ponedjeljak, 08.08.2011.

SŽH i SHŽ brutalno su nokautirali radnike HŽ Carga


- Članovima SSHŽC
- Radnicima HŽ Carga


Poštovano članstvo, cijenjeni radnici HŽ Carga,
potaknuti nedavnim sklapanjem kolektivnog ugovora za HŽ Cargo i napisa Ivana Forgača, predsjednika SHŽ, osjećamo obvezu i potrebu izvijestiti vas o tome.

Dana 04.08.2011. sklopljen je novi KU za HŽ Cargo kojeg su u ime radnika HŽ Carga potpisali predsjednici SŽH i SHŽ , koji uopće nisu radnici HŽ Carga, a nisu ga potpisali predsjednica SSHŽC i predsjednik STPVV HŽ koji jesu radnici HŽ Carga. Ta činjenica sama govori dovoljno, a i previše, o tome koliko je taj KU dobar za radnike HŽ Carga.

Kolektivni pregovori počeli su u studenom 2009. g. i trajali su gotovo 2 godine da bi na kraju ova 2 sindikata, SŽH i SHŽ potpisali KU kojim su radnici HŽ Carga dobili „NIŠTA“.
Ovakvo dugo pregovaranje od skoro 2 godine je na sramotu sindikatima koji nisu imali ni volje i želje da se zaista napravi novi KU, a kamoli sindikalne zrelosti da se izbore za ispravljanje nepravdi radnicima HŽ Carga koja im je napravljena u odnosu na ostala društva HŽ Holdinga, gdje za istovjetna radna mjesta u drugim društvima radnici HŽ Carga imaju manja primanja i za nekoliko tisuća kuna manje.

Pravi razlog odugovlačenja tih pregovora bilo je održavanje na snazi Sporazuma o sindikalnim profesionalcima, a to su postizali stalnim produženjem starog KU. Stanje agonije odnosno tog stalnog produženja KU i Sporazuma trajalo je do trenutka dok konačno Uprava HŽ Carga nije otkazala Sporazum o sindikalnim profesionalcima sa 31.07.2011.Nastupom te činjenice nastala je panika u SŽH i SHŽ, koji su imali najviše profesionalaca, i koji su otkazom tog Sporazuma vraćeni na svoja radna mjesta.
Tada su 01.08.2011. SŽH i SHŽ sazvali sastanak na koji su pozvali SSHŽC i STPVV HŽ. Na tom sastanku su se sindikati dogovorili o potrebi organiziranja štrajka sva 4 sindikata te da će štrajk najaviti i održati 18.08.2011. u trajanju 24 sata sa ciljem povećanja cijena sata i kako se ne bi smanjila i druga prava. Tada je potpisan dopis upućen resornom ministru B. Kalmeti od sva 4 sindikata kojim se tražio razgovor s njim. Također je dogovoreno da se sindikati sastanu slijedeći dan kako bi utvrdili i službeno potpisali zahtjeve za štrajk (koji su obvezni po Zakonu o radu čl.269.stavak 5).

Međutim već slijedeći dan je izašla na vidjelo smišljena prevara SŽH i SHŽ koji nisu ni imali namjeru da se održi štrajk, a niti sastanak s resornim ministrom.
Umjesto sastanka sva 4 sindikata s resornim ministrom zbog planiranog štrajka, SŽH i SHŽ su sami, na svoju ruku, dogovorili s ministrom i Upravom HŽ Carga potpisivanje novog KU bez bilo kakvog povećanja plaća i ispravljanja nepravdi radnicima HŽ Carga kojima plaće zaostaju za drugim društvima HŽ Holdinga, a najtragičnija je činjenica da HŽ Cargo kao najprofitnije poduzeće od društava HŽ Holdinga ima najmanji prosjek plaća.
Predsjednik SŽH, g. Kreš je priznao meni i predsjedniku STPVV HŽ da u razgovoru s ministrom nije ni tražio povećanje cijene sata rada za radnike HŽ Carga!!!
Dana 01.08.2011. kada smo potpisali dopis zajedno sva 4 sindikata i uputili ministru, nije prošlo ni 2-3 sata, a već su SŽH i SHŽ bez znanja pregovaračkih odbora i bez znanja ostala 2 sindikata otišli kod Uprave HŽ Carga i ilegalno i protuzakonito dogovorili potpisivanje novog KU za HŽ Cargo sa kojim su smanjili neka već dogovorena prava i kojim su po pitanju povećanja plaća radnici HŽ Carga dobili…“NIŠTA“.Postupak predsjednika SŽH i SHŽ je ilegalan i protuzakonit zato što su prema Zakonu o radu ovlašteni pregovarati samo pregovarački odbori koji su jedini ovlašteni donositi odluke u vezi kolektivnog pregovaranja i zaključenja KU.

