umorno_oko

< svibanj, 2011 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Komentari On/Off

Opis bloga
Kako se osjeća četrdesetgodišnjak kao otac po prvi put?
A tokon svih ovih godin zabiluženo ča se događa oko mene ...

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Linkovi ...
Blog.hr
HR vatrogasni portal
Gajnc novi mašogradski portal
Kaštelanski portal
Mašogadur

free web counter


Ovamo volin povirit ...
Eleonora Bego
Nenad Bego
Gogoo
Gustirna
Brod u boci
Ciovka
Informatičar staroga kova

Photobucket


... da ne zamirite, i ja san, davno, obaša cilu županiju, i šire, sa mlaznicon u ruci i brentačon na kostima, ma koliko mi šutjeli o tome ...
E, i zaboravija san napisat, član sam DVD "Mladost" čin san uspija nagovorit mater da mi se potpiše na pristupnicu, od 1977. godine.

Moji E-mailovi:
E-mail

Photobucket
Photobucket
Photobucket

Arhiva ... po godinan
Srpanj 2004
Siječanj 2005
Siječanj 2006
Siječanj 2007
Siječanj 2008
Siječanj 2009
Siječanj 2010
Siječanj 2011
Siječanj 2012
Siječanj 2013
Siječanj 2014
Veljača 2015

28.05.2011., subota

Karantena

Davno je bija sedmi petoga, i praznik cvića, otkad san napisa zadnje beside ovod ... Koliko se tega izdogađalo u ovi deboto misec dan, ne znan odakle bi počeja nabrajat. Od „ustašluka“ predsjednika Hajduka, sa stanoviton kapicon, pa do fenomenalnoga tajminga hapšenja Balkanskoga Krvnika ... generala Momčića, alias Mladića. Spojili komšije ugodno sa korisnin, vidili da će i skupo doć bolnički tretman za njega, pa ajde da ga daju tom Haagu, dok još mogu ča uvatit za njega, prije nego otegne papke ... neki politički punat, petavat roge Hrvatima ... bilo šta.
Tu negdi, između ta dva događaja skoro se pa nečujno provukla igra, da ne rečen paralelslalom, gazda našeg stogodišnjaka i „stogodišnjaka“. Ne znan je li gluplji potez dovođenje Jurčića u Dinamo za trenera, ili Balakova u Hajduk.
Nakon odgledanoga finala Lige prvaka, najbolje bi bilo da otkažemo utakmicu sa Barcelonon. Jer, ako nismo bili u stanju parirat Slaviji, četrnaestoj momčadi češkoga prvenstva, kako ćemo Prvaku Evrope??? pa makar juniore izveli na teren ...
Nije mi se dalo izalazit, nije mi se dalo pisat, nije mi se dalo slikavat. Ne radi situacije u Hajduku, odavno san se prista nervat glede tega, a ni radi političke situacije, jer san svatija da ni tu, osin zaokruživanja svake četri godine, ne mogu puno učinit. puknucu
Pravi razlog je moja Prinčipessa, Vinka.
Početkon miseca, taman kad je išla na testiranje za skulu, zafibrala je. Četrdeset, skoro tri dana, ne kalaje fibra headbang
Doktorica je skoro pala u nesvist kad jon je vidila angine.
A ja san skoro pa u nesvist kad me je pitala da je li to dobila fibru od škole thumbup
Nikako smo to sve dotirali u red, popila je pun japanel antibiotika. Neću sad reč koje, da ne reklamiran onu firmu ča su je prodavali u Veroni. I vidin da je vrag odnija šalu. Angine tribaju past! ... da sad malo parafraziran vojskovođe iz nekih prošlih ratova. Mic po mic, fala lipa dragom Bogu i dragim ljudima, sutra u pet uri pozapodne gremo na Firule.
Završaje paklena karantena, koju smo provodili u ovi misec dan. Ne da nije odila u vrtlič, nego ni vanka kuće, samo jedan put, i to di nima puno svita, ne računajuć ono dva puta ča san je vodija u likara.
Valjda će, nakon toga ča jemamo obavit sutra, bit sve u redu.
Tata se rišija angini/krajnika/mandula još u dobi od tri godine, a ona, eto, valjda, tek sad. Ajme ča će platit sladoled ovo lito njami
Pa kako je, tila oli ne tila, morala ostat doma, opet smo reaktivirali sve moguće i nemoguće načine kućne zabave. Štrumfogasac ....

