Canon-EOS-5D-mk-IIJedan od najiščekivanijih fotoaparata godine, Canon EOS 5D Mark II, nakon što je predstavljen svjetskoj javnosti prije nekoliko mjeseci, došao je u ruke i sam' što nije ekipi koja je stavila na test najnoviji Canonov "full frame" model. U šape nam je uletio jedan od tek nekoliko primjeraka koji su do sada stigli u Hrvatsku, a u kratkom druženju s profesionalnim D-SLR-om "opalili" smo dovoljno testnih snimaka na raznim ISO vrijednostima da kažemo: "Majko mila, koliko detalja!“ i poželimo i svoje ime upisati na listu čekanja. Nasljednik prve verzije "petice" u svakom je pogledu bolji od prethodnika, zadržao je sjajnu ergonomiju i kvalitetu izrade, dobio je senzor od impresivnih 21 megapiksela koji nevjerojatno dobro podnosi visoke ISO vrijednosti i kontrolira pojavu neugodnog šuma. Tu je i najnoviji Canonov DIGIC 4 procesor, automatsko čišćenje senzora, "live view" opcija, novi LCD ekran dijagonale 3“ sa čak 920.000 piksela i još koješta. Jedna od najzanimljivijih novina koju 5D mk II unosi u D-SLR svijet svakako je i snimanje videozapisa u potpunoj HD (high definition) rezoluciji od 1920 x 1080 piksela. Uz čitav niz novosti, Canon EOS 5D mk II zadržao je cijenu na 18.599 kuna što je znatno povoljnije od cijene prethodnika kada se pojavio na policama trgovina krajem 2005. godine.
Krenimo od srca aparata, njegovog senzora
Canon-EOS-5D-mk-II
Što se tiče vanjskih kontrola, ergonomije i navigacije nije potrebno trošiti riječi jer svaki korisnik bilo kojeg Canonovog D-SLR-a lako će se naviknuti na rad s novom "peticom". Stoga, pozabavimo se onime što je doista bitno, a to je potpuno novi „full frame“ senzor istovjetan površinom kao i jedan snimak na 35-milimetarskom filmu, a veći senzor znaci vise detalja i bolju kontrolu šuma te širenje dinamičkog raspona. Upravo dinamički raspon i kontrola šuma područja su na kojima 5D mk II briljira, a to se dijelom može zahvaliti činjenici da je za izradu novog senzora kao podloga poslužio onaj iz znatno skupljeg modela EOS-1Ds Mark III, a prema nekim testovima da se naslutiti kako je senzor u 5D mk II i bolji. Sve ovo u svakodnevnim situacijama znači da je jako teško napraviti fotografiju koja nije impresivna, čista dobro eksponirana i puna detalja, bez obzira na svjetlosne uvjete. Valja naglasiti i kako je autofokus brz i precizan te "ubada" bez zadrške čak i pri slabijem svijetlu. Za one koji ne vole grubi utjecaj vanjske bljeskalice na fotografiju stižu dobre vijesti kada se pogleda ISO raspon novog Canona koji kreće od ISO 50 sve do zapanjujuće ISO osjetljivosti od 25.600 što znači da se u večini slučajeva može fotografirati pod ambijentalnim svjetlom bez iritantnog blicanja. Nije da se pri ekstremnim ISO vrijednostima šum ne vidi, ali čak i na ISO 6.400 detalji ostaju u potpunosti očuvani, a fotke vrlo upotrebljive.

