Kontakt mail je: uskestaze@gmail.com ----------- čitajte nas na : http://uskestaze.comuv.com------------------------------Kontakt mail je: uskestaze@gmail.com ----------- čitajte nas na : http://uskestaze.comuv.com----------------------------Kontakt mail je: uskestaze@gmail.com ----------- čitajte nas na : http://uskestaze.comuv.com/

Ogulinske uske staze

< siječanj, 2014 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O blogu
Ha, blog o Ogulinu, blog o Hrvatskoj. I sranjima na obje razine.
O sedmogodišnjoj povijesti bloga čitajte OVDJE


Linkovi
Ogulin blog
Maksova makimala
Ogulin u srcu
Radio Ogulin
Ogulin info
Grad Ogulin
Ogulinske uske staze 1

Tražilica
Loading

Televizija

27.01.2014., ponedjeljak

K'o da nešto smrdi...

Za nedjelju najavljena i od gradonačelnika Turkovića sazvana, javna tribina na kojoj su se s građanima susreli direktori gradskih tvrtki Stambeno komunalno gospodarstvo i Vodovod i kanalizacija okupila je neočekivano veliki broj građana koje su prisutne predstavnike zatrpali velikim brojem pitanja i primjedbi. S obzirom da je o tome već nešto pisao Nešo a nešto Max ja taj dio ne bih za sada ponavljao. Dotaći ću se jednog drugog uz to vezanog segmenta. Radi se o izjavi gradonačelnika ogulinskom radiju koju je dao nakon tribine i u kojoj je između ostaloga rekao, možda ne doslovce ovako ali tako nekako (izvorno poslušajte sami na stranici radija) :"Da li je SKG poslovao u skladu sa zakonom i da li je cijela procedura provedenau skladu sa zakonskim propisima ja u ovom trenutku ne mogu potvrditi, to je direktna odgovornost direktora Salopeka." Pa sam ostalo pomalo zatečen jer mi je to izgledalo kao pokušaj izvlačenja i spašavanja vlastite stražnjice i u tom smislu i cilju "utapanje i ukapanje tuđe guze". Naime iz svega toga dalo bi se zaključiti kako gradonačelnik ništa od toga nije znao, kako je zaveden i obmanut i kako je direktor učinio nešto na svoju ruku, nešto o čemu on u ovom trenutku još ne zna a ne znaju ni gradske službe. Zašto mi to tako izgleda? Pa zato što valja znati da upravu SKG čine Skupština, Nadzorni odbor i direktor. Ono što direktor smisli, isplanira, zamisli ili zaželi ide na Nadzorni odbor i na Skupštinu koji to trebaju prihvatiti ili odbiti. U ovm slučaju očito je da nisu odbili. E sad - tko je skupština SKG? To je tvrtka u 100% vlasništvu Grada i Skupštinu čini - gradonačelnik! Ovaj isti s početka priče! Nadzorni odbor pak čine Milan Hudurović - predsjednik, Ivica Paušić, Zdravko Salopek, Sanja Tomić i Ivica Stošič Jole. Usput spomenimo, da je na primjer u 2012. godini za naknade članovima Nadzornog odbora potrošeno ukupno oko 55 000 kuna. E, dakle to je prošlo i na Nadzornom odboru. Onda je ta odluka, taj prijedlog cijena poslan Gradu, točnije gradonačelniku da ga odobri i potpiše jer inače novi veći računi ne bi stigli. Da, onom istom s početka priče koji je sazvao tribinu, onom istom koji je Skupština društva, onom istom koji je rekao - Da li je SKG poslovao u skladu sa zakonom i da li je cijela procedura provedenau skladu sa zakonskim propisima ja u ovom trenutku ne mogu potvrditi, to je direktna odgovornost direktora Salopeka." Ne znam kako vama, ali meni tuj nešto smrdi. A ni kanalizacija, tako je reko onaj drugi direktor.