Photobucket

... i štrumfomatičar su vridno izvršavali svoje poslove i radne zadatke u kućnoj zabavi i u prikraćivanju beskonačne karantene.

Photobucket

Legići, ka i uvik, jemadu u tome važno misto, ali ovi put meni posebno drago.
Igrala se ona i dosad sa legićima, ali to su bile prilično apstraktne stilske figure, zanimljive samo njoj.
A onda mi je nikidan donila: Vidi, tata, napravila san jednoroga! a jučer: Tata, napravila san robota!

Photobucket

Ne znan kako bi van objasnija, ovo je prvi put da mi je ona donila pokazat ništo ča je uobličila prema nekoj slici iz svoje mašte, a ne gledajuć nacrtane planove. Ma baš san je bija izljubija.

Photobucket

Virovali vi meni oli ne, to mi je bilo draže vengo da mi je ko da vriću pinez.
Isto ka i večeras, u vječnu raspravu „ča ćemo sutra kuvat“ uključila se žena da bi ona ribe. Ajde dobro, ti bi ribe ... a koju bi ti ribu zaželila, reci, pa ćemo provat nabavit.
Nato Vinka, koja je naoko nezainteresirano gledala crtani, Tom i Jerry, samo doda komentar kako nije njezin tata zlatna ribica da ispunjaje želje.
Brzo san se spustija nizaskale, gušeć se od smija da je baba Vinka mislila da mi je slabo. Jer nije bilo pedagoški da se ismijen gori, prid malon Vinkon.
A ča da van pričan, svitu moj, nego da završin sa onon staron, ne znan čijon poslovicon: Bože daj nan zdravlja, sve ostalo ćemo kupit.
Zdravi i veseli bili! mah mah mah
- 23:50 - Komentari (3) - Isprintaj - #

07.05.2011., subota

Cviće Svetoga Dujma

Dioklecijanovi podrumi, ka jedinstveni primjerak antičke arhitekture koji je zadrža svoju arhitektonsku i uporabnu vridnost, zahvalna su pozornica za prezentaciju raznorodnih izložbi koje bi na drugin mistima izgledale, u najmanju ruku, ridikulozno.
Asti, jedva san pročita ovu rečenicu od maloprin.
Previše san u zadnje vrime gleda naš informativni program (jedini koji nije isprisican reklaman!) pa je to, kako se vidi, tragično uticalo na moj način izražavanja.
Dunkve, kvragu sve tri. HTV, i RTL i NOVA, i njiovi satelitiči, ovod nije i neće bit riči o njiman. Zato, ča in ne virujen njanci beside, mora san sam poć, uvjerit se u svojin očima u još jedan mirakul simbioze Splita i Hajduka. Samo, ovi put je u jednažbu dodana i još jedna (ne)poznanica, cviće. I da ne zaboravin, fala Elyci ča me je, na niki način, sa svojon reportažon pri otvaranja, zaintrigala da pođen i sam ovo pogledat.
U Splitu je, onako kolokvijalno, to skoro nespojivo. Navijači su, pretežno, muškići. A muškići vazmedu cviće u ruke samo kad BAŠ moradu. I onda ga sakriju da i ko ne vidi sa cvićen. I sad kako spojit cviće i Hajduk?
Lipo, za sve jema načina smokin

Photobucket

Za početak, ulaznica nije ni skupa, koliko će nas okrpit ovo lito za Barcelonu, ako se, kojin mirakulon, ipak i ukaže na Poljudu. Zanimljivo! Karta jema dva kupona, istočni i zapadni. Ajmo, u duhu političke korektnosti, najprin na Zapad!
Odma na ulazu, dva bunara, jedan od nji pun munite ...

Photobucket

Ako je virovat onima ča kopadu sa metlicon i mašklinićen po podrumiman, ovi su bunari stariji i od Palače. Hm! Bacija san dva lička medvida unutra. Jednu bi želju zadrža za sebe ... a druga, ili prva je, da nan Sveti Dujam napokon prosvitli Hajduka, da u juniore ne mora igrat samo oni kojemu pape jema šoldi za platit, nego oni ča ZNA igrat. I da ko ne zna bar dvadeset na nogu i štopat balun u trku na prsi odma gre ča sa treninga. I more se vratit tek kad to nauči.
Kako san ono na početku reka, cviće i balun, nespojivo? Evo, vas mi je jazik u krastan, na svaku od ovi slik san se bar botu malo gricnija za jezik.