Brzina i udobnost u radu
Canon-EOS-5D-mk-II
Rapidno okidanje u odnosu na prvu "peticu" podignuto je s 3 snimka u sekundi na 3.9 snimka što i nije posebno značajan napredak niti je dovoljno da se ovaj aparat nađe u torbi fotografa orijentiranog sportu. No, 5D mk II nije ni zamišljen da bude reporterski ili sportski aparat, a definitivno će biti tražen među svadbenim i studijskim fotografima koji više cijene fascinantne detalje, impresivnu rezoluciju i dinamički raspon nego brzinu. Za studijski rad sa stativa "live view" opcija bit će posebno korisna, a 5D donosi i novost na ovom području pa se tako ogledalo ne mora pomicati pri focusiranju u tzv. "live modeu“. Za one koji radije aparat nabiju na nos i kadriraju kroz tražilo rad će sigurno biti užitak jer je tražilo veliko i svijetlo, a na ugrađenom ekranu vide se sve važne informacije i postavke snimanja, od stanja baterije, do ISO vrijednosti i pomaka u balansu bijele boje pa aparat ne treba sklanjati s oka pri mjenjanju postavki.

HD snimanjem 5D mk II prijeti kamerama?
Na ovo pitanje, nažalost, moramo odgovoriti negativno, a problem je, kako smo primijetili, u softverskoj podršci i nepotpunoj razrađenosti ove zanimljive mogućnosti. Naime, pri snimanju flimova gotovo sve postavke određuje automatika aprata, a utjecaj fotografa ne odluke aprata je neznatan. Nadalje, autofokus za vrijeme snimanja ne radi pa je izoštravanje potrebno obaviti ručno, a za snimanje videa potrebne su iznimno brze i skupe CF kartice. Naime, ukoliko kartica nije dovoljno brza video zapis neugodno zapinje. Ipak, snimanje videa itekako je korisna opcija, a za očekivati je kako će upravo "svadbaši" rado iskoristiti 5D mk II za snimanje nekoliko zanimljivih kadrova koristeći blagodati čiste slike i ekstremno plitke dubinske oštrine koju 5D mk II daje s odgovarajućim objektivom. Pri spomenu objektiva moramo istaknuti i kako senzor koji bilježi toliko detalja jasno pokazuje i nedostatke optike pa je tako za maksimalne rezultate s ovim aparatom potrebno ulaganje u samo najbolje objektive jer sve ostalo bilo bi slično kao staviti istrošene gume na Ferrari te se čuditi što ne drži cestu kako treba.

Za kraj donosimo stopostotne cropove snimaka kojima smo testirali razinu šuma na raznim ISO vrijednostima, od 100 do 6400. Dakle, korišten je 5D mk II sa Canonovim EF 100mm 2.8 macro objektivom.

ISO 100
Canon-EOS-5D-mk-II

ISO 400
Canon-EOS-5D-mk-II

ISO 800
Canon-EOS-5D-mk-II

ISO 1600
Canon-EOS-5D-mk-II

ISO 3200
Canon-EOS-5D-mk-II

ISO 6400
Canon-EOS-5D-mk-II
Janko
22.12.2008. u 21:28 • 3 KomentaraPrint#
garmin1 Garmin, koji se afirmirao na svjetskom tržištu kao vodeći proizvođač navigacijskih uređaja za automobile i motocikle, uplovio je u vode mobilne telefonije. Ovaj uređaj, koji je zapravo izradio Asus za potrebe Garmina, uz svoje standardne mogućnosti posjeduje i 3,5 inčni touchscreen, ugrađeni GPS, kameru i internetski preglednik. No, zašto bi se jedan proizvođač navigacijskih uređaja upustio u proizvodnju mobitela?
garmin2Dakle, da rezimiramo. Svi danas mogu kupiti navigacijski uređaj kojim se može bez pol' muke telefonirati. S druge strane, može se kupiti i mobilni uređaj s kojim se sada već mogu uslikati fotke poprilično dobre kvalitete. Ujedno na isti taj mobilni uređaj može se instalirati i navigacijski program koji poprilično dobro može zamjeniti samu navigaciju u automobilu. Kao što može i dobro zamijeniti fotoaparat na rođendanu. Zvuči ludo, zar ne?


garmin3Na prvi bi pogled netko mogao pomisliti da je previše što se Garmin upustio u ovakvo nešto, ali ako se sjetimo da su mobilni telefoni u posljednjih godinu dana nenamjerno (ili ipak namjerno) oteli dobar dio kolača tržištu navigacijskih uređaja, onda ovaj potez Garmina uoće ne čudi. Ako, primjerice, Nokia osim, naravno, kao mobilni uređaj može poslužiti i kao navigator, zašto Garmin, odnosno, navigator ne bi mogao poslužiti i kao mobilni uređaj?

