Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/stellamehkek

Marketing

Što je to Wok i zašto baš Wok?

Ako ćemo baš strogo po pravilima, wok je svestrana posuda okruglog dna izrađena danas najčešće od ugljičnog čelika ili lijevanog željeza. Star je više od 3000 godina, a konstruirali su ga (tko drugi nego) inovativni Kinezi. Iako su pristupačnije i češće cijene željeznog i čeličnog woka, onaj izrađen od gusa je zapravo originalan wok i za njega zaista vrijeda ona ''kol'ko para, tol'ko muzike''.
Isplati se za njega izdvojiti koju kunu više i protegnuti noge ili gume automobila do odgovarajućeg dućana.



A što sve wokom možemo skuhati i po čemu se razlikuje od ostalih tava i lonaca?

Sve. Ali baaaš sve. U njemu možete kuhati, pržiti, duboko pržiti, pirjati, pržiti pa pirjati, kuhati na pari, prepržiti orašaste plodove, skuhati juhu, pa i skuhati tursku kavu. Najbolja prednost woka je ta što se bilo koja namirnica u njemu može spremiti sa vrlo malo ulja ili bez imalo ulja. Fora je u njegovom obliku: toplina se stvara na dnu odakle se širi zaobljenim stijenkama posude te tako zagrijava jednakom mjerom hranu. Također, kuhar ne mora loviti hranu po loncu zahvaljujući obliku koji sav sadržaj woka vraća na skupno mjesto jednostavnim protresanjem.

Ako čitaš ovo gladan, prestani sada jer slijede detaljni opisi i fotke.

Jedini nam je zadatak pripremiti namirnice. Povrće se reže na tanke štapiće, ploške ili kockice kako bi kuhanje bilo što kraće te samim tim zadržalo što više vitamina i minerala. Određene namirnice, kao što su žitarice, tjestenina, mahunarke i alge, prije korištenja u receptu treba skuhati pa ih prema receptu obraditi.
Seitan, tofu, tempeh, riba i morski plodovi trebaju se prethodno marinirati. Što se dulje mariniraju (12 sati i više), ukusnije su i skraćuje im se vrijeme termičke obrade. Bijelo meso zahtjeva vrlo malo termičke obrade, dok crveno nešto duže, ovisno o tome volite li slabije ili jače pečeno.



Vita.com je navela odlične razloge zašto volimo wok:

1. Zdravo prži
Volite li pržena jela, wok je odličan izbor za pripremu vaše omiljene pržene hrane i mnogo bolje rješenje od bilo kakve tave ili friteze (koja zahtijeva veliku količinu ulja i komplicirano čišćenje nakon uporabe). U woku će vam za prženje biti dovoljno malo ulja, uz uvjet da je jako zagrijano te da su komadi hrane (mesa, ribe ili povrća) podjednake veličine. Metalna rešetka omogućuje cijeđenje masnoće iz namirnica, ali i održavanje hrane toplom.

2. Brzo kuha
Kuhanje traje samo nekoliko minuta jer, zbog kupolastog oblika posude, hranu morate narezati na manje komade. Ne zaboravite da uvijek prvo treba pržiti luk i češnjak, zatim povrće i na kraju meso ili ribu.

3. Daje zlatnu boju
Zahvaljujući upotrebi male količine ulja, neprekidnom miješanju namirnica te kuhanju na jakoj vatri hrana pripremljena u woku ne upija masnoću te ostaje lagana i hrskava. Wok je stoga pravi izbor za kuhanje ili prženje povrća (narezanog na ploške ili štapiće), pripremu rižota i brzih umaka, kao i jela od tjestenine.


Zaista nemate nikakav izgovor zašto ne bi isprobali pripremanje hrane u woku. Malo narežeš, sve pobacaš unutra, tu i tamo protreseš i voila! Idealno rješenje za spremanje obroka kad imaš najmanje volje i vremena, a voliš fino i zdravo papati.

Evo kako smo mi to pripremili kod kuće za nekoliko trenutaka:



Paprika trobojna, luk, mrkva, šampinjoni, češnjak, đumbir, celer, soja umak, worchester umak, kokosovo mlijeko + piletina u limunu + basmati riža na maslacu

Post je objavljen 02.04.2014. u 11:23 sati.