TYCHE

petak, 03.10.2008.

Biden vs. Palin

Kandidatica Republikanske stranke za mjesto podpredsjednice USA i guvernerica Aljaske Sarah Palin i kandidat Demokratske stranke, senator Joe Biden za mjesto podpredsjednika USA, jucer uvecer u dvadeset i jedan sat (po istocnom vremenu-po nasem vremenu u tri ujutro) - odrzali su javnu debatu u St. Louisu, Washington University.

Sat i pol duga predstava pocela je uvodnom rijecju moderatorice koja je objasnila pravila i uvodnim pozdravom oboje kandidata
koji su dobili prigodu americkoj javnosti objasniti svoje i stavove svojih stranaka i ocitovati se o stanju nacije i gorucim problemima s kojima se danasnja Amerika suocava.

Rijeci je bilo o porezima, energetici, ekonomiji, zdravstvenom osiguranju, obrazovanju, ratu u Iraku, Afganistanu, globalnom zatopljenju, istospolnim zajednicama, Izraelu - a u par recenica spominjala se cak i Bosna.

Vjerujem da ste svi uglavnom iscitali ili odgledali dijelove ovog suocavanja, tko nije - evo



Ja cu ovdje dati svoje osobne impresije.

Sarah Palin je ovo odradila bolje nego sto sam ocekivala, obzirom na proteklo razdoblje gdje se toliko izblamirala u javnosti, da sam se povremeno pitala - tko je tu lud ??? Sto ova tu radi?

Za one kojima nije poznat njezin profil - zena je intelektualnog profila prosjecne malo skolovanije domacice iz provincije, koja je gledala film o globalnom zatopljenju i procitala "Celestinsko prorocanstvo", pa misli da je to cini intelektualcem!

Zurnalistica koja je uspjela promijeniti cetiri koledza dok se nije docepala diplome, na direktan upit nema pojma koje novine cita, nego opetovano ponavlja - sve. Na insistiranje, naslov niti jednih ne zna.
Prije ovog suocavanja, iz njene ekipe trazili su da joj se ne postavljaju pitanja o vanjskoj politici jer to nije fer - ona nema nikakvog iskustva, a Biden je u Senatu i aktivnoj politici godinama! Mislim - sta se ona natjece za kafe-kuharicu, dostavljaca u Bijeloj kuci, tajnicu ureda precjednika ili vicepredsjednicu ??? Tko je tu lud?

O njoj sam svojedobno napisala :

Ona se meni UOPCE ne svida - zatucana je i primitivna, do kosti konzervativna ispod sve te oblande i bljestavila suvremene superzene - mame ( kojoj je cijela obitelj logistika, njeno je samo da ih isfrkne i dade na cuvanje i brigu ), gradonacelnice ( grada koji ima manje stanovnika i manji proracun nego neke tvrtke ), guvernerica ( izabrana kao "tool" za provodenje odredene politike, modne ikone (nosi krzna bljak malogradanstine), lovi ( burninmad), zalaze se za slobodu nosenja oruzja (potpuno neshvatljivo ima li se u vidu kako se tamo zivi), religijski zaludena protestantica koja podrzava "inteligent design" koncepciju, ekoloski i "energetski" i "ekonomski" neprosvijecena - i uz to dosljedno bandoglava - i sad naposljetku - komedija - kandidatica za vice president ... I ima se muda priprijetiti Rusima - mos' mislit' - lako je tudim klincem gloginje mlatiti, nece njena djeca i rodbina ici u rat ! Ili ce mozda biti vojni manekeni koji baruta nece ni omirisati. A cvijet americke mladosti je vec u glavu zatrovan ovim ratovima koje vode - PTSD i ostalo - imat ce prolupanu naciju u iduce dvije generacije.

Bitno da je odusevljeno podrzavaju i neonacisticke skupine u USA LOL Nnaaahh .... bolje da se vrati tamo odakle je ispuzala !


Jesam li nakon nocas promijenila misljenje? Nisam.