Zaključak koji se nameće je da se tržište gadgeterija razvija nevjerovatnom brzinom, što će se svakako svidjeti ljubiteljima istih, a markica koja je na istima istaknuta je stvar osobnog izbora.

Kokanidja
20.12.2008. u 12:40 • 0 KomentaraPrint#
orbitaVjerojatno niti jedan dio računalne opreme nije do sada doživio toliko alternativnih rješenja kao miš, ali koliko god se njih pojavljivalo i koliko god djelovali jednostavni i praktični ipak nitko se nije ni približio tome da bi mogao imalo istisnuti uporabu miševa na računalima. Koliko god ovo bilo istinito, u firmi Cyber E Sport uvjereni su da su upravo oni pronašli pravu alternativu. Mora im se priznati da izgleda simpatično, a odaziva se na ime Orbita.
Za razliku od ostalih alternativnih rješenja, Orbita je ustvari najsličnija klasičnom mišu (dobro, ne toliko izgledom, već više načinom korištenja), pa možda upravo u tome leži razlog optimizma njegovih proizvođača da će upravo to biti ''the next big thing''.
Ova mala okrugla spravica spaja se na računalo bežičnim putem da bi pružila potpuni komfor u kretanju, ergonomski je dizajnirana kako bi držala dlan u što prirodnijem položaju, a zadržala je sve one potrebne stvari za jednoga miša: lijevi i desni klik, te horizontalno i vertikalno scroolanje. Iako je na prvi pogled jasno da jedino veliko dugme koje posjeduje na svojoj površini mora služiti za lijevi klik, ostale kontrole su malo prikrivene, pa je tako scroolanje omogućeno jednostavnim okretanjem Orbite (tu bi ona trebala sama prepoznati radi li se o horizontalnom ili vertikalnom, iako se nad ovu funkciju nadvija sjenka sumnje, jer tko uopće želi da mu miš sam prepoznaje kako želi scroolati), a desni klik se vrši dovoljno jakim stiskom bilo kojeg mjesta na rubovima uređaja.
orbita
Kao plus, Orbiti moramo priznati originalnost, jer ipak je riječ o nečemu drugačijem, a opet dovoljno jednostavnom da ne bi trebalo predstavljati veći problem u privikavanju na korištenje, dok minusa imamo puno više. Kao prvo, zašto dopustiti da se kao desni klik priznaje stisak… jer ipak je dobro poznato da se miš ponekad u žaru korištenja stišće i više nego bi trebalo, a ako se to ovdje bude prikazivalo kao desni klik, onda će biti jako puno desnih klikova. Sljedeće su scroolovi, sasvim je OK ubacivati malo umjetne inteligencije u razne napravice, ali rješenje s 2 kotačića gdje sami možemo izabrati želimo li scroolati horizontalno ili vertikalno, ipak je puno sretnije rješenje od toga da sam uređaj odluči što u tom trenutku želimo. Mada ne bi bilo fer ne spomenuti da je samo scroolanje (za razliku od onoga kod miša) sasvim glatko, dakle nema onog poskakivanja kada vam miš prebacuje 1,2 ili 5 linija, ovisno o tome kako ste ga podesili, kod orbite, nema linija i nema preskakivanja, već jednostavno pomicanje sadržaja.