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Nisan posli ovega posta puno pametniji, ali su mi nike stvari ipak malo jasnije. Na primjer, sad mi je jasno zašto su neki, kod ovega popisa stanovništva, u rubriku „vjeroispovijest“ upisivali „Hajdukovac“.
Ljubav svekolikoga navijačkoga puka, od dice iz vrtića ka ča je moja prinčipessa Vinkica, pa do penšjunati po šentadan na Rivi, graniči sa fanatizmom.
Vjerskin, naravno ...
Sad mi je još dvista puti više žaj ča mi je moja Prinčipessa sad morala ostat doma, u karanteni, pod Summamedima, jerbo je ove dane glumila pećicu na 40 stupnjev headbang :puknuću:
A i još mi je bar pinkicu žaj ča je Zlato Mamino par dan ranije partija za Panamu, odradit svoju smjenu od misec i po dan. Jerbo virujen da bi i on gušta ovo povirit. I radi cvića, i radi Hajduka.
Prošlo mi je dvi ure vrimena dok san se okrenija, jedva san uspija povirit Istočno i Zapadno krilo, ne znaš di je bilo zanimljivije. A neke stvari ću doć povirit po danu, da vidin po suncu kako su to cvitni aranžeri zamislili uredit stari dalmatinski dvor i balaturu, jer se po mraku baš i ne vidi svaka.
Koji gušti, i za čulo vida i za čulo mirisa, jer, zafaljujuć cviću samome po sebi, Podrumi ovi put nisu vonjali kako inače mirišedu, nego puno, puno lipše thumbup
Svita je bilo mašo, ka da je sinoć bila Fjera, a ne danas ...
A kad san se natira da gren ča, i popeja se skalan do Peristila, mladost iz cilega svita je zauzela misto po skalan isprid Katedrale...

Photobucket

... lagano pijuckajuć bibite i guštajuć u svirki našega Tina i šarmantne pivačice. Ne mogu uteć od Sućurani, čak i kad bi tija cerek

Photobucket

Krasna večer i brzinski obalazak Sajma cvića u Dioklecijanovin podrumima se, nažalost, završija. Iskreno se nadan da ću uspit bar još jedan put obać, ako već ne bude mogla Vinka da bar Zakonita vidi ovo ča san i ja uspija vidit.
Zdravi i veseli bili! mah mah mah
- 17:44 - Komentari (11) - Isprintaj - #

04.05.2011., srijeda

Nikad nije kasno za pravu stvar ...

Moran priznat da san se ovi put uputija u skroz nepoznato. Ne baš onako, zdravoseljački, naravno da san zna di je Žrnovnica i di je njiov vatrogasni dom, ali pod «nepoznato» san mislija na autora. Upoznali smo se samo u virtualnome svitu, priko Vatrogasnoga portala. I besidu po besidu, napomenija mi je kako piše, stavlja beside na kartu ... kako to misli jedan put i objavit. Skoro da san i zaudobija tu našu konverzaciju, ma san se svega brzo sitija kad mi je nikidan doma došla pozivnica na promociju libra ča ga je napisa kolega vatrogasac Njegovan Popadić. Sitija san se našega razgovora, moran reč da san bija i malo kurjožast i krenen prema Žrnovnici.
Svi mi polako pišemo, više oli manje uspješno, dikod neko i pročita naše beside, ali blog ili bilo koji portal je jedno, a držat u ruci libar kojega si sam stvorija, slažuć besidu po besidu na kartu, koji predstavlja točku na i tvoji doživljaji kroz godine, e to je nešto sasvin drugo.
Pogotovo kad se radi o meni tako bliskoj temi, vatrogascima i naoko malin događajima koje proživljaju bezimeni junaci na terenu, koje službeni mediji predočavaju samo brojkama.
I nedajbože da in se čuje za ime oli prezime, jerbo to znači da se ništo grubo dogodilo.
U današnje doba senzacionalističko-lešinarskoga novinarstva (čast iznimkama!) doživljaji jednoga od tih «bezimenih» a velikih junaka naše svakodnevnice, koji potanko opisuje doživljaje svoje «braće po mlaznici» zvuči gotovo ka bogohuljenje.
Ka ono, niko nije poginija, niko nije ispečen, a ča ćemo o tome pisat/govorit ...
Greška ... koju ne more svatit nijedan profesionalni pisac, nijedan novinar, koji nije pun ponosa gleda stablo koje je spasija da ne izgori ...
Niko, ko to nije prova na svojoj koži, ne more svatit onu navalu adrenalina, očiglednu prominu ponašanja čovika u takvoj situaciji.
I niko ne more svatit suzu na oku vatrogasca, nakon ča je stara baba, koja izgleda «ka da priskače stoljeća» klekla isprid vatrogasca, i nazvala mu Boga u pomoć, obećavajuć da će se pomolit da in se ništa ne dogodi ...
Upravo to, ono zrnce ljudskosti u paklu dima i vatre ... to mi se svidilo u ovome svemu.
Nije me se toliko dojmija ni govor prvoga promotora, kojega ionako nisan svaku drugu rič razumija, a koji je siguro ništo puno pametno govorija ... sa drugin promotoron se slažen, najviše, da je Njegovan Popadić malo ka kasno napisa ovu knjigu. Da je triba puno, puno prije ...
U vatrogasnome domu u Žrnovnici smo se skupili pozdravit novu knjigu, dapače prvu, od autora-vatrogasca ...

