24.06.2009., srijeda
Prešano cvijeće
Komentari (2) -
Isprintaj -
#
11.06.2009., četvrtak
Prevarite tamnu prostoriju
Komentari (2) -
Isprintaj -
#
07.06.2009., nedjelja
Priručna sredstva za čišćenje – II dio
Ocat Ocat se primjenjuje u čitavom domaćinstvu – od kuhinje i kupaonica, pa do čišćenja kućnih ljubimaca. Ocat ubija bakterije, te neutralizira i otklanja neugodne mirise. Za slijedeće postupke koristiti klasični, alkoholni ocat. Otopinom octa očistiti aparat za kavu kako bi otklonili naslage kamenca i mrlje od vode, te osvježili unutarnji mehanizam. Napuniti posudu aparata za kavu sa octom, te je usuti u rezervoar. Uključiti aparat i pustiti da „odradi“ pola ciklusa. Isključiti i ostaviti 10-ak minuta. Ponovo uključiti aparat i završiti ciklus. Baciti ocat, te napraviti dva ili ti ciklusa sa čistom, hladnom vodom. Ponoviti jednom mjesečno, ili svaki put kada primijetite da vam aparat radi slabije. Da bi očistili čajnik, zakipite jedan dio octa i jedan dio vode, te ostavite u čajniku preko noći. Isperite s vodom. Ocat uspješno otklanja neugodne mirise iz stroja za pranje rublja. Perilice kojima se sprijeda stavlja rublje posebno su podložne tom problemu. Dodajte približno 150 grama octa prilikom pranja (posebno pogodno za tekuće deterdžente) rublja ; to će ujedno otkloniti i neugodne mirise u rublju. Poznato je da se ocat koristi za čišćenje hladnjaka. Nakon što otopite i očistite vaš hladnjak (ili ledenicu), nalijte malo octa krpicu ili spužvu te istrljajte unutrašnjost hladnjaka. Na taj način se eliminiraju svi neugodni mirisi i bakterije. Mrlje od vode koje ostaju na staklu ili kristalu se također mogu otkloniti pomoću octa. Pomiješajte jednu šalicu octa i tri šalice tople vode, te u toj otopini operite vaše čaše. Ostavite ih da se osuše na zraku. Kantu za otpatke očistite pomoću smrznute otopine vode i octa (u jednakim dijelova, smrznuto u posudi za led), a za odstranjivanje smrada, ulijte jednu šalicu octa u kantu, te isperite vodom. Na isti način se čisti i odvod sudopera, a ako je odvod začepljen, pomiješajte jednaku količinu sode bikarbone i octa, te tu mješavinu izlijte u odvod. Smjesa će se zapjeniti i ukloniti začepljenje. Ocat se koristi i za čišćenje kupaonice, pogotovo za otklanjanje kamenca i ljepljivih mrlja. Da bi pročistili začepljenu glavu tuša, odvijte je i potopite u zdjelu sa octom. Ujutro isperite i vratite nazad. Uz odčepljivanje, ocat u kupaonici služi za čišćenje odvoda, toaleta i cijevi jer ubija plijesan i bakterije, te sprečava njihov razvoj. Namočite ili pošpricajte kupaonicu sa octom, pustite da odstoji malo, izribajte i isperite. Ulijete ocat u zahodsku školjku, ostavite sat vremena, izribajte sa četkom, te isperite. Možda će vam kuća „zaudarati“ na ocat i „farbanje jaja“, ali taj smrad ispari nakon nekoliko minuta. Desi li vam se nezgoda sa kućnim ljubimcem, opet možete posegnuti za bocom octa. Izliti mješavinu octa i vode (pola-pola) na mrlju od urina koja će tada neutralizirati smrad, ali će i spriječiti vašeg ljubimca da se ponovo vrati u ovaj „priručni“ toalet |
05.06.2009., petak
Priručna sredstva za čišćenje
Komentari (4) -
Isprintaj -
#
03.06.2009., srijeda
Kako izbjeći pogreške prilikom uređenja interijera
Ne morate biti profesionalni dizajner da bi vaš dom bio uređen sa stilom. Jednostavno se morate pridržavati nekoliko osnovnih pravila i uspjeh vam je zagarantiran. Ne vješajte umjetnine previsoko Jedna od najčešćih pogrešaka prilikom uređenja unutrašnjih prostorija je vješanje slika i ostalih umjetnina previsoko. Ne samo da će se posjetitelji i promatrači naprezati i izvijati da bi vidjeli sliku, nego će i prostorija izgledati glomaznije. Da bi to izbjegli, umjetnine uvijek vješajte u razini pogleda (očiju). Okvir umjetnine također utječe na njen doživljaj stoga ga odaberite pažljivo i nemojte pretjerivati sa prejakim bojama ili veličinom okvira. Slika unutar okvira ipak mora disati, a onaj koji stoji ispred nje, treba promatrati umjetnost, a ne materijal u koji je uokvirena ta umjetnina. Stoga nećete pogriješiti sa bijelom ili nekom drugom neutralnom i laganom bojom. Tepisi bi trebali biti odgovarajućih dimenzija Premali tepih u