No unatoč svim pozitivnim i negativnim stvarima koje pronalazimo kod ovog proizvoda, ono što najviše bode u oči je to što se netko stvarno još uvijek trudi pronaći alternativu mišu. Miševi ipak nisu nešto što je kod računalne opreme sporno ili problematično, pa da bi morali razvijati tehnologiju kojom ćemo ga zamijeniti, tako da će vrlo vjerojatno upravo zbog toga svi slični projekti brzo pasti u vodu. Ako ipak mislite da je orbita nešto za vas, na tržištu će se pojaviti već na samom početku 2009. godine, po cijeni od 100 dolara, pa tko voli…

GG
19.12.2008. u 11:12 • 1 KomentaraPrint#
Sam' što nije pao prvi snijeg ovih dana (bar u nekim dijelovima Europe), a učenici nestrpljivo odbrojavaju zadnje nastavne dane do praznika (i ispravljaju komade) - sve upućuje na to da nam se bliži Božić. Izlozi i trgovi odavno su okićeni raznim kičastima uresima, lampicama i skvičećim Djedovima Božićnjacima, a ako još niste odlučili što biste mogli kupiti voljenim osobama, nakon postova o poklonima za bolje polovice i nepotrebnim gadgetima, donosimo vam još nekoliko zanimljivih ideja.1. Santa Claus Christmas Stocking 2GB USB Memory StickUltimativni Božićni gadgeti - najbolji pokloni za geekoveŠto reći? USB-stick s motivima Božića, opremljen s 2 GB prostora. To je nekoliko stotina najvećih glazbenih Božićnih hitova znanih čovječanstvu, još od Frank Sinatre pa do Fall Out Boya.






2. The 3D Christmas Tree KitUltimativni Božićni gadgeti - najbolji pokloni za geekoveKićenje Božićnog drvca jedan je od mnogima omiljenih običaja. Velika prava drvca, ravno donesena iz šume, još svježa i mirisna, postaju okupljalište raznih keramičkih anđela i Isusa, zvijezda padalica, malih nejestivih bombona i sličnih ukrasa. Ako ste ekološki osvješteni i ne volite sječu drveća, onda vjerojatno imate plastično drvce, ali ako ste k tomu i geek, onda je ovo stvar za vas. Božićno drvce "uradi sam", dolazi s LED-svjećicama u šesnaest boja i napajanjem od 9V. Inače, potrebno je samo osam jednostavnih koraka da se postavi.

3. Red Glowing Eye Boxing Santa Claus Ball Point Pen Christmas GiftUltimativni Božićni gadgeti - najbolji pokloni za geekoveDakle, svijetleća kemijska olovka s Djedom Božićnjakom boksačem. Kada ste kao klinci (a neki i sada) pisali pisma starcu iz Laponije, mnogi su od vas vjerojatno poželjeli razne akcijske figure. Međutim, ovim se poklonom ubijaju dvije muhe jednim udarcem - imate kemijsku savršeno prikladnu za uredski posao i malog Djeda Božićnjaka boksača da ubijete dosadu u hladnim zimskim večerima.


4. X'mas Christmas Santa Claus Corded Phone
Ultimativni Božićni gadgeti - najbolji pokloni za geekoveTelefon kojemu je baza figura Djeda Božićnjaka. Kosrisno samo za hvaljenje pred ekipom koja dođe na Božićnu puricu, vino ili kolače. Izvan sezone potpuno beskorisno.






5. Mini Red Love Heart Optical Laptop USB PC Computer Mouse
Ultimativni Božićni gadgeti - najbolji pokloni za geekoveOK, ovo može biti i poklon za Valentinovo, ali pripadnicama nježnijeg spola sigurno će se još više raznježiti srce i za Božić. Miš u obliku srca, kričavo crvene boje. Poklon za sve prigode!





