TYCHE

petak, 31.10.2008.

Halloween !!!

Samo jos par recenica - ujutro - prvo frustuk, onda na put!

Poslijepodne smo ostavili Maggie u psecem hotelu, odnijeli smo njen krevetic, tepih, igracke, hranu, obleku, povodac i glodalice.
Mjesto je uredno, cisto i fino sredeno, pasa svih vrsta, boja, klempavoca, repastoca, dlakavoca i velicina - ali s jednim zajednickim nazivnikom - kad smo usli svi su lajali i larmali koliko im je dragi Bog snage dao!

Maggie je smjestena u jedan od unutrasnjih grijanih boxova - prvi susjed joj je jedan mali jadnoizgledajuce potisteni bijeli Bishon koji je lezao u svojoj bijeloj kutiji s bijelim ogromnim cupavim tepihom ispred, a s desna joj je susjed uredni i ozbiljni Beagle s crvenim tepihom i velikim krevetom.

Box do njega su zajedno (valjda obitelj) ogromni Rigerback i tristadecibela drececa Chiuaua koja skace kao na federima u ogromnom neredu.
Cijeli je box bio prekriven ostacima, spuzvama i fufama pokojnog kreveta koji se rascepusan sirio prostorom u stotinu komadica - tesko je reci tko je tu od njih dvoje bio bolji majstor, ali od oba kreveta (velikog i malog) su ostali samo dronjci.

U vanjskim boxovima su smjesteni ogromni ovcari, Huskyji i Bernardinci.

Nadajmo se da ce sve proteci u redu i da ce Maggie preboljeti nas odlazak bez suvisnih suza - cmoljila je kad smo je ostavili, a ni meni nije bilo svejedno.
Ali - tamo u tom psecem hotelu bi je trebali setati, hraniti, timariti i paziti dok se mi ne vratimo s puta, nema nam druge.

Nakon toga smo u brisucem letu jos poobavljali par stvari i dovrsili kupovinu.

U bazi je kompletna ludaona, i staro i mlado je vani u kostimima i svugdje se ori glazba i smijeh. Narocito se raduju djeca.

Ovako je danas izgledalo osoblje u Commisary

Image000

Imalo se tu i zecica, i cicika, setale su medu policama i prave medvjedice, bilo je princeza - a i jedan Darth Vader je slagao salamu na policama - ali meni je najsimpaticnija bila ova vrijedna pcelica.

U bankovnom dijelu je bilo vec drukcije - dok je gospodin Gazda obavljao transakciju, upitala sam mladu bankaricu smijem li apslikati njezin kostim, na sto se ona rado odazvala.

Image010

Pa je onda jos poduzetno, kad sam rekla da mi slika treba za novi post na blogu - pokazala i cijeli kostim

Image009

Oni doduse ne slave Dan stednje na triestprvog kao sto se slavilo u mojoj banci gdje sam radila, a i mi nismo hodali ovako obuceni na taj dan ...

U bazi je veceras eksplozija veselja, sve je puno djece i roditelja, ispred crkve se toci vruci caj i dijele krofne i razne druge slastice

Image011

Tu se peku kobasice i dijeli vruce vino za one preko 21 godine.

Image013

A ovdje je prostor samo za klince i klinceze, takav je i menu jela i pica - tu se dijeli okrijepa, a onda se ide od zgrade do zgrade i svaka vrata se otvaraju s dobrodoslicom - dijele se slatkisi!

Image012

Kostimi su fascinantni, od onih malenih do roditelja - svi su u djiru!
Cak su i psi na ulicama - uglavnom s onim poslovicnim rogovima, ali bilo ih je par i u pravim kostimima.

I tako, ovo je bio samo brzinski osvrt, za vise detalja procitajte prosli post - i tamo je tematika bila Halloween .

Ostajte u dobru cerek

- 22:11 - Komentari (7) - Isprintaj - #

utorak, 21.10.2008.

Recentna zbivanja

Vremena je malo, stoga - fotke - sto se dogada ovih dana oko nas...

Ne spominjite kvalitet fotografije rolleyes- sve je fotkano mobitelom.

