Linkovi
tempeh&miso
Dom's site
Jedini relevantni site na internetu koji pokriva azijske fermentacije
Kontakt
kezele@irb.hr

tempeh & miso

20.01.2010., srijeda

Vrste tempeha

Pod pojmom tempeh najčešće se podrazumjeva sojin tempeh. Manje je poznato da osim sojinog tempeha postoji još veliko mnoštvo drugih vrsta tempeha. Zapravo tempeh je zajednički naziv za biljni substrat povezan micelijem Rhizopusa u kompaktan kolač.
Praktično bilo koja žitarica, mahunarka, sjemenka ili orašasti plodovi ili bilo koja kombinacija mogu poslužiti za proizvodnju tempeha. Osim toga nusprodukti raznih prerada kao što su dobivanje ulja ili tofua mogu izvrsno biti iskorišteni za dobivanje prvoklasnog tempeha za ljudsku ishranu.
Odličan je primjer okara koja ostaje nakon dobivanja tofua. Okara se danas većinom koristi kao stočna hrana ili gnojivo. Okara daje izvrstan tempeh još bogatiji okusom i nutrijentima od standardnog sojinog tempeha.
Okarin tempeh je toliko količinski izdašan da izvrsno može poslužiti za sušenje ili kao prvoklasna pseća visokoproteinska hrana.

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Okara tempeh na slikama gore

Tempeh od slanutka ili suhih graškovih polovica je izvrstan i svakako ih vrijedi probati.

Image Hosted by ImageShack.us

Slanutak tempeh

Image Hosted by ImageShack.us

Tempeh od suhog graška (desno) pokraj sojinog tempeha (lijevo) nakon 22 sata inkubacije


Još je zanimljivo spomenuti i tempeh od kikirikija i kokosa:


Image Hosted by ImageShack.us

Kikiriki tempeh za vrijeme inkubacije u malom prijenosnom inkubatoru

Image Hosted by ImageShack.us

Kokos tempeh


- 09:00 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< siječanj, 2010 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Studeni 2010 (1)
Veljača 2010 (6)
Siječanj 2010 (2)
Studeni 2009 (10)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Sve o tempehu, misu, fermentiranoj hrani i tradicionalnoj proizvodnji vlastite domaće hrane.