Ako ste kojim slučajem odlučili u potpunosti prihvatiti obilježavanje Halloweena iliti Noći vještica (kako ga mi običavamo nazivati), onda bi bilo u redu da pokažete da vašem konzumerizmu nema granica i opskrbite se naramkom prigodnih gadgeta, sitnarija i inih potrepština koji će u vaš dom i njegovu okolinu unijeti onaj pravi spooky konzumeristički duh. Da ne lutate kao guske u magli, najzanimljivije gadgete (bar one koji su nama najzanimljiviji) smo vam skupili na jedno mjesto.

Disco kuglaIako vam već desetak godina svi govore da je disco mrtav, nema razloga da se prepustite kolektivnom mišljenju i prihvatite tu tezu. Ako ju ne želite prihvatiti, ne preostaje vam drugo nego organizirati pravu Halloween disco zabavu, a nema dobrog disca bez disco kugle. Da nisu sve kugle iste, dokazuje ova na slici. Stotine sitnih zrcala oblikuju lubanju, a upotpunjavaju se s dva LED svjetla koja bi trebala predstavljati oči. Sama je montaža vrlo jednostavna, a pogon joj je osiguran putem baterija. Kuglu možete nabaviti ovdje za 40 dolara.

USB lubanjaUSB stickovi danas su dostupni u svim mogućim bojama i oblicima, pa bi bilo stvarno čudno da ne postoji kakav prigodni Halloween USB stick. Od raznih zombija, vampira i inih, odabrali smo ovaj stick lubanju. Razlog je sasvim jednostavan, prigodni gadgeti su vrlo često malo (a često i malo više) nezgodni za svakodnevnu uporabu ili joj bar nisu prilagođeni, ali ova lubanja je nešto što će vam vjerojatno dobro poslužiti i u ostatku godine, jer dovoljno je mala, a nije prenapadna. Kapacitet ovoga sticka je 2GB, a cijena mu je 20 dolara. Dobavljivo ovdje.

Kostur boksačKostur boksač je još jedan od onih korisnih gadgeta, jer nije sam svrha sebi. Uostalom iz same slike je jasno da se radi o mehaničkoj olovci koja je samo prigodno uređena kosturom-boksačem. Dovoljan je jedan stisak na dugme i vaša olovka će biti spremana za pisanje, a uz to će kosturu upaliti crveno svjetlo u očnim dupljama i natjerati ga da izvede koji boksački udarac. Cijena mu je 2,5 dolara, a dobavljivo je ovdje.



Maglomat Sljedeći je gadget jedan od onih koji nas dovode u nedoumicu, jer ne znamo kako bismo ga točno nazvali. Kod Amera je ustaljen naziv fogger, a kod nas bi onda možda mogao biti maglomat. Iako se teško oteti dojmu da je besmisleno proizvoditi svoju maglu, a pogotovo kupiti stroj koji to radi za vas, nećemo puno razmišljati o smislu, jer je ipak većina stvarčica ovdje besmislica. No ako želite pravi američki štih halloveena, očito će vam trebati i jedan "maglomat", pa smo za vas odabrali ovaj koji se ne bavi pukim ispuštanjem magle, već ispušta mjehuriće ispunjene njome. Kad se mjehurići rasprsnu dobivate maglu. Cijena mu je 60 dolara, a dobavljiv je na Amazonu.

ZombiZombi, pravi živi zombi, to je ono što vam je sada neophodno. Dobro, ovaj nije ni pravi, ni živi, ali se zato kreće, a vi njime upravljate putem daljinskog. Simpatična prigodna stvarčica kojom ćete dokazati sebi da nikada niste odrasli, već ste samo autiće na daljinsko upravljanje zamijenili zombijima. Cijena mu je 30 dolara, a narudžba se može obaviti ovdje.




Naljepnice za boce Ove prigodne naljepnice za boce vam moraju razigrati maštu, pogotovo ako ste ljubitelj trash horor filmske B produkcije. Set naljepnica dolazi s poznatim natpisima tipa Rat Poison ili Zombie Virus, i ako da su stvorene da ih zamijenite s naljepnicama na cugi koju ste pripremili za Halloween party. Nažalost, koliko god tražili, nismo uspjeli pronaći nekoga tko ih ima u ponudi, već se kod ovog artikla redovno nailazi na natpis da su sve zalihe prodane. Očito je ovo jedna od stvari koja je dosta popularna, pa se za ukrašavanje svojih boca ipak treba pobrinuti nešto ranije, a ne samo par dana prije Halloweena.

