24.06.2009., srijeda

Prešano cvijeće

Kraj proljeća i početak ljeta nam nudi bezbroj šarenog, divljeg ili uzgojenog cvijeća, a kako bi ga sačuvali za neke hladnije dane, uvijek ga možemo prešati i iskoristiti u mnogim, maštovitim kreacijama ili projektima. Prešano cvijeće možete nabaviti u svakoj, bolje opremljenoj, hobi trgovini, a uz malo dobre volje i vremena i sami prešati cvijeće. Sve što vam treba za to, osim cvijeća, je upijajući papir, nešto s čime ćete pritisnuti cvijeće i toplina.

Oprema
Bilo koji ravan i težak objekt – poput telefonskog imenika ili rječnika će savršeno odgovarati za prešanje cvijeća. Cvijeće stavite između dva upijajuća papira (papirnati ručnik npr.) i najbolje odložite na policu, te poklopite nekom teškom knjigom. Nije loše niti to da papir s cvijećem stavite između dva kartona prije nego što stavite knjigu kako bi sigurniji da se neće pomaknuti ili oštetiti.

Sakupljanje cvijeća
Idealno vrijeme za skupljanje cvijeća i lišća za prešanje je kasno poslije podne (tijekom suhog ljetnog dana) zato što je tada razina vlage u cvijeću najmanja. (Nažalost, to je najgore moguće vrijeme ako želite ubrati cvijeće za ukras, npr za vazu…).
Najbolje biljke za prešanje su one koje su već izgledom ravne, poput tratinčica, ivančica ili ljubičica. Ostalo cvijeće koje je također pogodno za prešanje je djevojačko srce (Dicentra spectabilis), geranije ili zvončići. Osim cvijeća možete prešati i različito lišće poput lista jagode, bršljana, mente ili kadulje – jedina granica je vaša mašta.
Odaberite cvijeće u punom cvatu. Odrežite škarama svaki komad posebno, tako da ostane oko 2 cm peteljke na cvijetu. Prilikom branja pripazite da se cvijeće ne dodiruje međusobno, najbolje gaje raširiti po košari.

Prešanje
Prilikom prešanja odvojite cvijeće, tj, ljubičice prešajte odvojeno od ivančica npr. Postavite cvjetove udaljene jedne od drugih otprilike 1.5 cm. Između svakog sloja koji sušite postavite barem dva sloja novinskog papira ili papirnatih ubrusa. Nikad ne prešajte više od tri sloja cvijeća odjednom. Veliko cvijeće poput ruža ili božura uvijek prešajte zasebno.



Ako želite da vam cvijeće zadrži jaču boju i oblik, tada morate osigurati stalan izvor topline tijekom prešanja. Tavani, spremnici automobila ili police garaži će odlično poslužiti u tu svrhu ako je toplo vrijeme, no ako prešate cvijeće po hladnijem vremenu, trebat ćete zagrijati pećnicu na cca 40 stupnjeva C. Isključite pećnicu i stavite unutra cvijeće koje se preša. Ponavljate postupak svaki dan dok se cvijeće ne osuši.
Vrijeme sušenja ovisi o tipu cvijeća, vlažnosti i temperaturi. Manji cvjetovi se suše brže, u roku 4 do 5 dana, dok je za veće primjerke potrebno i do 8 dana. Osušeni cvjetovi će izgledati krhko i kao da su od papira. Ako ne osušite cvijeće do kraja može se desiti se skupe i naberu.

Ako vam se cvijeće zalijepi za papir, provucite ispod njega tanak nož. Ako ih pokušate na silu odvojiti od papira, vjerojatno će se potrgati. Cvijeće pohranite u kutiju, a između slojeva stavite mekani papir, te ga ostavite u toplom i suhom mjestu.
Prešano cvijeće možete koristiti za izradu čestitki, ukrašavanje poklona, uljepšavanje fotografija.

- 12:21 - Komentari (2) - Isprintaj - #

< lipanj, 2009 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Ožujak 2010 (8)
Veljača 2010 (2)
Siječanj 2010 (1)
Prosinac 2009 (1)
Studeni 2009 (3)
Listopad 2009 (2)
Rujan 2009 (3)
Srpanj 2009 (1)
Lipanj 2009 (7)
Svibanj 2009 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Uređenje doma, kuće, dvorišta, savjeti, trendovi...




Dom je sigurna i mirna oaza i stoga je veoma bitno kako ćemo ga urediti, te koji su sve načini koji će nam omogućiti da to napravimo što ekonomičnije i povoljnije. Ne živimo svi u skupim četvrtima i nemamo na dohvat ruke poznate dizajnere ili savjetnike za uređenje interijera.
Srećom, danas postoji Internet kao moćno oružje koje nam uz malo volje i vremena može podariti mnogo korisnih savjeta i originalnih ideja. Ne moramo uvijek kopirati ono što vidimo da je aktualno u inozemstvu, bolje je takve zamisli prilagoditi našim prilikama, te ih na taj načini učiniti još zanimljivijim i upečatljivijim.
Mogućnosti su nebrojene, a mi jedino što moramo učiniti je uključiti naše osobno računalo, te krenuti u virtualni svijet uređenja našeg doma.



Free counter and web stats


















Page copy protected against web site content infringement by Copyscape


Hrvatske Web Stranice








Blogerica.com