Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uredjenjekuce

Marketing

Trendovi – Kako ozeleniti vašu kuhinju

Jedan od trenutno najvećih svjetskih trendova je „going green“ ili doslovan prijevod „idemo zeleno“. Ne trebam previše predstavljati smjernice tog trenda zato što svi jako dobro znamo važnost ekološke osviještenosti i odnosa prema prirodi i okolini. Nitko ne može preko noći promijeniti svoje navike, no negdje se mora početi, zar ne?

image hosting by http://www.99phost.com/

1. Koliko god da je važno ono što jedete, jednako je važno i odakle nabavljate svoje namirnice, stoga obratite pozornost na porijeklo namirnica, te ,ako je ikako moguće, kupujte hranu koja je uzgojena u blizini mjesta gdje živite. Kupuje li hranu u supermarketu ili nekom velikom trgovačkom centru, ne budite lijeni, nego potražite deklaraciju proizvoda na kojem piše od kuda je stigao, te kada je proizveden. Vaše je pravo da znate porijeklo hrane koju jedete!

2. Kad god je moguće kupite svježu hranu umjesto smrznute, dehidrirane ili konzervirane. Reklame tipa „smrznuto je zdravo“ možda izgledaju primamljivo i veselih su boja, no ne možete usporediti svježu, jadransku srdelu sa stotinu odrezaka od tune. Osim zdravije ishrane, na taj način ćete i smanjiti i količinu smeća kojeg proizvodite jer neće biti onih silnih vrećica i konzervi koje ostaju nakon pripreme takvog obroka, a organski otpad uvijek možete kompostirati. Ako živite u stanu nije uvijek moguće odvajati organski otpad od anorganskog, no sigurna sam da poznajete barem jednu osobu koja živi u kući i ima dvorište, stoga se ne sramite, nego je pitajte kompostira li ona organski otpad.

3. Postepeno mijenjajte uređaje koje koristite sa onima koji štede energiju. To su mahom uređaji energetske klase A ili A+, pa čak i klasa A++ kod nekih proizvođača. Investicija na prvi pogled djeluje neisplativo, ali već nakon 6 mjeseci (tj nakon jednog razdoblja očitanja električne energije) vidjet ćete razliku u vašu korist.

4. Koristite što prirodnije proizvode za čišćenje. Danas je na tržištu mnogo kompanija koje nude bio razgradive proizvode, a osim takvih proizvoda možete koristiti i priručna, domaća sredstva koja su uglavnom na bazi octa ili sode bikarbone.

5. Reciklirajte, reciklirajte, reciklirajte! U kuhinji proizvedemo najviše otpada stoga je veoma bitno obratiti pažnju na sitnice poput vrećica koje koristimo nekoliko puta, ili čak platnenih torbi, košara ili cekera…staklenke, flašice, kutije – sve se to može iskoristiti u vašem domaćinstvu, i nije nužno da je kuhinji. Kad razvrstate sav otpad – od papira, organskog otpada, stakla, limenki, pa do plastike, vidjet ćete da je vaša kanta za smeće na kraju tjedna polu prazna. Srećom, svako mjesto nudi kontejnere za razvrstavanje otpada, pa ćete se uz malo volje veoma brzo prilagoditi navici razvrstavanja otpada.


Post je objavljen 01.06.2009. u 09:10 sati.