Dobro je djelovala na sceni - izgled, perfektan odabir odjece, sminke i kompletan govor tijela, izraz lica - sve odaje zbilja ulozen trud ekipe koja je na njoj radila, a i sama je dobrano doprinijela vizuelnom poentiranju - vidi se da ima manire nekadasnje Miss - sarmiranje kamere odradila je besprijekorno - medutim, meni je islo na zivce njeno povremeno afektiranje i namigivanje kameri:



Komentari novinara su da su je "handleri" jako dobro priredili za ovu prigodu u svakom pogledu.

Ne pisem sve ovo o njenom izgledu i utisku na kamere bez razloga - cijeli njen nastup je bio slozen tako da se ona obraca americkoj
"Bari i Stefu"- njen govor je bio u velikoj mjeri populisticki gdje god se to moglo dozvoliti bez srozavanja, snazne naglaske je visekratno polagala na to kako je ona dijelom istog korpusa kao i stereotipni "hockey mum" i "six pax Joe" par prosjecnih Amerikanaca - cura iz naroda koja s muzem sjedi oko kuhinjskog stola i tare glavu kako ce platiti zdravstvenu skrb i ostale troskove za obitelj!

Cesto ponavljane su bile fraze o pohlepi i pljacki naroda koju je proveo Wall Street, kako se malom covjeku moraju smanjiti porezi, kako se mora vratiti dostojanstvo narodu. Cesto se referirala na svoj zivot i sto je ONA napravila glede velikih problema kao gradonacelnica (prva zaba u maloj bari) i guvernerica Aljaske (sponzorusa naftnog lobija).

Pokusala je implementirati Demokratima da su opsjednuti pogreskama Busheve administracije, naglasavajuci kako su zapravo Mc Cain i ona faktori koji ce donijeti promjenu Americi. Zlobnici su slozili video gdje su cijeli isjecci njenog nastupa IDENTICNI onima koje je Bush izgovarao u nastupu 2000. godine!

Debata se odvijala naravno, tako da su oboje kandidata trebali odgovoriti na isto pitanje. Dok je Biden razlozno i garnirano podacima i cinjenicama podupirao svoj stav, Palin je suprotstavljala stvari iscupane iz konteksta, detalje koji su odgovarali threadu - ali izvadene iz totalno drukcije price, rabila negativnu retoriku, izjavila par budalastina, umjesto odgovora na konkretno pitanje, vracala se na prethodna pitanja o kojima je naucila gradivo - a kad nije znala odgovoriti - naprosto je ponavljala zgodne fraze tipa : Amerika je najbolja zemlja na svijetu, nigdje se toliko ne postuju ljudska prava, mi se borimo aktivno protiv globalnog zatopljenja, nasi neprijatelji nas mrze jer smo mi najbolji!

Na konkretno pitanje o buducoj politici koju zastupa, a vezano prevladavanja cijelog seta problema ona je odgovorila - otprilike i u vrlo slobodnom prijevodu : Narode Amerike - drzimo se zajedno i recimo - NIKAD VISE!!!

WTF???

Na konkretna pitanja je migoljila, izbjegavajuci detalje kako bi brze-bolje prepuzala na cvrst teren opcenitih rasprava.

S druge strane, Biden je prilicno odmjereno i po mom skromnom sudu i poznavanju recentne americke politicke i ekonomske scene - odgovarao posteno i iscrpno.

Nije se dao isprovocirati prizemnim i na momente pomalo glupastim ( ALI biracima Muji i Fati koji napeto gledaju ovu debatu RAZUMLJIVIM !!!) upadicama Palinove.

Dobro je poentirao velicanju McCaina od strane Palinove kad je tvrdila kako se on zapravo bori za snizenje taksi i uvodenje sponzoriranog zdravstvenog osiguranja. Objasnio je zapravo kako je Cainov "dar" u vidu sponzoriranog zdravstvenog osiguranja planirano namaknuti - dodatnim financijskim opterecenjima pucanstvu !!!

To me podsjeca na sva silna nasa predizborna obecanja LLOLL. Ne mozes dijeliti novce kojih nemas!

