Team Sport

ponedjeljak, 14.04.2014.

NFL - New York Giants



New York Giantsi se natječu u diviziji East u konferenciji NFC.

Domaće utakmice igraju u East Rutherfordu u saveznoj državi New Jersey, te prestavljaju grad New York koji je u neposrednoj blizini.

Stadion MetLife dijele sa New York Jetsima, dok im je trening kamp u Meadowlands Sports Complexu, taođer u saveznoj državi New York.

Giantsi su jedan od 5 klubova koji su se NFLu pridružili 1925., te su od tih 5 momčadi do danas jedina preostala momčad u NFLu.

Također, Giantsi su najstarija momčad iz sjeveroistočnog dijela S.A.D.a.

Giantsi su u svojoj povijesti osvojili 8 naslova, 4 prije ujedinjenja lige (1927., 1934., 1938. i 1956.), te 4 Super Bowla (Super Bowl XXI 1986., Super Bowl XXV 1990., Super Bowl XLII 2007. i Super Bowl XLVI 2011.).

Sudjelovali su u ukupno 19 utakmica za naslov, što je više od bilo koje druge NFL momčadi.

Više naslova od Giantsa imaju samo Green Bay Packersi (13) i Chicago Bearsi (9).

Da bi ih se u početku razlikovalo od istoimene baseball momčadi iz New Yorka, imenu kluba je 1929. dodano "New York National League Football Company, Inc.", da bi to ime 1937. skraćeno u "New York Football Giants, Inc.".

To ime klub i danas službeno nosi, iako se baseball momčad u međuvremenu preselila u San Francisco, gdje se i dalje zovu Giants.

Zbog toga se često se novinari, igrači, dužnosnici i navijači obraćaju momčadi kao "New York Football Giants".

Svoju prvu utakmicu Giantsi su odigrali 4.10.1925. protiv All New Britaina, te su pred 10000 navijača pobjedili rezultatom 26–0.

Svoju prvu sezonu 1925. u NFL, Giantsi su završili sa skorom 8–4.

Svoju treću sezoni u ligi su završili sa najboljim skorom u cijeloj ligi, 11-1-1, te su time osvojili svoj prvi NFL naslov.

Nakon razočaravajuće sezone 1928. vlasnik Mara je nezadovoljan rezultatim kupio cijelu momčad Detroit Wolverinesa, te ih pridružio Giantsima.

U 1930-tima bila je prisutna debata o tome je li profesionalan američki nogomet bolji od amaterskog.

Naime mnogi gledatelji su tvrdili da amateri igraju sa više želje i strasti od profesionalaca.

Tako su u siječnju 1930. Giantsi odigrali utakmicu protiv amatera iz Notre Dame All Starsa kako bi prikupili novac za nezaposlene stanovnike New Yorka, ali to je bila i prilika da se dokaže da je vježtina i prestiž profesionalnog američkog nogometa na puno višoj razini od amaterskog.

Trener Knute Rockne je za Notre Dame okupio svoje Four Horsemene (četiri jahača apokalipse) skupa sa momčadi koja je osvojila naslov 1924.

Rekao im je da rano zabiju i da se potom brane, jer je očekivao laku pobjedu svojih amatera, koje je smatrao superiornima bilo kojoj profesionalnoj momčadi.

Međutim od samog početka radilo se o dosta jednosmjernoj utakmici, s time da se odvijala u suprotnom smjeru od onoga koji je Rockne očekivao.

Friedman je na zemlji postigao dva rana touchdowna za Giantse, dok je Hap Moran dodao za još jedan touchdown.

Momčad Notre Damea nije uspjela postići niti jedan bod u utakmici, u kojoj je na kraju zarađeno $100000 za nezaposlene i sirotinju grada New Yorka.

Nakon utakmice trener Rockne je rekao svojim igračima:
“Ovo je bila najbolji stroj koji sam ikada vidio, sreća da nitko od vas nije ozljeđen”

Ta je utakmica ušla u povijest kao utakmica u kojoj je dokazana vrijednost, snaga i kvaliteta profesionalnog američkog nogometa.

U razdoblju od 1933. do 1947. Giantsi su igrali u utakmici za NFL naslov čak 8 puta, ali su pobjedili samo 2 puta.

Tokom tog perioda Giantse je predvodio trener član Hall of Famea Steve Owen, te igrači članovi Hall of Famea Mel Hein, Red Badgro i Tuffy Leemans.

U tom periodu Giantsi su odigrali i poznatu "Sneakers Game" (Utakmica Tenisica) u kojoj su pobijedili Chicago Bearse na zamrznutom terenu u utakmici za naslov 1934., djelomično i zato jer su uzeli tenisice koje su bila napravljene tako da se ne skližu na ledu.

Posebne uspjehe Giantsi su ostvarili krajem 1930-tih sve dok se Sjedinjene Države nisu uključile u II. Svjetski Rat.

1938. su osvoji svoj treći NFL naslov pobjedom protiv Green Bay Packersa rezultatom 23-17.

Tokom II. Svjetskog Rata tackle Giansta Al Blozis je preminuo na bojištu, a suigrač Mel Hein je za njega izjavio:
“Da nije poginuo, bio bi najbolji tackle u povijesti američkog nogometa."

Sljedeći naslov Giantsi su osvojili tak 1956. kada su u momčadi imali članove Hall of Famea running backa Franka Gifforda, linebackera Sama Huffa i offensive tacklea Roosevelta Browna, te uz njih i all-pro running backa Alexa Webstera.

U toj momčadi Giantsa važnu su ulogu imali i treneri koji će kasnije postati legende američkog nogometa i naravno članovi Hall of Famea.

Glavni trener Jim Lee Howell tada je kao asistente imao trenera napada Vincea Lombardija i trenera obrane Toma Landryja, koji će kasnije postati dva najbolja trenera američkog nogometa u povijesti sporta, ali ne sa Giantsima već sa Green Bay Packersima i Dallas Cowboysima.

Od 1958. do 1963., Giantsi su igrali utakmicu za naslov NFLa 5 puta, ali niti jednom nisu uspjeli pobijediti.

Najznačajnija od tih je bila utakmica za naslov iz 1958. kada su igrali protiv Baltimore Coltsa.

U toj utakmici Giantsi su poraženi rezultatom 23–17, a ta utakmica je proglašenja ključnom u popularizaciji američkog nogometa, a zbog vrhunske kvalitete igre nosi ime "The Greatest Game Ever Played" (Najbolja utakmica koja je ikada odigrana).

Sljedeće godine Giantse su u utakmici za naslov ponovno pobjedili Coltsi rezultatom 31-16, iako su Giantsi ovaj puta imali u zadnjoj četvertini prednost 16-9.

1963. quarterback Y.A. Tittle je proglašen MVPem NFLa nakon što je dodao za impresivnih 36 touchdowna u kraćoj sezoni i u vrijeme dok su pravila igre činila uspjehe puno težim za napade.

Međutim i te su sezone u utakmici za naslov Giantsi su poraženi, ovaj puta od Chicago Bearsa rezultatom 14–10.

Nakon toga uslijedio je period bez uspjeha za Giantse.

Od 1964. do 1978. Giantsi se nisu niti jednom plasirali u play off, te su samo 2 puta postigli pozitivni omjer pobjeda i poraza na kraju sezone.

Tittle i Gifford su već bili stari, u srednjim tridesetima, pa je momčad u 1964. značajno pala i ostvarila skor 2–10–2.

Sljedeće sezone skor 7-7 je bio naznaka eventualnog povratka uspjesima, međutim taj dojam se pokazao krivim, jer su u sezoni 1966. Giantsi ostvarili najgori skor u ligi sa omjerom pobjeda 1–12–1, a tome nije nimalo pomogla obrana koja je dopustila čak 500 bodova.

Tokom priprema za sezonu 1969. Giantsi su po prvi puta odigrali utakmicu protiv New York Jetsa.

Međutim u toj su utakmici Jetsi slavili rezultatom 37–14, nakon čega je vlasnik Giantsa Wellington Mara optustio trenera Allieja Shermana i zamijenio ga bivšim igračem Giantsa, Alexom Websterom.

Prije sezone 1967., Giantsi su doveli hvaljenog quarterbacka Frana Tarkentona iz Minnesota Vikingsa.

Usprkos tome što su sa Tarkentonom ostvarili par respektabilnih sezona, kada su 1967. završili sa skorom 7–7 i 1970. sa skorom 9-5, Giantsi su Tankertona nakon loše sezone 1971. sa skorom 4-10, vratili nazad u Minnesotu.

Nakon povratka u Minnesotu Tarkenton je odveo Vikingse 3 puta do Super Bowla, čime su je zaslužio mjesto u Hall of Fameu.

Istovremeno su Giantsi prolazili kroz najgore razdoblje u svojoj povijesti, pobjedivši samo 23 utakmice između 1973. i 1979.

Uprava momčadi silno se trudila popraviti stanje u momčadi.

Prije sezone 1976. u pokušaju popravka slabog napada doveden je vrhunski fullback i član Hall of Famea Larry Csonka iz Miami Dolphinsa.

Ali Csonku su ozljede ispriječile u nakani da pomogne momčadi.

U novom pokušaju oživljavanja napada, prije sezone 1977. dovedena su 3 rookie quarterbacka, ali također bez uspjeha.

Prilikom renovacije Yankee stadiona 1973. i 1974., na kojem su Giantsi do tada igrali, Giantsi su svoje domaće utakmice morali igrati na Yale Bowlu u New Havenu u saveznoj državi Connecticut.

Nakon to su u sezoni 1975. domaće utakmice igrali sa Shea Stadiumu, tadašnjem domaćem terenu baseball momčadi New York Metsa i već spomenute NFL momčadi New York Jetsa.

1976. su se konačno preselili na svoj moderni stadion, nazvan “Giants Stadium at the Meadowlands” u East Rutherfordu, u saveznoj državi New Jersey.

Tokom prvih par sezona na novom stadionu dogodio se jedan od najgorih trenutaka u povijesti Giantsa, poznatiji kao "Miracle at the Meadowlands" (čudo na Meadowlandsu) iz 1978.

Giantsi u početku odlučili pustiti da istekne vrijeme kako bi osigurali pobjedu protiv Philadelphia Eaglesa.

Eaglesi nisu imali više time-outova i nisu nikako mogli zaustaviti vrijeme, pa su Giantsi, koji su bili u posjedu lopte odlučili da će quarterback kleknuti 2 puta, s čime bi vrijeme isteklo.

Međutim koordinator napada Giantsa Bob Gibson je iz nekog razloga odlučio da će pokušati napasti, iako nije za to imao nikakav razlog, i iako je istina da rizik bio minimalan, ali bio je i u potpunosti nepotreban.

Kako obično u takvim situacijama biva, quarterbacku Joeu Pisarciku je ispala lopta, koju je tada pokupio Herman Edwards iz Eaglesa i otrčao za touchdown i pobjedu Eaglesa.

Djelatnosti uprave New York Giantsa bile su otežane svađom između Wellingtona Mare i njegovog nečaka Tima Mare, koji je nasljedio vlasnički udio u klubu od oca Jacka, koji je preminuo 1965.

Razmišljanja i vizija kluba Wellingtona i Tima su se u potpunosti razlikovala, što je rezultiralo mnogim svađama i na kraju prestankom komunikacije.

Svađa je toliko paralizirala momčad da je morao intervenirati i komisionar NFLa Rozelle, koji je onda postavio “neutralnog” generalnog menađera momčadi, Georgea Younga, kako bi momčad mogla normalno funkcionirati.

Svađa je konačno prestala tek 20.2.1991. kada je Tim Mara prodao svoj udio u momčadi Prestonu Robertu Tischu.

1979. Giantsi su konačno počeli vući dobre poteze na tržištu čime su počeli svoj povratak u vrh NFLa.

Ključni potezi bili su izbori na draftu 1979., kada je odabran quarterback Phil Simms, te izbor na draftu 1981., kada je izabran linebacker Lawrence Taylor.

U svojoj prvoj sezoni Taylor je osvojio nagrade za najboljeg obrambenog rookieja i najboljeg rookieja, te je pomogao Giantsima da se prvi puta nakon 1963. plasiraju u play off.

Tokom ovog perioda svjetla točka momčadi su bili izvrsni linebackersi, koje su mediji nazivali Crunch Bunch.

Nakon zbog štrajka skračene sezone 1982. koju su Giantsi završili sa skorom 4-5 ,trener Ray Perkins je dao otkaz kako bi preuzeo momčad University of Alabama.

Posao glavnog trenera dodijeljen je koordinatoru obrane Billu Parcellsu, što se pokazalo kao vrhunski potez.

U prvoj godini nakon što je Parcells preuzeo momčad Giantsi su se još uvijek mučili s lošim rezultatima i završili su sezonu sa skorom 3–12–1.

Sljedeće sezone, kada se talentirani quarterback Phil Simms vratio u početnu postavu, Giantsi su ostvarili skor 9-7, s kojim su se vratili u play off.

U Wild Card rundi play offa Giantsi su pobjedili Los Angeles Ramse, da bi u divizijskoj rundi play offa izgubili od 1. seeda NFCa, San Francisco 49ersa, rezultatom 21-10.

U sezoni 1985. Giantsi su popravili skor u regularnom dijelu sezonu, završivši sa omjerom pobjeda i poraza 10-6.

Ovoga puta Giantsi su se sa San Francisco 49ersima sreli već u wild card rundi play offa, te nisu propustili priliku za osvetiti se za prošlogodišnji poraz, pobjedivši momčad iz Kalifornije rezultatom 17-3.

U divizijskoj rundi play offa Giantse je opet čekala vodeća momčad regularnog dijela sezone u konferenciji NFC, te najbolja obrana u povijesti NFLa, Chicago Bearsi, koji su na svojem putu do Super Bowl naslova pobijedili Giantse rezultatom 21-0.

Potom se uslijedila sezona 1986. koje se navijači Giantsa rado sjećaju.

Giantsi su predvođeni obrambenim igračem godine i MVPem NFLa, Lawrenceom Taylorom, i ostatkom obrane nazvane Big Blue Wrecking Crew ostvarili skor 14-2 u regularnom dijelu sezone.

Taj skor je do danas najbolji omjer pobjeda i poraza koji su Giantsi ostvarili u regularnom dijelu sezone.

Nakon što su zauzeli prvo mjesto u konferenciji NFC Giantsi su bili slobodni u wild card rundi play offa.

U divizijskoj rundi su izbacili San Francisco 49erse rezultatom 49-3, da bi u konferencijskom finalu pobjedili Washington Redskinse rezultatom 17-0, plasiravši se tako prvi puta na Super Bowl.

U Super Bowlu XXI Giantsi su pobijedili Denver Broncose rezultatom 39-20 za svoj prvi Super Bowl naslov.

Giantse je predvodio MVP Super Bowla, quarterback Phil Simms, čijih je 22 od 25 uspješnih dodavanja i danas rekord Super Bowla sa preciznošću 88%.

Ključni igraći u toj pobjedi bili su i linebackeri i članovi Hall od Famea Lawrence Taylor i Harry Carson, tight end Mark Bavaro, running back Joe Morris i naravno trener Bill Parcells.

Sljedeće sezone Giantsi su mučili, primarno zbog ozljeda offensive linea.

Running back Joe Morris je tako bio bez zaštite, pa mu je učinak pao, i Giantsu su završili sezonu sa skorom 6-9, koji nije bio dovoljan za plasman u play off.

Početak sezone 1988. obilježio je skandal Lawrencea Taylora, koji je zbog korištenja kokaina suspendiran na prve 4 utakmice regularnog dijela sezone.

Usprkos tome Giantsi su ostvarili skor 10-6, a Taylor je 15.5 puta srušio protivničkog quarterbacka.

U sezoni 1989. Giantsi su ostvarili skor 12-4, ali su u prvoj rundi play offa izgubili od Los Angeles Ramsa, kada je Flipper Anderson u produžetku uhvatio dodavanje od 47 jardi za touchdown i pobjedu 19–13.

U sezoni 1990. Giantsi su ostvarili skor 13-3, ali su i postavili rekord u najmanjem broju izgubljih lopti, sa samo 14 u cijeloj sezoni.

U play offu su Giantsi ponovno pobjedili San Francisco 49erse, koji su pokušavali osvojiti Super Bowl treći put za redom, rezultatom 15-13.

Nakon toga su u Super Bowlu XXV pobijedili favorizirane Buffalo Billse rezultatom 20–19.

Ta utakmica je ostala upamćena kao "Wide Right", po promašaju kickera Billsa Scotta Norwooda, koji je promašio field u zadnjoj sekundi za pobjedu, udarivši loptu previše u desno.

Nakon te sezone Bill Parcells je odstupio s mjesta trenera, a zamijenio ga je koordinator napada, Ray Handley.

Handley nije niti jednom u dvije sezone koliko je vodio Giantse uspio ući u play off, tako da je otpušten nakon sezone 1992.

Novi trener posato je Dan Reeves iz Denver Broncosa.

U ranim 1990-tim Simms i Taylor, zvijezde iz 1980-tih, su počeli polako s godinama gubiti na kvaliteti.

U prvoj godini pod Reevesom Giantsi su se plasirali u play off, tako da su Taylor i Simms završili karijeru kao članovi play off momčadi.

Lawrence Taylor je proglašen 3. najboljim igračem američkog nogometa u povijesti, samo iza Jerryja Ricea i Joe Montane, dok je proglašen najboljim obrambenim igračem ikada.

I Taylor i Simms cu cijele karijere proveli u Giantsima, pa su tako vjerojatno i dvije najveće legende među navijačima kluba.

Nakon njihovog umirovljenja Giantsi su se dugo mučili i nakon 3 uzastopne sezone sa negativnim omjerom pobjeda i poraza, trener Reeves je dobio otkaz.

Zamijenio ga je Jim Fassel, koji je do tada radio kao koordinator napada Arizona Cardinalsa.

Fassel je za prvog quarterbacka imenovao Dannyja Kanella, te je prvu sezonu završio sa skorom 10–5–1, s kojim su Giantsi po prvi puta u 4 godine ušli u play off.

Međutim u prvoj rundi play offa, Vikingsi su pobjedili Giantse u New Yorku.

Sljedeće godine Giantsi nisu ušli u play off, ali su nanjeli prvi poraz u sezoni Denver Broncosima, koji su do tada imali skor 13-0.

Prije sezone 1999. Giantsi su doveli quarterbacka Kerryja Collinsa iz Carolina Panthersa.

Collins je u svojoj drugoj sezoni doveo Pantherse do konferencijskog finala, ali zbog problema s alkoholom i zbog stalnih sukoba sa suigračima nije više bio poželjan u Carolini.

U 2000. Giantsi su željeli osigurati plasman u play off prvi puta nakon 3 godine.

Nakon dobrog starta i skora 7-2 Giantsi su doživjeli dva poraza za redom od St. Louis Ramsa i Detroit Lionsa, nakon čega je trener Fassel na press konferenciji samouvjereno izjavio da “ova momčad sigurno ide u play off”.

Igrači su odgovorili na taj izazov i nakon 5 pobjeda u nizu su ostvarili na kraju sezone skor 12-4.

U divizijskoj rundi play offa Giantsi su pobjedili velike rivale Philadelphia Eaglese 20–10, dok su u konferencijskom finalu pregazili Minnesota Vikingse rezultatom 41–0.

Time su Giantsi izborili svoj treći nastup u Super Bowlu.

Iako su Giantsi na poluvrijeme otišli sa zaostatkom od samo 10-0, Baltimore Ravensi su u potpunosti dominirali drugim poluvremenom, te su sa svojom zastrašujućom obranom predvođenom MVPem Super Bowla, Rayom Lewisom, nanjeli Giantsima njihov prvi i za sada jedini poraz u Super Bowlu, porazivši ih razultatom 34-7.

Nakon razočaravajuće sezone 2001., u sljedećoj sezoni 2002. Giantsi su se sa skorom 10-6 uspjeli ponovno plasirati u play off.

Ovoga puta ponovno su igrali protiv San Francisco 49erse u Kaliforniji, te iako su vodili rezultatom 38–14 manje do 20 minuta prije kraja utakmice, na kraju su poraženi rezultatom 39–38.

Nakon katastrofalne sezone 2003. sa skorom 4–12, Fassel je otpušten i zaposlen je Tom Coughlin iz Jacksonville Jaguarsa, koji je i danas trener Giantsa.

Na draftu 2004. Giantsi su napravili trade sa San Diego Chargersima, kako bi imali prvi pick na draftu i kako bi izabrali mladog i perspektivnog quarterbacka Elija Manninga.

Nakon samo pola sezone Manning je u prvoj postavi zamijenio quarterbacka Kurta Warner, koji je predhodno osvojio Super Bowl sa St. Louis Ramsima.

U prve tri sezone sa Coughlinom i Manningom, Giantsi su ostvarili omjer pobjeda i poraza 25–23 uz dva nastupa u play offu u kojem su 2 puta porazeni u prvoj rundi play offa, prvi puta od Carolina Panthersa a drugi puta od Philadelphia Eaglesa.

Mnogi su se nakon tih poraza pitali ide li momčad u dobrom smjeru.

Zvjede momčadi Michael Strahan, koji je 2001. postavio rekord u broju sackova u sezoni, te Tiki Barber, koji je 2005. postavio rekord Giantsa u broju rushing jardi u sezoni, odlučili su završiti karijeru prije sezone 2007.

Prije te sezone Giantsi su ipak uspjeli nagovoriti Strahana da nastavi karijeru.

U 2007. Giantsi pobjedom protiv Atlanta Falconsa postali tek 3. momčad NFL sa više od 600 pobjeda.

Također te sezone, Giantsi su protiv Miami Dolphinsa igrali prvu NFL utakmicu u Londonu.

Utakmice u Londonu su se kasnije pretvorile u NFL tradiciju, tako da će sljedeće sezone u Londonu biti odigrane čak 3 NFL utakmice.

Tu utakmicu na Wembleyu pobjedili su Giantsi rezulatom 13-10, a prvi touchdown u Londonu postigao je Eli Manning, postigavši tako svoj prvi i za sada posljednji rushing touchdown u karijeri.

Nakon časnog i hrabrog poraza u posljednjoj utakmici sezone kod kuće protiv New England Patriotsa, koji su time postali tek druga momčad u povijesti sa savršenim skorom bez poraza u regularnoj sezoni (prije toga to su uspjeli Miami Dolphinsi).

Giantsi su završili sezonu sa skorom 10-6.

U play offu su redom pali Tampa Bay Buccaneersi, Dallas Cowboysi, te naposljetku i Green Bay Packersi.

U konferencijskom finalu protiv Packersa, Giantsi su odigrali 3. najhladniju utakmicu u povijesti NFLa, a pobijedili su nakon field gola kickera Lawrencea Tynesa, u produžetku.

Sve te utakmice Giantsi su pobjedili u gostima i postavili su rekord od 10 uzastopnih gostujućih pobjeda.

Pobjedom protiv Green Bay Packersa, Giantsi su se plasirali u Super Bowl XLII, gdje su ih čekali savršeni New England Patriotsi sa skorom 18-0.

Giantsi se u tom Super Bowlu XLII nisu predavali i napravili su veliko iznenađenje slaveći rezultatom 17-14.

Ključna akcija dogodila se u zadnjem napadu Giantsa, koji je rezultirao touchdownom za pobjedu.

Manning se izvukao iz zagrljaja 2 igrača Patriotsa i je uputio loptu prema recieveru Davidu Tyreeu, koji je bio okružen trojicom protivničih igrača.

Tyree, koji iako je postigao prvi touchdown Giantsa u tom Super Bowlu, je u toj sezoni do tada samo 4 puta uhvatio loptu.

Ali usprkos tome uhvatio je to dodavanje Manninga, tako da je loptu pridržao kacigom i čudesno ju sačuvao od igrača Patriotsa.

Ta akcija dobila je nadimke “Helmet Catch” i “Catch 42”, te je omogućila da nedugo kasnije Manning doda drugom wide recieveru, Plaxicu Burressu za pobjednički touchdown.

Bilo je to jedno od največih iznenađenja u povijesti Super Bowla, “Helmet Catch” je proglašen najboljom akcijom u povijesti američkog nogometa, dok je taj je Super Bowl XLII proglašen najboljim Super Bowlom ikada.

U sezonu 2008., u kojoj su pokušali obraniti Super Bowl naslov, Giantsi su ušli sa skorom 11-1, ali su izgubili 3 od zadnje 4 utakmice.

Pad forme je bio djelomično pripisan i slučajnom pucnju iz pištolja u vlastitu nogu, kojim se ozljedio wide reciever Plaxico Burress.

Giantsi su bez obzira na to osvojili diviziju i prvo mjestu u konferenciji.

Međutim, u divizijskoj rundi play offa Giantsi su kod kuće poraženi od divizijskih rivala Philadelphia Eaglesa, rezultatom 23-11.

Sezonu 2009. Giantsi su također odlično otvorili sa skorom 5-0, međutim, nakon poraza u 6. utakmici od također do tada neporaženih New Orleans Saintsa, počeo je njihov pad forme, pa su sezonu završili sa skorom 8-8 i bez plasmana u play off.

Giantsi su nakon te sezone otpustili koordinatora obrane Billa Sheridana da bi zamijenili sa privremenim trenerom Buffalo Billsa, Perryjem Fewellom.

Sheridan je otpušten iako je obrana Giantsa bila rangirana na solidnom 13. mjestu u NFLu, te iako su Giantsi dopustili protivnicima u prosjeku samo 324.9 napadačkih jardi.

Ali uprava je bila nezadovoljna sa 85 primljenih bodova u zadnje 2 utakmice protiv Carolina Panthersa i Minnesota Vikingsa što je označilo kraj za Sheridana.

Sa početkom sezone 2010. Giantsi su se preselili na novi stadion poznat kao "New Meadowlands Stadium".

U prvoj utakmici na novom stadoinu Giantsi su pobjedili Carolina Pantherse, da bi u drugoj izgubili u “Manning Bowlu" (za Coltse je tada igrao Elijev brat Peyton Manning) od Indianapolis Coltsa.

Nakon poraza od Tennessee Titansa, Giantsi su nanizali 5 uzastopnih pobjeda da bi 19.12.2010. prije utakmice sa Eaglesima, bili izjednačeni za prvo mjesto baš s momčadi iz Philadelphije.

Giantsi su u toj utakmici vodili 24-3 na poluvremenu i 31-10 5:40 prije kraja utakmice.

Međutim Eaglesi predvođeni quarterbackom Michaelom Vickom su postigli 3 touchdowna u 5 minuta, pa je tako 40 sekundi prije kraja utakmice rezultat bio izjednačen na 31-31.

Nakon 3 neuspješna downa, punter Giantsa Matt Dodge predao je loptu punt returneru Eagelsa Deseanu Jacksonu, koji ju je spektakularno vratio za touchdown.

U sljedećoj utakmici Giantsi su poraženi od budućih osvajaća Super Bowla Green Bay Packersa, tako da su na kraju sa skorom 10-6 bili u trodiobi zadnjeg wild card mjesta u NFCu sa Packersima i Buccaneersima.

U play off su ušli Packersi, da bi na kraju i osvojili Super Bowl.

Prije sezone 2011 Giantsi su izgubili zbog isteka ugovora mnoge važne igrače, Kevina Bossa, Stevea Smitha, Richa Seuberta, Keitha Bullucka, Dereka Hagana i Shauna O'Haru.

Ipak nakon što su se mladi Victor Cruz i Jake Ballard iskazali na svojim pozicijama, Giantsi su na pola sezone imali skor 6-2.

Odlučeno je da će NFL sezona biti otvorena na 10. godišnjicu napada na New York i Washington 11.9.2001., te da će međusobno igrati momčadi iz tih gradova.

Tako su se 11.9.2011. u Washingtonu sreli Redskinsi i Giantsi, u utakmici koju su domaćini pobjedili rezultatom 28–14.

U jednoj od prvih 6 utakmica Giantsi su u gostima pobjedili New England Patriotse, u prvoj utakmici tih dviju momčadi nakon Super Bowla XLII.

Međutim nakon odličnog starta Giantsi su pali i nanizali 4 utastopna poraza od kojih je jedan uključivao i domaći poraz od do tada neporaženih Green Bay Packersa.

Negativni niz je prekinut važnom pobjedom u Dallasu protiv Cowboysa rezultatom 37-34, nakon što je defensive end Jason Pierre-Paul blokirao pokušaj Cowboysa za field gol i izjednačenje rezultata u zadnjoj sekundi.

Međutim umjesto da ih ta pobjeda podigne, Giantsi su nakon toga kod kuće izgubili od Redskinsa, pa su tako na Badnjak prije utakmice protiv New York Jetsa imali skor 7-7.

Spletom sretnih okolnosti Giantsi su još uvijek sami ovisili o svojoj sudbini, pa bi tako s 2 pobjede u preostalim utakmicama osigurali divizijski naslov i mjesto u play offu.

Nakon što su na Badnjak pobjedili Jetse, u zadnjoj utakmici protiv Cowboysa Giantsima je igarala samo pobjeda.

U utakmici u kojoj bi pobjednik osvojio diviziju Giantsi su slavili rezulataom 31–14 i tako ušli u play off kao 4. Seed u NFCu.

Wide receiver Victor Cruz završio je regularni dio sezone sa 1536 ulovljenih dodavačkih jardi, i time je postavio novi rekord Giantsa.

Giantsi su u wild card rundi play offa kod kuće pobijedili Atlanta Falconse rezultatom 24–2, što je bila prva play off pobjeda na novom stadionu i prva domaća play off pobjeda u karijeri Elija Manninga.

Sa tom pobjedom Giantsi su osigurali utakmicu protiv Green Bay Packersa, koji su do tada pretrpili samo jedan poraz u sezoni.

U hladnom Wisconsinu, Giantsi su pobjedili Packerse rezultatom 37–20, nakon što je Eli Manning briljirao sa 330 dodavačkih jardi i 3 dodavačka touchdowna.

Giantsi su tako osigurali put u San Francisco na konferencijsko finale protiv 49ersa.

U San Franciscu su Giantsi slavili u produžetku 20-17, nakon field gola Lawrencea Tynesa, isto kao i prije 4 godine u konferencijskom finalu protiv Packersa.

U Super Bowlu XLVI su Giantse ponovno čekali New England Patriotsi.

Ponovno su Giantsi u zadnjem napadu postigli touchdown za pobjedu 21–17.

I ponovno je tom touchdownu predhodilo nevjerojatno dodavalje Elija Manninga, ovaj puta za recievera Marija Manninghama.

Zanimljivo je da su Patriotsi pustili Giantsima da postignu touchdown minutu prije kraja, jer su Giantsi imali zaostatak od 2 boda, loptu i 3 pokušaja na 1 jardi od end zone Patriotsa.

Giantsi su htjeli potrošiti vrijeme sve do 20 sekundi prije kraja, koliko su najviše mogli, i potom postići field gol za vodstvo.

Trener Patriotsa Bill Belichick (podrijetlom iz Karlovca) odlučio da će rađe imati minutu za pokušati postići touchdown, nego 20 sekundi za pokušati postići field gol, pa je naredio svojim braničima da puste touchdown.

Running back Giantsa, Ahmad Bradshaw prekasno je čuo quarterbacka Elija Manninga koji mu je vikao da ne postigne touchdown, pa se nije uspio zaustaviti prije gola i pao je u end zonu Patriotsa za touchdown.

Ipak pokazalo se da niti jedna minuta nije bila dovoljna Patriotsima, pa su Giantsi ponovno slavili, a Eli Manning je drugi puta u karijeri proglašen MVPem Super Bowla.

Giantsi su također sa skorom 9-7 postali momčad koja je sa najgorim skorom u regularnom dijelu sezone osvojila Super Bowl.

Tako do sada u svojem postojanju Giantsi osvojili 4 Super Bowla, s time da su u sva 4 gubili na poluvremenu.

Osim njih još su samo Pittsburgh Steelersi uspjeli više od jednom preokrenuti gubitak na poluvremenu Super Bowla, međutim njima je to uspjelo samo dva puta (Super Bowl X i Super Bowl XIV).

Giantsi su opet dobro počeli obranu naslova Super Bowla, te su ponovno kao i godinu prije imali skor 6-2.

Ali nakon uragana Sandy koji je poharao sjeveroistok S.A.D.a, Giantsi su na kraju završili sezonu sa skorom 9-7 i bez play offa, usprkos impresivnih pobjeda protiv San Francisco 49ersa, Green Bay Packersa, New Orleans Saintsa i Philadelphia Eaglesa.

MetLife Stadion bio je određen za domaćina Super Bowla XLVIII, te su se Giantsi nadali da će postati prva momčad koja će nastupiti na Super Bowlu na vlastitom stadionu.

Međutim nakon katastrofalnog starta i skora 0-6, niti odličan drugi dio sezone nije mogao Giantsima omogućiti plasman u play off.

Giantsi su tako na kraju završili sezonu sa skorom 7-9.

Bio je to prvi negativni skor u Manningovoj karijeri nakon njegove rookie sezone.

Momčad ima nekoliko nadimaka od kojih su najpoznatiji "Big Blue", "G-Men" i "Jints", dok se momčad zna nazivati i "Big Blue Wrecking Crew" (Velika Plava Ekipa koja uništava), iako se to ime primarno odnosi na obranu Giantsa iz 1980-tih i s početka 1990-tih.

Rivalstvo sa Philadelphia Eaglesima najstarije je rivalstvo u legendarnoj diviziji NFC East, koje je počelo još 1933., a baš je to rivalstvo proglašeno najboljim rivalstvom u NFLu.

Glavni i največi rivali Giantsa su Philadelphia Eaglesi, s kojima osim divizijskoj rivalstva imaju i mnoge pamtljive sustrete u play offu.

Osim sa navijačima Eaglesa, navijači Giantsa dijele mišljenje o rivalstvu sa navijačima preostalih divizijskih rivala Dallas Cowboysa i Washington Redskinsa, ali i sa navijačima San Francisco 49ersa s kojima su imali mnoge velike dvoboje u play offu, te s navijačima New York Jetse s kojima dijele grad i stadion.

Tijekom svoje povijesti 15 igrača Giantsa su postali članovi Hall of Famea, a taj popis uključuje i osvjaće MVP nagrade na kraju sezone, Mela Heina, Franka Gifforda, Y. A. Tittlea i Lawrencea Taylora.

U svojoj bogatoj i uspješnoj povijesti i mnogi drugi igrači, treneri i dužnosnici Giantsa su priključeni Hall of Fameu.

To su kronološkim redom Red Badgro, Tim Mara, Rosey Brown, Wellington Mara, Harry Carson, Don Maynard, Larry Csonka, Hugh McElhenny, Ray Flaherty, Steve Owen, Benny Friedman, Bill Parcells, Frank Gifford, Andy Robustelli, Joe Guyon, Ken Strong, Mel Hein, Fran Tarkenton, Pete Henry, Lawrence Taylor, Arnie Herber, Jim Thorpe, Cal Hubbard, Y. A. Tittle, Sam Huff, Emlen Tunnell, Tom Landry, Arnie Weinmeister, Tuffy Leemans i Michael Strahan.

Najistaknutiji igrači New York Giantsa trenutno su quarterback Eli Manning, wide reciever Victor Cruz, defensive end Jason Pierre-Paul, linebacker John Beason, safety Antrell Rolle i guard Chris Snee.

Očekuje se da će Giantsi tek nakon sezone 2014. produžiti ugovor Eliju Manningu. Produljivanje tog ugovora omogućiti će Giantsima više financijske fleksibilnosti, ali trenutno za to nema potrebe. Manning se vraća nakon loše sezone sa čak 27 presječenih dodavanja, ali kako se očekuje da će ove sezone imati bolji offensive line, ta statistika se nebi smjela ponoviti. Također nema sumnji da će se Eli Manning u potpunosti oporaviti od prošlotjedne operacije skočnog zgloba. U svojoj karijeri Manning je osvojio 2 Super Bowla (Super Bowl XLII i Super Bowl XLVI), te je oba puta proglašen MVPem tih Super Bowla, na pro Bowl je izabran također 3 puta (2008., 2011. i 2012.). U karijeri je dodao za 35345 jardi, ima omjer touchdowna i presječenih lopti 229–171, te rejting dodavača 81,2.

Victor Cruz se u potpunosti oporavio od ozljede koljena zbog koje je propustio kraj prošle sezone. Kako su Giantsi zaposlili novog koordinatora napada, Bena McAdoo iz Green Bay Packersa, Cruz smatra da će mu McAdoo odgovarati, jer smatra da je jako sličan igrač kao i Randall Cobb, s kojim je McAdoo radio u Packersima. Cruz je svojio Super Bowl XLVI, te je 2012. pozvan na Pro Bowl. Drži rekord Giantsa u broju osvojenih dodavačkih jadi u sezoni sa 1536 jardi, te je u karijeri ukupno osvojio 3626 jardi i postigao 23 touchdowna, od kojih je s onim protiv Jetsa iz 2011. izjednačio rekord NFLa po duljini sa duljinom od 99 jardi.

Jason Pierre-Paul krivi ozljede za svoju lošu formu u prošloj sezoni. U 2011. Pierre-Paul je imao 16.5 rušenja quarterbacka, te je bio jedan od najboljih braniča lige. Nakon toga ozljede su uzele danak, ali u klubu smatraju da će u 2014. Pierre-Paul ponovno biti pravi. U svojoj karijeri Pierre-Paul je dva puta pozvan na Pro Bowl (2011. i 2012.), srušio je quarterbacka 28.5 puta, te je 5 puta natjerao protivnike na fumble, dok je uz to još i 2 puta presjekao protivnička dodavanja.

Giants su potpisali linebackersa Jona Beasona na tri godine i $19M. Preporod nakon lanjskog katastrofalnog starta dogodio se kada je potpisan Beason. U svojoj karijeri Beason je tri puta pozvan na Pro Bowl (2008., 2009. i 2010.), te je uz 4.0 rušenja quarterbacka, 10 puta presjekao protivnička dodavanja. I ove sezone Beason će biti oslonac obrane Giantsa.

Antrel Rolle, samoprozvani najbolji safety u NFLu, želi potpisati novi ugovor sa Giantsima. Statistički prošle sezone Rolle je i bio najbolji safety u ligi, stoga ne čudi njegova samouvjerenost. U svojoj karijeri Rolle je tri puta pozvan na Pro Bowl (2009., 2010. i 2013.), osvojio je Super Bowl XLVI, 2007. je predvodio ligu u osvojenim jardama nakon presječenog dodavanja, 4.0 je srušio quarterbacka, 21 put je presjekao dodavanja protivnika, te je 7 puta natjerao protivnike na fumble.

Guard Chris Snee ove je sezone pristao na smanjenje plaće sa $7.2M na $2M da bi ostao u Giantsima. Snee je oželjen sa Kate Coughlin, kčeri trenera Toma Coughlina. U karijeri je osvojio 2 Super Bowla, te je 4 puta pozvan na Pro Bowl (2008., 2009., 2010. i 2012.)


Kratke vijesti:

Bayern potpisao Rodea
Iz aktualnog prvaka Europe i novog/starog prvaka Njemačke, Bayern Münchena, objavili su da je ua idući sezonu potpisan Sebastian Rode iz Eintracht Frankfurta. Rode je 23-ogodišnji defenzivni vezni igrač, koji se iskazao ove sezone. Iznos transfera još je nepoznanica.

Trotz otpušten nakon 15 sezona
Nasvhille Predatorsi otpustili su trenera Barryja Trotza nakon što je vodio momčad punih 15 sezona. Trotz je bio trener koji je najduže vodio neku momčad u NHLu, te je bio jedini trener u Nashvilleu od kada je momčad pridodana NHLu. Nagađa se da će Trotz biti vrlo tražen od strane klubova koji će također otpustiti trenere.

Flynn posjećuje Giantse
Nakon što je objavljeno da će Josh Freeman posjetiti Giantse i odraditi trening sa njujorškom momčadi, objavljeno je da će isto napraviti i drugi quarterback Matt Flynn iz Green Bay Packersa. Flynn se u Packersima pokazao kao odlična zamjena, a postalo je izgledno da Giantsi nisu zadovoljni sa Curtisom Painterom kao rezervnim quarterbackom, dok će prošlogodišnji rookie Ryan Nassib, najvjerojatnije i dalje biti 3. izbor u Giantsima.



Rezultati:

Nogomet

Italija Serie A
Udinese 0 - 2 Juventus

Španjolska Liga BBVA
Athletic Bilbao 3 - 0 Malaga




Oznake: new york, Giants, eli, manning, Lawrence, taylor, phil, simms, bill, parcells, y.a. tittle

14.04.2014. u 11:04 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< travanj, 2014 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Srpanj 2014 (20)
Lipanj 2014 (18)
Svibanj 2014 (20)
Travanj 2014 (21)
Ožujak 2014 (19)
Veljača 2014 (20)
Siječanj 2014 (12)
Listopad 2013 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Vijesti iz NFLa, NHLa i svijeta nogometa

TABLICE

UTAKMICE DANAS:

Nema utakmica


TRENUTNO STANJE:

Nogomet:

.....

Hokej

......

Američki Nogomet

......


KONAČNO STANJE:

Nogomet:

Svjetsko Prvenstvo Brazil 2014.

Finale
Njemačka* - Argentina 1 - 0

3. mjesto
Nizozemska - Brazil 3 - 0

1. Njemačka - 4. naslov Svjetskih Prvaka
2. Argentina - 2. izgubljeno finale, oba od Njemačke
3. Nizozemska - 2. polufinale Svjetskog Prvenstva za redom
4. Brazil - 2. puta kao domaćin i prvi favorit, Brazil nije postao Svjetski Prvak


Engleska Premier League - konačno stanje

P PTS
1 Manchester City 38 86
2 Liverpool 38 84
3 Chelsea 38 82
4 Arsenal 38 79
----------------------------------------------
5 Everton 38 72
6 Tottenham Hotspur 38 69
----------------------------------------------
7 Manchester United 38 64
8 Southampton 38 56
9 Stoke City 38 50
10 Newcastle United 38 49
11 Crystal Palace 38 45
12 Swansea City 38 42
13 West Ham United 38 40
14 Sunderland 38 38
15 Aston Villa 38 38
16 Hull City 38 37
17 West Bromwich Albion 38 36
----------------------------------------------
18 Norwich City 38 33
19 Fulham 38 32
20 Cardiff City 38 30


Italija Serie A

P PTS
1 Juventus 38 102
2 Roma 38 85
3 SSC Napoli 38 78
----------------------------------------------
4 Fiorentina 38 65
5 Inter 38 60
6 Parma 38 58
----------------------------------------------
7 Torino 38 57
8 AC Milan 38 57
9 Lazio 38 56
10 Hellas Verona 38 54
11 Atalanta 38 50
12 Sampdoria 38 45
13 Udinese 38 44
14 Genoa 38 44
15 Cagliari 38 39
16 Chievo Verona 38 36
17 Sassuolo 38 34
----------------------------------------------
18 Catania 38 32
19 Bologna 38 29
20 Livorno 38 25


Španjolska Liga BBVA

P PTS
1 Atletico Madrid 38 90
2 Barcelona 38 87
3 Real Madrid 38 87
4 Athletic Bilbao 38 70
----------------------------------------------
5 Sevilla 38 63
6 Villarreal 38 59
7 Real Sociedad 38 59
----------------------------------------------
8 Valencia 38 49
9 Celta Vigo 38 49
10 Levante 38 48
11 Malaga 38 45
12 Rayo Vallecano 38 43
13 Getafe 38 42
14 Espanyol 38 42
15 Granada 38 41
16 Elche 38 40
17 Almeria 38 40
----------------------------------------------
18 Osasuna 38 39
19 Valladolid 38 36
20 Real Betis 38 25


Njemačka Bundesliga - konačno stanje

P PTS
1 Bayern München 34 90
2 Borussia Dortmund 34 71
3 Schalke 04 34 64
4 Bayer Leverkusen 34 61
----------------------------------------------
5 Wolfsburg 34 60
6 Borussia Monchengladbach 34 55
7 Mainz 05 34 53
----------------------------------------------
8 Augsburg 34 52
9 Hoffenheim 34 44
10 Hannover 96 34 42
11 Hertha Berlin 34 41
12 Werder Bremen 34 39
13 Eintracht Frankfurt 34 36
14 Freiburg 34 36
15 VfB Stuttgart 34 32
----------------------------------------------
16 Hamburger SV 34 27
----------------------------------------------
17 Nurnberg 34 26
18 Braunschweig 34 25



Francuska Ligue 1

P PTS
1 Paris Saint Germain 38 89
2 Monaco 38 80
3 Lille 38 71
----------------------------------------------
4 Saint Etienne 38 69
5 Lyon 38 61
----------------------------------------------
6 Marseille 38 60
7 Bordeaux 38 53
8 Bastia 38 49
9 Toulouse 38 49
10 Lorient 38 49
11 Reims 38 48
12 Rennes 38 46
13 Nantes 38 46
14 Evian Thonon Gaillard 38 44
15 Montpellier 38 42
16 Guingamp 38 42
17 Nice 38 42
----------------------------------------------
18 Sochaux 38 40
19 Valenciennes 38 29
20 Ajaccio 38 23


Hokej

NHL


Montreal Canadiens - New York Rangers* 2-4
Chicago Blackhawks - Los Angeles Kings* 3-4

Prvaci Istočne Konferencije
New York Rangers

Prvi puta nakon 1994.


Prvaci Zapadne Konferencije
Los Angeles Kings

Drugi puta u 3 sezone.


Stanley Cup Finale
Los Angeles Kings* - New York Rangers 4 - 1
Los Angeles Kingsi postali su drugi puta u svojoj povijesti osvajači Stanley Cupa.
Uz to, to je 2 naslov u 3 sezone za Kingse

Američki nogomet

NFL

Super Bowl XLVIII
Denver Broncos - Seattle Seahawks 8 : 43
Seattle Seahawksi osvojili su Super Bowl prvi puta u svojoj povijesti