Sat s lubanjomSat s lubanjom je u ovoj prigodi namijenjen amo onima koji paze na sve detalje. Većina ljudi misli da je dovoljno maskirati se, ali zato uvijek možete pokazati ljudima da ste pravi perfekcionist i da ništa ne prepuštate slučaju. Neka svaki dio vašeg tijela bude u skladu s Halloweenom, pa tako i ručni zglob. Za 25 dolara, možete svoj sat vulgaris zamijeniti ovim prigodnim satom kojega krasi metalna lubanja. Dobavljivo ovdje.


Stalak za svijećuHalloween je vjerojatno trenutak koji sam po sebi podrazumijeva gomilu svijeća i mirisa parafina u zraku, ali ako uz te svijeće ide i oveća količina stimulirajućih sredstava za bezbrižnu alkoholnu večer, treba se pobrinuti da večer stvarno bude bezbrižno. Ako budete stalno morali paziti da svijeće nešto ne zapale, zaboravite na zabavu, zato je uvijek dobro pribaviti i prigodne svijećnjake. Ovaj u obliku lubanje ne samo da daje dobar ugođaj, već je dizajniran tako da mu parafin curi kroz očne duplje. Na vama je samo da nabavite crvene svijeće i gledate kako vaš svijećnjak krvari.


Šiljilo
Budući da je većina ovih stvarčica više smiješna nego strašna, za kraj smo vam ostavili dvije stvarno morbidne, pa ako ih kojim slučajem odlučite nabaviti, možda bi se trebali zapitati jeli vam stvarno mjesto među ljudima. Prva je ovo šiljilo. Vjerojatno već jako dugo ne koristite olovke, ali uz ovakvo šiljilo dođe vam da ponovno pribavite tucet istih. Način uporabe je vrlo jednostavan, olovka ulazi u oko, ostatci izlaze kroz usta.

Palmrest
I na kraju dolazi nešto drugačiji palm-rest. Zašto drugačiji? Jasno je iz slike. Većina palm-restova nalazi se na podlogama za miša i vrlo dobro dođu kod višesatnog surfanja netom. Ruka vam se jednostavno umara zbog neprirodnog položaja, a palmrest pomaže da vam ruka bude u nešto prirodnijem položaju. Budući da znamo za onu poslovicu "ruka ruku mije…" ovdje to dobiva gotovo doslovno značenje, jer ruku odmarate na ruci (doduše ne svojoj). Uz ovu ruku, dolazi i stopalo, koje bi trebalo imati istu namjenu, ali nam se ne čini toliko upotrebljivim, no u svakom slučaju, ako je ovo palmrest kakav želite, onda će stopalo uz njega doći kao zgodan detalj na stolu. Dobavljivo za 20-ak dolara ovdje.
GG
29.10.2008. u 10:56 • 1 KomentaraPrint#
VirtuoUmjesto da samo zavide vrhunskim slikarima, njihovoj nenadmašnoj tehnici crtanja i bojanja te vrhunskim umjetničkim djelima koje proizvode kistovi vođeni njihovim rukama, sada se i amateri mogu lako uhvatiti u koštac s maljanjem boja po platnu. Naime, do sada mnogi nisu znali kako smiješati željenu nijansu niti koja vrsta kista ostavlja određeni efekt, a sada za sve njih postoji rješenje - bjeloruska dizajnerica Yana Klimava osmislila je koncept palete "for dummies" pod imenom Virtuo. Riječ je o spravici koja poprilično nalikuje dobroj staroj paleti za miješanje boja, ali s dodatkom moderne tehnologije.

Virtuo uključuje paletu, punjač te pet različitih alata za crtanje, a kako radi uz pomoć elektromagneta, nema brige da će se baterije brzo isprazniti. Kako sama dizajnerica kaže, trebao bi raditi na principu Bluetooth tehnologije kako bi "komunicirao" s računalom. Imitira stvarno miješanje boja uz pomoć LED diodica, a korisnik također može dodavati tamije i svjetlije nijanse zahvaljujući posebnom sloju na površini palete. Alati su različiti, poput kista, olovke ili pastelne boje, a uz pomoć senzora "prevode" se korisnikove geste u u vizualne informacije.