U vrijeme trajanja predzadnje predizborne utrke mi se dlaka jezila niz kraljeznicu dok sam slusala gospodina Sanadera i sva njegova obecanja - ja sam tad zapomagala po kuci a slusao me samo pas - ODAKLEEEEEEEEEEEEEE CES DATI UMIROVLJENICIMA, TRUDNICAMA, BRANITELJIMA, SKOLARCIMA, ZDRAVSTVU, CRKVI, TVORNICE RADNICIMA, AGRARU, TURIZMU, USKLADIVATI U ISTO VRIJEME S EU PRAVILIMA, IZGRADITI CESTE I PUTELJKE, ISKORIJENITI ORGANIZIRANI KRIMINAL, VRTJETI REPOM HAAGU I OSTATI DOMA CIST, UPGRADATI VOJSKU DA BUDE FIT SA NATO STANDARDIMA, ZAVRSITI SVE GDJE STE POSADILI KAMENE TEMELJCE --------------
I SKRESATI PDV !!!????

Doduse, sto se lakrdije s PDV-om tice, kratko vrijeme nakon dobivenih izbora je sve objasnjeno i izrecena je povijesna recenica : KAD SE ZA TO BUDU STEKLI UVJETI.

SAD NAM TO KAZES !!??????????

Pa ipak - narod je odlucio - evo ga i sad gledamo kako nam se Prvi Hrvat smjeska s TV ekrana, suveren, vjest, pobjedonosno jak. Mi smo narod politickih mazohista.

Tako i republikanska ekipa u USA - duzni su do grla, Kina, Japan i kojekakovici ih kreditiraju, a oni jos uvijek zive u DENIAL modu!

Palin je oslikala pravu pastoralu - McCain - prijatelj obicnog malog covjeka!

Medutim, Biden je podsjetio da je upravo Cain ustrajavao na pogodnostima za krupni kapital na stetu srednje klase i glasovao
protiv zakona koji je trebao osigurati pomoc siromasnima i sponzoriranje zdravstvenog osiguranja za djecu od strane vlade.

Biden je takoder spustio loptu na zemlju na pitanju energetike.

Palin se zalaze za busenje nafte na tlu USA, sto bi navodno osiguralo neovisnost od stranih izvora nafte ( i ljudi koji mrze USA, kako je rekla) - Biden se zalaze za razvoj i implementaciju alternativnih cistih izvora energije koji ce USA uciniti neovisnom i nadodaje - strucnjaci kazu:treba deset godina da prva kap nafte potece tocno da i sad pocnemo busiti - sto cemo do tad?

Ako vam nije poznato, to je ta ista Sarah Palin koja je izjavila da globalno zagrijavanje izmisljotina i da nije nastalo kao posljedica djelovanja covjeka - medutim, danas se malo korigirala i izjavila kako se vecma ZALAZE PROTIV globalnog zatopljenja LOL (a busila bi u isto vrijeme!)

Sto se poreza tice, Biden se zalaze da je u redu da ga vise placaju oni koji zaraduju vise od $250,000, a oko 90% Amerikanaca koji u prosjeku zaraduju manje od 50.000 na godinu rastereti.

Palin je nazvala njegov stav "redistribucijom bogatstva" na sto ju je on podsjetio da su joj sad odjednom puna usta smanjivanja poreza malom covjeku, a McCain je prije kandidature zelio drasticno srezati takse kompanijama i vrlo bogatima.

Oboje su se slozili da istospolnim zajednicama treba dati sva prava ( osiguranje, kupovina nekretnina, nasljedivanje), ali ne i brak.
Za mene je to bilo iznenadenje znajuci za njene prijasnje konzervativne i homofobne istupe - sad je promijenila stajalista. Navodno - ima jako dobru gay prijateljicu pa to (odjednom) razumije.

I onda su se dohvatili na pitanju Iraka. Palin se zalaze za "domoljubno ponasanje u ratu sad kad je pobjeda nadomak ruke", a Biden se zalaze za povlacenje trupa iz te oblasti u odredenom kracem vremenskom roku jer to drzi razumnim i jedino ispravnim.
Napominjem - OVAJ PUT Palin je znala koji ime zapovjednika koji vodi operacije u Iraku - naucili su je. Napljucila je Bidena da je Obamin plan kukavicko isticanje bijele zastave. Biden joj je odvratio da se u tri tjedna u Iraku u vojnim operacijama potrosi veca kolicina novca nego sto je potroseno za sedam godina ratovanja u Afganistanu.

