Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tempeh-miso

Marketing

B12 vitamin i tempeh

Kad smo već kod nutritivne vrijednosti tempeha red je da čuvenom vitaminu B12 posvetimo posebnu pozornost.
I to s pravom ako znamo koliko je važan B12 vitamin i da ga u biljnoj hrani uopće nema, i da ga trebamo vrlo malo i da ga je vrlo, vrlo teško pouzdano mjeriti, i da mu vrijednosti variraju i da ga ima u različitim formama... A za tempeh je poznato da je najbogatiji (usudio bih se reći (nakon što su alge najnovijim istraživanjima definitivno otpale) možda i jedini) biljni izvor B12 vitamina.
Iako sam osobno uvjeren da u tempehu ima pravog, aktivnog B12 vitamina dodatna istraživanja su neophodna. Zato bi bilo dobro da se mi vegetarijanci, vegani, makrobiotičari i ostali još za sada ne oslonjamo samo na tempeh kao na jedini izvor tog vitamina.

Za one koje ova tema dublje zanima preporučam izvrstan link o B12 vitaminu:

Vitamin B12: Are You Getting It?

i posebno

B12 in Tempeh, Seaweeds, Organic Produce, and Other Plant Foods

Od kuda zapravo dolazi B12 vitamin u tempehu
Plijesan Rhizopusa sama ne proizvodi B12, već ga stvaraju bakterije. U tempeh on dolazi od bakterije Klebsiella pneumoniae koja prirodno postoji svuda oko nas i u različitim fazama proizvodnje tempeha slučajno ulazi u tempeh. Ova bakterija razvija se dalje u sinergiji s Rhizopusom. Upravo zbog toga je logično očekivati da domaće fermentiran tempeh ima više B12 vitamina od komercijalnog tempeha pripravljenog u strože kontroliranim uvjetima. Izmjerene količine B12 vitamina u tempehu različitih proizvođača kreću se od 1,5 do 6 ug/100g dok je dnevni RDA 2 ug. Svijet još s nestrpljenjem čeka na prvi komercijalno dostupan starter koji bi u sebi imao namjerno dodanu bakteriju Klebsiellu. Preliminarni eksperimenti pokazuju da bi takav tempeh imao i do 14 ug/100g vitamina B12.
Do sada objavljene analize B12 vitamina u tempehu koristile su Lactobacilus leichmanii metodu koja baš nije najbolja jer često mjeri i aktivni i neaktivni B12. Još uvijek čekamo na detaljne i sveobuhvatne analize različitih vrsta tempeha pomoću analitičkih metoda koje mjere samo aktivni oblik B12.


Post je objavljen 10.11.2009. u 11:32 sati.