Virtuo
Uz Virtuo dolazi softver koji je baziran na stvarnom procesu slikanja - minimalan je i ostavlja mnogo prostora korisniku da sam eksperimentira. Primjerice, slika se neće moći brisati, nego se samo može slikati preko nje. Također, broj "undo" poteza je ograničen, kako bi se poticalo korisnike da radije koriste ispravljanje crteža, negoli brisanje. U ovom je trenutku Virtuo tek koncept, pa se možemo samo nadati da će se uskoro naći na policama trgovina, kako bi mnogi skriveni talenti napokon došli na svoje.
MiB
24.10.2008. u 17:30 • 0 KomentaraPrint#

">Creative Zen X-FI MP3 playeri

srijeda, 22.10.2008.
Creative Zen X-FIAko još uvijek ne posjedujete MP3 player (što je malo vjerojatno) ili namjeravate nabaviti novi (što je ipak vjerojatnije), sigurno znate kako nije ni malo lako odabrati pravi model koji će zadovoljiti sve vaše prohtjeve, a ujedno biti prihvatljiv i cijenom. Istina je da na tržištu danas možete pronaći masu playera sa zavidnom količinom memorije po niskim cijenama, ali uglavnom kod takvih kvaliteta zvuka, a i trajnost samog uređaja dolazi pod veliki upitnik. Da bi bar donekle otklonili nedoumicu, pogledajte što nudi najnovija Creativeova serija ZEN playera s oznakom X-FI.
Sama ZEN serija je još od prvoga modela plijenila pažnju, prvenstveno zbog kvalitete zvuka koju daje, a potom i zbog bogatstva funkcija, kvalitete izvedbe i modernog dizajna. Ali Creative ovdje nije stao, pa je predstavio poboljšanu verziju već odličnih ZEN playera koji će u imenu nositi još i nastavak X-FI.


Ovaj dodatak imenu označava Xtreme Fidelity Audio tehnologiju kojom je cijela ova serija opremljena. O čemu se točno radi? Prema objašnjenju iz Creativea, X-FI je tehnologija koja omogućava povratak izgubljenih dijelova glazbe koji se redovno pojavljuju kod kompresiranja glazbe u MP3 format. Prosječnom slušatelju taj minimalni gubitak na kvaliteti će proći neprimijećeno, pogotovo ako zvuk dolazi kroz slušalice, a ne neki profi zvučnik, ali u Creativeu su očito našli shodnim da se potrude oko onih koji imaju «istrenirano uho» osjetljivo na svaki šum. Pa tako dobivamo player koji «reproducira glazbu onako kako je i napravljena» (bar tako tvrde), no ono što svakako stoji je to da je kvaliteta zvuka na zavidnoj razini, a tu nikako ne odmažu priložene slušalice vrlo visoke kvalitete.

Creative Zen X-FIOd ostalih zanimljivosti kod ovoga playera, tu je i ugrađeni Wi-Fi za bežični download i sinkronizaciju s chat programima kao MSN, YIM, Gtalk. Player je opremljen i s dosta moćnim zvučnikom (bar ako se uzme u obzir njegova veličina) ako poželite ne biti sebični, pa podijeliti glazbu i s drugima. Tu je još i radio, alarm, budilica, diktafon i ostale sitnice koje se već redovno nalaze na playerima nešto bolje kvalitete.
Ekran je sasvim zadovoljavajuće veličine s dijagonalom od 2,5'' i prikazom više od 17 milijuna boja, uz što kao naručeno dolazi podrška za nekoliko video formata, od kojih nam je najvažnije da je među njima i MPEG-4, zajedno s predinstaliranim DivX i Xvid codecima. Ako mislite da na playeru nećete gledati filmove, razmislite ponovno, jer ovaj mališan dolazi s ogromnom količinom memorije, tj. najslabiji model ima «samo» 8GB, dok se kod onog najjačeg nalazi čak 32GB, a ako vam ni to nije dovoljno, tu je još i SD/SDHC utor za dodatno proširenje.
Baterija ovog playera može gurati do 36 sati, ali samo ako slušate radio preko slušalica, dok trajnost pada na mizerna 4 sata ako gledate film, a zvuk slušate putem zvučnika. Moglo bi se reći da bi trajanje baterije moglo biti i nešto bolje, ali ne možemo to uzeti kao neku ozbiljnu zamjerku, jer ipak se radi o uređaju koji ima svega 70 grama.