P.S. A k tome treba dodati da je o tome raspravljalo i Vijeća za zaštitu potrošača javnih usluga Grada Ogulina, kao stalnog radnog tijela gradonačelnika, čiji predsjednik je gradonačelnikov zamjenik!!!! Dal tu netko s nekim komunicira?
- 17:28 - Komentari (1) - Isprintaj - #

22.01.2014., srijeda

Tiskovne, tiskanje i stiskanje…

Dobio sam na mail poziv od ogulinskog SDP-a na konferenciju za novinare koja će se održati sutra, u četvrtak, u 19 sati u prostorijama Gradske organizacije SDP-a Ogulin na adresi K. A. Stepinca 1, Ogulin. Čim sam ugledao informaciju o konferenciji za novinare rekao sam sam sebi – napokon, gdje ste do sad. Naime, već nekoliko tjedana se čudim zašto se ogulinska oporba ne oglašava, kamo je nestala pa na ništa ne reagira. Zato sad rekoh to je to. Al opet sam se zeznuo. Bit će to konferencija za novinare ali ne o temama koje sam očekivao. Tema konferencije bit će računi za grijanje stambenih i poslovnih prostora, koji se griju putem usluga Stambenog, računa koji su dramatično porasli. I to me iznenadilo. Mogu razumjeti da je povećanje iznosa na računima iznenadilo građane, mogu razumjeti da se na ovoj osjetljivoj socijalnoj temi mogu zaraditi i neki politički bodovi, mogu razumjeti da se o tome i može i treba govoriti ali ipak…Radi se, koliko znam, o problematici čiji uzrok nije lokalnog karaktera već se radi o odlukama na razini države pa tu stranke na lokalnim razinama ništa ne mogu učiniti. Još više me iznenađuje izostajanje nekih drugih, važnih i vrućih pitanja i tema o kojima se mnogo pisalo po ogulinskim blogovima proteklih tjedana, o kojima je oporba morala nešto reći, na osnovu kojih je oporba morala pitati, provocirati i napadati ako nikako drugačije onda sa po jednom konferencijom za svaku temu. Ako je oporba. A evo i na što sam mislio.

1. Ivo voli Anu
U modi su valjda otvorena pisma pa ih sada svak piše. Uskoro ću i ja jedno. Inače s prvim otvorenim pismom srećemo se još u osnovnoj školi. Znate ono :Ivo ide u školu. Ana ide u školu. Ivo i Ana idu u školu. Onda se Ivo zaljubi u Anu. I napiše joj otvoreno pismo. Kredom na fasadi škole : Ivo voli Anu. Tako je i naš gradonačelnik napisao otvoreno pismo premijeru Milanoviću. Onako, ničim izazvan. Pismo iz kojeg puno toga nije jasno i pismo koje ništa ne koristi i ne pomaže a ni ne rješava. Mali Ivo s početka priče brzo je skužio stvar pa je ubrzo prišao Ani, malo je čupnuo za kečke, darovao joj flomaster i nije je zezao kao ostali dečki te stekao njenu naklonost. Dakle mali Ivo je to skužio još u prvom razredu. Ovi naši, veliki, nisu još do danas. Pa pišu kredom po fasadi, tj pišu otvorena pisma. Umjesto da podignu stražnjice, ostave sitno seosko kadroviranje, uzmu sa sobom svu svoju uljudbu s kojoj raspolažu, kakva god da bila, i upute se u Zagreb. Jer tamo je Ana tj. premijer. Ako sa sobom uzmu i oporbenog kolegu da malo pomogne bit će još bolje jer ovdje oporbeni kolega tamo je u drugačijoj poziciji. Dakle očekivao sam da se o tom pismu nekako očituje i oporba ali ….

2. Nima braće bez dobre plaće

O iznosima plaća gradonačelnika i zamjenika, o broju zamjenika te o iznosu koji iz gradskog proračuna ide za njihove “plaćice” pisali su svi blogovi i nekoliko portala. Idealna prilika oporbi da ih namaže za socijalnu neosjetljivost, rastrošnost te da ih pita što to oni i koliko to oni rade da zaslužuju tolike plaće. Nisu ih pitali ni o tome što su učinili za ovih pola godine vlasti. A naš brod tone, tone, tone. Ni o tome nije bilo konferencije.

