četvrtak, 03.02.2011.

POKRENUTI IZBORI ZA RADNIČKA VIJEĆA I ZNR U HŽ CARGU

- ČLANSTVU SSHŽC
- SVIM RADNICIMA HŽ CARGA




Obavijest o pokretanju postupka utemeljenja (izbora) radničkih vijeća i izbora povjerenika radnika za zaštitu na radu u HŽ Cargu


Poštovano članstvo, cijenjeni radnici HŽ Carga,


Dana 03. 02. 2011. godine pokrenuli smo postupak utemeljenja (izbora) radničkih vijeća (prema članku 136. i 137. Zakona o radu) i izbora povjerenika radnika za zaštitu na radu (prema članku 69. Zakona o zaštiti na radu) u HŽ Cargu.

Razlozi pokretanja izbora su sljedeći:

- Neodrživost Sporazuma: Sporazum o imenovanju sindikalnih profesionalaca od 31. 01. 2008. godine, kojeg su sklopili sindikati s pravom na kolektivno pregovaranje u HŽ Cargu, je kao takav neodrživ iz razloga što predviđa 7 profesionalaca više u odnosu na postojeće sindikalno članstvo (što znači na temelju ničega bačeno u vjetar 1 300 000 kuna).
Na to smo u nekoliko navrata upozoravali Poslodavca da u vrijeme recesije i krize u poduzeću i državi ne može se olako razbacivati tolikim novcem i da nije vrijeme za poklone i darove prema bilo kome, pa ni sindikatima, a na drugoj strani istovremeno Poslodavac štedi kod isplate odrađenih prekovremenih sati, božićnice i drugih naknada.

Isto tako Sporazum je duboko nepravedan i nelogičan, naročito za SSHŽC što se vidi iz sljedećeg primjera:

Na znatno manje članova od nas SHŽ ima 4 profesionalca, 2 poluprofesionalca i 2 povjerenika ZNR na 4 sata, a SSHŽC ima 2 profesionalca i ništa više.

Isto tako Sindikat tehničkog pregleda vagona i vlakova HŽ (STPVV HŽ) ima 3 sindikalna profesionalca više nego što ima pravo, a SŽH ima 1 sindikalnog profesionalca više nego što ima pravo.

Sporazum je otkazan od strane Uprave u zakonskom roku i trebao je prestati važiti 31. 01. 2011. s čime smo bili zadovoljni, jer smo se nadali da će se time ukinuti tih 7 profesionalaca i ispraviti nepravde i nelogičnosti koje je Sporazum sadržavao u sebi.


Naš stav je bio da se Sporazum uskladi sa stvarnim i realnim osnovama prema postojećem članstvu svakog sindikata ponaosob što znači da se mora ukinuti 7 sindikalnih profesionalaca (nitko ne može imati i koristiti prava na temelju ničega) ili da se provedu izbori za radnička vijeća i ZNR.

A stav SHŽ, SŽH i STPVV HŽ je bio da po svaku cijenu zadrže postojeće sindikalne profesionalce, a u toj nečasnoj raboti služili su se svim i svačim, čak i prevarama.

Pored svih poduzetih aktivnosti i naprednog stava naš pokušaj nije urodio plodom, što je doprinijelo ubrzanju pokretanja postupka izbora za RV i ZNR.

Smatramo da je naša odluka o pokretanju izbora u ovoj situaciji vrlo korisna i prosperitetna za sve radnike HŽ Carga i za naš sindikat, te Vas sve skupa i svakog ponaosob pozivamo da se aktivno uključite u izbore i izbornu kampanju radi postizanja što boljih rezultata na izborima.
I nadamo se da će radnici HŽ Carga prepoznati tko ima ispravne i napredne sindikalne stavove i principe, a tko se zalaže za nerad, nepotrebne troškove i lov u mutnom.

Na kraju pozivamo vas da se učlanite u svoj matični i strukovni sindikat, a na predstojećim izborima za RV i ZNR glasate za liste SSHŽC.

S poštovanjem,

PREDSJEDNICA SSHŽC:
Marija Stefanov


- 12:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.