05

srijeda

rujan

2018

Što učiniti kada vam izgube prtljagu?

Što učiniti kada vam izgube prtljagu?


Jeli vam se ikad dogodilo da nakon putovanja jedva čekate povratak kući, a na aerodromu vaših stvari jednostavno nema na pokretnoj traci? Takve situacije se često događaju,ali ne brinite se,jer se većini vlasnika prtljaga na kraju vrati.
U slučaju da vam se ipak dogodi gubitak prtljage, nije naodmet znati da postoji Varšavska konvencija,koja se primjenjuje na međunarodne prijevoze osoba, prtljage ili tereta zrakoplovom. "Prijevoznik je odgovoran za štetu koja nastane u slučaju uništenja, gubitka ili oštećenja prtljage samo pod uvjetom da se događaj uslijed kojeg je došlo do uništenja, gubitka ili oštećenja prtljage dogodio u zrakoplovu / za vrijeme boravka u zrakoplovu (on board the aircraft) ili tijekom drugog vremenskog razdoblja u kojem se predana prtljaga nalazila u vlasti prijevoznika. Prijevoznik neće odgovarati ako, i u onom opsegu u kojem je šteta posljedica skrivene mane, naravi ili nedostatka prtljage (inherent defect, quality or vice). Za štetu na ručnoj prtljazi, uključujući i osobne predmete (unchecked baggage, including personal items) prijevoznik je odgovoran samo ako je putnik može tražiti ostvarenje svojih prava koja proizlaze iz ugovora o prijevozu ako prijevoznik priznaje gubitak predane prtljage, ili ako ta prtljaga nije stigla po proteku dvadeset i jednog dana od dana kada je trebala stići.“
Koraci koji se savjetuju za učiniti u slučaju gubitka vaših stvari:
1. Ispunite dokumentaciju
Pronađite ured "lost and found" koji se nalazi na svakoj zračnoj luci i prijavite nestanak vaših stvari. Tada će vam osoblje na stol staviti milijun i jedan papir koji je potrebno ispuniti. Pitat će vas točno u detalje kakva je torba, koje veličine, kakve boje, što je unutra... Detalji su bitni, sjetite se svega što bi moglo identificirati vašu torbu!

2. Odšteta
Prema Varšavskoj konvenciji, svi putnici koji putuju zrakoplovom imaju pravo na odštetu. Ona bi trebala iznositi u prosjeku od 520 pa sve do 950 britanskih funti. Toliko ćete dobiti ako uspijete dokazati što je sve bilo u torbi i koliko svaka stvar vrijedi. Ako to ne uspijete, dobiti ćete oko 100 kuna po kilogramu izgubljene torbe.


3. Što ako je torba ukradena?
Iskreno, bolje da vam je torba izgubljena, nego ukradena. Ako vam je torba ukradena, ne možete tužiti avio kompaniju, već trebate privatno krenuti na tužbu protiv pojedinca.

4. Uplatite putno osiguranje. Savjet je da prije svakog puta uplatite osiguranje od gubitka i krađe prtljage. To ne košta puno, obično ispod 100 kuna za cijelo vrijeme trajanja putovanja.

Bonus savjeti:
1. Letite direktno. Presjedanjem su vam šanse za gubitkom prtljage veće.
2. Zaključajte svoju torbu malim lokotom.
3. U torbu nikada ne stavljajte vrijedne stvari, novac i slično.
4. Uzmite putno osiguranje i neka vam agent savjetuje opcije o osiguranju od gubitka prtljage

Držim fige da vam ovi savjeti ipak neće nikada zatrebati...

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.