supertajni blog

ponedjeljak, 03.03.2008.

Koncert u Dugom Selu - Glazbeni studio Cerovac

Glazbeni studio Cerovac započeo je s probnim radom u listopadu 2006 a službeno je registriran u siječnju 2007. Od samog početka namjera nam je bila, pružiti djeci Dugog Sela i okolnih mjesta mogućnost učenja instrumenata. Ponudili smo na izbor cijelo mnoštvo tečajeva raznih instrumenata ali i tečajeva glume. No na kraju se iskristaliziralo zanimanje za synthesizer i gitaru, te za glasovir, violinu i harmoniku. Ti tečajevi postoje i danas. Na samom početku polaznici naših tečaja su bili većinom osmoškolci. No, postepeno su se upisivali i polaznici raznih srednjih škola, dok u zadnje vrijeme doživljavamo, na naše iznenađenje sve veći upis odraslih.

Ne moram naglašavati kako je pokretanje takvog školovanja u mjestu koje u tom pogledu nema ama baš nikakve tradicije doista pionirski posao. I da je potreban vrlo strpljiv rad i s djecom ali i s roditeljima koji sami u velikoj većini slučajeva nemaju glazbenu naobrazbu. Ali, to treba naglasiti, to više je roditeljima stalo do toga da njihova djeca, kad im se već pruža prilika, takvu naobrazbu steknu.

Dok smo još početkom 2007. imali 15 polaznika tečajeva, danas to izgleda sasvim drugačije. Trenutno su u naše tečajeve upisana 52 polaznika a ukupno je kroz naše tečajeve od osnutka do danas prošlo oko 80 polaznika.

Hrvatska bi trebala postati društvo znanja. To uključuje i glazbu. Pogotovo što je znanstveno dokazano da se mladima mozak bolje i pravilnije razvija ako započnu učiti svirati instrument prije puberteta. O tome sam na blogu Glazbeni studio Cerovac objavio cijeli niz tekstova uglavnom prevodeći ih s njemačkog iz stručnih časopisa.

Zainteresirati mlade za sviranje instrumenta danas nije lagano. Mladi su danas obuzeti kompjuterima, igricama i često žive u svom virtualnom svijetu gdje se sve rješava pritiskom na miša. Instrument se pak ne može naučiti ako ga se ne uči temeljito i redovito. I redovito vježba.

To su samo neke primjedbe uz postojanje Glazbenog studija Cerovac u Dugom Selu. A kako sam obećao da ću pokazati neke snimke s našeg koncerta koji smo održali 01.prosinca prošle godine ovdje donašam po vlastitom izboru nekoliko snimaka nastupa naših učenika od onih najmanjih do onih starijih.



1. prosinca 2007.god. Glazbeni studio Cerovac priredio je koncert polaznika tečajeva učenja instrumenata: violine, glasovira, gitare i synthesizera. Kao što je poznato, GSC je osnovan u siječnju 2007. Svi polaznici koji su nastupili na koncertu započeli su dakle učenje instrumenta početkom 2007. Pa ipak odlučili smo se za koncert jer javni nastup je važan dio učenja instrumenta. Treba dakle uzeti u obzir da nitko od mladih glazbenika koje ćemo ovdje redovito predstavljati nije učio instrument duže od osam mjeseci. Napomenimo još i to da je koncert, uz suradnju s Turističkom zajednicom Dugog Sela, održan u dvorani Doma HV te da je bilo oko 250 posjetitelja koncerta.


S obzirom da je violina najteži instrument koji se može naučiti na našim tečajevima odlučili smo da Josip Budim nastupi prvi. On je učenik 3.razreda OŠ. Svira prvu dionicu dueta iz Njemačke knjige dueta iz g.1740.


Budući da je Josip za svoj nastup odabrao skladbu za dvije violini, a djevojčica koja je trebala svirati s njim, odustala, primio se druge violine ravnatelj GSC-a Ivan Cerovac


Marija Barbarić, najmlađa je sudionica koncerta i polazi 1.razred OŠ. Svira nam njemačku dječju pjesmu "Kukavica"



Filip Laštro je učenik 2.r. OŠ a svira nam gospel "Kumbaya" koji nam dolazi s nekadašnjeg američkog juga punog crnih robova.



Prvi gitarist na koncertu bio je Mislav Ćuže učenik 4.r. OŠ a svira nam dvije kompozicije austrijskog skladatelja A.Diabellija (1781,-1858.) Adante cantabile i Scherzo



Kao prva polaznica tečajeva glasovira "Menuet" J.Kriegera, svira nam Juliana Lučić, učenica 6.r. OŠ.


Mario Pavičić, učenik 7.r. OŠ svira nam skladbu R.Matosa "La Cumparsita. Riječ cumparsita naziv je za veselu studentsku povorku a ovaj tango napisao je Matos 1916.god. kad mu je bilo svega 17 godina. Inače, treba naglasiti, da je La Cumparsita, uz "Yesterdas" Beatelsa najviše interpretirana pjesma svih vremena.



Mihael Ćuže polazi 5.r. OŠ. Svira nam jednu od tri neslužbene škotske himne: Scotland the Brave.




Valentina Miloščić pohađa 3.r. gimnazije. Glazba Carlosa Santane(1947) "Samba pa ti" je mješavina meksičkog mariačija, latinoameričkog folklora i jazz-rocka.




Antonio Paunović polazi 4.r. gimnazije i kani na jesen studirati na FER-u. Svira jednu od najpoznatijih skladbi afroameričkog skladatelja Scotta Joplina(1868-1917) : Maple Leaf Rag




Tako, a sad molim sve da nahrupe na naše tečajeve u Dugom Selu!

- 16:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>