RM
13.12.2008. u 18:43 • 5 KomentaraPrint#
Sonim XP3Jeste li jedna od onih osoba koja poželi tresnuti mobitel u zid kada dosadno zvoni cijeli dan? Onda je jedan od Sonimovih mobitela pravi izbor za vas, a nedavno predstavljena Land Rover edicija modela XP3 posebno je zanimljiva. Posljednji mobitel otporan na drvlje i kamenje koji je stekao popularnost bio je Siemens M35, predstavljen 2000. godine, kojeg su nosili i oni kojima otpornost mobitela na sve i svašta nije bila posebno važna. Sada je tu Sonim, proizvođač žilavih mobitela koji se pod značkom legendarnog proizvođača terenskih vozila želi ugurati u džepove avanturista.Što Xp3 Enduro čini zanimljivim? Vratimo se na ono bacanje u zid iz prve rečenice, jer, osim ako niste nevjerojatni Hulk, Sonim XP3 gotovo sigurno nećete oštetiti bacite li ga u zid. Voda i vlaga, sigurna smrt za svaki električni uređaj, nisu nikakav problem za Sonim XP3, a mobitel će raditi i zaplivate li s njim u džepu jer može podnijeti uronjenost u vodu do dubine jednog metra na čak pola sata. Niti tipkovnica nije prepuštena slučaju pa je tako svaka tipka testirana na pola milijuna pritiskanja, što je više nego itko stisne u vijeku trajanja mobitela. Upotrebom kvalitetnih (i skupih materijala) proširene su granice za upotrebu mobitela jer XP3 Enduro radi u rasponu temperatura od -20 do 60 stupnjeva.

Sonim XP3
Dakle, kućište i izvedba definitivno su na zavidnoj razini, a što se krije ispod žilave gumirane plastike? Veliko razočaranje. Naime, Sonim XP3 ispod kože Ramba krije tehnologiju od prije nekoliko godina pa zaboravite na kojekakve cool funkcije, multimediju, GPS i ostale drangulije. Nema proširive memorije, nema kamere, nema WLAN-a, nema 3G-a... Točnije, za 300 eura dobije se samo mobitel, ali mobitel otporan na izbijanje nukleranog rata, živčanog vlasnika, upadanje u WC-školjku i još koješta.

Janko
11.12.2008. u 10:11 • 7 KomentaraPrint#
iPhone budućnostiEuforija oko najnovijeg iPhonea pomalo jenjava, a mnogi se već pitaju što li će Apple iduće izbaciti. Japanski dizajner Mac Funamizu osmislio je nekoliko koncepta novog iPhonea – prvi je Appleov mobitel načinjen gotovo potpuno od stakla, a kod drugog je naglasak na punjaču – baterija mobitela puni se dok vlasnik vježba!

iPhone budućnosti
iPhone budućnosti
Jedini problem kod ovog prekrasnog dizajna su otisci prstiju – svatko tko je ikada pokušao oprati prozore zna kakva je muka skinuti masne otiske. Međutim, ovaj koncept izgleda toliko sjajno da mu je sve oprošteno. Dakle, mobitel bi bio gotovo potpuno proziran, a, naravno, imao bi i touchscreen. Funamizu je zamislio da bi se kroz ovaj prozirni gadget mogli gledati predmeti, a kada bi korisnik “kliknuo” na njih, imao bi pristup raznim informacijama o njemu. Primjerice, ugledate automobil na cesti, pogledate ga kroz svoj čarobni uređaj, prislonite prst na njega i odmah ćete saznati o kojem se modelu vozila radi te koje su njegove performanse. Isto tako može se saznati koju hranu i po kojoj cijeni neki restoran poslužuje, detalji i određenoj zgradi ili kojoj znamenitosti... Izvrsna stvar za one koji vole putovanja, jer bi ovaj uređaj svakako promijenio doživljaj upoznavanja novog mjesta.

