Limun, sol, ocat – to su samo neke od namirnica koje se nalaze u svakom domaćinstvu, a njihova posebnost je ta što se osim u kulinarstvu, mogu koristiti i za čišćenje. Jednostavni i uvijek dostupni, jeftini i ekološki prihvatljivi.
Limunov sok
Limun i limunov sok ne samo da dobro čisti, nego i ugodno miriše, stoga evo nekoliko praktičnih savjeta:
- Narežite limun i nekoliko kriški stavite u zdjelicu s vodom, te sve skupa u mikrovalnu na 30 sekundi kako bi je osvježili iznutra.
- Bakrene predmete možete očistiti tako da prerezani limun namočite u sol, te tada istrljate bakrenu površinu.
- Prerežite limun na dva dijela i istrljajte površinu daske za rezanje. Isperite hladnom vodom. Na taj način ćete očistiti dasku i riješiti se neugodnog mirisa.
- Rezbarene ravne plohe (radne ploče) čistite pomoću limunovog soka ili pomoću limuna.
Sol
Sol je još jedno kuhinjsko pomagalo za čišćenje koji se jednako uspješno koristi i kao sredstvo za apsorpciju, ali i kao sredstvo za ribanje. Sol također uništava različite mikrobe, te čuva hranu.
- Prolijete li hranu tijekom kuhanja po štednjaku, pospite sa soli. Sol će apsorbirati tekućinu, a vi ćete puno lakše očistiti mrlje kada se malo ohlade.
- Ako vam zagori hrana u emajliranoj posudi, prelijte dno posude vodom te dodajte četiri do pet velikih žlica soli i ostavite da se namače preko noći. Kada se namoči (drugi dan) zakuhajte slanu tekućinu u posudi i očistite je.
- Često pranje posuda od lijevanog željeza ispire „ne-prianjajući“ sloj, stoga je ponekad dovoljno da uspete u posudu malo soli i protresete, te nakon toga samo obrišete. Sa deterdžentom perite svaki drugi put. Napravite to neposredno prije kuhanja kako se hrana ne bi zalijepila.
- Pomiješajte sol i ocat kako bi očistili bakrene posude ili utrljate sol na komadić krpe, te očistite mrlje od jajeta (koje često znaju ostati prilikom pripreme). Na sudoperu često ostaju skoreni ostaci hrane ili vode, to se također može očistiti pomoću soli.
Krumpiri
Krumpiri se najčešće koriste za čišćenje metala i metalnog posuđa. Istrljajte zahrđale tave sa sirovim krumpirom ili sačuvajte vodu u kojoj su se kuhali krumpiri, pa u nju potopite srebrne predmete ili posuđe koje je izgubilo sjaj.
Pasta za zube
Pasta za zube je veoma dobro sredstvo za poliranje srebrnih predmeta, posebno pribora za jelo. Namažite predmet koji želite očistiti pastom, te ga malo namočite toplom vodom (da bi se pasta zapjenila). Isperite i istrljajte. Ako se mrlje ne skidaju, ponovite postupak, te upotrijebite i staru četkicu za zube (tu mislim na one starinske, tvrde četkice bez onih gumenih umetaka). Pomoću stare četkice za zube i paste očistite fuge između pločica.
Ostala pomagala
Osim osnovnih namirnica koje imamo u svakom domaćinstvu, evo još nekoliko praktičnih savjeta za korištenje ne tako često upotrebljavanih proizvoda.
- Kristali(granule) od kojih su načinjeni napici na bazi naranče čiste mrlje na perilici za suđe. Jednostavno upalite vašu perilicu, dodajte granule i završite ciklus kao i u normalnom slučaju pranja.
- Nekoliko kapi esencije vanilije, naranče ili limuna na komadiću krpice je odličan osvježivač zraka.
- Voštani papir (papir koji se koristi prilikom pečenja kolača i sl.) može poslužiti za čišćenje otvarača konzervi. Provucite papir kroz otvarač (kao da otvarate konzervu) i oslobodit ćete mehanizam.
- Očistite ogledalo u kupaonici pomoću pjene za brijanje i ono se neće magliti kada se tuširate.
- Štednjak možete polirati pomoću alkohola.
To su samo neki od mnogobrojnih savjeta pomoću kojih ćete uštedjeti novac, a osim novca i čišćenje će biti puno prirodnije i manje ćete zagađivati okolinu.
|