Polako krecu pripreme za Halloween - nekako me ne ide taj blagdan, kompletna filozofija te frtutme mi je strana i nikako ne mogu shvatiti sto se tu ima slaviti i zasto su svi tu poluludi oko toga - ali me raduje kad vidim kako se klinci vesele svemu tome. Valjda se zbilja mora odrasti u toj kulturi gdje se Halloween drzi za jedan od najomiljenijih praznika da bi se razumjelo to sve.

Ni odrasli nisu izuzetak - svatko uziva u pripremema vec tjednima unaprijed. Trgovine su uredene u duhu predstojeceg praznika, nude se posebne vrste slatkisa, hrane, maske i kostimi za staro i mlado...

Postoji naravno i niz obicaja kako smo to vidjeli u americkim filmovima - i da znate - bas je tako i u stvarnosti!
Kod mene na poslu postoji cijeli ekspertni tim koji se ozbiljno bavi organiziranjem partija na taj dan. Sto se radnog naroda tice, svi ce donijeti po neki jestivi prilog, pustat ce se glazba, plesati, bit ce tu i maski i kostima. Parada pocinje iza pauze za rucak, pa tjeraj dok ide ...

Ovako izgleda pajdas koji stoji kraj blagajne u PX

13

1

4

Image020

A ima ih i vise poredanih kraj svake blagajne

14

I onih koji dezuraju po kutevima

3

Macketina - straznja

12

Macketina - prednja

Image062

Maske

2

Image004s

Image007

Asortiman

5

6

7

8

9

Kostimi

Image002s

Image003s

Ovako je u Commisary (dio robne kuce gdje je asortiman nesto poput onog koji nude nasi tipa "Bille"/"Mercatora")

Image002

Image003

Malih vjesticica i raznih aranzmana ima na ulazima u butike i cvjecarnice

Image006

Image008

Predvorje - ovih dana je sve u raznim tonovima narancaste

Image025

Image027

Tu se na ulazu uvijek nudi besplatno neka degustacija - cudim se da je bilo prazno kad sam slikala

Image026

Inace, da se ne bi pomislilo da se tu misli samo na gluposti, u tijeku su uvijek i drustveno vrijedne akcije. Obicno se odrzavaju razne radionice - posebno za obitelji, posebno za ucenike i studente, skupljaju se mali dobrotvorni prilozi koji se onda usmjeravaju u poduhvate korisne za lokalnu zajednicu, pomaze se ljudima s problemima.
Strucnjaci besplatno drze savjetovanja i gostuju u skolama. O tome se prica cak i u crkvi u kratkom govoru prije zavrsetka mise.

U listopadu su to dvije akcije:

1/ LISTOPAD - AKCIJA - STOP NASILJU U OBITELJI

Svi znamo kako je porazan efekt PTSD stanja nakon Domovinskog rata u Hrvatskoj i kako je to utjecalo na pojedince i obitelji. Civilna Amerika je svjesna tog problema, o tome se puno govori i puno konkretno poduzima. Civilno drustvo naravno ne moze dovoljno napopravljati sto rat i vojska naprave, ali se jako, jako trude.
Policy je jasna - svakome tko je prijavljen za obiteljsko nasilje se MOMENTALNO odreduju stegovne mjere, sankcije, zene i djeca se osiguravaju i zbrinjavaju, nudi im se sva moguca pravna, medicinska i savjetodavna pomoc.
U ovom americkom drustvu, moram priznati, daleko je bolje organizirana i prevencija same pojave i zastita zrtava obiteljskog nasilja nego u Hrvatskoj. Konkretna pomoc.

Image021

Image010

Image009

Image011

Image013

Image014

Image015

Image015a

Image016

2/ LISTOPAD - MJESEC BORBE PROTIV RAKA DOJKE

Image017

Image018

Image019

Image012

Svakom je tesko bez mame ili tate ...

Ne moram niti znati kad se troops vracaju doma s ratista - odmah se vidi - na ogradi osvane dobrodoslica.
Obicaj je da se svojim najdrazima napravi pozdravna poruka.

Obicno se to radilo tako da se na velikom komadu papira ili na bijeloj plahti u raznim bojama napise-nacrta poruka - i to su radila djeca uz pomoc roditelja koji je doma.

Image022

Danas se mnogi takvi posteri narucuju kod profija

Image023

Uvijek mi je draze vidjeti ove prve koji su napravljeni nevjestim djecjim rucicama, ponekad mrljavi od boja - ali originalni i s dusom.

