uskoplje

05.11.2005., subota

Zviždenjak ili o gatkama i praznovjericama

Znate li što je zviždenjak?
To je onaj ružni crni gušter s izrazitim žutim točkicama pred kojim, kad ga, za kišna i vlažna vremena kojim slučajem ugledate, morate zatvoriti usta da vam ne bi prebrojao zube, jer ako vam ih prebroji, neko će vam se zlo dogoditi. Najgore je, pak, da, ne daj Bože, začujete kako “zvižđi” (otuda: zviždenjak, a zato je potrebno začepiti i uši): tada će vam, sigurno je, umrijeti mater.
Eto, tako bih, da me netko upita ja odgovorio na pitanje: Što je to zviždenjak? Dakako, moj odgovor bio bi sasvim pogrešan (riječ je, zapravo, o daždevnjaku, salamandru (SALAMANDRA MACULOSA), vodozemcu sličnom gušteru (a ne,dakle, gušteru) koji rađa žive mlade) budući da se on, u osnovi, ne bi niti bavio zviždenjakom samim, već prije svega mojim doživljajem zviždenjaka (a tako su ga, naravno, doživljavala i sva druga djece s kojom sam rastao), koji bi, opet, u osnovi bio određen ne znanjem, nego praznovjericama i gatkama, koje su ponekad služile da djecu odvrate od nepoželjna ponašanja, ali su bile, a i danas su, nešto što je itekako prisutno u svakodnevnom životu.
Čak štoviše, praznovjerice, od onih općepoznatih do pojedinačnih, koje mnogi ljudi imaju i u koje pokatkad i nesvjesno vjeruju, isuviše često određuju čak i naše ponašanje, a da toga ni sami nismo svjesni.
Što činite kada vam crna mačka prijeđe preko puta? Vjerujete li da će vam netko doći, ako vidite da se mačka “umiva”? Vjerujete li da će vam lice cijele godine biti lijepo i svježe, ako se na Cvjetnicu ujutro umijete vodom s ljubičicama? O čemu ste mislili dok ste na sv Ivu u rano jutro gazili pepeo ugaslog svitnjaka? Vjerujete li da će vam se zlo dogoditi ako radite na sv Anu, iako ona nije “zapovidani” blagdan? Vjerujete li da neće biti dobro ako nedjeljom režete nokte, na sv Luciju šivate ili u Velikom tjednu “dirate” zemlju? Može li trgovcu biti dobar dan ako mu prva mušterija tog jutra nije bila muško? Hoće li “lišnjaci biti muljavi”, ako na sv Iliju grmi? Hoće li netko umrijeti, ako pas zavija…….
O praznovjerju Uskopljana u prošlosti postoji nekoliko zapisa. “Gatke i uvjerice” u Skopaljskoj dolini opsežno je istraživao I. Zovko, a Milan Bešlić u svom radu Bugojno i okolina (izdanje Hrvatske uzdanice, Uskoplje, 1999.) na str. 49.-50 piše:
Kao što svugdje po Bosni, tako je i ovdje narod vrlo praznovjeran. Ovdašnji narod vjeruje u vile, vukodlake, vještice i t.d..
Za vilu kaže narod, da je to djevojka ljepotica, duge kose, te na nogama ima kopite. Narod kaže, da sve vile nijesu jednake ćudi. Ima ih, koje ustrijele čovjeka, a opet ih imade, koje su milosrdne, te ljudima ništa ne čine. Narod ovdje kaže, da se vile noću sastaju na kakavom brijegu, te da tamo pjevaju i igraju , a čim se zora približi i orozi zapjevaju, onda se vile razilaze. Vele, da bi ko naišao na vilinsko kolo, mogao bi nagaziti ili nagraisati, pa se razboljeti.
I vještice su također mlade djevojke, te vele, da one hodaju po noći od kuće do kuće, te da mladim momcima sisaju mlijeko iz sisa.
O vukodlacima se tekođer ovdje priča i narod kaže, da vukodlak postane od mrtvaca. Narod kaže, da ako mrtvaca preskoči mačka, da se onaj mrtvac povampiri. Vukodlak izlazi noću iz groblja, te se u svašta pretvara, sad u čovječji, sad pak u životinjski lik i onda tako dolazi u seoske kuće, pa svojom lupom plaši svijet. U zoru, kad orozi zapjevaju, bježi vampir opet u svoju raku u groblje.
Narod vjeruje I u gatke, te evo ovdje nekoliko primjera: Vele, da ne valja noću zviždati ni u kući ni izvan kuće. – Ne valja se odazivati, kad se nekom pričini, da ga u noći neko zove. – Ne smije se cipela i opanak na pragu ostavljati, jer se može nagraisati. – Ne valja po mrvama hodati, jer se može oboljeti od grjehote. – Kad se nokti obrežu, vele, da ih treba pod kućni prag ostaviti, te će uslijed toga dotični biti sretniji. – Ne valja, da djeca ubijaju žabe, jer im može umrijeti mati. – Ne valja ukrasti jaje, jer će ga dotični na onom svijetu na leđima nositi. – Kada oroz zapjeva na kućnom pragu, vele, da će doći u kuću gost. – Kad kokoš zapjeva, da će neko umrijeti od kućne čeljadi……
Jeste li praznovjerni?

- 08:00 - Komentari (16) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< studeni, 2005 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Opis bloga

Linkovi

Lektira