Kontakt mail je: uskestaze@gmail.com ----------- čitajte nas na : http://uskestaze.comuv.com------------------------------Kontakt mail je: uskestaze@gmail.com ----------- čitajte nas na : http://uskestaze.comuv.com----------------------------Kontakt mail je: uskestaze@gmail.com ----------- čitajte nas na : http://uskestaze.comuv.com/

Ogulinske uske staze

< prosinac, 2013 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

O blogu
Ha, blog o Ogulinu, blog o Hrvatskoj. I sranjima na obje razine.
O sedmogodišnjoj povijesti bloga čitajte OVDJE


Linkovi
Ogulin blog
Maksova makimala
Ogulin u srcu
Radio Ogulin
Ogulin info
Grad Ogulin
Ogulinske uske staze 1

Tražilica
Loading

Televizija

24.12.2013., utorak

A Badnja večer prolazi..

Na trenutak ili dva, točnije na dan ili dva zanemarit ćemo sve ono loše i sve ono ružno, sve ono zločesto i sve ono tužno. Na dan ili dva, u svijetlu Božića potražit ćemo tračak svijetla i za nas. S obzirom na mrak u kojem jesmo, taj tračak neće biti dovoljan da razbije mrak ali za prvi korak, bit će dovoljan. Sretan vam Božić!


Kao davni grijeh,
uvijek mi se ista javljaš
Odzvanja ti smijeh
cipele u prozor stavljaš
I viječno sanjaš
svijetom putuješ bez putovanja
a Badnja večer prolazi
U posljednji čas
kao uvijek na to veče
gospodja do nas
unucima kolač peče
U mojoj sobi
samo stari veker vrijeme drobi
a Badnja večer prolazi.


- 17:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

21.12.2013., subota

Plakati za plakati...

Ah opet jedna tema o kojoj sam već prije pisao. Radi se o citty lightu, odnosno o gradskim osvijetljenim reklamnim panoima o kojima sam pisao nakon nekih od prošlih izbora, kada su još danima po završetku izbora u tim istim gradskim panoima, koji su komercijalne namjene, stajali predizborni plakati onih koji su ih za predizborno vrijeme zakupili. Danas, idem prema gradu i sa citty lighta obraća mi se "ona udruga u ime obitelji" i poziva me na referendum! I još mi poručuje da je obitelj=muškarac plus žena. Ok, ima nas svakakvih i ja ne znam za njih, gdje ti i kako žive no ja samo u Ogulinu poznajem mnogo obitelji koji nisu po toj matematičkoj formuli. Točnije znam obitelji i po sastavu mama plus dijete ili dva, otac plus dijete ili dva i slično. I to su obitelji. No nije sad to tema mog posta. Referendum o unošenju definicije braka u Ustav RH održao se prvi prosinca. I završio je. Pretpostavljam da je ta udruga zakupila gradske citty lighte na određeno vrijeme do održavanja referenduma. Nekako sumnjam da su ih zakupili do kraja godine i da plaćaju pozivanje na referendum koji je odavno održan. Toliko novca sigurno nemaju odnosno valjda nisu toliko glupi da ga tako troše. A kako i zašto onda ti njihovi plakati još stoje u gradskim panoima? Tko plaća za ovih 20 dana, od 01. 12. kad je referendum održan njihovo korištenje? Koliko je grad uprihodio od Udruge "U ime obitelji" u vremenu prije referendum,a koliko u ovih 20 dana poslije? Da li su oni stvarno platili oglašavanje i poslije referenduma ili se tu radi o nemaru i neradu gradskih službi koje o tim panoima i njihovom komercijalnom korištenju brinu? Ako ta udruga nije zakupila taj prostor za vrijeme poslije 01.12. zašto plakati nisu uklonjeni? Zašto umjesto njih nisu stavljeni plakati vezani za gradske tvrtke ili događanja? Zar se nije moglo stavit plakate za Ivaninu kuću bajke? Prolaze tuda ljudi i automobili, imaju reklamu i informaciju iz prve ruke. Možda bi netko i zastao i posjetio kuću bajke. Mogao se u citty lightu naći i program Adventa u Ogulinu. I zato me stvarno zanima da li ta udruga još uvijek plaća korištenje oglasnog prostora i koliko? Ako ona ne onda me zanima tko će to platiti.
- 21:13 - Komentari (3) - Isprintaj - #

20.12.2013., petak

U mom razredu...

