supertajni blog

srijeda, 02.01.2008.

Najteže je prvih 100 godina

Ako ste vrlo mladi onda o starosti najvjerojatnije ni ne razmišljate. Ali ona se bliži. Doslovce svakim danom. No poimanje starosti se rapidno mijenja. Društvo postaje sve starije. Mladih i onih najmlađih je sve manje. Onih 60+ je sve više.

Više se ne smatraju starima oni od 70 nego oni od 90 pa dalje. Sve do 100 i preko te magične granice. Raspolažem njemačkim statističkim podacima koji kažu da je u Njemačkoj prije 30 godina živjelo oko 30 stogodišnjaka dok ih danas ima više od 10 000 (Spiegel 17.12.2007).

Iako nemam statističkih podataka za Hrvatsku vrlo vjerojatno će se uskoro i u nas pojaviti taj trend starenja. U svemu i onako slijedimo Njemačku.

Njemački Focus predviđa da će u budućnosti starci sve više utjecati na razvoj društva. Zahvaljujući mogućoj visokoj starosti starci postaju važan gospodarski čimbenik. Sve više sedamdesetgodišnjaka upisuje se na fakultete i studira. Njemački umjetnik Joahim Heesters (nizozemskog porijekla) kojem su pune 104 godine još danas stoji na pozornici i nastupa u operetama. Focus kaže dalje da kod starijih ljudi ljubav i seks igraju sve veću ulogu. Ovo posljednje mi se posebno sviđa.

Pa tako i pisac ovih redaka točno od danas treba poživiti još ravno 38 godina kako bi došao do 100. Pa da vidimo. Možda vas budem toliko dugo gnjavio na ovim stranicama. Sve ovisi o genima kažu stručnjaci. E pa pitat ću gene.

- 16:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>