Image024

Sto se tice rodendanskog poklona za Gazdu - zahvala svim stovanim posjetiteljima ovog bloga koji su mi pomogli sugestijama u izboru.
Na koncu nisam kupila nikakvu musku torbu-ranac-slicno.

Kupila sam mu sat. CITIZEN. Bio je toliko odusevljen da nije prestajao pricati i pricati o tome, isprobavati ga i pregledavati - naposljetku sam mu rekla da ga odmah moze koristiti, ne mora cekati rodendan!!!kiss

41VsHgC4mDL._SS400_

Samo je to cekao!

I tako - ovaj Halloween post je malo preuranjen, ali na taj dan cu putovati pa me nece biti neko vrijeme u editoru.
Odrediste - Washington. Bit ce zanimljivo vidjeti tu svu silnu guzvu na dan glasovanja ...

Ostajte u dobru sretan

- 16:29 - Komentari (17) - Isprintaj - #

srijeda, 15.10.2008.

YOU CAN MAKE A DIFFERENCE - JOIN US !

YOU CAN MAKE A DIFFERENCE - JOIN US !



Petnaestog listopada u svijetu se obiljezava Blog Action Day.

Ove godine tematika je SIROMASTVO.


Blog Action Day 2008 Poverty from Blog Action Day on Vimeo.


BLOG ACTION DAY HOMEPAGE

Svatko od vas poznaje nekoga tko je u teskoj materijalnoj situaciji, svatko poznaje nekoga tko je nemocan, bolestan ili star.

Svi znamo koje su nase mogucnosti, u okvirima nasih mogucnosti jos uvijek ima mjesta za pomoci bliznjemu - i to pretvoriti u naviku.

Okrenite se oko sebe - nije to samo materijalna pomoc u ovim teskim vremenima kad nikome nije lako - ima i drugih nacina.

Stara otrcana poslovica - MISLI GLOBALNO, DJELUJ LOKALNO sretan jos uvijek nije izgubila na znacenju.

Ucinimo svijet oko sebe boljim i pomozimo nekome tko je u potrebi.

Materijalno siromastvo oko nas je odraz duhovnog siromastva drustva - budimo bolji od toga !

Ne mozemo spasiti svijet, ali i ono malo sto ucinimo - nekom cini razliku.

YOU CAN MAKE A DIFFERENCE - JOIN US !

- 05:17 - Komentari (6) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 13.10.2008.

Blog Action Day 2008

YOU CAN MAKE A DIFFERENCE - JOIN US !



Petnaestog listopada u svijetu se obiljezava Blog Action Day.
Ove godine tematika je SIROMASTVO.


Blog Action Day 2008 Poverty from Blog Action Day on Vimeo.


BLOG ACTION DAY HOMEPAGE

Ako nadete vremena, pokusajte zastati i zapitati se sto mozemo uciniti MI - mali ljudi kako bismo poboljsali svijet oko sebe.

Siromastvo nije samo gladni treci svijet, siromastvo nisu samo geta i slumovi razvijenih zemalja, siromastvo nisu samo umirovljenici koje vidimo kako pretrazuju otpad. Sokantne slike mozemo vidjeti svugdje.

Mnogi od nas smo i sami u situaciji da se pitamo kako do sljedece place, neki od nas i nemaju placu. Jedva imamo i za sebe - stoga - tesko je misliti kako pomoci drugima.

Zastanimo i razmislimo - ipak ima nacina - nije uvijek potrebno platiti na neki ziro racun - svi imamo svoje lokalne probleme i znamo koji su, svi mozemo odvojiti jedan vikend u mjesecu kako bismo pomogli potrebitima, svi imamo stvari u kuci koje nikad ne koristimo ili nam ne trebaju - nekome ce dobro doci!

Imamo dva dana za razmisliti - cijeli svijet blogera ce se petnaestog listopada posvetiti jednoj temi - kako pomoci siromasnima i ublaziti patnju bijede oko sebe.

Zastanite i vi - stavite par rijeci u editor / na papir i razmislite kako pomoci. To bi trebalo cesce a ne samo jednom godisnje i znam da ne mozemo spasiti svijet - ali barem mozemo uciniti onaj mali dio svijeta oko sebe boljim. Ucitelji i profesori - pricajte djeci i studentima o tome u skolama!