Creative Zen X-FI
Kod domaćih ponuđača ga još uvijek nismo uspjeli pronaći, ali budući da se tek prije par mjeseci počeo prodavati u Japanu po cijeni od 166 dolara za model s 8GB memorije, 213$ za onaj sa 16GB memorije i 307$ za model s 32GB memorije, vjerojatno će za neko vrijeme stići i do nas, a ako i cijene budu slične, onda je ovo player koji se stvarno isplati čekati.
GG
22.10.2008. u 20:24 • 5 KomentaraPrint#
Štedjeli ste 30 godina kako biste kupili stan, a u međuvremenu ste nasljedili neku kuću pa kupovina nekretnine više nije prioritet? Nema problema, ako ste takve sreće, mi znamo na što možete potrošiti ušteđevinu – na mobitel! Kanadski proizvođač Mobiado svojoj je ponudi suludo luksuznih mobitela dodao posebna izdanja modela 105EM i potpuno novi model – 105CLB. Kombinacija brojki i slova kojima su označeni modeli ne govori mnogo o luksuzu koji dobije kupac pa valja spomenuti kako je baš svaki mobitel rađen ručno od najkvalitetnijih (i najskupljih) materijala s nevjerojatnom pažnjom na detalje pa su Mobiado mobiteli više poput komada nakita koji usput i nešto radi, umjesto da tek visi s uha ili oko vrata.
Mobiado 105EM whiteBijelo posebno izdanje modela 105EM tako je izrađeno od iznimno skupog i cijenjenog drveta, odnosno posebnih komada koji se na stablima formiraju tek nakon sto je drvo napadnuto nekom bolesti ili vanjskim utjecajem. Radi se o kvrgavim i nepravilnim komadima debla koji su posebno zanimljivi zbog nevjerojatnih šara i godova koji se ne šire samo kružno. Drveni dio mobitela umetnut je u niklovani mjedeni okvir, vijci su do titanija, a tipke od posebnih safirnih kristala. Za završni dodir mobitel je ručno prebojen srebrnom bojom.

Mobiado 105EM redCrveno izdanje modela 105EM također ima tijelo od posebnog komda drveta (ne postoje dva niti slična komada), ali je dodana još veća ekskluzivnost. Naime, za razliku od niklovanog mjedenog kućišta kod "white" izdanja, crveni model je pozlaćen 24-karatnim zlatom, a istim plemenitim slojem prekrivene su i tipke.


Mobiado 105clbŠećer na kraju, potpuno novi model, Mobiado 105CLB napravljen je od velikog komada safirnog kristala koji je oslikan s unutrašnje strane. Okvir je proizveden od posebno jakog aluminija koji se inače koristi u izradi raznih letjelica, poliran je i niklovan. Poklopac spremnika za bateriju također je od safirnog kristala, a ovo luksuzno čudo dolazi u dvije boje, bijeloj i crnoj.

Za sva tri nova modela može se očekivati i više nego paprena cijena, iako još nema službenih informacija, a zanimljivo je da se, osim dizajna i skupih materijala, ne dobije baš mnogo mobitela za takav novac. Naime, Mobiadovi modeli nisu tehnološka čuda, ne predstavljaju tehnološki napredak i ne prate trendove napucavanja funkcija i kojekakvih opcija. Svi su novopredstavljeni modeli tako opremljeni kamerom sa tek 2 megapiksela, ekranima od 2“ QVGA rezolucije, bluetoothom, jednim gigabajtom ugrađene memorije i to je otprilike to.
Janko
21.10.2008. u 23:04 • 1 KomentaraPrint#
Maggie T Nutcracker
Vjerojatno već godinama razbijate glavu pitanjem kako na najprikladniji način očistiti svoje orahe i ostale orašaste plodove. No dok mi samo razmišljamo o tome, Britanci su našli pravi način, pa svoje orašaste plodove drobe čeličnim bedrima Margaret Thatcher, znane i kao Željezne Lady.

