Linkovi
tempeh&miso
Dom's site
Jedini relevantni site na internetu koji pokriva azijske fermentacije
Kontakt
kezele@irb.hr

tempeh & miso

10.11.2009., utorak

B12 vitamin i tempeh

Kad smo već kod nutritivne vrijednosti tempeha red je da čuvenom vitaminu B12 posvetimo posebnu pozornost.
I to s pravom ako znamo koliko je važan B12 vitamin i da ga u biljnoj hrani uopće nema, i da ga trebamo vrlo malo i da ga je vrlo, vrlo teško pouzdano mjeriti, i da mu vrijednosti variraju i da ga ima u različitim formama... A za tempeh je poznato da je najbogatiji (usudio bih se reći (nakon što su alge najnovijim istraživanjima definitivno otpale) možda i jedini) biljni izvor B12 vitamina.
Iako sam osobno uvjeren da u tempehu ima pravog, aktivnog B12 vitamina dodatna istraživanja su neophodna. Zato bi bilo dobro da se mi vegetarijanci, vegani, makrobiotičari i ostali još za sada ne oslonjamo samo na tempeh kao na jedini izvor tog vitamina.

Za one koje ova tema dublje zanima preporučam izvrstan link o B12 vitaminu:

Vitamin B12: Are You Getting It?

i posebno

B12 in Tempeh, Seaweeds, Organic Produce, and Other Plant Foods

Od kuda zapravo dolazi B12 vitamin u tempehu
Plijesan Rhizopusa sama ne proizvodi B12, već ga stvaraju bakterije. U tempeh on dolazi od bakterije Klebsiella pneumoniae koja prirodno postoji svuda oko nas i u različitim fazama proizvodnje tempeha slučajno ulazi u tempeh. Ova bakterija razvija se dalje u sinergiji s Rhizopusom. Upravo zbog toga je logično očekivati da domaće fermentiran tempeh ima više B12 vitamina od komercijalnog tempeha pripravljenog u strože kontroliranim uvjetima. Izmjerene količine B12 vitamina u tempehu različitih proizvođača kreću se od 1,5 do 6 ug/100g dok je dnevni RDA 2 ug. Svijet još s nestrpljenjem čeka na prvi komercijalno dostupan starter koji bi u sebi imao namjerno dodanu bakteriju Klebsiellu. Preliminarni eksperimenti pokazuju da bi takav tempeh imao i do 14 ug/100g vitamina B12.
Do sada objavljene analize B12 vitamina u tempehu koristile su Lactobacilus leichmanii metodu koja baš nije najbolja jer često mjeri i aktivni i neaktivni B12. Još uvijek čekamo na detaljne i sveobuhvatne analize različitih vrsta tempeha pomoću analitičkih metoda koje mjere samo aktivni oblik B12.

- 11:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

  studeni, 2009 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Studeni 2010 (1)
Veljača 2010 (6)
Siječanj 2010 (2)
Studeni 2009 (10)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Sve o tempehu, misu, fermentiranoj hrani i tradicionalnoj proizvodnji vlastite domaće hrane.