Raspitajte se gdje je vas Caritas ured, tko ide u crkvu - neke crkve se bave dobrotvornim radom i pomazu siromasne, stare i bolesne.
Pomoci nemocnima je takoder plemenito djelo dobrote. Razmislite i pokrenite se - cak i u ovoj svakodnevnici koja nije ruzicasta i koja nas pritisce, ne smijemo hodati svijetom slijepi za potrebe ljudi oko sebe.

Bolje je upaliti maleno svjetlasce, nego sjediti u mraku.

YOU CAN MAKE A DIFFERENCE - JOIN US !

- 09:14 - Komentari (10) - Isprintaj - #

utorak, 07.10.2008.

POZIV !!! Mirni prosvjed + Update


Utorak, 18 sati

Zagreb - Cvjetni Trg (ne Trg bana Jelačića)
Split - Riva
Rijeka - Korzo
Osijek - Gradski trg (Trg Ante Starčevića)



Zapalimo svijeću - recimo vladajućima i mafijašima što mislimo o njiima.


Ne želimo živjeti u državi u kojoj se čovjeka može ubiti u 11 sati usred bijela dana.

Ne želimo da mafijaši imaju vlastitu državu.

Ne želimo da premijer nakon 66 nerješenih slučajeva mafijaških ubojstava govori kako je "vrijeme za obračun s mafijom"

Želimo Hrvatsku u kojoj možemo izaći u šetnju, na tržnicu ili u izlazak bez straha da nas iza ugla čeka čovjek "u sivoj majci srednjih godina" sa pištoljem u ruci.

ŽELIMO SIGURNOST!


Tražimo li previše?

http://www.facebook.com/group.php?gid=89730040149

Razmislite na trenutak i upitajte se - u kakvoj zemlji zivite?

U kakvoj zemlji zelite zivjeti vi i vasa djeca jednog dana?

Danas, u 18 sati, odrzat ce se mirni skupovi po gradovima diljem Hrvatske... Tim cinom zelimo izraziti ponajprije svoje nezadovoljstvo sigurnosnim stanjem na ulicama.

"Na Vama je da odaberete - zelite li biti pasivni promatrac i sutke stajati dok se ova zemlja, narod, drzava urusavaju u bezakonje i kriminal - ili cete, zbog Vase sigurnosti i zastite Vasih bliznjih, dati svoj doprinos, i reci - DOSTA. svatko u svom gradu neka dođe na glavno mjesto okupljanja Prosvjedujmo mirno i dostojanstveno"



Molim vas da prenesete informacije do što je više moguće ljudi, kako bi prosvjed bio što uspješniji.


"Da bi pobijedilo zlo, dovoljno je da dobri ljudi ne rade ništa"


UPDATE

Rasprava se razbuktala na portalu POLLITIKA.com, i tamo sam na jedan post gdje se ukazuje na stvarnu nemoc naroda da ista promijeni stavila sljedeci komentar :

Slazem se da mirni prosvjed ne moze promijeniti nista, sigurna sam takoder da se vjerovatno oni koji su odgovorni za goruce probleme u nasem drustvu tome negdje iza zavjese do suza smiju i izruguju. Nista ne moze stati na put "elitnim divizijama" kako stovani ap veli, i sam pokusaj pokusaja je smijesan.

Medutim ...

Ovaj potez je prvi korak u izrazavanju gradanskog bunta. Narod na ulicama nije nesto sto ipak ne privuce svaciju pozornost - od Pere Pasivca izvrnutog s pivom ispred tv ekrana do europskog diplomata.

Nije to bas tako bezazleno kako se cini - iako - nece zatresti zemlju pod nama i nebo nad nama. I nije bas zgodno da se narod na to navikava, pa makar to bilo i mirno okupljanje i paljenje svijeca.

Samo ima jedna stvar - tko nikad nije zamracio i vozio na "autopilotu" ne moze shvatiti sto se dogada kad nastanu izvanredne okolnosti i kad je covjek spreman na svasta, bez obzira na posljedice i uopce nije bitno sto ce biti nakon toga. Oni koji su okusili - razumjet ce.
Takve se stvari dogadaju u ratnim okolnostima, kad je covjek fizicki napadnut - ili u masovnim prosvjedima.
Stoga - gradanski neposluh bas i nije tako bezopasna stvar - ako se otme kontroli.

