petak, 25.10.2013.

Abrams i Kasdan preuzimaju scenarij od Michaela Arndta  Na slici: Kasdan prvi zdesna i stoji pored (dalje prema lijevo) Lucasa, Kurtza i Kershnera na setu ESB-a.

Hm, imam loš osjećaj u vezi ovoga. Što li se događa? VIJEST: Oskarom nagrađivani scenarist Michael Arndt (Little Miss Sunshine) više ne radi (svojom ili tuđom voljom) na priči EPVII, a zadaću od njega preuzimaju režiser JJ i iskusni Kasdan (ESB, ROTJ, Raiders of the Lost Ark...). Naravno, povratak Kasdana u franšizu bi me i ohrabrio da se odmah s njime krenulo, ali ovako naprasno mijenjati može značiti samo jedno - INVAZIJU (oh ne, TPM, izađi konačno iz moje glave). Ne, ne znači invaziju, možda ne znači ništa, ali eventualno upućuje na zbrku i neizvjesnost. Naime, JJ Abrams je prilično profesionalan blockbuster cineast, njegova vizija Star Treka je solidna (zanimljivo je da mi je Star Trek iz 2009. više sličio na neki SW film), ali svejedno mi se čini da je između puštanja Into Darkness-a i EPVII 2015 (vjerojatno u svibnju ako će pratiti tradiciju) suviše kratko vrijeme za snimanje te pred- i post-produkciju.

Možda ova promjena u zadnji čas glede scenarija upućuje na težak izazov pisanja nove SW-epizode. Jer, o čemu bi se u filmu trebalo raditi? 1977. SW je bio prvi blockbuster, a od onda, a posebno zadnjih godina s inflacijom Marvel i DC CGI spektakla, naštancana ih je gomila. I sad, trideset godina nakon ROTJ-a, i upropaštene prilike s prequelima, treba napraviti suvisnu priču. Prema onome što su do sada špekulirali, vjerojatno studijske glavešine inzistiraju na uvođenju novih, svježih mladih likova koji bi bili u prvom planu, dok bi originalna trojka imala tek epizodu. Vjerojatno se boje da su Ford-Hammil-Fisher suviše stari za akciju i sve to. Međutim, karizma koju oni posjeduju u kontekstu SW-a jednostavno ne dopušta da ih se pretvori u sporedne likove. To bi bilo kao da u filmu o Rockyju Balboi, Stalloneov legendarni lik bude sporedan. Jedna od osnovnih problema gore spomenutog TPM-a je što se nije znalo tko je protagonist. Je li to bio Qui-Gon, Obi-Wan, Anakin, Padme? Teško je imati toliko likova na okupu, osim ako nisi Tolstoj i pišeš neki svoj roman.

Oznake: Epizoda VII

- 10:30 - Komentari (2) - Isprintaj - # Share on Facebook

petak, 11.10.2013.

Jake Lloyd moj je heroj! 
Ugodno sam se iznenadio kada sam nabasao na intervju s Jakeom Lloydom, tumačem uloge malog Anakina Skywalkera u najgorem od prequela, TPM-u, snimljenom na nekom fan-događaja za neku australsku tv-emisiju (ili web-cast, nemam pojma) 10 godina nakon zlosretne premijere. Vidno rezigniran s čitavim SW-iskustvom (možda čak ima neku ugovornu obavezu ili dodatni džeparac zbog koje se uopće pojavljuje na tim konvencijama), Jake Lloyd se jedva prisilio stati ispred kamera i razgovarati s prilično nesnalažljivim reporterom. Naime, Jake Lloyd je toliko, čini se, traumatiziran iskustvom pojavljivanja u najskupljem nedovršenom poluproizvodu zvanom TPM, da gotovo mrzi uopće govoriti o tome. Međutim, Jake Lloyd je student ni manje ni više filmske akademije na kojoj izučava montažu i psihologiju. Dakle, vjerujem da mu je kao novopečenom stručnjaku za film još nevjerojatniji fenomen TPM-a i kompletne prequel trilogije (ako ju se uopće prisilio pogledati). Uglavnom, ugodno me je iznenadio njegov inteligentni cinizam i britki odgovori, koji su puka suprotnost nesretnom malom Anakinu, za kojeg jedino možemo kriviti klonulog Lucasa, a nikako jedno dijete.

Oznake: Prequeli

- 22:55 - Komentari (0) - Isprintaj - # Share on Facebook

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>