sobi izgleda izgubljeno, a prostor u kojem se nalazi radi toga može djelovati razdvojeno. Idealna veličina tepiha je ona kada na njega stani svi komadi namještaja, ili, ako se radi o većim komadima, da na tepih stanu prednje noge većih dijelova namještaja. Neka vam ne bude teško izmjeriti i nekoliko puta prije nego što se odlučite na optimalan tepih. Dekorirajte prostor udobnim namještajem Nije važno koliko je neki komad namještaja poznat, skup, s potpisom – ako je neudoban, nitko na njemu neće sjediti. Zavjese prikladne duljine Prekratke zavjese nisu dobar izbor. Idealno bi bilo kada bi samo dodirivale pod, ili ako želite malo mekši izgled, neka se i malo gužvaju po podu. Svakako da je uvijek lakše kupiti dugačke zavjese, pa ih skratiti na željenu ili optimalnu duljinu, nego staviti prekratke zavjese. Jastuci Majušni jastučići na velikim foteljama i nisu neko idealno rješenje stoga vodite brigu o proporcijama između namještaja i dodataka koji će ga krasiti. U svakom slučaju nemojte pretjerivati s količinom jastuka na trosjedu ili stolici – ljudi koji žele sjesti na taj dio namještaja ne bi trebali micati suvišne jastuke. Jastuci trebaju naglasiti prostor, a ne ga pretrpati. Osvjetljenje Nemojte ignorirati osvjetljenje. Lampe ili zidne svjetiljke mogu oplemeniti prostor u kojem boravite. Ne samo da služe za osvjetljenje, nego su i važan dekorativni dodatak. Mogu usmjeriti pozornost na određen dio prostorije u kojoj se nalaze. Soba bez dodatnog osvjetljenja je poput lijepog odjevnog predmeta, ali bez nakita – i dalje lijepa, ali pomalo dosadna. Prostorija u kojoj se nalazi samo jedan luster može djelovati grubo, stoga je ponekad efektnije imati nekoliko svjetiljki sa žaruljama manje snage, nego jedno, centralno osvjetljenje na sredini plafona.
Previše dodataka Dodaci su uvijek važni prilikom uređenja interijera i oni domu daju osobnost. Ako stavite previše dodataka, soba će izgledati pretrpano i zbrkano. Stavite one dodatke koje ćete uistinu koristiti i u kojima uživate. Uređenje sa usklađenim dodacima Ponekad je uređenje prostora sa dodacima koji su u paru u redu (poput dviju identičnih lampi ili stolica), ali i s takvim pristupom se može pretjerati. Vremena kada se sve kupovalo na način da se slaže jedno s drugim su gotova jer prostor u kojem živimo i boravimo mora ipak odgovarati našoj osobnosti. Ne mora se sve podudarati i biti spareno – ponekad je važnije da odgovara nama osobno i da prostor u kojem živimo učini još ugodnijim i toplijim. |
02.06.2009., utorak
Prvi koraci do vlastitog vrta
Vrtlarenje je sve popularniji sport. Dijelom je za to zaslužna i ekološka svijest ljudi, no u zadnje vrijeme trendove vrtlarenja diktira i svjetska recesija. Odlučite li se za obrađivanje vrta, ne bi bilo loše pretresti neke osnove vrtlarenja – ovo se odnosi na one koji u životu nisu imali u rukama štihaču ili bilo koje slične vrtno pomagalo. Prvo se morate sami sa sobom usuglasiti koliko uistinu imate slobodnog vremena i da li ste uopće spremni da krenete u bitku sa vrtnim puževima, slakom i sličnim „usputnim radostima“. Kada ste shvatite da su vrtni puževi i korov za vas dječja igra, tada uzmite štihaču u ruke i na posao. Za početak je važno da si odredite dimenzije vrta, a ne da se nađete u situaciji da ste prekopali pola dvorišta i tek tada da shvatite kako ne želite ipak farmu rajčica. Najbolja pomoć – 4 kolca u zemlji i malo špage oko njih, i vaša kockica ili pravokutnik je spreman za daljnje obrađivanje. Ako tlo na koje planirate povrtnjak (ili cvjetnjak) nije dosada obrađivano, morate ga pognojiti. U suprotnom će vam sav užitak obrađivanja zemlje odnijeti sati i sati rada iza kojih neće biti rezultata. Najbolje je svakako prirodno, stajsko gnojivo, no nismo uvijek u prilici naći provjereno i povoljno domaće gnojivo. Srećom, svaka, malo bolja trgovina ili shopping centar, nudi kompost u vrećama koji će za početak biti dovoljan za obogaćivanje tla. U današnje vrijeme dostupno je sve više i više organskih, dehidriranih gnojiva koji se mogu koristiti tijekom sadnje i rasta biljaka, no ja osobno nemam previše pozitivnih iskustava s takvom vrstom proizvoda. Da bi bili skroz u