3. Sukob interesa

Imali smo prilike čitati i o sukobu interesa jednog zamjenika koji je uhvaćen s prstima u pekmezu. Zakonske regulative u takvim slučajevima su prilično jasne. Ovi “umočeni” naravno da se nisu tog baš držali ali zato je tu korektor vlasti – oporba, koja je to morala znati, kontrolirati, reagirati, ostavku tražiti, prijave poslati. Ili barem konferenciju za novinare sazvati i o tome se izjasniti.

4. Crno zgarište Bjelolasice

Prošlo je više od mjesec dana kako je u požaru nestao i restoran Sabljaci. Još uvijek se ne zna što se dogodilo. Mislim da bi i forenzičari iz vremena Sherloka Holmesa i junaka Agathe Christie to već odgonetnuli. Osim što se ne zna što se dogodilo isto tako se ne zna ni što će se dogoditi sa HOC Bjelolasica, odnosno što je još bitnije, sa ljudima koji su tu radili i njihovim obiteljima koje bi, gle čuda, trebale recimo, živjeti. Zar glavna oporbena stranka nema što reći ili pitati o svemu tome?

5. Oj Karlovcu, da ti nije Kleka

Ukratko, skoro sve je otišlo u Karlovac. Ono što još nije, uskoro će. Zadnje je sud i problemi s bolnicom. Sud kako tako ali za bolnicu se mora boriti i ne smije se dozvoliti ni mrvica niže, ni malo manje od onog što sad bolnica ima, radi, obavlja i znači za cijeli ovaj kraj. I tu je trebao Ogulinski SDP barem pokušati kod svog ministra u Zg nešto isposlovati, urgirati, žicati, prijetiti, što god treba da situacija ispadne povoljna za nas. I o tome nešto reći na nekoj tiskovnoj.

6.Fiškalija

Imali smo prilike na blogovima pročitati informaciju kako je Grad izgubio sud sa tvrtkom Incrementum i kako nas ta pravnička avantura košta skoro 500 000 kuna. Dovoljan razlog da se sazove tiskovna i upita Vlast što je od toga istina, koliko će nas to koštati, tko će zbog toga odgovarati. Usput i pitati gdje je onih 5, 6 ili 7 tvrtki u poduzetničkoj zoni koje su neki spominjali i čijim su ugovorima mahali u lokalnoj kampanji.

Uf, evo to bi bili moji prigovori. Prigovori oporbi, ovaj put. Mišljenja sam da nikad nismo u Ogulinu imali lošiju vlast. Nadam se da neću, uskoro, tako misliti i o oporbi.
- 19:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.01.2014., četvrtak

Sve je otišlo u K...... Karlovac


Čitamo kod Neše na blogu Og u srcu kako ostajemo i bez općinskog suda. Bilo je to u planu još 2008. pa se tad odustalo a sad tko zna. Po svemu sudeći ovaj put će se provesti. I postaje naš grad sve više selendra, vukojebina, prirepak Karlovca. Za sud su još naši gradski aktivisti bili relativno nemoćni i nisu imali neke velike mogućnosti utjecati na ovu odluku. Nadam se da su barem pokušali. No to ih ne abolira za sve one dosadašnje propuste, nečinjenja i gubitke koje je Grad pretrpio gubeći malo pomalo sve one važne službe i institucije a time gubeći i na svom statusu grada. A jebeš grad iz kojeg za svaku sitnicu, za svaku stvar moraš u Karlovac. Sudovi, potvrde, registracije firmi, liječničke preglede i slično. Neki u Karlovac idu čak i po mišljenje. I jebeš grad čiji građani to mirno i bez pogovora gledaju. Možda je zato to i po zasluzi. Dakle, budućnost bi nam mogla biti ovako nekako:
USKORO:
Karlovački nogometni klub Ogulin
Karlovačko kiselo zelje
Karlovački cukrli
Karlovačka Ivanina kuća bajki
Karlovački pjevački zbor Ogulin
Karlovački radio Ogulin
Karlovački Đulin ponor
Karlovački jezero Sabljaci
Karlovačko poglavarstvo Ogulina
Karlovačka planina Klek
Karlovačka Frankopanska kula
Karlovačko naselje Ogulin
Karlovačka kanalizacija - govna Ogulin
Zagorje Karlovačko
Karlovački Hreljin
Karlovačke uske staze
Karlovac u srcu
- 17:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

12.01.2014., nedjelja

Carevo novo ruho...