Bole je tog dana na nastavu došo nešto ljut, skoro pa nakurčen. Dal loša noć, dal žgaravica, dal roto virus ili nešto četvrto nemam pojma ali vidjelo se da je "nasađen". Bole je inače naš učitelj i naravno da na satu, u razredu vodi glavnu riječ. Doduše, uvijek je nekako strog, mrk, pomalo neki vojnički lik. Veli moj stari, koji ga pozna, da je poput nekog ruskog šefa Hrušćova, koji je na sjednicima skido cipelu i lupao s njom po uglancanom stolu, neumjereno se derući na sve prisutne. Tako je to i kod Boleta. Kad on priča nema da ko mrda. Imaš slušat i točka. I složit se s tim kaj veli. I točka. A baš tog dana se Siki, koji sjedi lijevo od mene, otraga, do prozora, nešto uzjebo. Pomalo žvakao orbit bez šećera, listao sportske novosti, mrdo se i vrpoljio i ništa pazio nije. Bogme nije ništa ni zapisivo. Kolko sam uspio vidit nije ni imao di zapisat jer na klupi osim sportskih nije ništa ni imao. Ni teke ni olovke. Istina, nešto je tipko po mobilnom ali nekako sumnjam da je u mob zapisivo ono što je Bole govorio. Uz to je Siki smetnuo s uma da, iako je pomalo sastrane, da je zapravo baš na oku okrutnom Boletu koji ima ravan snajperski potez pogleda na njega. A i inače Bole Sikija nije sinergirao, dal zbog tog što je sjedio lijevo uz prozor, dal zato što je žvako orbit a ne čunga lungu ili zato što je imo bolji mob od njega. Na tač. Uglavom kad je Bole to sve vidio sukno je vatru ko top Sergeja Bondarčuka u nekom partizanskom filmu :
" Siniša, gledam Vas neko vrijeme: žvačete žvakaču, tipkate na mobitelu, čitate Večernji, nemate ni materijale. Vrijeme je da se počnete ponašati korektno!". Ovaj je ustao, ali nije uspio puno toga reći jer je Bole nastavio: " Svi su nešto čitali, radili… Vi nas ne uvažavate. Ponašajte se dostojno i pristojno!".
Siki jedva protrkelja:" Ne možete mi izreći opomenu, ovo nije večernji nego sportske, a niste me ni prozvali za ispitivanje. Drago mi je što pazite što ja radim, ali niste nikoga okarakterizirali kao mene iako su i neki drugi pogledali vijesti u tiskovinama. Materijale sam vrlo dobro proučio, ne trebaju mi na satu. Nemojte populistički nastupati" - uzvratio je Siki kad je uspio doći do riječi.
Bole mu je na to rekao da se on ne ponaša populistički, te da nema većeg populiste od Sikija i zaključio: "- Nije to populizam, nego bolna istina koju ja odavde više ne mogu gledati i s tim smo mi završili!".
Mi ostali u razredu, svi smo zinuli ko ona stvar umirovljene noćne dame, i samo gledali i slušali scenu. Krv nije voda, jebo te, ko na er te elu. Već smo pomislili kako će mu Bole zapičit jedinicu u imenik a sve nas za kaznu pitat, al valda su mu grčevi u trbuhu popustili pa se malo smirio. Od tog dana stavljali smo na klupe knjige i bilježnice, gasili mobitele a prije sata ispljuvavali žvakaće. I ne samo to, nego smo prije njegovog sata svi se umili i počešljali, pocvikali nokte na rukama (noge valjda neće gledat) i obukli školske kute. Svi. Čak i Siki. Jebi ga, nije se s Boletom zajebavat.


P.S. Ovaj pokušaj satire, u stvari pisano zlodjelo, inspirirano je karlovačkim događajem ali su svi likovi, počevši od mene samog pa do ostalih potpuno izmišljeni, nestvarni i nepostojeći. Svaka sličnost sa stvarnim osobama, virusima, simptomima i populizmom je posve slučajna, potpuno nemoguća, zlonamjerna i neubrojiva.
- 20:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.12.2013., četvrtak

Izvan zakona...