trendu, preporučuje se korištenje isključivo ekoloških pripravaka koji su uglavnom na biljnoj bazi. Naravno, svatko od nas može u upotrijebiti i mineralna gnojiva koja vidno ubrzavaju rast i razvoj biljke, no ako želimo prirodno uzgojeno povrće onda za takvu kemiju nema mjesta – vjerujem da svaka „kumica“ koja na placu prodaje povrće koristi malo Uree ili NPK (dušik, fosfor i kalij – kombinacija ta tri elementa je izrazito važna za pravilnu gnojidbu povrtnjaka) za poticanje rasta (iako se ona svim svojim svetim kune da to nije istina), ali za razvoj prave, ekološke proizvodnje je potreban ipak malo duži vremenski period. Iz vlastitog iskustva mogu reći da je pripravak od koprive najbolje moguće prirodno gnojivo, a ujedno je i ekološki prihvatljivo. Sad, kada imate svoju kockicu, kompost i dobru volju, morate se odlučiti što saditi. Za početak to može biti povrće koje ne iziskuje previše obrađivanja poput špinata ili rotkvica, a kako se uhodavate u vrtlarenje, tako će i bilje koje sadite i uzgajate postajati sve raznovrsnije. Sveprisutna dostupnost informacija će olakšati rad i ponuditi niz savjeta, a neke od stranica gdje možete pronaći korisne savjete ili smjernice su : Agroklub Vrt Ekološko imanje Zrno Živa zemlja Eko-imanje Mavrović Cvijet info Uz specijaliziranje stranice, pomoć uvijek možete potražiti na nekom od foruma, gdje ćete, osim profesionalaca zasigurno sresti i hrpu entuzijast |
01.06.2009., ponedjeljak
Trendovi – Kako ozeleniti vašu kuhinju
Jedan od trenutno najvećih svjetskih trendova je „going green“ ili doslovan prijevod „idemo zeleno“. Ne trebam previše predstavljati smjernice tog trenda zato što svi jako dobro znamo važnost ekološke osviještenosti i odnosa prema prirodi i okolini. Nitko ne može preko noći promijeniti svoje navike, no negdje se mora početi, zar ne? 1. Koliko god da je važno ono što jedete, jednako je važno i odakle nabavljate svoje namirnice, stoga obratite pozornost na porijeklo namirnica, te ,ako je ikako moguće, kupujte hranu koja je uzgojena u blizini mjesta gdje živite. Kupuje li hranu u supermarketu ili nekom velikom trgovačkom centru, ne budite lijeni, nego potražite deklaraciju proizvoda na kojem piše od kuda je stigao, te kada je proizveden. Vaše je pravo da znate porijeklo hrane koju jedete! 2. Kad god je moguće kupite svježu hranu umjesto smrznute, dehidrirane ili konzervirane. Reklame tipa „smrznuto je zdravo“ možda izgledaju primamljivo i veselih su boja, no ne možete usporediti svježu, jadransku srdelu sa stotinu odrezaka od tune. Osim zdravije ishrane, na taj način ćete i smanjiti i količinu smeća kojeg proizvodite jer neće biti onih silnih vrećica i konzervi koje ostaju nakon pripreme takvog obroka, a organski otpad uvijek možete kompostirati. Ako živite u stanu nije uvijek moguće odvajati organski otpad od anorganskog, no sigurna sam da poznajete barem jednu osobu koja živi u kući i ima dvorište, stoga se ne sramite, nego je pitajte kompostira li ona organski otpad. 3. Postepeno mijenjajte uređaje koje koristite sa onima koji štede energiju. To su mahom uređaji energetske klase A ili A+, pa čak i klasa A++ kod nekih proizvođača. Investicija na prvi pogled djeluje neisplativo, ali već nakon 6 mjeseci (tj nakon jednog razdoblja očitanja električne energije) vidjet ćete razliku u vašu korist. 4. Koristite što prirodnije proizvode za čišćenje. Danas je na tržištu mnogo kompanija koje nude bio razgradive proizvode, a osim takvih proizvoda možete koristiti i priručna, domaća sredstva koja su uglavnom na bazi octa ili sode bikarbone. 5. Reciklirajte, reciklirajte, reciklirajte! U kuhinji proizvedemo najviše otpada stoga je veoma bitno obratiti pažnju na sitnice poput vrećica koje koristimo nekoliko puta, ili čak platnenih torbi, košara ili cekera…staklenke, flašice, kutije – sve se to može iskoristiti u vašem domaćinstvu, i nije nužno da je kuhinji. Kad razvrstate sav otpad – od papira, organskog otpada, stakla, limenki, pa do plastike, vidjet ćete da je vaša kanta za smeće na kraju tjedna polu prazna. Srećom, svako mjesto nudi kontejnere za razvrstavanje otpada, pa ćete se uz malo volje veoma brzo prilagoditi navici razvrstavanja otpada. |