Premda, u Hrvata se jos nije stvorila kriticna masa da bi doslo do prevrtanja i paljenja automobila kao primjerice u Francuskoj, stoga ne mislim da se moramo bojati ulicne "revolucije".

Vrhunac dometa primjene sile u rjesavanju vaznih problema pojedinog Hrvata Domesticus Vulgaris je kad namlati pripadnika omrznute navijacke skupine, prolaznika :( ili gospodju doma.

Za ostalo se - cini se - nije spreman bas suprotstaviti nekom silom.
I oni s pocetka mojeg komentara koji se bezbrizno podsmjehuju iza zavjese to znaju.

Medutim - to nije razlog da se poput ovaca pasivno skutrimo u stado i mirimo sa svime sto se dogada ... Gradanski protest je najmanje sto svaki pojedinac moze napraviti !

- 08:45 - Komentari (20) - Isprintaj - #

petak, 03.10.2008.

Biden vs. Palin

Kandidatica Republikanske stranke za mjesto podpredsjednice USA i guvernerica Aljaske Sarah Palin i kandidat Demokratske stranke, senator Joe Biden za mjesto podpredsjednika USA, jucer uvecer u dvadeset i jedan sat (po istocnom vremenu-po nasem vremenu u tri ujutro) - odrzali su javnu debatu u St. Louisu, Washington University.

Sat i pol duga predstava pocela je uvodnom rijecju moderatorice koja je objasnila pravila i uvodnim pozdravom oboje kandidata
koji su dobili prigodu americkoj javnosti objasniti svoje i stavove svojih stranaka i ocitovati se o stanju nacije i gorucim problemima s kojima se danasnja Amerika suocava.

Rijeci je bilo o porezima, energetici, ekonomiji, zdravstvenom osiguranju, obrazovanju, ratu u Iraku, Afganistanu, globalnom zatopljenju, istospolnim zajednicama, Izraelu - a u par recenica spominjala se cak i Bosna.

Vjerujem da ste svi uglavnom iscitali ili odgledali dijelove ovog suocavanja, tko nije - evo



Ja cu ovdje dati svoje osobne impresije.

Sarah Palin je ovo odradila bolje nego sto sam ocekivala, obzirom na proteklo razdoblje gdje se toliko izblamirala u javnosti, da sam se povremeno pitala - tko je tu lud ??? Sto ova tu radi?

Za one kojima nije poznat njezin profil - zena je intelektualnog profila prosjecne malo skolovanije domacice iz provincije, koja je gledala film o globalnom zatopljenju i procitala "Celestinsko prorocanstvo", pa misli da je to cini intelektualcem!

Zurnalistica koja je uspjela promijeniti cetiri koledza dok se nije docepala diplome, na direktan upit nema pojma koje novine cita, nego opetovano ponavlja - sve. Na insistiranje, naslov niti jednih ne zna.
Prije ovog suocavanja, iz njene ekipe trazili su da joj se ne postavljaju pitanja o vanjskoj politici jer to nije fer - ona nema nikakvog iskustva, a Biden je u Senatu i aktivnoj politici godinama! Mislim - sta se ona natjece za kafe-kuharicu, dostavljaca u Bijeloj kuci, tajnicu ureda precjednika ili vicepredsjednicu ??? Tko je tu lud?

O njoj sam svojedobno napisala :

Ona se meni UOPCE ne svida - zatucana je i primitivna, do kosti konzervativna ispod sve te oblande i bljestavila suvremene superzene - mame ( kojoj je cijela obitelj logistika, njeno je samo da ih isfrkne i dade na cuvanje i brigu ), gradonacelnice ( grada koji ima manje stanovnika i manji proracun nego neke tvrtke ), guvernerica ( izabrana kao "tool" za provodenje odredene politike, modne ikone (nosi krzna bljak malogradanstine), lovi ( burninmad), zalaze se za slobodu nosenja oruzja (potpuno neshvatljivo ima li se u vidu kako se tamo zivi), religijski zaludena protestantica koja podrzava "inteligent design" koncepciju, ekoloski i "energetski" i "ekonomski" neprosvijecena - i uz to dosljedno bandoglava - i sad naposljetku - komedija - kandidatica za vice president ... I ima se muda priprijetiti Rusima - mos' mislit' - lako je tudim klincem gloginje mlatiti, nece njena djeca i rodbina ici u rat ! Ili ce mozda biti vojni manekeni koji baruta nece ni omirisati. A cvijet americke mladosti je vec u glavu zatrovan ovim ratovima koje vode - PTSD i ostalo - imat ce prolupanu naciju u iduce dvije generacije.