Kolega po bloganju, inače ogulinska novinarska legenda koja je uspjela doživjeti mirovinu od koje sada pokušava i preživjeti, dakle Nešo, napisao je na svom blogu osvrt na Ogulinsku zanimljivost. Ta zanimljivost ili specifićnost govori o tome kako u gradskom proračunu prihodi padaju ali zato rashodi za zaposlene u gradskoj upravi rastu. Uz to svi ili većina korisnika gradskog proračuna dobila je okružnicu u kojoj se od njih traži da potraživanja iz proračuna smanje za 10%. No, uposlenima u gradskoj upravi nije palo na pamet da izdatke za svoje plaće smanje za deset posto, već naprotiv, kako Nešo piše, tu se rashodi još povećavaju. Kad sam to pročitao, prvo sam mislio to prokomentirati na Nešinom blogu ali onda mi se učinilo da bi toga za komentar bilo previše a za jedan post na mom blogu sasvim dovoljno. Zato sam onda ovo napisao. Da, izdaci za plaće rastu. Valjda nisu dost visoki. Na primjer (prema službenim izvorima) jedan zamjenik gradonačelnika košta nas u brutu oko 15 5oo kuna, drugi skoro 17 000 bruto te treći oko 19 500 kuna. A nitko još nije spomenuo kršenje Zakona o suzbijanju sukoba interesa i kršenje zakona o izborima od strane našeg zamjenika. Usput, Zakon kaže: "Člankom 90. Zakona o lokalnim izborima propisano je da dužnosnik mora podnijeti ostavku na nespojivu dužnost u roku od 8 dana koji slijedi danu proglašenja konačnih rezultata izbora, u protivnom mu mandat prestaje po sili zakona." Koliko vidim imamo jednog zamjenika manje. Ili? Što na to kaže oporba?



P.S. Nakon što su mi čitatelji ukazali da nemam pravu informaciju za trećeg zamjenika, to sam provjerio i sada ispravio. Da, i treći je od srpnja profesionalac. Isprika zbog moje greške i hvala onima koji su mi na nju ukazali.
- 17:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.12.2013., petak

Rugala se sova...

Danas je održan prvi svehrvatski gospodarski forum, ma što god da to značilo. Tu su bili uglavnom HDZ-ovci iz zemlje i par njih iz Bosne(?). "Članovi HDZ-a na čelu s predsjednikom HDZ-a u prvom dijelu Svehrvatskog gospodarskog foruma uglavnom ponavljaju ono što su govorili prošlih tjedana ili mjeseci. Kritiziraju vladajuće, ocjenjuju društvenu i političku situaciju u Hrvatskoj te tek najavljuju kako imaju plan i program. Unatoč silnim izjavama o gospodarskom spasu, u prvih nekoliko sati gosti nisu imali priliku čuti niti jednu konkretnu mjeru." - piše 24 sata. I izgleda da najbolje o svemu tome govore komentari ispod članaka na portalima (evo ih nekoliko u nastavku) ali svakako najbolju ilustraciju svega toga pruža nenadmašni Nik Titanik pod naslovom: "rugala se sova sjenici".

dinosaurus: Svehrvatski gospodarski forum adezea!? Zar nemamo "blagostanje" zahvaljujući njihovoj gospodarskoj politici, čemu više nešto predstavljati?? I da, kakve veze imaju Čović i Bevanda? Zar im nije bolje svoje gospodarske ideje sprovesti kod svoje kuće?
prije 5 sati i 22 minute

misterRF: ovu zločinačku organizaciju zabranit zakonom!
prije 4 sata i 55 minuta

zof: Petak, 13. Karamarko, Kalmeta, Šuker, Milijan Brkić Vaso, Milinović, Šuica, Jandroković... Ne znam.. Meni ovo izgleda kao idealan dan za ostat kući i ne izlazit nigdje..
(
anoniman posjetitelj)prije 1 min.
bože spasi nas sdp i hdz-a .

z (anoniman posjetitelj)prije 1 min.
...oporavlja se sve je deblji, nema vrat više:-)

Brzi (anoniman posjetitelj)prije 1 min.
Evo pandurcina ima program kako spasiti pucanstvo i hrvatsko gosposarstvo sa sloganom SVAKOM STUPIĆ JEDAN beeeeeeeeeee

lolek (anoniman posjetitelj)prije 1 min.
Živio hdz..

(anoniman posjetitelj)prije 1 min.
HDZ - pokrao državu. Vrh HDZ-a u Remetincu. HDZ - na optuženičkoj klupi zbog krađe. O čemu ovaj priča!? Misli li on da smo mi budale?
- 16:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

11.12.2013., srijeda

Sjela Klara, šije pa para...