Naravno, teško da bi prava Margaret Thatcher pristala na to da bedrima drobi nečije orahe i ostale plodove iz iste porodice, a zbog poodmakle dobi, pitanje je i koliko su više ta bedra čvrsta da bi mogla slomiti ljusku nekoga od navedenih plodova. No da se ne zamaramo s takvim sitnicama što bi prava Željezna Lady mogla ili ne, predstavljamo vam jedan od dosjetljivijih proizvoda u posljednje vrijeme, ime mu je Maggie T Nutcracker.

Kao što i samo ime govori, a kao što je i očito iz slike proizvoda, uporaba ovog simpatičnog proizvoda je vrlo jednostavna. Dovoljno je umetnuti orašasti plod među bedra Željezne Lady, sa stražnje strane gdje joj je haljina dovoljno otvorena i uz dovoljno jak stisak vaš orašasti plod bit će oslobođen ljuske i spreman za to da zadovolji vašu potrebu za istim.

Maggie T Nutcracker

Cijena od 10 funti, čini se na prvi pogled malo visokom za ovako nešto, ali treba računati na to da je ovo proizvod koji će vam pružiti mogućnost da u društvu dajete izjave tipa: "…redovno drobim orahe među bedrima Margaret Thatcher…"
GG
21.10.2008. u 13:31 • 1 KomentaraPrint#
Nokia LiquidIz Nokijine radionice stiže još jedno malo čudo – dizajner Rune Larsen napravio je koncept mobitela pod imenom Nokia Liquid. Riječ je o mobilnom uređaju koji oblikom pomalo nalikuje microSD kartici, ali posjeduje novu vrstu “touchscreen” zaslona. Naime, prema Larsenovim riječima, za razliku od ostalih “touchscreen” mobitela, na kojima korisnici nikada ne mogu biti sigurni jesu li zapravo pritisnuli tipku ili ne, korisnici Nokije Liquid moći će tipkati poruku ili obavljati druge radnje na mobitelu, a bez da gledaju u njega! Ne, Nokia Liquid ne čita misli, nego posjeduje poseban mehanizam – malena pumpa puni podlogu koja se nalazi ispod ekrana, a prsti korisnika jednostavno napipaju izbočine koje mogu pritisnuti. Naime, zamišljeno je da ekran bude mekan, a “tipke” da budu nalik balončićima ispunjenim tekućinom, što daje novu dimenziju “touchscreen” tehnologiji. “Balončići” mijenjaju raspored ovisno o tome je li tipkovnica numerička ili QWERTY, a vanjski plastični sloj mobitela malo se odigne kako bi korisnik mogao tipkati po izbočinama.

Nokia Liquid
Kako se može vidjeti na nacrtu, ekran bi trebao biti načinjen od slojeva LCD-a na dnu, čvrste plastike koja će odvajati LCD od tekuće tvari i mekše plastike na vrhu. Ovo će biti idealan mobitel za one koje vole osjetiti da su pritisnuli tipku, a osjećaj bi trebao biti sličan pritiskanju izbočine ispunjene gustom tekućinom, poput ulja. Jedino što brine korisnike je kakvu će sliku prikazivati zaslon kroz slojeve plastike i tekućine te hoće li gornji mekši sloj biti dovoljno izdržljiv da se ne probuši i ispusti čudotvornu tekućinu. Nije poznato kada bi ovaj mobitel trebao doći na police trgovina i hoće li to uopće biti u skoroj budućnosti. Ukoliko to i ne bude tako skoro, privlačan bi dizajn Nokia svakako mogla iskoristiti za neki od svojih drugih touchscreen modela.