Od kraja prošle godine Ogulin je bogatiji za još jedan sadržaj koji se može smatrati dijelom i kulturne i povijesne i turističke kategorije na kojem se dugo i vrijedno radilo i koji smo s nestrpljenjem očekivali. Radi se o Ivaninoj kući bajki. U nekoliko navrata sam sav taj rad i trud hvalio a posebno hvalio činjenicu da su s dobrom i ozbiljnom pripremom (mahom zahvaljujući upornosti direktorice TU) uspjeli za taj projekt dobiti i europska sredstva od oko milijun eura. Dakle, krajem prošle godine Ivanina kuća bajki je otvorena za posjetitelje. Mnogi su je pošli razgledati pa tako i ja. I od tada sve čekam i isčekujem da netko negdje kaže ili napiše neke svoje dojmove, neko svoje mišljenje, neke svoje kritike ili pohvale. Ali ništa. Neka tišina vlada. Rekoh sam sebi - pa kad neće nitko onda ću ja. Znam, nakon ovog što slijedi neki će se naljutiti, neki uvrijediti, neki će mene vrijeđati ali što je tu je. Ja sam to ipak drugačije zamišljao i nešto drugo očekivao. S obzirom da je to Ivanina kuća očekivao sam da ću po ulasku negdje vidjeti Ivanu, u bilo kakvom izdanju( forografija, lutka, vidoprojekcija svejedno) kako recimo piše ili čita knjigu. Nadao sam se nekom velikom stiliziranom ognjištu oko kojeg ili u kojem ću vidjeti Domaće. Nadao sam se u jednom kutu kuće vidjeti malu postolarsku radionicu u kojoj će sjediti gazda Mrkonja i Hlapić kraj njega. Volio bih vidjeti i Gitu i Bundaša. Zavirivao sam po unitrašnjosti tražeći Stribora, Regoča i Potjeha. Šibao pogledom misleći da ću ugledati Malika Tintilinića, Svarožića i Bjesomara. Pitao se gdje su nestali Jaglenac i Rutvica a kamo se skrila Kosjenka. Na desnoj zidnoj stijeni kuće istina nalaze se mnogobrojni, mali, rakao bih dizajnerski crteži raznih likova među kojima ima i ovih nabrojanih ali to je, iako pretpostavljam dizajnerski vrijedno i skupo, vrlo nepregledno, teško uočljivo i tu osim estetske negu drugu veliku svrhu ne vidim. Očekivao sam da ću ulaskom u kuću bajki ući u starinski, tajnoviti, bajkoviti i pomalo nestvaran prostor i svijet kakvim svijet bajki i zamišljam, no ušao sam u, za mene, suviše modernistički uređen objekt u neskladu s onim što predstavlja. Mala "šplja" s desne strane u koju dijete može ući, stajati i slušati sa zvučnika pričanje bajke klince i nije oduševilo. Zadržali su se tu manje od minute. Nisam shvati ni bit ni poveznicu, s Ivanom ili bajkama, onih "špijunki" na zidu kroz koju gledaš slikice. I ne praktične su, za jedne prenisko pa se moraju jako saginjat (pored jedne sprignute gospe nismo nikako mogli proći) a za druge previsoko pa ih roditelji moraju dizati - za rijetke po mjeri. Klinci bacili pogled šest sekundi i ajmo dalje. Još mi se manje sviđaju rješenja sa ekranima osjetljivim na dodir. Sami po sebi "tač skrinovi" više nisu nikakva atrakcija ni za one tehnički najzaostalije (lej nima daljinskegm samo staviš prst) a i sadržaji su mi malo dvojbeni. Ima nekoliko tih ekrana i zbog zauzetosti nisam uspio sve pregledati ali na onom kojem sam bio rješavao sam neki kviz i baš gledam pitanje: "koji od navedenih pisaca je bio disleksičar?". Naravno da to nema veze sa Ivanom. Niti s nijednim našim piscem. Odgovor je Hans Christian Andersen. Ne vidim smisao ni tog sadržaja u kući bajki. Klinci još manje. Malo nam se svidjela ona starinska polica i "regal"sa knjgama. Brljanje po starim ladicama svi smo voljeli. Poveći lcd ili plazma monitor ispred kojeg sjedneš na tabure i staviš slušalice isto nas nije dojmio. To imamo i doma. U sredini objekta nalazi se oveća prostorija, nešto kao mini kino, gdje se može u društvu pogledati neki crtić na bazi Ivaninih priča, kojih (crtića) i nema nešto mnogo. Koliko je to djeci atraktivno, ne znam. I nekako mi se čini da je djeci najzanimljivije bilo "čarobno ogledalo", koje istina i nema neke veze s Ivanom i više mi sliči na lunapark ponudu ali tu je uglavnom bio red pa po tome zaključujem da im se sviđa. I što sad, na kraju? Možda sam ja previše očekivao? Možda sam prezahtjevan? Možda prekritičan? Možda. Pitam klince neki dan - "hoćemo opet do kuće bajki?". Nisu pokazali zanimanje. Veliki projekt, velik novac, velike želje i nade. Za 10 minuta provedenih u bajki upitne bajkovitosti. Ne znam, možda i ja griješim ali imam dojam da je car ipak malo gol.
- 21:07 - Komentari (1) - Isprintaj - #

