05

nedjelja

veljača

2012

zima, zima, bijele zube ima...

...trči kući gunj obući, uješće te njima

i onda kad se dokopate tople kuhinje, skuhajte nešto za zagrijavanje

u četvrtak juhica, s bloga sjedi i jedi, u originalu s batatima...naravno da batata ima u dućanu kad mi ne trebaju, kad mi trebaju - nema



nisam znala što bih kuhala, otvorila blog, i prva misao mi je bila, ja bih baš sad to jela...i tako sam je i skuhala, običan krumpir je poslužio svrsi, recepta sam se uglavnom držala, jedino nisam stavila toliko kima, koristila sam više chili mješavine, a umjesto goveđeg temeljca isto sam uzela pileću kocku i dodala žlicu putra

original recept: a naravno imate i link

250 g batata, oguljenih, skuhanih
1 žlica maslinovog ulja
1 očišćeni i nasjeckani crveni luk
šaka svježeg peršina, nasjeckanog
400 g pelata (1 limenka)
1 žličica kumina
1/2 žličice chillija ili kombinacije začina; chilli, korica naranče, sol i papar
(istu kupite Tamo gdje ste čovjek!)
1 šalica mlijeka
500 g goveđeg temeljca (ja sam se poslužila bio pilećom kockom za juhu, rastopljenom u vodi s dodatkom (1 žlica) domaće, pačje masti)
sol i papar

Ogulite i narežite batate. Smjestite ih u lonac s vodom u koju ste ubacili prstohvat soli. Kuhajte na laganoj vatri cca. 20 minuta.

Kad su omekšali izlijte im vodu i štapnim ih mikserom pretvorite u - pire.

U posebnu posudu ubacite žlicu maslinovog ulja, nasjeckani luk, peršin i pirjajte ih na laganoj vatri. Kad se luk zastakli ubacite pelate i pustite da se sve zajedno krčka 7 do 10 minuta.

U međuvremenu pomiješajte pire batata s jednom šalicom mlijeka i ubacite u mješavinu s pelatima. Promiješajte i prelijte goveđim temeljcem ili kombinacijom koju sam navela u gornjem dijelu recepta.

Neka se sve lijepo kuha još par minuta na laganoj vatri dok ne postane - jedno :). Promiješajte to jedno i dodajte mu kumin, chilli, papar, sol




u petak se nije kuhalo, nisam imala nimalo volje, tko je htio dobio je pečena jaja, tko nije, snašao se

subota, buđenje sa snijegom, želja za neizlaženjem iz stana bar dva tjedna, i želja za nečim toplim, pikantnim, zasitnim....znate već da ne volim zimu, ponavljam to skoro sedam godina

ovo je križanac chillija i grah variva i ne znam ni ja čega još :D



sastojci:

oko 500 g mljevene svinjetine
1 luk
2-3 režnja češnjaka
1 mrkva
oko 250 g blitve, uzeti samo listove od te količine
2 x 400 g pelata u konzervi
2 x 400 g miješanog graha u konzervi
1 konzerva kukuruza od oko 350 g
1/2 l pilećeg temeljca, plus voda za željenu gustoću
sol, papar, svježi timijan, origano i bosiljak, malo usitnjeno, količina otprilike žličica od svega
mješavine za chilli po ukusu
mljevene čili paprike po ukusu

tjestenina po želji ako je uopće želite ;)

mislim da je to sve, ako se naknadno sjetim još kojeg sastojka, dodat ću ga ;)



i sad priprema:

na malo ulja pirjati prvo mljeveno meso dok ne ispari sva tekućina, dodati nasjeckani luk, mrkvu, češnjak, posoliti, popapriti, dodati chilli mješavinu i papriku, pirjati dok luk ne omekša, dodati blitvu narezanu na rezance i pirjati dok malo ne povene, dodati pelate, usitniti ih kuhačom, pirjati par minuta, dodati isprani grah i kukuruz, podliti temeljcem i vodom, ubaciti svježe ili sušene začine ako nemate svježih, krčkati oko pola sata, kad se sve lijepo ukrčka začiniti još po potrebi

skuhati tjesteninu u slanoj vodi ako želite i pomiješati je u tanjuru s ovim križancem ;)

dobar tek i utoplite se i izvana i iznutra ;)



<< Arhiva >>