John McCain je stava da je tamo dovoljno nafte da se plati sve, pa i povrh.

I kome se ne da gledati cijela debata, tu su naglasci.

O ekonomiji



O Iraku



O zdravstvu i porezima



Zanimljivo



I da ponovim sto sam komentirala o FOX news coverage sinocnje debate koju sam pratila danas ujutro:
ljudi - to se treba vidjeti ! Ovakav besprizorni spin, ovakvo idolopoklonstvo, ovakvo velicanje Sarah Palin LLLLLLOLLLLLLLL

I tu sad voditelj pokusava konfrontirati CINJENICE i sto se izreklo u sinocnjoj debati - nevjerovatno - analiticar s druge strane je ljudski stroj za mljevenje mesa!!!

Ovaj ga pita jedno, ovaj odgovara drugo! I UPORAN!!! NE DA SE SMESTI!

I onda kad voditelj pokusava vratiti konverzaciju na topic i iznuditi odgovor na ( nezgodno, s pravom ) pitanje - analiticar ga napada, vrlo agresivno, da mu uskracuje njegovo pravo da iznese svoj stav, da mu ne dozvoljava da govori, da ga hotimice krivo interpretira, da je pristran, da ... nevjerovatno !

I onda okrene pilu naopako i pocne napadati voditelja za neku glupost govoreci kako Obamu moze biti sramota sto govori kako cvijet americke mladosti pali sela i ubija civile - i da bi se nakon takve izjave Obama morao povuci jer svaki pravi Amerikanac osjeca gnusanje kad cuje takvo nesto! I kako je Hillary - citat : " ... zavidna i ljubomorna sto se pojavila nova zena na americkom politickom nebu koja je kao zvijezda zabljesnula i donijela nadu Americi" kraj citata.

Bljuv!

Onda, druga grupa sugovornika - pa treca ... Zajednicka karakteristika je svih Palin podupiravatelja jest ogromna lajavost i agresivnost, govore glasno, prekidaju sugovornika, masu rukama, omalovazavajuce izvrcu teze, vjesto i agresivno sistematicno slazu velicanje njenih "dometa" i umanjivanje njenih nedotupavnosti, preuvelicavaju i stalno se vracaju na tri Bidenove (meni se cini ne toliko vazne) omaske... Optuzuju Obamin koncept i oslikavaju ga kao izdaju americkih nacionalnih interesa.

Po onome sto se dade zakljuciti iz njihove interpretacije - Sarah Palin je novi Mesija osobno! Ovo sad nije ironija niti pretjerivanje - takvim epitetima je opisuju da se meni cini da govore o nekoj drugoj osobi a ne o onoj istoj koju dnevno gledam i slusam govoreci - sto vec govori. Ona je ona koja ce (naravn uz McCaina ) spasiti Ameriku!

Jedan je toliko daleko isao da je naglasio kako je Palin daleko bolja u interpretaciji Cainovih stajalista nego sam Cain!

KAKAV STROJ!!! NEZAUSTAVLJIV! Podsjecaju me na najbolje dionice HDZ spina od prosle godine!

Zasto spominjem coverage? E pa to je ono sto raja voli, pomno prati i malo bolje razumije - ti poznati ljudi s televizije, novinari, analiticari, celebrity osobe ce zapravo formirati stav "Bare i Stefa" - ne americka inteligencija kojoj je sasvim jasno sto se dogada i kud Amerika ide.

Samo, jedan poznati novinar je u jeku jedne od bucnijih rasprava nakon svog inace uravnotezenog i objektivnog istupa o Palin rekao otprilike ovo : "Nadajmo se i molimo da nikad ne dodemo u situaciju da Sarah Palin postane vicepredsjednica..."

- 14:50 - Komentari (25) - Isprintaj - #