Nokia Liquid
MiB
17.10.2008. u 23:52 • 1 KomentaraPrint#
Trebam li kupiti digitalni SLR fotoaparat ili ozbiljniji "point and shoot" model, pitanje je koje muči gotovo svakog tko se u zadnje vrijeme odlučio za kupovinu novog digitalca, a spreman je potrošiti nešto više novca. Za donošenje ove odluke najvažnije je postaviti samom sebi dva pitanja: „Za što ću fotoaprat koristiti?“ i „Koliko sam novca spreman uložiti u opremu u budućnosti?“ jer kupnja D-SLR aparata gotovo će sigurno za sobom povući nova ulaganja u objektive, vanjske bljeskalice, daljinske okidače i što sve ne, a činjenica je da napredni "prosume"“ modeli danas nude sve manualne postavke koje su donedavno bile karakteristične samo za SLR aparate.
Canon eos 1d mark III
Nema sumnje kako je svaki D-SLR, gledamo li kvalitetu snimljene fotografije na razini piksela, bolji čak i od najboljeg kompakta, prije svega zbog senzora koji je, kod SLR-a, fizički znatno veći te zbog zasebnog sustava za auto fokus pomoću kojeg D-SLR aparat fokusira brzo i precizno čak i pod lošim svjetlosnim uvjetima. Fizički veći senzor donosi blagodati snimanja s visokim ISO vrijednostima bez pojave neugodnog šuma koji uništava fotografije. No, velik senzor donosi i jedan problem, a to je potreba za većim objektivima koji će senzor hraniti dovoljnom količinom svjetla. Tu dolazimo i do najveće mane D-SLR sustava, a to je glomaznost i činjenica da za pokrivanje svih žarišnih udaljenosti treba imati najmanje dva-tri, ne baš jeftina, objektiva. Ta ista veličina koja je problem kod prenošenja, donosi još prednosti, a to je lakše postizanje efekta zamućene pozadine, posebno poželjnog kod portreta. Da rezimiramo, kvaliteta će D-SLR-a do pravog izražaja doći tek u zahtjevnijim uvjetima dok u idealnom svjetlu, i snimanju ne previše zahtjevnih situacija, čak i ultra-kompaktni digitalci daju dobre rezultate. Jedna od najvećih prednosti kompakta u usporedbi s D-SLR-ovima do nedavno je bila mogućnost kadriranja na LCD-u. No, i tu su proizvođači D-SLR-a doskočili i svi novi modeli dolaze s "live-view" opcijom.
D-SLR vs prosumer
Sigurno je kako i takozvani "prosumer“ digitalci imaju svoje prednosti, a najveći adut je u tome što dolaze kao "sve u jednom“ rješenje. Dakle, nakon izdvajanja nekoliko tisuća kuna za sam aparat, rezervne baterije i nekoliko gigabajta memorije, kupac nema dodatnih troškova. Nadalje, za razliku od D-SLR-a, objektiv kompaktnih aparata, pogotovo u utrazoom klasi, nudi sve, od širokog, do ekstremnog telefoto snimanja pa čak i macro fotografiranja za snimanja skrivenih sitnih detalja i kukaca. Tu je i funkcija snimanja video zapisa koja je u svijetu D-SLR aparata još uvijek u povojima. Ipak, riječ "kompakt“ valja uzeti s rezervom kada govorimo o aparatima ekstremnog raspona objektiva jer su veličinom vrlo blizu manjim D-SLR-ovima opremljenim kit objektivom.
Dakle, čak i malo zahtjevnijim amaterima ozbiljniji će kompakti biti i više nogo dovoljni. Predstavljaju spoj manualnih postavki i jednostavnosti upotrebe u kompaktnom, ali poprilično moćnom paketu. Za one većih ambicija i dubljeg džepa svakako treba preporučiti ulazak u D-SLR svijet. No, budite upozoreni, svaku kunu htjet ćete uložiti u svoju foto-torbu, novi objektiv, filter, stativ ili nešto sedmo...
Janko
15.10.2008. u 18:46 • 0 KomentaraPrint#

">Nokia Supernova serija

ponedjeljak, 13.10.2008.
Iz Nokije je napokon stigla i službena objava za njihovu najnoviju seriju, kojom će još malo popuniti svoju ponudu od srednje kategorije mobilne telefonije. Zašto ''napokon''? Ponajviše zbog toga što je Supernova serija možda najlošije čuvana poslovna tajna (ako su je kojim slučajem željeli zadržati kao tajnu) te zbog toga što se jedan predstavnik te serije pojavio na tržištu već i prije same objave. No kada je već službeno najavljena, dostupni su svi podatci o modelima koji će sačinjavati tu seriju i njihove tehničke karakteristike. Prije svega, važno je napomenuti da se radi o "stylish" seriji kojoj je zadatak prvenstveno plijeniti modernim dizajnom i privlačnim izgledom, dok su tehničke mogućnosti ipak u drugom planu, ali poznajući Nokijine modele, sigurno je da ni na tom području neće razočarati. Pa pogledajmo što to točno nude...

