ponedjeljak, 03.12.2012.

Zastrašivanje 346 radnika koji prema poslodavcu nemaju uvijete za svoje radno mjesto

Poštovani,

dobili smo popis 346 radnika HŽ Carga koji po vama nemaju uvijete za svoje radno mjesto. Uvidom u navedeni popis, odmah smo uočili ozbiljne proturječnosti i nedostatke, kao što su:

- da su na popisu navedeni samo izvršni radnici (manevristi, rukovatelji manevre, manevristi na vlaku, prom.trans. skladištari, vozni i popisni vlakovođe), iako znamo da i u drugim djelovima HŽ Carga ima radnika koji nemaju adekvatne uvijete za radna mjesta koja obavljaju,
- šefovi Glavnih poslovnica već su zvali radnike s tog popisa i predlagali im da podnesu zahtjev za sporazumni prestanak ugovora o radu uz isplatu poticajne otpremnine, jer će inače ostati bez radnih mjesta, što je nedopustivi čin zastrašivanja radnika,
- ne stoji pozivanje poslodavca na čl. 34.Zakona o zaštiti na radu, jer prema tom članku svi radnici sa popisa imaju i morali su imati od početka zaposlenja do danas, ispunjene opće i posebne uvijete, jer kad ne bi imali to bi bio najteži prekršaj poslodavca, prema Zakonu o radu,
- moramo navesti još i to da ima radnika koji imaju preko 30 godina radnog staža, bili su mentori drugim radnicima, a sad, gle čuda, su se našli na popisu kao radnici koji nemaju uvijete.

Svi ugovori o radu sklopljeni su na zakonit način te ih poslodavac ne može i ne smije dovoditi u pitanje. Članak 25. Pravilnika o organizaciji HŽ Carga jasno kaže:
“Radnicima kojima je po prijašnjim propisima pri¬znata određena stručna sprema, zadržavaju to pravo i po ovome pravilniku.“ To pravo je bilo predviđeno i po svim dosadašnjim Pravilnicima o organizaciji HŽ Carga.

Ugovori o radu sklopljeni su na zakonit način i mogu prestati samo na zakonit način.
Radnik može dobrovoljno pristati na uzimanje poticajne otpremnine, a ne da ga se zastrašivanjem prisiljava i tjera na to.

Protivimo se ovakvom ponašanju poslodavca i smatramo ga nezakonitim i moralno vrlo upitnim i zato tražimo da se prekine sa zastrašivanjem izvršnih radnika i da se na principijelan i dosljedan način odnosi prema svim radnicima HŽ Carga.

Na kraju, moramo reći, da ukoliko poslodavac nastavi sa ovakvim ponašanjem prema radnicima, da ćemo učiniti sve, da zaštitimo interese naših članova.

S poštovanjem,

Predsjednica SSHŽC
Marija Stefanov

Na znanje:
radnicima HŽ Carga

- 11:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.