Nakon njihovih ilegalnih i protuzakonitih dogovora, SSHŽC i STPVV HŽ dovedeni su pred gotov čin i pozvani da potpišu takav nepošten KU.
Predsjednica SSHŽC i predsjednik STPVV HŽ odbili su ga potpisati.
Zgrozili smo se čitajući na HŽ-ovom portalu hvalospjeve predsjednika SŽH i SHŽ kako je napravljen dobar posao. Isto tako smo iznenađeni činjenicom da Ivan Forgač, predsjednik SHŽ u svom napisu razaslanom po cijelom HŽ Cargu takvu sramotu i promašaj prikazuje kao sindikalni uspjeh. Jedna od najogavnijih izjava I. Forgača je u tom napisu kad spominje naknadu za prijevoz na posao i s posla. Članak KU o naknadi prijevoza na posao i s posla je već bio dogovoren na sjednici pregovaračkih timova Poslodavca i sindikata i to tako da bi se svim radnicima platili svi stvarni troškovi prijevoza na posao i s posla, što znači: troškovi od kuće do vlaka, karta P2d i naknada od 290,00 kuna.

Zahvaljujući ilegalnim razgovorima i dogovorima ova 2 predsjednika sindikata, radnici HŽ Carga koji se voze vlakom morat će se odreći P2d karte ili 290,00 kuna, čime je napravljena direktna i neposredna šteta radnicima.A što se tiče Forgačeve izjave da je Poslodavac prihvatio sindikalne zahtjeve s kojim su se korigirale plaće najviše zakinutih radnih mjesta i kako su se svi sindikati s tim složili je njegova bezočna laž jer pregovarački odbori Poslodavca i sindikata nikad na svojim sjednica nisu raspravljali o cijenama sata rada, a kamoli da su nešto dogovorili.

Cijene sata rada koje su potpisane s novim KU su cijene sata rada one koje je predložio Poslodavac bez rasprave sa sindikalnim pregovaračkim odborom, a koje su se trebale, a nisu, usuglasiti na sjednicama pregovaračkih timova.
Zanimljiva je izjava predsjednika Forgača kojom kaže da je potpisan KU na temelju odluke Djelatnosti HŽ Carga odnosno njegovih sindikalnih povjerenika iz HŽ Carga. Ako su mu oni to odobrili, onda je to i njihova sramota, a svatko pametan može zaključiti: Jao onom koga ti sindikalni povjerenici zastupaju.
Poštovani članovi i cijenjeni radnici HŽ Carga, ovaj čin ilegalnog i protuzakonitog dogovaranja KU od strane SŽH i SHŽ izveden po metodi klasične prijevare dokaz je da nije logično da sindikalisti koji nisu radnici HŽ Carga pregovaraju i sklapaju Kolektivne ugovore za radnike HŽ Carga,zato što im nije stalo i nije ih briga, jer su njihovi ugovori u radu u drugom poduzeću.
Nedolično ponašanje onih koji pregovaraju u vaše ime, osim gubitka materijalnih prava ruše i vaše dostojanstvo i ugled. Ne dopustite da se netko olako igra i nabacuje s vašim poštenim radom, trudom i mukom. Zbog svega navedenog pozivamo vas da se što prije učlanite u svoj matični i strukovni sindikat SSHŽC koji s vama dijeli istu sudbinu, jer smo radnici istog poduzeća.

Predsjednica SSHŽC
Marija Stefanov


- 00:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.