srijeda, 21.05.2014.

Medijski stručnjak i bivši urednik s BBC-ja održao predavanje na HRT-u

U vrijeme sveopće krize medija i novinarstva, jedna medijska kuća još uvijek opstaje te se uspješno razvija; diktirajući tako trendove i ostalim medijima. Radi se o BBC-ju, čiji je bivši urednik Guy Pelham, u utorak 13.svibnja posjetio HRT . Na njegovo predavanje odazvali su se i studenti novinarstva s tri zagrebačka sveučilišta: Fakultet političkih znanosti, Hrvatski studiji i Vern. Prije samoga predavanja, profesorica Tena Perišin s Fakulteta političkih znanosti; voditeljica kolegija Televizijsko novinartvo; povela je svoje studente u kratko razgledavanje informativne redakcije HRT-a.


Nakon toga, svi su se uputili u prostorije studija ˝Bajsić˝. Predavanje pod nazivom ˝Moving the BBC: Lessons Learned˝ započelo je oko 10 sati, a gosta nam je predstavio televizijski novinar i voditelj s HRT-a, Domagoj Novokmet.
Guy Pelham, medijski stručnjak i bivši urednik na BBC-ju, studentima i medijskim djelatnicima je predstavio plan preustroja BBC-ja i selidbu u novu zgradu. Iako se mnogi možda boje promjena ustaljenih obrazaca rada i organizacije, nesumnjivo je da su inovacije poželjne i dobrodošle u vrijeme sve bržeg razvoja tehnologije. Tako nam je Guy Pelham objasnio kako je rad u novoj zgradi ograniziran na potpuno drugoj razini. Novinari su zbliženi i u radu i u komunikaciji; a upravo ona, smatra Guy, predstavlja ključ uspjeha.

Naravno, za takve velike promjene potrebno je vrijeme. Izgradnja i plan novog mulitimedijskog centra, isplaniran je kroz 10 godina, a u 72 tjedna u novu zgradu je preseljeno više od 5 500 ljudi. Nova zgrada organizirana je na čak osam katova, s tri razine u pozemlju. Nakon opisa zgrade, Guy je nastavio s opisom redakcije i poboljšanjima koje je ona dovela. Naime, prema njegovim riječima, ključan je raspored sjedenja u redakciji. Novinari tako, htjeli oni to ili ne, moraju komunicirati jedni s drugima, budući da više ne rade u malim i odvojenim prostorijama. Na taj način, postiže se veća i učinkovitija komunikacija, a novinari mogu razmjenjivati ideje te si međusobno pomagati. Isto tako, materijal koji novinar unese u sustav, dostupan je svim platformama u zgradi. Vrlo je bitno da je takva organizacija omogućila povezivanje različitih platformi, to jest suradnju televizije, radija i interneta. Upravo taj multimedijski model treba biti imperativ svim medijima, ukoliko žele napredovati u svijetu modernih tehnologija; svijetu u kojem se primjerice, prema Guyovim riječima, proda preko milijardu pametnih telefona godišnje.

Tijekom predavanja, Guy nam je pokazao i vrlo zanimljivu inovaciju u medijskom svijetu-virtualni studio. Naime, radi se o simulaciji bilo koje okoline iz stvarnoga svijeta, koja se može predstaviti kao mjesto na kojemu se nalazi voditelj ili novinar. Ipak, Guy je napomenuo kako je to još uvijek nova stvar i u razvijenijim zemljama te s njome treba biti oprezan kako se gledatelji ne bi dovodili u zabludu. Youtube: Virtual studio
Nakon predavanja, koje je trajalo otprilike sat vremena, Guy je riječ prepustio publici. Iako su studenti u početku bili pomalo sramežljivi u postavljanju pitanja, vrlo brzo su skupili hrabrost te su se u zraku mogle vidjeti mnoge znatiželjne ruke. Tako smo između ostaloga, od Guya saznali i da ipak nismo sami u pogledu nepovlaštenog položaja novinara i studenata. Naime, i u drugim zemljama, pa tako i u Engleskoj, još uvijek postoji problem iskorištavanja studenata i mladih novinara. Oni su najčešće slabo ili nimalo plaćeni, te služe samo kao zamjenska radna snaga. Nažalost, niti naš gost nije imao odgovor za rješenje toga problema. Također, jedna od djelatnica HRT-a postavila je pitanje u svezi televizije i mladih, koji, čini se, sve manje konzumiraju taj medij. Guy Pelham je tu napomenuo kako je bitno razumjeti da mladi konzumiraju vijesti, ali na drugačije načine. Promjene nikada ne prestaju i mediji moraju pronaći način prilagodbe novim trendovima i inovacijama. BBC je pokazao da je to itekako moguće.

Tena Zoričić

Oznake: HRT, BBC, Guy Pelham, mediji, televizija, FPZG

| 13:23 | Komentari (2) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.