Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sshzc

Marketing

Zastrašivanje 346 radnika koji prema poslodavcu nemaju uvijete za svoje radno mjesto

Poštovani,

dobili smo popis 346 radnika HŽ Carga koji po vama nemaju uvijete za svoje radno mjesto. Uvidom u navedeni popis, odmah smo uočili ozbiljne proturječnosti i nedostatke, kao što su:

- da su na popisu navedeni samo izvršni radnici (manevristi, rukovatelji manevre, manevristi na vlaku, prom.trans. skladištari, vozni i popisni vlakovođe), iako znamo da i u drugim djelovima HŽ Carga ima radnika koji nemaju adekvatne uvijete za radna mjesta koja obavljaju,
- šefovi Glavnih poslovnica već su zvali radnike s tog popisa i predlagali im da podnesu zahtjev za sporazumni prestanak ugovora o radu uz isplatu poticajne otpremnine, jer će inače ostati bez radnih mjesta, što je nedopustivi čin zastrašivanja radnika,
- ne stoji pozivanje poslodavca na čl. 34.Zakona o zaštiti na radu, jer prema tom članku svi radnici sa popisa imaju i morali su imati od početka zaposlenja do danas, ispunjene opće i posebne uvijete, jer kad ne bi imali to bi bio najteži prekršaj poslodavca, prema Zakonu o radu,
- moramo navesti još i to da ima radnika koji imaju preko 30 godina radnog staža, bili su mentori drugim radnicima, a sad, gle čuda, su se našli na popisu kao radnici koji nemaju uvijete.

Svi ugovori o radu sklopljeni su na zakonit način te ih poslodavac ne može i ne smije dovoditi u pitanje. Članak 25. Pravilnika o organizaciji HŽ Carga jasno kaže:
“Radnicima kojima je po prijašnjim propisima pri¬znata određena stručna sprema, zadržavaju to pravo i po ovome pravilniku.“ To pravo je bilo predviđeno i po svim dosadašnjim Pravilnicima o organizaciji HŽ Carga.

Ugovori o radu sklopljeni su na zakonit način i mogu prestati samo na zakonit način.
Radnik može dobrovoljno pristati na uzimanje poticajne otpremnine, a ne da ga se zastrašivanjem prisiljava i tjera na to.

Protivimo se ovakvom ponašanju poslodavca i smatramo ga nezakonitim i moralno vrlo upitnim i zato tražimo da se prekine sa zastrašivanjem izvršnih radnika i da se na principijelan i dosljedan način odnosi prema svim radnicima HŽ Carga.

Na kraju, moramo reći, da ukoliko poslodavac nastavi sa ovakvim ponašanjem prema radnicima, da ćemo učiniti sve, da zaštitimo interese naših članova.

S poštovanjem,

Predsjednica SSHŽC
Marija Stefanov

Na znanje:
radnicima HŽ Carga


Post je objavljen 03.12.2012. u 11:33 sati.