08.01.2014., srijeda

Dijele braća a mi smo bez gaća...

Portal index.hr objavio je iznose plaća većine gradonačelnika u Hrvatskoj. Ako to niste vidjeli a zanima vas možete pogledati OVDJE. Među mnoštvom imena i iznosa nalazi se i ime gradonačelnika Ogulina, Jure Turkovića te njegov iznos plaće od 15 tisuća kuna netto. Ovako možemo misliti i da je to puno a i da nije. Da bi se imao po nečemu orijentirati potražio sam podatke za još nekoliko gradova. Na indexovoj listi, prva dva gradonačelnika koja imaju nešto višu plaću od našeg su gradonačelnici Samobora i Pazina. Njihove plaće su za 70 odnosno 140 kuna više od plaće našeg gradonačelnika. No uz to je zanimljivo da gradonačelnik Samobora ima dva zamjenika (a ne tri kao Ogulin) i gradski proračun od oko 187 milijuna kuna! Ogulinski je 41 milijun. Gradonačelnik Pazina također ima dva zamjenika (ne tri kao Ogulin) i proračun od 72 milijuna kuna. Ogulin 41. Pogledao sam i dva najbliža, slabije plaćena gradonačelnika, to su gradonačelnik Novske i Labina. Njihove plaće su za 400 kuna manje od plaće našeg gradonačelnika. No i u ovom slučaju oba ta gradonačelnika imaju samo dva zamjenika, za razliku od ogulinska tri. Proračun Novske je sličan Ogulinu i iznosi 40 milijuna kuna dok Labin ima proračun od 86 milijuna kuna! Dakle, kad sve pogledamo, s obzirom na veličinu proračuna a i broj zamjenika, Ogulinska vlast je pomalo rastrošna. Onda sam Ogulin usporedio s našim županijskim središtem, Karlovcem. Gradonačelnik Karlovca ima plaću koja je za 2600 kuna manja od plaće našeg i iznosi 12 400. I on ima samo dva zamjenika a ne svitu. Taj manje plaćeni i pomoći još jednog zamjenika uskraćeni gradonačelnik, upravlja gradom čiji je proračun preko 200 milijuna kuna! Malo matematike kaže da godišnja plaća karlovačkog gradonačelnika odnosi 0,12 posto gradskog proračuna dok godišnja plaća ogulinskog gradonačelnika odnosi u postotku pet puta više, točnije 0,68 posto Hm, ne, ne. Nisu ovi naši pomalo rastrošni. Oni su previše rastrošni.
- 19:14 - Komentari (1) - Isprintaj - #