Bitno da je odusevljeno podrzavaju i neonacisticke skupine u USA LOL Nnaaahh .... bolje da se vrati tamo odakle je ispuzala !


Jesam li nakon nocas promijenila misljenje? Nisam.

Dobro je djelovala na sceni - izgled, perfektan odabir odjece, sminke i kompletan govor tijela, izraz lica - sve odaje zbilja ulozen trud ekipe koja je na njoj radila, a i sama je dobrano doprinijela vizuelnom poentiranju - vidi se da ima manire nekadasnje Miss - sarmiranje kamere odradila je besprijekorno - medutim, meni je islo na zivce njeno povremeno afektiranje i namigivanje kameri:



Komentari novinara su da su je "handleri" jako dobro priredili za ovu prigodu u svakom pogledu.

Ne pisem sve ovo o njenom izgledu i utisku na kamere bez razloga - cijeli njen nastup je bio slozen tako da se ona obraca americkoj
"Bari i Stefu"- njen govor je bio u velikoj mjeri populisticki gdje god se to moglo dozvoliti bez srozavanja, snazne naglaske je visekratno polagala na to kako je ona dijelom istog korpusa kao i stereotipni "hockey mum" i "six pax Joe" par prosjecnih Amerikanaca - cura iz naroda koja s muzem sjedi oko kuhinjskog stola i tare glavu kako ce platiti zdravstvenu skrb i ostale troskove za obitelj!

Cesto ponavljane su bile fraze o pohlepi i pljacki naroda koju je proveo Wall Street, kako se malom covjeku moraju smanjiti porezi, kako se mora vratiti dostojanstvo narodu. Cesto se referirala na svoj zivot i sto je ONA napravila glede velikih problema kao gradonacelnica (prva zaba u maloj bari) i guvernerica Aljaske (sponzorusa naftnog lobija).

Pokusala je implementirati Demokratima da su opsjednuti pogreskama Busheve administracije, naglasavajuci kako su zapravo Mc Cain i ona faktori koji ce donijeti promjenu Americi. Zlobnici su slozili video gdje su cijeli isjecci njenog nastupa IDENTICNI onima koje je Bush izgovarao u nastupu 2000. godine!

Debata se odvijala naravno, tako da su oboje kandidata trebali odgovoriti na isto pitanje. Dok je Biden razlozno i garnirano podacima i cinjenicama podupirao svoj stav, Palin je suprotstavljala stvari iscupane iz konteksta, detalje koji su odgovarali threadu - ali izvadene iz totalno drukcije price, rabila negativnu retoriku, izjavila par budalastina, umjesto odgovora na konkretno pitanje, vracala se na prethodna pitanja o kojima je naucila gradivo - a kad nije znala odgovoriti - naprosto je ponavljala zgodne fraze tipa : Amerika je najbolja zemlja na svijetu, nigdje se toliko ne postuju ljudska prava, mi se borimo aktivno protiv globalnog zatopljenja, nasi neprijatelji nas mrze jer smo mi najbolji!

Na konkretno pitanje o buducoj politici koju zastupa, a vezano prevladavanja cijelog seta problema ona je odgovorila - otprilike i u vrlo slobodnom prijevodu : Narode Amerike - drzimo se zajedno i recimo - NIKAD VISE!!!

WTF???

Na konkretna pitanja je migoljila, izbjegavajuci detalje kako bi brze-bolje prepuzala na cvrst teren opcenitih rasprava.

S druge strane, Biden je prilicno odmjereno i po mom skromnom sudu i poznavanju recentne americke politicke i ekonomske scene - odgovarao posteno i iscrpno.

Nije se dao isprovocirati prizemnim i na momente pomalo glupastim ( ALI biracima Muji i Fati koji napeto gledaju ovu debatu RAZUMLJIVIM !!!) upadicama Palinove.

