Komentari

tatjanaholjevac.blog.hr

Dodaj komentar (3)

Marketing


  • malablondy

    ey
    cool blog
    posjeti moj i komaj
    byyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy

    avatar

    03.01.2009. (15:39)    -   -   -   -  

  • nemam komentar ili možda ipak imam

    Vama također sve najbolje u 2009.god.! Prije svega želim vam da vas posluži zdravlje, a za sve drugo ćete se sami izboriti.

    Što se tiče organizacije skijaških utrka na Sljemenu mislim da je lijepo da nam u Zagreb dođu sva ta renomirana skijaška imena, ali slažem se s vama da je upitno da li baš mi moramo imati najveći nagradni fond (ukoliko se vratimo u prošlost i prisjetimo se da smo tijekom domovinskog rata primali razne oblike pomoći npr. i iz Austrije malo je neobično da sada mi imamo nagradni fond veći čak i od Austrije, alpske zemlje poznate po velikom broju skijališta i koja zahvaljući zimskom turizmu ima puno razvijenije gospodarstvo od nas i masa ljudi živi od zimskog turizma dok kod nas skoro nitko ne temelji svoju egzistenciju na zimskom turizmu). Mi činimo sve kako bi se prikazali kao zemlja elitnog turizma, umjesto da se trudimo da razvijemo sve oblike turizma kako bi svatko mogao pronaši nešto za sebe i u skladu sa svojim egzistencijalnim prilikama. Sljeme realno gledajući nikada neće moći parirati svjetskim poznatim skijalištima, ali svakako je izvrsno izletište koje bi trebalo biti dostupno svima koji se žele malo razonoditi, ali bi izletnicima trebalo biti ponuđene i ugostiteljske usluge sa pristupačnim cijenama.

    Gospođo Holjevac interesira me vaše stajalište o radu nedjeljom i da li smatrate da li je bolja varijanta zabrana rada nedjeljom ili varijanta da se omogući rad nedjeljom, ali da se posloprimcima da mogućnost izbora o slobodnoj nedjelji uz zadržavanje plaće koju imaju bez odrađenih nedjelja ili ako se posloprimac odluči za radnu nedjelju da za to bude adekvatno i plaćen npr. dvostrukom dnevnicom od uobičajne (i da mu se drugi dan u tjednu omogući kao slobodan) uz hipotezu da za drugu varijantu svakako mora postojati tijelo koja će u praksi kontrolirati provođenje plaćanja uvećane dnevnice i paratiti da li je posloprimcima omogućen slobodan drugi dan umjesto nedjelje. Moje mišljenje je da bi se donošenjem zakona u skladu s drugom varijantom poslodavcu dala mogućnost izbora da prema svojem izračunu odluči isplati li mu se ili ne isplati raditi nedjeljom, a posloprimci ni na što ne bi bili prisiljeni i oni koji ne žele raditi ne nedjeljom ili im to obiteljske i druge obveze ne dopuštaju bili bi oslobođeni rada nedjeljom, a onima koji bi si željeli više zaraditi taođer bi se to omogućilo. Svaki poslodavac koji bi htio raditi nedjeljom vrlo vjerojatno uvijek bi imao na raspolaganju određen broj posloprimaca koji bi također bili voljni raditi nedjeljom. Ujedno kupci koji žele kupovati nedjeljom ili možda nemaju vremena kupovati drugim danima imali bi mogućnost izbora jer bi sigurno mogli pronaći neku trgovinu koja nedjeljom radi. Ja sam svakako za drugu varijantu, ali samo u slučaju da postoji dobro organizirano tijelo koje će biti sposobno ažurno kontrolirati da li se poslodavci pridržavanju odluke o isplati uvećanih dnevnicama i omogućavanju drugog slobodnog dana posloprimcu za svaku odrađenu nedjelju. Možda ja na sve to ne gledem dobro, ali stvarno me zanima vaše mišljenje.

    Srdačan pozdrav,

    Renata

    avatar

    05.01.2009. (11:05)    -   -   -   -  

  • Moji i Vaši izbori

    Prvo, odgovor na upit o radu nedjeljom:

    Draga Renata, najprije isprika zbog malog kašnjenja odgovora na Vaše izuzetno zanimljivo i aktualno pitanje, koje je kod nas dobilo gotovo hamletovsku dimenziju, a sve zahvaljujući činjenici da kod nas gotovo da i nema pitanja koje se ne politizira i ne (zlo)upotrebljava u dnevnopolitička nadmetanja. A, zapravo raditi nedjeljom ili ne, kad se radi o trgovinama, najekltatantiji je primjer kako se postaviti prema zahtjevima tržišne ekonomije i koliko država ima prava petljati se u prava poduzetnika, a da pri tom zaštiti do kraja i prava radnika. Dakle, ja u principu nemam ništa protiv toga da sve trgovine, pa onda i veliki poslovni lanci i shoping-centri rade i nedjeljom, ako za to nađu poslovni interes., Ali taj poslovni interes nikako se ne smije prebijati preko leđa i onako slabo plaćenih radnika, većinom radnica. Radite ,ali onda i platite onako kako to zakon predviđa. Ako ovog časa ostavimo po strani utjecaj Katoličke crkve, onda je zapravo ovaj zakon i izglasan kao dokaz da država do sada nije bila u stanju zaštiti radnike i prisiliti poslodavce da plaćaju prekovremeni rad, ili rad nedjeljom onako kako predviđaju naši zakoni i kolektivni ugovori. Najveće žrtve ovog zakona su mali obiteljski dućani kojima bi svakako odmah trebalo vratiti pravo da rade i nedjeljom, ali i dio zaposlenih u velikih lancima, koji su već dobili otkaze ili im se najavljuju. Veliki lanci time zapravo samo pokazuju svoju bezdušnost i staru istinu da je profit postao jedina svetinja. Tajkuni su samo iskoristili priliku da zarade još i više, jer zakon ne može biti razlogom za otkaze, jer nisu valjda svi radili nedjeljom. Mislim da će i ovo biti još jedan propali eksperiment ove Vlade, jer i sama potpredsjednica Jadranka Kosor najavljuje kako je o ovaj zakon pripreman u nekim drugim uvjetima -onda kada se nije ni slutilo kakva nas kriza očekuje. Drugo je pitanje zašto je šopnigiranje postala jedna od najvećih zabava Zagrepčana ili Hrvata. Zaista je žalosno da veliki broj naših sugrađana koristi nedjelju za izlazak u neki trgovački mastodont, ne nalazeći druge načine da potroši taj dan odmora. Bilo bi puno korisnije sa djecom potrošiti dan u prirodi nego u kafiću shoping centra. A i to govori o krizi, o krizi duha, o krizi ideja, o krizi izbora, o krizi humanosti, o krizi poremećenih vrijednosti...

    avatar

    12.01.2009. (22:42)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...