iPhone budućnosti
iPhone budućnosti
Jeste li se ikada našli u situaciji da ste zaboravili napuniti bateriju mobitela, stoga je on “crknuo” baš u ključnome trenutku? S ovim uređajem takvih problema nema – baterija se jednostavno može napuniti vježbanjem, zamahivanjem palice ili stiskom ruke. Dok stišćete spravu za vježbanje rukom, možete gledati kako se puni baterija, a usput i pumpati mišiće, a dok zamahujete palicom, što je i bio prvobitni dizajn punjača, možete skupiti dovoljno elektriciteta da napunite bateriju. Osim toga, senzori pokreta na iPhoneu bilježe vaš zamah, stoga možete ujedno igrati na taj način golf! Oprez – to je samo punjenje mobitela, nemojte koristiti palicu za zamahivanje po nekome...
MiB
08.12.2008. u 13:40 • 6 KomentaraPrint#
Najbolji pokloniNastavljamo našu seriju postova o poklonima, a ovoga smo se puta osvrnuli na darove za dame. Naime, pronalazak pravog poklona za rođendane i blagdane nježnijem spolu uvijek je mužjacima bio težak zadatak. Na kraju, nakon nekoliko minuta razmišljanja što izabrati, većinom se odluče za keramičke figurice janjića, zahvalnice "Najboljem djedi" ili nešto slično tomu. Stoga, da odsada ne činite početničke greške pri kupovini poklona, odabrali smo za vas pet najboljih darova za nježniji spol.
Čokoladni kalkulatorČokoladni kalkulatorKalkulator iliti, "po naški", džepni računar je često potreban, posebice u kućanstvu prilikom izračuna mjesečnih troškova odvodnje, komunalije i raznih drugih nepotrebnih supstanci koje nam se nakupljaju u poštanskim sandučićima. Budući da je dokazano da žene bolje vode financije, a vole i čokoladu, čokoladni kalkulator je savršeni poklon za svaku domaćicu. Izgleda kao da je napravljen od čokolade, miriši na čokoladu, ali ipak nije od čokolade.

Uzgoji vlastitog dečkaUzgoji vlastitog dečkaAko je, pak, curama dosta traženja jačeg spola u zadimljenim noćnim klubovima ili na internetskim oglasnicima, ovaj poklon spašava dan. Sad je moguće "uzgojiti" vlastitog dečka (u ponudi je također i "Uzgoji svoju curu") i svi oni problemi s kojima se druge cure suočavaju nestaju. Daska će uvijek biti spuštena na wc-školjci, zubna pasta zatvorena, a, što je najbolje, ovaj dečko ne zahtijeva mnogo pažnje. Sve što je potrebno je staviti ga u vodu i on će polako rasti do omanje veličine. I nema više ni hrkanja!

S.O.S. VibratorS.O.S. VibratorPa, naziv poklona sve govori. U onim trenutcima kada ste na putu, a želite biti sigurni da vaša bolja polovica neće posegnuti za zabranjenim voćem iz već spomenutih zadimljenih barova, poslužite se ovim malim vibratorom. Bonus ide tomu što se nalazi u kutiji "razbij u slučaju nužde".




Lijek protiv "vjetrova"<br />
Lijek protiv vjetrovaLežite zagrljeni u krevetu, mirisne svijeće daju harmoniju sobi, po tepihu su pobacane ružine latice… I onda ON ispusti jednog "Zvonimira" (ili, još podlije, "Tihomira") pod dekom. Da se to ne dogodi, izmišljen je lijek protiv vjetrova na biljnoj bazi. Ako kupite, javite je li djelovao.




"Nacrtaj sam" šalicaNacrtaj sam šalicaFinalni je poklon vjerojatno i najbolji. Iako svako kućanstvo ima bar desetak šalica, prilikom svakog dana darivanja, bar će jedna postati novim stanarom. Motiva ima raznih, od veselih životinja, apstraktnih linija do zodijačkih znakova. Međutim, često se dogodi da se slavljenici ne sviđa baš taj ili da darivatelj promaši horoskopski znak. Stoga, šalica "nacrtaj sam" je savršena za izbjegavanje navedenih problema.

RM
02.12.2008. u 15:56 • 10 KomentaraPrint#