Supernova 7210Nokia Supernova 7210Model 7210 je najslabiji predstavnik Supernova serije, a odlikuje se tek centimetar debelim candy bar kućištem (što i nije tako učestala pojava kod Nokijinih modela), što za sobom povlači i minimalnu težinu koja ne prelazi 70 grama. Ekran dijagonale 2'' s prikazom 256k boja je sasvim zadovoljavajući, ako se dimenzije cijelog uređaja uzmu u obzir, a tu je još i 2MP kamera, MP3 player, radio, Bluetooth, GPRS, mini USB i 30 MB memorije na koje možete pohraniti željene sadržaje. Ako ga baš poželite koristiti kao MP3 player, integrirana memorija će postati dosta oskudna, pa će tu dobro doći ugrađeni microSD utor za proširenje. U prodaju bi trebao krenuti tijekom jeseni, a preporučena cijena mu je 120 eura.

Supernova 7310Nokia Supernova 73107310 je taj krivac za Nokijin propust kod kojega su ga isporučili prodavačima prije nego je službeno najavljen. Po svemu je vrlo sličan prethodnom modelu, s tom razlikom da je koji milimetar deblji i 15-ak grama teži. Ekran mu je istih dimenzija (2'' u dijagonali), ali ipak nešto kvalitetniji, pa ima mogućnost prikaza 16M boja. Sve ostale karakteristike navedene za prethodni model vrijede i za ovaj, s tim da je memorija neznatno povećana (za 2MB), a kao poseban dodatak dolaze Xprees-On maskice za mogućnost individualizacije mobitela. Te sitne razlike (od kojih je jedina zamjetna ona s kvalitetnijim ekranom) koštat će 30 eura više, a u prodaji ga se može pronaći već sada.

Supernova 7510Nokia Supernova 7510Sljedeći u seriji je model 7510 koji je, za razliku od prethodnih modela, ubačen u clamshell kućište ne tako malenih dimenzija 93 x 46 x 17 mm. Zbog nešto većih dimenzija došlo je i do povećanja težine na 124 grama, ali je zato tu i veći 2,2'' ekran s prikazom 16M boja i sekundarni, monokromatski ekran na prednjoj masci. Za njega su također dostupne Xprees-On zamjenjive maske, ali najzanimljiviji je Push-to-open mehanizam koji ne predstavlja nikakvu novost, ali ga svi proizvođači uglavnom izbjegavaju ugrađivati u svoje modele, pa predstavlja ugodno iznenađenje. S tehničke strane se ne razlikuje puno od prethodnih modela, osim što mu je kamera nešto kvalitetnija (ali još uvijek 2MP) i uz nju je smještena i bljeskalica. Memorije ima nešto manje od prethodnika (27MB), ali u paketu s njim dolazi i kartica od 512MB, dok mu je maksimum proširenja memorije postavljen na 8GB. Na tržište dolazi krajem jeseni, a preporučena cijena mu je 180 eura.

Supernova 7610Nokia Supernova 7610Model 7610 je najjači predstavnik Supernova serije, no s tehničke strane ni ovdje nije napravljen prevelik odmah od najslabijeg modela. Što se tiče dizajna, mora mu se priznati da je ispred ostalih predstavnika ove serije, a i dimenzijama njegova slider kućišta koje iznose 98 x 48 x 15 mm i težini od 99 grama ne može se ništa prigovoriti. Ekran je već standardno 2'' s prikazom 16M boja, a ni ovaj model nisu zaobišle Xprees-On maske koje gotovo da obilježavaju ovu seriju, a izostale su samo s prvoga modela. S tehničke strane nema puno razlika od ijednog već predstavljenog modela, a najbitnija razlika je dosta jaka 3,2MP kamera s dvostrukom bljeskalicom. Budući da se radi o najjačem predstavniku serije, očekivano je bilo da će kod njega biti prisutan 3G način povezivanja, ali on je ovdje izostao. Ovo se može i uzeti kao bitan nedostatak, jer s 3G-om bi ipak mogao ići višu kategoriju. Jedna mala zanimljivost na ovom modelu je automatska promjena teme i osvjetljenja tipkovnice ovisno o okolišu u kojemu se nalazi, ali to se može opisati jedino kao simpatično, jer je upitno koliko je to stvarno potrebno i korisno. Na tržištu se također očekuje tijekom jeseni, a preporučena cijena mu je 225 eura.

GG
13.10.2008. u 14:15 • 0 KomentaraPrint#