Photobucket

... poslušali smo citate iz knjige koje su nan pročitali šinjorina Damira Lolić i glumac Robert Kurbaša ...

Photobucket

... a u ugodnome ambijentu vatrogasnoga doma nan nije ni teoretski moglo bit dosadno .... u sali trofeja uz nebrojene osvojene pehare i nagrade na natjecanjima, naša bi se i pokoji zanimljiviji eksponat ...

Photobucket

... a udruga «Žrvanj», jedan od organizatora skupa, zajedno sa DVD «Žrnovnica», se pobrigala da bude dosta spize za tilo ... za dušu su se pobrinili ovi domaći momci «ča ne smidu reč da varidu» ... ovi put brez svoje smišne šefice iz Kaštili ...

Photobucket

... ali su nan jasno pokazali da nisu klapa o' jedne pisme, nego da jemadu još puno tega za otpivat. Evala in bilo!



Na kraju nan se i sam autor zafalija, svima nan ča smo došli i naravno, svima ča su mu, ovako oli onako, pomogli da ova knjiga iz njegovi misli i rukopisa ugleda i svitlo dana.
Zafalija nan se svima emotivnin govoron, govoron čovika koji nije za puno govorit, nije od veliki besid, ali je za napravit ... i napisat, dapače!
Triba posebno napomenit, da je knjiga "Samo zvijezde nikad ugasiti se neće" posvećena tragično preminulim vatrogascima u Kornatskoj tragediji.
Sritna ti prva knjiga, Njegovane, i neka ne bude zadnja ...
Zdravi i veseli bili!
- 14:06 - Komentari (6) - Isprintaj - #

02.05.2011., ponedjeljak

Friday, bloody friday!

Ne, nismo u Irskoj ... hvala na pitanju.
Ne, nisu počeli prosvjedi pa se nisu ni mogli u ništa izrodit, atroke da je ča krenilo na vraga ...
Samo jedan događajima pribukirani petak.
Vinki je, ka ča san već i napisa, rođendan bija u prošli četvrtak, 21., ali kako je bila Velika Sedmica, pa kad je i bidnoga svetoga Juru vatrogasca iz subote priselilo u ponediljak, a ča smo i mi mogli vengo priselit dičju feštu od rođendana u petak, 29. I to je još tribalo ugovorit prin dva miseca, za uvatit misto ... thumbup
A večera od Maškar ... a nismo mogli na sve mislit ... da je ona prvi vikend potla Korizme, na to nismo mogli uticat. Niti će se Maškare ravnat po meni, a bogami niti ću ja radi Maškar Vinki odgađat rođendan. Pogotovo jer bi me onda, ako bi i uvatija, dopa koji jutarnji termin kad pošteni radni narod spava cerek
Ali, ka i svaki put ... krenimo lipo redon.

Vinkina fešta od rođendana ...

