zajedničku gimnaziju uz osiguranje nastave na svom jeziku. Podsjetimo, do sada su hrvatski srednjoškolci iz Bugojna bili upisani u Srednju školu u Gornjem Vakufu. Iako bi prelaskom u zajedničku školu učenicima bilo omogućeno i da zadrže svoje profesore iz bivše škole u Uskoplju, predstavnici Vijeća roditelja škole iz Gornjeg Vakufa poslali su dopis Ministarstvu obrazovanja SBK-a tražeći da hrvatska djeca u Bugojnu dobiju zasebnu zgradu?! (nema što, zanimljiva upotreba naziva našeg grada - op.a.)

Održan je sastanak roditelja sa predstavnicima Ministarstva obrazovanja SBK-a te OESS-a, na kojem se ponovo govorilo o već poznatom "gubljenju" nacionalnog identiteta. Sastanku je prisustvovao i Kantonalni odbor HDZ-a Srednjobosanskog kantona, koji je, navodno, stao u "zaštitu roditelja i učenika". Dok je predsjednica KO-a HDZ-a Greta Kuna rekla da bi "gašenjem područnih odjela u kojima su nastavu pohađala hrvatska djeca iz Bugojna došlo do ukidanja pravnog subjektiviteta škole u Uskoplju", dopredsjednik Vijeća roditelja Srednje škole Uskoplje Ljuban Oreč u svojim prognozama išao je i dalje tvrdeći da "ukine li se ova škola, u cijeloj ovoj dolini u krugu od 70 kilometara neće biti nijedne srednje škole u kojoj se nastava izvodi prema hrvatskom planu i programu, a to i nama Hrvatima u Uskoplju znači da ovdje više nemamo što raditi"?!

Naravno, predstavnici OESS-a su po ko zna koji put ponovili da je proces ujedinjavanja dviju škola pod jednim krovom započeo, htjeli to oni ili ne (op.a.). Međutim, to su "ponovili" i prošle godine, pa to opet nije spriječilo roditelje, nastavnike i učenike širom Federacije da tokom puna dva mjeseca bojkotuju nastavu. Nije više pitanje: hoće li se ista situacija ponoviti i ove godine, već je pitanje do kada. (B.B.)

- 23:00 - Komentari (35) - Isprintaj - #

Tribina HDZ-a

Kako smo i najavili, izaslanstvo HDZ BiH 3. rujna, u sklopu predizborne kampanje boravilo je u Bugojnu i Uskoplju. Evo što o tim posjetama piše na službenim stranicama HDZ BiH:


Izaslanstvo HDZBiH predvođeno predsjednikom dr Draganom Čovićem i Ivom Mirom Jovićem, kandidatom HDZBiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, boravilo je u radnom posjetu općinama Bugojno i Uskoplje, u nedjelju, 3. rujna 2006. godine. U sklopu posjeta Bugojnu vodstvo HDZ BiH položilo je vijenac pored Središnjeg križa u Sultanovićima, u 15 sati i 15 minuta, nakon toga, u 15 sati i 30 minuta posjetili su Prvu Osnovnu školu, a u 16 sati Župni dvor i župnika fra Vinka Sičaju u Crkvii sv. Ante. U kristalnoj dvorani Općine Bugojno, u 16 sati i 30 minuta, vodstvo stranke nazočilo je javnoj tribini HDZBiH.
Istoga dana, u 18 sati i 30 minuta, u Uskoplju izaslanstvo HDZBiH susrelo se sa Predsjedništvom OOHDZBiH Uskoplje u prostorijama HDZ-a Uskoplje, nakon čega je nazočilo stranačkoj javnoj tribini, u 19 sati, u Osnovnoj školi u Uskoplju. Pored predsjednika HDZBiH dr. Dragana Čovića i Ive Mire Jovića, kandidata HDZBiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH u izaslanstvu HDZBiH sudjelovali su Niko Lozančić, nositelj liste HDZBiH za Parlament BiH, Marinko Čavara, nositelj liste za Parlament Federacije BiH i Mirko Batinić, nositelj liste HDZBiH za županijsku Skupštinu i Anto Spajić, predsjednik ŽO HDZBiH Središnja Bosna.


- 22:35 - Komentari (2) - Isprintaj - #

03.09.2006., nedjelja

Seminar za oboljele od PTSP-a

Korisno...


Od 25. do 28. rujna, u Kući mira na susjednom Šćitu održat će se seminar/radionica za osobe koje imaju duševne smetnje vezane uz posttraumatsko iskustvo u ratu i poraću: izbjeglice, prognanici, žrtve nasilja i dr. Stručno osoblje pod vodstvom dr Katice Nikolić, želi kod traumatiziranih osoba razviti samopouzdanje i pomoći im da usvoje vještine i način života kako bi se što bolje prilagodili životnoj sredini.
Svim sudionicima seminara/radionice osigurani su besplatan smještaj i sudjelovanje. Pokrovitelj seminara je HKO Kruh sv. Ante.

Zainteresirani se mogu prijaviti i dobiti dodatne informacije na brojeve telefona :

00387/36/780-678 i 00387/63/361-740 ili na e-mail: teledom.rama@tel.net.ba

Ili u uredu HKO kruh sv. Ante: Zagrebačka 18, Sarajevo.

Telefon: 00387/33/711-121, ili na e-mail: k.s.ante@bih.net.ba
(Izvor: rama-prozor.info)

- 22:45 - Komentari (2) - Isprintaj - #

01.09.2006., petak

Čović i Jović u Uskoplju

Ususret izborima


Izaslanstvo HDZBiH predvođeno predsjednikom dr. Draganom Čovićem i Ivom Mirom Jovićem, kandidatom HDZBiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, boravit će u radnom posjetu općinama Bugojno i Uskoplje, u nedjelju, 3. rujna 2006. godine.
U sklopu posjeta Bugojnu vodstvo HDZ BiH položit će vijenac pored Središnjeg križa u Sultanovićima, u 15 sati i 15 minuta, nakon toga, u 15 sati i 30 minuta posjetit će Prvu Osnovnu školu, a u 16 sati Župni dvor i župnika fra Vinka Sičaju u Crtki sv. Ante.
U kristalnoj dvorani Općine Bugojno, u 16 sati i 30 minuta, vodstvo stranke nazočit će javnoj tribini HDZBiH.

Istoga dana, u 18 sati i 30 minuta, u Uskoplju izaslanstvo HDZBiH susrest će se sa Predsjedništvom OOHDZBiH Uskoplje u prostorijama HDZ-a Uskoplje, nakon čega će nazočiti stranačkoj javnoj tribini, u 19 sati, u Osnovnoj školi u Uskoplju.
Pored predsjednika HDZBiH dr. Dragana Čovića i Ive Mire Jovića, kandidata HDZBiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH u izaslanstvu HDZBiH sudjelovat će Niko Lozančić, nositelj liste HDZBiH za Parlament BiH, Marinko Čavara, nositelj liste za Parlament Federacije BiH i Mirko Batinić, nositelj liste HDZBiH za županijsku Skupštinu i Anto Spajić, predsjednik ŽO HDZBiH Središnja Bosna. (Izvor: hdzbih.org)

- 22:45 - Komentari (14) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< rujan, 2006 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Opis bloga

Linkovi

Lektira