uskoplje

04.09.2006., ponedjeljak

Bojkot nastave, do kada?!

Kako piše magazin Dani, predstavnici OESS-a ponovili su da je proces ujedinjenja "dviju škola pod jednim krovom" počeo i da će on biti i dovršen, htjeli to roditelji i učenici ili ne! Uostalom, tko djecu i roditelje uopće nešto i pita... Dani:


Kako se bliži početak nove školske godine, tako se aktueliziraju problemi na područjima gdje je školstvo zasnovano na sistemu "dvije škole pod jednim krovom". Ove godine političari su iskoristili nedostatke u sprovođenju novog zakona o obrazovanju, nametnutom od strane OHR-a, da od obrazovanja naprave taoca svoje predizborne kampanje. Tako se u Bugojnu i Gornjem Vakufu-Uskoplju već najavljuje bojkot nastave koja treba da starta naredne sedmice.

A upravo ova godine trebala je biti drugačija od prethodnih i to baš po tome što je počeo proces ujedinjavanja dvaju škola pod istim krovom. Kao jedan od uspješnih primjera u praksi trebali su biti hrvatski srednjoškolci iz Bugojna koji su se trebali u zajedničku gimnaziju uz osiguranje nastave na svom jeziku. Podsjetimo, do sada su hrvatski srednjoškolci iz Bugojna bili upisani u Srednju školu u Gornjem Vakufu. Iako bi prelaskom u zajedničku školu učenicima bilo omogućeno i da zadrže svoje profesore iz bivše škole u Uskoplju, predstavnici Vijeća roditelja škole iz Gornjeg Vakufa poslali su dopis Ministarstvu obrazovanja SBK-a tražeći da hrvatska djeca u Bugojnu dobiju zasebnu zgradu?! (nema što, zanimljiva upotreba naziva našeg grada - op.a.)

Održan je sastanak roditelja sa predstavnicima Ministarstva obrazovanja SBK-a te OESS-a, na kojem se ponovo govorilo o već poznatom "gubljenju" nacionalnog identiteta. Sastanku je prisustvovao i Kantonalni odbor HDZ-a Srednjobosanskog kantona, koji je, navodno, stao u "zaštitu roditelja i učenika". Dok je predsjednica KO-a HDZ-a Greta Kuna rekla da bi "gašenjem područnih odjela u kojima su nastavu pohađala hrvatska djeca iz Bugojna došlo do ukidanja pravnog subjektiviteta škole u Uskoplju", dopredsjednik Vijeća roditelja Srednje škole Uskoplje Ljuban Oreč u svojim prognozama išao je i dalje tvrdeći da "ukine li se ova škola, u cijeloj ovoj dolini u krugu od 70 kilometara neće biti nijedne srednje škole u kojoj se nastava izvodi prema hrvatskom planu i programu, a to i nama Hrvatima u Uskoplju znači da ovdje više nemamo što raditi"?!

Naravno, predstavnici OESS-a su po ko zna koji put ponovili da je proces ujedinjavanja dviju škola pod jednim krovom započeo, htjeli to oni ili ne (op.a.). Međutim, to su "ponovili" i prošle godine, pa to opet nije spriječilo roditelje, nastavnike i učenike širom Federacije da tokom puna dva mjeseca bojkotuju nastavu. Nije više pitanje: hoće li se ista situacija ponoviti i ove godine, već je pitanje do kada. (B.B.)

- 23:00 - Komentari (35) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< rujan, 2006 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Opis bloga

Linkovi

Lektira