25
srijeda
travanj
2012
iskorištavanje ostataka
kak sam ove godine krenula u stilu da bacam što manje hrane, a naravno da sam skuhala previše riže, a i mrvica s peršinom od oblaganja lososa je ostalo, za nedjeljni ručak su ostaci poslužili za popečke od riže
ostalo mi je otprilike pola riže a dan prije sam skuhala 300 g suhe, što bi značilo da stavite kuhati oko 150 g ako idete raditi popečke a nemate ostataka i otprilike dvije šake svježih krušnih mrvica pomiješanih s peršinom i malo ulja + 2 jaja, sol, papar i još malo suhih mrvica da možete oblikovati popečke, ispalo ih je 9 nejednakih veličina ;)
sve sastojke izmješajte, oblikujte popečke, uvaljajte u suhe mrvice i ispecite na malo ulja tek da dobiju boju
posluženo kao prilog uz pileće filete marinirane u soja sosu, limunovom soku i malo maslinovog ulja i ispečene na grill tavi
i nikad ne zaboravite na salatu, to bi vam trebao biti najvažniji dio obroka, kaže zaljubljenica u salate :D
komentiraj (9) * ispiši * #
22
nedjelja
travanj
2012
fino, brzo, zdravo
kao što sam već više puta zaključila, ono što volim jesti je zdravo, pod utjecajem okoline (čitaj muža, koji je odrastao na mesu i tjestenini i slatkom sa sporadičnim jedenjem povrća, tako je to kad mamica voli samo meseko a kad bi napravila nekakvo varivo (koje sam par puta probala), pomisao mi je bila, što uradi jadnom povrću :D), prešla sam i ja na sličan način prehrane....nije dobro, onako s godinama, pogotovo kad prijeđeš četrdesetu, dovede do par kila viška a i nalaz krvne slike u rubrici ukupni i loš kolesterol mi se baš ne sviđa...sad ja njega moram preodgojiti da od životinja najčešće jede ribe :D sva sreća da mi djeca po tom pitanju imaju isti ukus kao i ja, može filet piletine i ribe, ako možemo preskočiti crveno meso, idealno :D
jedan brzi ručak sa stranice marthe stewart
hrskavi losos ;)
treba nam:
4 fileta lososa
3 kriške bijelog kruha bez korice
bogata šaka peršinovog lišća
1 žlica maslinovog ulja
1-2 žlice senfa sa sjemenkama
malo soli i papra
priprema:
uključiti pećnicu na 230°C
kruh, peršin i žlicu ulja u blenderu pretvoriti u mrvice
filete posoliti, popapriti, premazati senfom s gornje strane i na senf bogato utisnuti mrvičastu smjesu
staviti peći u vruću pećnicu oko desetak minuta
za prilog:
kuhana basmati riža
salata od mladog špinata s pola ljubičastog luka, dodatkom zelene salate jer nisam imala preveliki urod špinata na lođi :D, začinjeno soli, paprom, žlicom maslinovog ulja i tri žlice limunovog soka
dobar tek i razmislite o tome što jedete :D
nemojte mi samo reći da je losos skup, 400 g fileta = 40 kn, toliko košta neko smeće iz dostave kad naručite :P
komentiraj (16) * ispiši * #
09
ponedjeljak
travanj
2012
ledeni kolač
jedan kalorični kolač nježnog okusa ;D
odlučila sam ispeći najdraži kolač moje djece iz njihovog djetinjstva, a onda nisam mogla naći recept, pa sam tražila po internetu, spasio me fejs i moja frendica, hvala danči ;)
sastojci +priprema biskvita:
izlupati snijeg od 7 bjelanjaka, dodati 7 žlica šećera i umiješati 7 žlica brašna na kraju
peći na 160°C 15-20 minuta, zavisi od pećnice, nakon 15 moj je bio idealan
još vrući biskvit izbockati i preliti s 1 dl vrućeg mlijeka
sastojci + priprema kreme:
izmiksati 7 žumanjaka sa 7 žlica šećera, 3 vanilin šećera i 6 žlica brašna
7,5 dl mlijeka staviti da zakuha, kad zakuha umiksati u žumanjkastu smjesu, preliti u zdjelu u kojoj se kuhalo mlijeko i kuhati na laganoj vatri barem 5 minuta, nakon minutu-dvije krema će se zgusnuti, ali treba 5 minuta brašnu da se skuha i izgubi brašnasti okus ;) - ostaviti kremu da se ohladi
pjenasto izmiksati 250 g maslaca i u njega žlicu po žlicu umiksati ohlađenu kremu, obično u receptima piše obrnuto, ali puno je lakše umiksati kremu u maslac nego obrnuto ;)
premazati kremu preko ohlađenog biskvita i natrag u hladnjak da se malo stisne, bit će lakše premazati šlag na kraju
i za šlag na kraju, izmiksati 1/2 l vrhnja za šlag, zasladiti šećerom u prahu prema ukusu i premazati preko kreme
i to je to, nježni okus koji vas nenježno fila kalorijama :D
komentiraj (14) * ispiši * #
07
subota
travanj
2012
proljeće je....a meni se ne da pisati :D
živa sam, živa sam....evo me :D
kad ne napišeš nešto par dana, pa ti se ne da, pa onda kad misliš nešto napisati nešto te spriječi, pa onda nemaš fotku jer ti se nije dalo fotkati jelo...i tako se oteglo
samo brzinski jedan recept, malo eksperimentiranja, sočna jabučno čokoladno lješnjakasta čarolija
treba nam:
3 jaja
120 g šećera
1 vanili šećer
150 g maslaca
200 g otopljene čokolade, umiješati u nju i maslac da se otopi
1 jabuka naribana - 150 - 200 g
oko pola do jedne žličice cimeta
85 g mljevenih lješnjaka
priprema:
izmiksati jaja sa šećerom, vanili šećerom i cimetom, kad postane pjenasto dodati ohlađeni čokoladno maslacni miks, umiješati mljevene lješnjake i na kraju ribane jabuke
peći na 170 °C 30-40 minuta, probajte, nemojte prepeći, mora ostati vlažnasto i sočno
pročitati post, i bris van na sunce uživati u proljeću :D
komentiraj (7) * ispiši * #