Proteini - preporučeni dnevni unos i odnos proteina i ukupnog energetskog unosa

subota , 28.02.2015.

Uloga proteina

Proteini su tvari koje sadrže dušik, a sastavljeni su od aminokiselina. Prva i osnovna zadaća proteina je proces rasta, razvoja i regeneracije. Za bilo koji dio našeg tijela koji prolazi kroz proces rasta ili regeneracije, stvaraju se nove tjelesne stanice koje trebaju proteine za svoju izgradnju i uspostavljanje odgovarajuće funkcije. Druga velika zadaća proteina je nadomještanje oštećenih i odumrlih stanica. Stanice koje obično trebaju nadomjestak jesu, između ostalih, stanice krvi, bubrega, jetre, mišića, te stanice kose, noktiju, zubi i kostiju. Također, proteini su potrebni tijelu kako bi moglo stvoriti čitav niz enzima (molekule koje ubrzavaju biokemijske procese i zaslužne su za oblik života kakav poznajemo), hormona (molekule koje omogućavaju komunikaciju i usklađivanje biokemijskih procesa između različitih tkiva i organa) i antitijela (ona su proizvod imunološkog sustava oragnizma i odgovorna su za obranu od stranih tvari, bakterija i virusa). Proteini grade i veliki dio molekule hemoglobina - tvari koja prenosi kisik našim tijelom i omogućava odvijanje procesa disanja u svim stanicama. Proteini se mogu koristiti i kao izvor energije, međutim nisu primaran izbor kao gorivo. Da bi se mogli iskoristiti, proteini se moraju rastaviti u jednostavniju formu, aminokiseline. Identificirano je 20 aminokiselina koje su potrebne ljudskom tijelu za rast i metabolizam. Od toga ih je 12 (11 u djece) neesencijalnih. Neesencijalne aminokiseline su one koje tijelo može sitentizirati i nije ih potrebno unositi hranom. Esencijalne aminokiseline su one koje se ne mogu sintetizirati u ljudskom tijelu, pa ih je potrebno unositi hranom. Nedostatak bilo koje esencijalne aminokiseline kompromitira sposobnost rasta, popravka i/ili održavanja tkiva (Hoffman & Falvo, 2004.).

Preporučeni dnevni unos proteina

Preporuka svjetske zdravstvene organizacije iz 1985. jest unos od 0,8 grama/kg tjelesne mase za netrenirane osobe. Većina autora preporučuje, za sportaše izdržljivosti 1,2 – 1,4 grama/kg tjelesne mase, a za sportaše snage 1,4 – 1,8 grama/kg tjelesne mase.
Jedno istraživanje navodi kako povećanje dnevnog unosa proteina sa 1,35 na 2,62 g/kg tjelesne mase, tijekom prvog mjeseca treniranja, i treninga sa opterećenjem koji se provodio 6 dana u tjednu, nije dovelo do povećanja ni mišićne mase ni snage (Lemon et. al. 1992 cit. prema: Metges and Barth, 2000.). Međutim povećani unos proteina doveo je do povećanja oksidacije aminokiselina, što daje zaključiti da je uneseno više proteina nego je potrebno za porast mišićne mase. Slično istraživanje proveli su Tarnopolsky i sur. 1992., gdje su uočili da povećanje unosa proteina sa 1,4 g/kg na 2,4 g/kg ne povećava sintezu proteina u mišićima, već se povećava oksidacija aminokiselina (Clarkson, 1998.). Ove tvrdnje potkrepljuje istraživanje (Lemon, 2000.) koje kaže da mišićni rast doseže vrhunac kod unosa 1,4 grama proteina po kilogramu tjelesne mase.
Uočeno je da kod netreniranih ljudi koji su unosili jednaku količinu proteina, u prva 2-3 tjedna nakon početka vježbanja, dolazi do negativnog balansa dušika. Nakon te negativne faze, balans dušika se ponovo vratio u ravnotežu, bez povećanja ukupnog unosa proteina (Gontzea, Sutzesku i Dumitrache, 1975. cit. prema: Wolfe, 2000.). Stoga se sportašima početnicima preporuča unos proteina na gornjoj preporučenoj granici, a iskusnijima na donjoj preporučenoj granici (Wolfe, 2000.).

Proteini i ukupan energetski unos

Butterfield i Calloway su u svojem istraživanju došli do zaključka da je za prirast mišićne mase jednako bitan ukupan energetski unos, kao i količina unesenih proteina (Wolfe, 2000.), jer ukoliko se ne unosi dovoljna količina ugljikohidrata, potrebnih za dobivanje energije, proteini koji su bili namjenjeni izgradnji mišićne mase biti će upotrijebljeni kao pogonsko gorivo.
Razlog negativnoj ravnoteži dušika, koja prati smanjenje energetskog unosa, može se pronaći u tjelesnom mehanizmu koji daje prednost zadovoljenju energetskih potreba nauštrb zadovoljenju potrebe za proteinima. Posljedično, dio proteina koji se unese prehranom, a vjerovatno i dio tjelesnih proteina, upotrebljavaju se kao zamjenski energenti, što pak uzrokuje pojačano lučenje dušika urinom.
Vrijedi i obrnuto pravilo, kod visokog unosa ugljikohidrata i masti, kod primjerenog ili povišenog dnevnog unosa proteina, dio proteina koji bi uobičajeno bili upotrijebljeni za dobivanje energije, ostaje sačuvan, a to pak, može poboljšati (u određenim granicama) zadržavanje dušika (Calloway, 1975.). Ako dakle, u uvjetima nedovoljnog energetskog unosa, računamo dnevnu poterbu za unos proteina, lako se može desiti da podcijenimo dnevnu potrebu za unos proteina. Međutim, može se pretpostaviti da tijelo može kompenzirati nedostatak proteina većom energetskom efikasnošću (npr. usporavanjem bazalnog metabolizma, Torún & Young, 1981.). To praktično znači da tijelo troši manje energije i oni proteini koji bi bili upotrijebljeni kao zamjenski energenti, bivaju iskorišteni za sintezu u mišićima ili neke druge potrebe (za proizvodnju hormona, enzima i sl.)

Literatura:

1. Hoffman, J.R., Falvo, M.J. (2004.) Protein – which is best? Journal of Sports Science and Medicine 3:118-130
2. Šatalić, Z. (2011.) Proteini i tjelesna aktivnost: količina i kvaliteta. Kondicijski trening 9(2): 51-60
3. Metges, C. C. and Barth, C. A. (2000.) Metabolic Consequences of a high dietary protein intake in adulthood: assessment of the available evidence. Journal of Nutrition 130:886 – 889
4. Clarkson, P.M. (1998.) Nutritional supplements for weight gain. Sports Science Exchange
5. Lemon, P. W. (2000.) Beyond the zone: protein needs of active individuals. Journal of American College Nutrition 19:513S – 521S
6. Calloway, D.H. (1975.) Nitrogen balance of men with marginal intakes of protein and energy. Journal of Nutrition 105: 914-923
7. Torún, B.,Young, V.R. (1981.) Interaction of energy and protein intakes in relation to dietary requirements. Joint FAO/WHO/UNU Expert Consultation on Energy and Protein Requirements, Rome, 5 to 17 October 1981.

Oznake: proteini, suplementacija, fitness, SPORT, znanost i istraživanja, bodybuilding, teretana

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.