Vidim danas, nešto rade na zgradi knjižnice i čitaonice. Nešto na krovu popravljaju a možda i mijenjaju ciglu. Fino, mislim si. Odlično su je napravili. Završena je prije dvije godine i već je nekoliko puta krpana i popravljana. Jebo te, to mora da su neki grdi majstori radili. Uglavnom, evo sad, pred snijeg mjenjaju ciglu. Možda ja i nemam pojma. Možda je to tako kod modernih, novih zgrada. Možda imaju sistem kao kod automobila. Kako kod auti u zimu stavljamo zimske gume tako se na te novogradnje pred zimu meću zimske cigle i krovovi. Kad dođe ljeto onda će opet metat ljetni krov. To je valjda ta moderna tehnologija. Mogla bi se zvat i ogulinska tehnologija. A i kaj bi htjeli. Za siću od 18 milijuna kuna nije se ni mogla napravit bolje.
- 15:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.12.2013., utorak

Ruka na prodaju...

Pročitao sam na stranicama radija o aktivnostima HSP AS u Ogulinu te poslušao tonske priloge. Onaj u kojem g. Bokulić govori o "jezićcu na vagi" ili o "desetoj ruci" u gradskom vijeću koja je "najskuplja", i kako se ne žele baviti s takvim ljudima koji su "sve materijalizirali za svoju osobnu korist....što je sramota" je najzanimljiviji. Dovoljno govori o karakteru gradskih vijećnika. I to ne samo onog "koji je svoju desetu ruku materijalizirao za svoju korist" već i onih ostalih, koji s takvim surađuju. Naime da bi netko bio najskuplja ruka, odnosno da bi mogao činjenicu da je jezićac na vagi, iskoristiti za osobnu korist, mora postojati i druga strana. Strana koja će mu nešto takvo, po meni nepošteno i nemoralno i ponuditi. I ne samo ponuditi nego i ispuniti. Dakle, nije sramota samo to što je netko iskoristio položaj za osobnu korist nego je sramota i to što mu je to netko (a zna se tko) omogućio. Dodatna je sramota u takvoj jednoj kombinaciji, u kojoj se na žalost nalazi i HSP AS uopće raditi, funkcionirati, surađivati i odlučivati o važnim gradskim temama. Stoga i ne treba čuditi jedno blagoraspadajuće stanje u gradu. Kako će i biti bolje kad se vjerojatno sve svodi samo na sitno ucjenjivanje i trgovanje, bilo mjestima u upravnim odborima, bilo radnim mjestima za djecu i rodbinu. O ogulinskim misaonim pojmovima tipa savijest, moral, poštenje ili obraz, sasvim je suvišno i govoriti.

- 16:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

07.12.2013., subota

Sve nas treba poljat petroljem i užagat…

Noćas je izgorio restoran Sabljaci. Još jedna karika u lancu HOC Bjelolasica. Da, zadesila ga je ista sudbina kao i restoran na Bjelolasici. Sad, da li je to prst sudbine ili neki drugi prst, pokazat će istraga. Ili neće pokazati. Kod nas se nikad ne zna kako nešto može završiti. Dakle restoran je dijelio istu sudbinu s Bjelolasicom a to znači da od rata i paljenja svjetala na ovim prostorima nitko nije vodio adekvatnu brigu, imao volje, ideje i svaga ostalog za održavanje, vođenje i razvijenje kako ovog restorana tako i cijele Bjelolasice. Neobićno, ali izgledam mi da je upravo tim paljenjem svjetla kod nas "upaljen mrak" za sve one tipove koji se u mraku dobro snalaze. A, kao što svi znamo, pošten svijet po noći, po mraku, spava. Čitam na stranicama radija kako je šteta oko 20-ak milijuna kuna što mi naš i nije jasno s obzirom da je restoran radi prodaje bio procjenjen na više nego dvostruko manje, točnije na 9.888.751,39 kuna. Bit će da je tu bilo i nekih dugovanja ili sličnih repova. Za kraj sjetit ćemo se izjave jednog uglednika koji je nakon što je u požaru izgorjela glavna zgrada na Bjelolasici rekao da bi to i onako propalo i da nije bilo požara. Vjerojatno je to tako i sa ovim restoranom. Jedino me brine, s obzirom na uspješnost vođenja i upravljanja, da nam uskoro u požaru ne nestane cijeli grad. Kandidata za ulogu Nerona ima koliko ti srce želi.

P.S. Fotka je posuđena od Neše sa http://ogulinusrcu.com/
- 12:42 - Komentari (1) - Isprintaj - #

06.12.2013., petak

Letjet će perje...

