< travanj, 2014 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Lipanj 2014 (2)
Svibanj 2014 (5)
Travanj 2014 (2)
Ožujak 2014 (1)

Opis bloga

Linkovi

25.04.2014., petak

Koliko i kako političke metafore utječu na percepciju nas običnih laika?

Tema istraživanja Sanje Berberović i Nihade Delibegović u ''Izboru metafora'' jest upotreba i značaj metafora korištenih u politici u Americi, odnosno u tamošnjim predizbornim kampanjama.

U istome nalazimo argumente da se metafore politike kao sporta i politike kao rata mogu potkrijepiti određenim citatima. Poistovjećivanje politike, odnosno predsjedničkih izbora ratom može se objasniti na način da su predsjednički kandidati vođe vojski u sukobu, a važne političke teme ili politički stavovi teritoriji su koje valja napasti i osvojiti. Nadalje se potvrđuje kako su predsjednički izbori prikazani u ekstremnom okviru terorizma gdje politički aktivisti i volonteri predstavljaju članove terorističke mreže koja se koristi nekonvencionalnim načinima ratovanja da postigne svoje ciljeve (političke). Sport je, pak, iskorišten kao sinonim za politiku iz razloga što su kandidati predsjedničkih izbora kao boksači, a predsjednički izbori boksački meč.

Tema Nikoline Borčić jest uporaba konceptualnih metafora u političkim intervjuima u hrvatskim dnevnim novinama i tjednicima gdje osobe u svojim intervjuima iznose vlastiti pogled na stanje stvari. Autorica nas argumentirano uči kako je konceptualna metafora kao “krovna institucija” metaforičkog izražavanja utkana u mišljenje govornika nekog jezika te se sastoji od izvorne i ciljne domene predstavljajući kognitivnu sposobnost povezivanja značenja tih dviju domena. Istraživanjem intervjua političara tvrdi kako je učestala izvorna domena rata/konflikta/sukoba jer je politika “mjesto” gdje se bori, brani, gubi ili zalaže za pobjedu.
Dok su u istraživanju ''Izbora metafora'' postavljene hipoteze da će na temelju primjera biti lako odrediti izvorišnu domenu, da sličnost domena dovodi do preklapanja rata i sporta te da se preklapanje rata i sporta može objasniti pomoću istraživanja primjera, u ''Konceptualnim metaforama u političkim intervjuima'' također imamo hipoteze koje prognoziraju objašnjenja osnovnih termina vezanih uz jezik politike, tekstnu vrstu političkih intervjua te metafore.

Istraživačko pitanje ''Izbora metafora'' postavlja za cilj istražiti konceptualne metafore koje su mediji koristili u predstavljanju američkih predsjedničkih izbora 2004., a istraživačko pitanje usporednog teksta jest upotreba konceptualnih metafora u političkom diskursu iz tekstnolingvističke, pragmalingvističke te kognitivnolingvističke perspektive kojima pronalazimo metafore koje političare, njihova stajališta i stranku prikazuju u pozitivnom svjetlu, a stranački je protivnik najčešće neprijatelj protiv kojeg se valja boriti ako građani žele da njihova zemlja ide dobrim putem u bolju budućnost.

Naposlijetku možemo opravdano zaključiti kako je upotreba konceptualnih metafora svakodnevno prisutna jednako koliko u privatnom žargonskom izričaju te u političkom. Korištenje konceptualnih metafora je moćna tehnika u persuazivnosti političara. Također su sastavni dio kulture koji je krucijalan za doživljaj i razumijevanje svijeta oko nas.


Što reći nego dobro promislite prije no što nesvjesno počnete upijati dat vam sadržaj!

02.04.2014., srijeda

Što je to Wok i zašto baš Wok?