Dobro je poentirao velicanju McCaina od strane Palinove kad je tvrdila kako se on zapravo bori za snizenje taksi i uvodenje sponzoriranog zdravstvenog osiguranja. Objasnio je zapravo kako je Cainov "dar" u vidu sponzoriranog zdravstvenog osiguranja planirano namaknuti - dodatnim financijskim opterecenjima pucanstvu !!!

To me podsjeca na sva silna nasa predizborna obecanja LLOLL. Ne mozes dijeliti novce kojih nemas!

U vrijeme trajanja predzadnje predizborne utrke mi se dlaka jezila niz kraljeznicu dok sam slusala gospodina Sanadera i sva njegova obecanja - ja sam tad zapomagala po kuci a slusao me samo pas - ODAKLEEEEEEEEEEEEEE CES DATI UMIROVLJENICIMA, TRUDNICAMA, BRANITELJIMA, SKOLARCIMA, ZDRAVSTVU, CRKVI, TVORNICE RADNICIMA, AGRARU, TURIZMU, USKLADIVATI U ISTO VRIJEME S EU PRAVILIMA, IZGRADITI CESTE I PUTELJKE, ISKORIJENITI ORGANIZIRANI KRIMINAL, VRTJETI REPOM HAAGU I OSTATI DOMA CIST, UPGRADATI VOJSKU DA BUDE FIT SA NATO STANDARDIMA, ZAVRSITI SVE GDJE STE POSADILI KAMENE TEMELJCE --------------
I SKRESATI PDV !!!????

Doduse, sto se lakrdije s PDV-om tice, kratko vrijeme nakon dobivenih izbora je sve objasnjeno i izrecena je povijesna recenica : KAD SE ZA TO BUDU STEKLI UVJETI.

SAD NAM TO KAZES !!??????????

Pa ipak - narod je odlucio - evo ga i sad gledamo kako nam se Prvi Hrvat smjeska s TV ekrana, suveren, vjest, pobjedonosno jak. Mi smo narod politickih mazohista.

Tako i republikanska ekipa u USA - duzni su do grla, Kina, Japan i kojekakovici ih kreditiraju, a oni jos uvijek zive u DENIAL modu!

Palin je oslikala pravu pastoralu - McCain - prijatelj obicnog malog covjeka!

Medutim, Biden je podsjetio da je upravo Cain ustrajavao na pogodnostima za krupni kapital na stetu srednje klase i glasovao
protiv zakona koji je trebao osigurati pomoc siromasnima i sponzoriranje zdravstvenog osiguranja za djecu od strane vlade.

Biden je takoder spustio loptu na zemlju na pitanju energetike.

Palin se zalaze za busenje nafte na tlu USA, sto bi navodno osiguralo neovisnost od stranih izvora nafte ( i ljudi koji mrze USA, kako je rekla) - Biden se zalaze za razvoj i implementaciju alternativnih cistih izvora energije koji ce USA uciniti neovisnom i nadodaje - strucnjaci kazu:treba deset godina da prva kap nafte potece tocno da i sad pocnemo busiti - sto cemo do tad?

Ako vam nije poznato, to je ta ista Sarah Palin koja je izjavila da globalno zagrijavanje izmisljotina i da nije nastalo kao posljedica djelovanja covjeka - medutim, danas se malo korigirala i izjavila kako se vecma ZALAZE PROTIV globalnog zatopljenja LOL (a busila bi u isto vrijeme!)

Sto se poreza tice, Biden se zalaze da je u redu da ga vise placaju oni koji zaraduju vise od $250,000, a oko 90% Amerikanaca koji u prosjeku zaraduju manje od 50.000 na godinu rastereti.

Palin je nazvala njegov stav "redistribucijom bogatstva" na sto ju je on podsjetio da su joj sad odjednom puna usta smanjivanja poreza malom covjeku, a McCain je prije kandidature zelio drasticno srezati takse kompanijama i vrlo bogatima.

Oboje su se slozili da istospolnim zajednicama treba dati sva prava ( osiguranje, kupovina nekretnina, nasljedivanje), ali ne i brak.
Za mene je to bilo iznenadenje znajuci za njene prijasnje konzervativne i homofobne istupe - sad je promijenila stajalista. Navodno - ima jako dobru gay prijateljicu pa to (odjednom) razumije.