Inicijativa "U ime obitelji" sa svojom eksponiranom čelnicom nakon relativnog uspjeha na referendumu o unošenju definicije braka u Ustav, polako ali sigurno postaje problem onima koji su je oko referenduma tako zdušno podržavali. Razbucala je svojim rezultatom HDZ u sastavne dijelove. Članovi više ne znaju što i kako. Što je najgore, nezna to ni njihov šef Karamarko. A on kad ne zna što bi onda ušuti. To ni nije loše. Bolje da ljudi misle kako se on ne snalazi u svemu tome i nema pojma što bi i kako bi, nego da budu, ako progovori, sigurni u to. Dakle članstvo se razdijelilo na dio koji naginje centru i modernijem izdanju stranke a drugi dio je naklonjeniji crkvenjačkom desničarenju. Jedna od ove dvije grupacije, Željkine i Tomislavove, uskoro će se morati raspasti jer jedni drugima troše politku, članstvo, retoriku i politčku poziciju. Eventualno bi se mogli ujediniti ali i tu netko će morati pasti. Ili Željka ili Tomo, jer dva gazde ne mogu opstati nigdje pa ni u stranci. I nije u problemima samo HDZ. U još većoj neprilici je HSP-AS kojeg već sad praktički i nije za čuti. Gospođu Tomašić, zadovoljnu eurima u EU nismo imali prilike čuti niti oko Dana sjećanja i sramote u Vukovaru, niti oko referenduma, niti o čirilici a niti povodom polovice mandata ove Vlade. Dakle Ruža nigdje nije ništa rekla a osim nje znate li još da je netko drugi iz te stranke nešto rekao ili još bolje, znate li još nekog člana s više razine ove stranke? Izgleda da su pravaši još jednom razbucani, malo koalicijom radi vlasti s HDZ-om, malo što su sami anulirali ostale pravaške stranke a sada se i njima u teren uvaljuje gore spomenuta inicijativa. Borba koja slijedi bit će zanimljiva. Letjet će perje.
- 20:59 - Komentari (2) - Isprintaj - #

03.12.2013., utorak

Ne čujem dobro...I

Iz oglulinskog SDP-a dobio sam sljedeći dopis:

"Poštovani,
pritisak koji smo izvršili na gradsku vlast putem GONG-a i Povjerenice za informiranje, radi informativne blokade građana, djelomično je urodio plodom. Od sada će na službenim stranicama grada u arhivi sjednica biti dostupan i zvučni zapis sjednice.
Poveznica na zvučni zapis 5. sjednice GV:
http://www.ogulin.hr/o-gradu/organizacija/gradsko-vijece/sjednice
Moram napomenuti da je zvučni zapis nekvalitetan, kao da nije korištena oprema ugrađena u vijećnici već je sve snimano s jednog mikrofona ili možda putem mobitela. Isto tako, onemogućeno je preuzimanje zvučnog zapisa.
Na ovome nećemo stati, Radio Ogulinu se mora omogućiti snimanje i prijenos sjednica gradskog vijeća obzirom da su ugrađenu skupu opremu platili građanke i građani Ogulina."

Rekoh, ajd super. Sad napokon mogu ćuti kako je to izgledalo na posljednjoj sjednici GV. U par klikova evo me na stranici Grada, koristeći poveznicu iz dopisa. I stvarno, u dva dijela snimka sjednice je tu. Na žalost pokazalo se točno ono iz SDP-ovog dopisa gdje se kaže da je snimka nekvalitetna, loša, jedva razumljiva, skoro pa nikakva. Za svaki slučaj potražio sam na stranicama radija snimke sa prijašnjih sjednica, dok su još bez pravilnika i zakona smjeli koristiti prostoriju gradske knjižnice. Razlika u kvaliteti - dan i noć. I tome se nije za čuditi. Oni na radiju rade sa zvučnim zapisima, znaju što i kako se to radi. I zato to znaju napraviti kako treba. Za razliku od nekog drugog koji očito ima podobnost i sigurno je nekim pravilnikom ili zakonom regulirano je njegovo korištenje opreme knjižnice. A to što o tome poslu ima vrlo malo pojma, što se može čuti iz rezultata njegovog rada, nije jako bitno. Te po tom principu funkcioniramo pod Klekom već 20 godina. Rezultati jednako loše zvuče i jako se dobro vide.
- 18:43 - Komentari (3) - Isprintaj - #

01.12.2013., nedjelja

Zaokružio "DA"...

Malo šale za kraj ovog cirkusa sa referendumom. Za 24 sata Karamarko je rekao: Izaći ću na referendum i glasovati s 'da'. Večeras za Novu Tv je rekao "zaokružio sam da". Nema druge nego da pogledamo njegov listić.

- 20:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #