Otvoreni pogled na Grad

subota, 03.01.2009.

Na Sleme, na Sleme...

Neki jučer, a većina danas, od navodno čak 150.000 Zagrepčana krenulo je na skijanje u inozemstvo. U ovoj krizi ta mi se brojka čini pretjeranom, ali kad znam kolikom lakoćom neki naši sugrađani peglaju kartice - zašto ne? A posebno zašto ne oni koji su cijelu godinu štedili za odmor na skijanju. A kamo će oni koji niti mogu peglati, niti im pada na pamet dizati kredite zbog sedam dana adrenalina i zimskih radosti. Pa, naravno: na Sleme, na Sleme, noga za nogom beži... Malo je gradova u svijetu koji imaju tu sreću da su se naslonili na planinu, da im je ona takoreć u središtu grada. Malo tramvajem, malo pješke, pa onda žicom i evo zimskih radosti ! Nije naše Sljeme neko veliko skijalište, ali dobro je za napraviti koji spustić ili dobro se isanjkati, pa onda na dobar grah s kobasicom ili suhim rebricama, jer friški zrak otvara apetit, popravlja krvnu sliku. Ali, sve mi se nešto čini da sam ja zapela u prošlosti, jer i to pučko izletište postalo je nedostupno, pogotovo ovih dana kada se voze utrke za Svjetski kup. Ne vozi žičara, nema slobodnih staza, a nema se više gdje ni pojesti onaj ritualni grah. I Sljeme je postalo planina za malobrojnu elitu, zavrti se u glavi kakvi se automobili, uglavnom terenci, parkiraju pred novi Tomislavac, ili Snježnu kraljicu...

Nema više dobrih starih planinarskih domova, već su to hoteli sa četiri ili neznam koliko već zvjezdica, s odgovarajućim cijenama mnogo-mnogo višim od onih u inozemstvu, mjerljivi s najmojdenijim skijalištima. Lijepo je imati Svjetski kup u Zgarebu, i to Zagrebu treba, iako mi nije jasno i zašto baš naše utrke imaju najveći nagradni fond od svih u svijetu, zašto samo kod nas skijaši moraju spavati u najboljim hotelima s pet zvjezdica? Istina lijepo je kad se 33 televizije uključe u program s našeg Sljemena i grada, ali nije lijepo da su nam ukrali našu planinu i privatizirali je na „hrvatski način“.

Trebalo je i građanima Zagreba u vrijeme školskih zimskih praznika omogućiti skijanje i sanjkanja na dijelu sljemenskih staza na Činovničkoj, Bijelom spustu .... te bi žičare trebale raditi jer one ne ometaju natjecanja. Početkom zimskih praznika odvela sam unuka na Sljeme i zaprepastile sa da žičare niti do Činovničke ni za Bijeli spust ne rade a građani su to komentirali da su žičare na Sljemenu za neke druge... s čime se nikako ne želim niti mogu složiti.

Vaša Tatjana

- 15:22 - Komentari (3) - Isprintaj - #