Agram news

14.12.2009., ponedjeljak

Tribina "Kosovo danas"


Počasni gosti tribine - Adem Demaqi i prof. dr. sc. Ivo Goldstein na katedri (photo by: Suzana Opačak)

U organizaciji Foruma albanskih intelektualaca u Hrvatskoj održana je tribina pod nazivom „Kosovo danas“ upravo na dan ljudskih prava 10. prosinca naFakultetu političkih znanosti. Na tribini su sudjelovali dekan Fakulteta političkih znanosti Vlatko Cvrtila, prof. dr.sc. Ivo Goldstein, predsjednik Foruma albasnkih intelektualaca Muahamet Morina te pisac i političar Adem Demaqui.
“Mnogi od vas znaju da je gospodin Demaqui bio ukupno 28 godina u zatvoru. Od toga je 14 godina bio u Hrvatskoj. Ispričao je jednu zgodu o tome kako je bilo puno povrtatnika u zatvoru te su ga stalno pitali je li još tu i što radi i da se ne treba više zvati Demeaqui (čita se Demači) nego Domaći.” – našalio se na samom početku dekan Vlatko Cvrtila govoreći o tome kako je tribina organizirana na Dan ljudskih prava.


Dekan Fakulteta političkih znanosti prof.dr.sc. Vlatko Cvrtila (photo by: Suzana Opačak)

Adem Demaqi, bivši politički zatvorenik te dobitnik nagrade Europskog parlamenta za ljudska prava na tribini je rekao kako Kosovo danas ima ograničenu samostalnost. “Za Kosovo je od presudnog značenja da dobije potpunu nezavisnost” rekao je Demaqi koji je dobio titulu “kosovskog Mandele”
Prisutni Albanci bili su izuzetno nezadovoljni dijelom u kojem je govorio uvaženi gost tribine prof. dr. Ivo Goldstein koji je govorio o Kosovu u okviru Jugoslavije što su oni shvatili kako srpsku propagandu. Goldstein je bio izrazito blagonaklon prema bivšem komunističkom režimu što je jako naljutilo bivšeg političkog zatvorenika Adema Demaquia.
Nezavisni predjsednički kandidat Nadan Vidošević govorio je o ekonomskom aspektu i čimbenicima koji utječu na razvoj.
Forum albanskih intelektualaca registriran je pri Ministarstvu pravosuđa i ostalim nadležnim tijelima lokalne samouprave. FAI je ujedno i najznačajnija udruga koja se zalaže za očuvanje kulturne baštine i etničkog identiteta na najvišoj razini kao što je njegovanje albanskog jezika i pisma, promicanje odgoja i obrazovanje pripadnika albanske nacionalnosti u Republici Hrvatskoj na materinjem jeziku, sudjelovanje pripadnika albanske nacionalnosti u Republici Hrvatskoj na materinjem jeziku, sudjelovanjem pripadnika albanske nacionalne manjine u javnom životu i upravljanju lokalnim poslovima putem vijeća i predstavnika nacionalnih manjina, povezivanje sa drugim udrugama nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj te suradnja s domaćim i inozemnim sestrinskim udrugama u regiji, te obavljanjem drugih poslova prema Statutu Foruma.


Dekan fakulteta i predsjednički kandidat Nadan Vidoševič; sudionici tribine dobili su knjige na poklon (photo by: Suzana Opačak)

Predsjednički kandidat Nadan Vidošević



Suzana Opačak
- 17:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< prosinac, 2009 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Siječanj 2010 (2)
Prosinac 2009 (5)
Studeni 2009 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi

Brojač posjeta