Nakon pustoga iščekivanja, i milijuniprvoga puta postavljenoga pitanja «...kad će više moj rođendan?», svanija je i ovi petak. Nije je tribalo dizat po ure ujutro. Jerbo san je ostavija da malo spava i odmori za cjelodnevne napore ... Nakon pusti priprema, bila je šala mala organizirat desant dvadesetak dice iz Mašograda (većinon) u Kerumopolis, točnije na drugi kat «Jokera» u igraonicu od Turbolimača ...
Fešta je počela u 18:00 ... kako je i dogovoreno ...

Photobucket

Ka i puno puti do sad, uvjerija san se da dici ne triba puno da budedu sritna. Kako bi doša povirit, s vrimena na vrime u igraonicu, vidija bi da je sve pod kontrolon, a dica zaigrana i rumena u licu od skakanja ... pa se dikod tribalo malo i odmorit, bilo da su čekali spizu ...

Photobucket

... bilo da su mirovali, gledajuć lutkarsku predstavu koju su in vridne tete spremile ...

Photobucket

... a kakva je tek gužva nastala kad su se svi tili slikat sa Velikin Medon ... ali zna se kome je danas rođendan i ko je bija prvi na redu cerek ...

Photobucket

... pa su se za slavljenicon izredali lagano i svi ostali. I nisi se ni okrenija, eto ti i krešendo svakoga rođendana. Tribalo je puvat svićice, ovi put samo jednu u obliku broja sedan. I poželit želju, naravno ...

Photobucket

Koju? A kad nan nije tila reč! Nakon prvoga poluvrimena, lagano smo se svi, sritni i zadovoljni, uputili doma. Ne triba ni napominjat, niko sritniji od Vinke, jerbo je okupila cilu resprezentaciju plišanac, tako da sad more, deboto, svaki dan nanit sa drugin. Fali još samo jedan za nedilju ...

Photobucket

I to bi bilo to thumbup party

Večera od maškar'

Naravno, nije bilo ni teoretske šanse da prispijen na sami početak «Večere od Maškar'» koja je bila zakazana za 19:30 ... ali našega Tajnika Buiša san sa otin na vrime upozna, i naravno, odradija sve obaveze koje san jema glede večere i moga dila u organizaciji. A kad san se, napokon, pojavija negdi oko deset uri, bilo je svega za vidit. Mislin, ovo je valjda jedini događaj u Sućurcu, pogotovo u ova doba, di se more nač ovako šaroliko društvo ... počevši od rođeni Mašograđani iz bliže i dalje dijaspore ...

Photobucket

... pa se tu onda moglo nač svakojaki talenti, od oni ča mislidu da znadu plesat ...

Photobucket

... sve do oni ča mislidu da znadu pivat cerek ...

Photobucket

... a našlo bi se i oni koji su samo sidili ta tlane, i ogovarali one ča smo i maloprin spomenili smokin

Photobucket

I recite vi meni, kakovo bi to bilo događanje od Maškar a da nije nazočilo i uredništvo od Mašogadura, makar nikako da stanu u jednu sliku .... pa bar ovako nji četri ...

Photobucket

Ne, neeee ... nije ovo nikakova izborna matematika. Brojin nas tri na slici i Toju koji je slikava ... A brez novinarske priče je ka i juva bez soli. Ovi put su se novinarske snage udružile sa političarima. Zli jezici bi to nazvali «režimskin novinarstvon» da se ovde nije radilo, ipak, o zajebanciji. Dijana je izabrala lutriju i dala je Darku koji je, gle čuda, dobija deboto glavnu nagradu na lutriji, bačvu za vino od Inoxa.

Photobucket

Fala svin sponzoriman, fala dobrin ljudima i Maškaran koje su nan priuštile ovako lipo finale ovoga pribukiranoga dana, ali ja san, satrven prethodno odrađenin obvezan, mora poć nanit puno ranije nego san se jema šanse pritvorit u bundevu.
Proša je i ovi petak ...
I ovako, sa malin zakašnjenjen, čestitan svima koji štujedu, Praznik rada, odnosno Svetoga Josipa Radnika. I iskreno se žalujen svima koji su okisli u pokušaju konzumiranja prvomajskoga fažola njami
Zdravi mi i veseli bili! mah mah mah
- 10:33 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.