I onda su se dohvatili na pitanju Iraka. Palin se zalaze za "domoljubno ponasanje u ratu sad kad je pobjeda nadomak ruke", a Biden se zalaze za povlacenje trupa iz te oblasti u odredenom kracem vremenskom roku jer to drzi razumnim i jedino ispravnim.
Napominjem - OVAJ PUT Palin je znala koji ime zapovjednika koji vodi operacije u Iraku - naucili su je. Napljucila je Bidena da je Obamin plan kukavicko isticanje bijele zastave. Biden joj je odvratio da se u tri tjedna u Iraku u vojnim operacijama potrosi veca kolicina novca nego sto je potroseno za sedam godina ratovanja u Afganistanu.

John McCain je stava da je tamo dovoljno nafte da se plati sve, pa i povrh.

I kome se ne da gledati cijela debata, tu su naglasci.

O ekonomiji



O Iraku



O zdravstvu i porezima



Zanimljivo



I da ponovim sto sam komentirala o FOX news coverage sinocnje debate koju sam pratila danas ujutro:
ljudi - to se treba vidjeti ! Ovakav besprizorni spin, ovakvo idolopoklonstvo, ovakvo velicanje Sarah Palin LLLLLLOLLLLLLLL

I tu sad voditelj pokusava konfrontirati CINJENICE i sto se izreklo u sinocnjoj debati - nevjerovatno - analiticar s druge strane je ljudski stroj za mljevenje mesa!!!

Ovaj ga pita jedno, ovaj odgovara drugo! I UPORAN!!! NE DA SE SMESTI!

I onda kad voditelj pokusava vratiti konverzaciju na topic i iznuditi odgovor na ( nezgodno, s pravom ) pitanje - analiticar ga napada, vrlo agresivno, da mu uskracuje njegovo pravo da iznese svoj stav, da mu ne dozvoljava da govori, da ga hotimice krivo interpretira, da je pristran, da ... nevjerovatno !

I onda okrene pilu naopako i pocne napadati voditelja za neku glupost govoreci kako Obamu moze biti sramota sto govori kako cvijet americke mladosti pali sela i ubija civile - i da bi se nakon takve izjave Obama morao povuci jer svaki pravi Amerikanac osjeca gnusanje kad cuje takvo nesto! I kako je Hillary - citat : " ... zavidna i ljubomorna sto se pojavila nova zena na americkom politickom nebu koja je kao zvijezda zabljesnula i donijela nadu Americi" kraj citata.

Bljuv!

Onda, druga grupa sugovornika - pa treca ... Zajednicka karakteristika je svih Palin podupiravatelja jest ogromna lajavost i agresivnost, govore glasno, prekidaju sugovornika, masu rukama, omalovazavajuce izvrcu teze, vjesto i agresivno sistematicno slazu velicanje njenih "dometa" i umanjivanje njenih nedotupavnosti, preuvelicavaju i stalno se vracaju na tri Bidenove (meni se cini ne toliko vazne) omaske... Optuzuju Obamin koncept i oslikavaju ga kao izdaju americkih nacionalnih interesa.

Po onome sto se dade zakljuciti iz njihove interpretacije - Sarah Palin je novi Mesija osobno! Ovo sad nije ironija niti pretjerivanje - takvim epitetima je opisuju da se meni cini da govore o nekoj drugoj osobi a ne o onoj istoj koju dnevno gledam i slusam govoreci - sto vec govori. Ona je ona koja ce (naravn uz McCaina ) spasiti Ameriku!

Jedan je toliko daleko isao da je naglasio kako je Palin daleko bolja u interpretaciji Cainovih stajalista nego sam Cain!

KAKAV STROJ!!! NEZAUSTAVLJIV! Podsjecaju me na najbolje dionice HDZ spina od prosle godine!

Zasto spominjem coverage? E pa to je ono sto raja voli, pomno prati i malo bolje razumije - ti poznati ljudi s televizije, novinari, analiticari, celebrity osobe ce zapravo formirati stav "Bare i Stefa" - ne americka inteligencija kojoj je sasvim jasno sto se dogada i kud Amerika ide.

Samo, jedan poznati novinar je u jeku jedne od bucnijih rasprava nakon svog inace uravnotezenog i objektivnog istupa o Palin rekao otprilike ovo : "Nadajmo se i molimo da nikad ne dodemo u situaciju da Sarah Palin postane vicepredsjednica..."

- 14:50 - Komentari (25) - Isprintaj - #