Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

Zločin u Rosuljama

Dogodilo se na današnji dan


7. rujan 1992. godine bio je na području Uskoplja relativno miran dan. Na crtama obrane u zoni odgovornosti uskopaljskog HVO-a nije bilo značajnijih bojnih djelovanja, a vijest koja je obilježila današnji dan ratne 1992. godine svakako je ona o neopozivoj ostavci Fikreta Muse na dužnost komandanta Štaba Teritorijalne obrane G. Vakuf.
Ni godinu dana kasnije, 7. rujna 1993. godine, na uskopaljskoj bojišnici nije bilo značajnijih bojnih djelovanja. Bilježe se tek uobičajena pucnjava iz pješačkog naoružanja i djelovanje brojnih snajperista.
No, po okupiranim mjestima uskopaljske općine i početkom rujna je još uvijek trajala sveopća pljačka imovine, a potom i paljevina kuća i gospodarskih zgrada protjeranih nemuslimana. Najteže je ipak bilo osobama koje nisu uspjele pobjeći pred muslimanskim vojnicima. Tako su u noći sa 6. na 7. rujna 1993. godine muslimanski vojnici u selu Rosuljama iz kuće izvukli i odveli u nepoznato Ivu Grabovca, sina Ante i Luce r. Barišić, rođenog 13.9.1929. godine u Lenđerovini.
Ivino tijelo poslijepodne je pronađeno u plićaku Vrbasa ispod Ivoševih kuća. Glava mu je bila prostrijeljena metkom koji je ispaljen u sljepoočnicu.
Za ovaj zločin nitko do danas nije odgovarao. Zašto? (05)


Post je objavljen 07.09.2006. u 22:15 sati.