supertajni blog

petak, 15.02.2008.

Nek susjedu crkne mačka



Sasvim je dobro sjediti, gledati TV i uživati u izvještajima iz Njemačke gdje se, zamislite molim vas, događaju škandali slični našima, samo što to tamo ne rješavaju novine i Internet portali nego policija i državno tužiteljstvo.

Na vrhu piramide novog poreznog lanca prevara nalazi se ni manje ni više Klaus Zumwinkel(64) dugogodišnji šef Deutsche Post (njemačke pošte) blizak vladi i član cijelog niza upravnih odbora u kojima država ima suvlasništvo. Za sada mu je dokazano oko 1 milijun utaje poreza i samo plaćanje velike kaucije spasilo ga je zatvora.

Njemački tisak se dakako zgraža. Netko tko je legalno zarađivao desetljećima toliko mnogo kao taj, sad već bivši, direktor pošte, je tako pohlepan da ide utajivati porez. Ne poznaju njemački novinari naše tajkune. Recimo Mudrinića?!

No „slučaj Zumwinkel“ je samo vrh sante leda koju je policija otkrila pretragom u jednoj banci. Državno tužiteljstvo u Bochumu je potvrdilo da već vodi istragu protiv 1000 prominentnih građana Njemačke, da je izdano 900 naloga za pretres kuća i ureda, te da su do sada došli do utajene svote od ukupno 3,4 milijarde eura. Najavljuju nova hapšenja i kažu da nova iznenađenja nisu isključena.

Tako oni, Kod nas je nezamislivo takvo postupanje pravosuđa iako je lako zamisljivo da i u nas ima dosta prominentnih koji se pouzdaju da se njima ne može ništa dogoditi. Pa, vjerojatno i ne može.

A Njemačka je za nas, barem za sada, nedostižan primjer funkcioniranja pravosuđa.

- 14:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>