uskoplje

11.09.2005., nedjelja

Uskopaljski abecedarij (33): M kao mimo svit (izraz)

Uoči Drugoga svjetskoga rata u župi Rostovo (koja je samo jedna od župa nastalih odvajanjem od drevne skopaljske župe) službovao je, i za tadašnje bosanske prilike, veoma čudan župnik. Bio je to Viktor Bayer, Nijemac, koji je, čini se, svoj dolazak u Bosnu shvatio doslovno kao misionarstvo u egzotičnim, poganskim zemljama, među zaostalim plemenima.
Osobito strogo odnosio se Bayer prema grješnicima, pa je tako u pamćenju seljana dugo ostalo sjećanje na pokoru koju je on namjenjivao seoskim djevojkama koje bi «uskočile», tj koje bi prije vjenčanja u crkvi otišle živjeti kod svoga momka.
«Volujska gužva» bila je, naime, namijenjena takvim prijestupnicama, koje bi s njom oko vrata za vrijeme mise stajale izdvojene (mimo svit) i izložene za «primjer» svom vjernom puku. Za to vrijeme Bayer bi s propovjedaonice grmio o grijehu samodošlosti i udaji bez sakramenta sv ženidbe.
No, iako ga je u našim krajevima, čini se, posljednji prakticirao jedan Nijemac, ovakav oblik pokore nikako nije bio nov za naše krajeve. Naime, uočava ga i Jelenić u Kulturi i bosanskim franjevcima početkom dvadesetog stoljeća, a nad strogošću ovakvih postupaka zgraža se i francuski diplomat Chaumette des Fosses stotinu godina ranije.
Ovakvog oblika pokore odavno više nema, no, on je kroz višestoljetno postojanje ostavio dubok trag, prije svega u jeziku, točnije u izrazu čije porijeklo danas malo tko uopće poznaje. Naime, i danas teško da postoji neki uskopaljski mladić ili djevojka koji barem nekad od matere nije dobio savjet: nemoj biti mimo svit!
I štoviše, izraz «mimo svit» i dalje živi, razvija se i preobražava.
Bayera više nema (a i on je sam – zato ga i pamtimo – bio mimo svit), nema ni «volujske gužve», a samodošlosti je u Uskoplju toliko da danas vjenčati se «normalno» zapravo znači (bez obzira na stvarni, prvotni kontekst u kojemu je ovaj izraz nastao) «biti mimo svit».

- 08:00 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< rujan, 2005 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Opis bloga

Linkovi

Lektira