Ako ćemo baš strogo po pravilima, wok je svestrana posuda okruglog dna izrađena danas najčešće od ugljičnog čelika ili lijevanog željeza. Star je više od 3000 godina, a konstruirali su ga (tko drugi nego) inovativni Kinezi. Iako su pristupačnije i češće cijene željeznog i čeličnog woka, onaj izrađen od gusa je zapravo originalan wok i za njega zaista vrijeda ona ''kol'ko para, tol'ko muzike''.
Isplati se za njega izdvojiti koju kunu više i protegnuti noge ili gume automobila do odgovarajućeg dućana.



A što sve wokom možemo skuhati i po čemu se razlikuje od ostalih tava i lonaca?

Sve. Ali baaaš sve. U njemu možete kuhati, pržiti, duboko pržiti, pirjati, pržiti pa pirjati, kuhati na pari, prepržiti orašaste plodove, skuhati juhu, pa i skuhati tursku kavu. Najbolja prednost woka je ta što se bilo koja namirnica u njemu može spremiti sa vrlo malo ulja ili bez imalo ulja. Fora je u njegovom obliku: toplina se stvara na dnu odakle se širi zaobljenim stijenkama posude te tako zagrijava jednakom mjerom hranu. Također, kuhar ne mora loviti hranu po loncu zahvaljujući obliku koji sav sadržaj woka vraća na skupno mjesto jednostavnim protresanjem.

Ako čitaš ovo gladan, prestani sada jer slijede detaljni opisi i fotke.

Jedini nam je zadatak pripremiti namirnice. Povrće se reže na tanke štapiće, ploške ili kockice kako bi kuhanje bilo što kraće te samim tim zadržalo što više vitamina i minerala. Određene namirnice, kao što su žitarice, tjestenina, mahunarke i alge, prije korištenja u receptu treba skuhati pa ih prema receptu obraditi.
Seitan, tofu, tempeh, riba i morski plodovi trebaju se prethodno marinirati. Što se dulje mariniraju (12 sati i više), ukusnije su i skraćuje im se vrijeme termičke obrade. Bijelo meso zahtjeva vrlo malo termičke obrade, dok crveno nešto duže, ovisno o tome volite li slabije ili jače pečeno.



Vita.com je navela odlične razloge zašto volimo wok:

1. Zdravo prži
Volite li pržena jela, wok je odličan izbor za pripremu vaše omiljene pržene hrane i mnogo bolje rješenje od bilo kakve tave ili friteze (koja zahtijeva veliku količinu ulja i komplicirano čišćenje nakon uporabe). U woku će vam za prženje biti dovoljno malo ulja, uz uvjet da je jako zagrijano te da su komadi hrane (mesa, ribe ili povrća) podjednake veličine. Metalna rešetka omogućuje cijeđenje masnoće iz namirnica, ali i održavanje hrane toplom.

2. Brzo kuha
Kuhanje traje samo nekoliko minuta jer, zbog kupolastog oblika posude, hranu morate narezati na manje komade. Ne zaboravite da uvijek prvo treba pržiti luk i češnjak, zatim povrće i na kraju meso ili ribu.

3. Daje zlatnu boju
Zahvaljujući upotrebi male količine ulja, neprekidnom miješanju namirnica te kuhanju na jakoj vatri hrana pripremljena u woku ne upija masnoću te ostaje lagana i hrskava. Wok je stoga pravi izbor za kuhanje ili prženje povrća (narezanog na ploške ili štapiće), pripremu rižota i brzih umaka, kao i jela od tjestenine.


Zaista nemate nikakav izgovor zašto ne bi isprobali pripremanje hrane u woku. Malo narežeš, sve pobacaš unutra, tu i tamo protreseš i voila! Idealno rješenje za spremanje obroka kad imaš najmanje volje i vremena, a voliš fino i zdravo papati.

Evo kako smo mi to pripremili kod kuće za nekoliko trenutaka:



Paprika trobojna, luk, mrkva, šampinjoni, češnjak, đumbir, celer, soja umak, worchester umak, kokosovo mlijeko + piletina u limunu + basmati riža na maslacu