Srebrne svinje

srijeda, 30.09.2015.

INDEXI I PRIJATELJI: DA SAM JA NETKO - Zagreb, 28. rujna 2015.

Preksinoćnji tradicionalni koncert "Indexi i prijatelji: Da sam ja netko" koji je održan u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog doista je bio koncert za pamćenje, a razgaljena publika uglas je pjevala hitove Indexa koje su izvodili Željko Bebek, Dado Topić, Boris Novković, Massimo, Amel Ćurić, Aleksandra Kovač, Željka Katavić Pilj, Goran Karan, Giuliano, Jelena Tomašević, grupa Azil i drugi.

Pokretač projekta i producent koncerta posvećenog Indexima, Tomislav Kašljević ponovno je uspio okupiti i članove Indexa, nastavljajući tako tradiciju projekta "Indexi i prijatelji" koja traje još od 2007., uz rasprodane dvorane i hitove koje obožavaju sve generacije.
U postavi Indexa svirali su nekadašnji članovi - Fadil Redžić, Ranko Rihtman, Neno Jurin,Kornelije Kovač, Peco Petej i Miroslav Šaranović uz Murisa Varajića.

Emotivno i nostalgično glazbeno putovanje kroz bogati opus kultne sarajevske grupe Indexi privuklo je mnogobrojnu publiku, a među njima i gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića. Pjesnikinja Maja Perfiljeva koja je napisala neke od najznačajnijih hitova Indexa kao i pjesmu "Da sam ja netko", "Sanjam" i "Balada", izašla je iz publike i pridružila se glazbenicima na pozornici, a koncertu se pridružila i redateljica filma "Ti mene nosiš" Ivona Juka, koja je na koncertu najavila i svoju novu dramsku seriju koja nosi naziv po hitu indexa "Da sam ja netko".

Goranu Karanu koji je bio jedan od izvođača pripala je i uloga voditelja, pa je publiku upoznao i s angedotama iz perioda nastanka Indexa od 1962. godine nadalje.
Koncert je završen zajedničkom izvedbom hita "Ti si mi bila naj,naj", a oduševljena i vidno dirnuta publika je Indexe i sve pjevače koji su izvodili njihove hitove, jedva pustila s bine.

Moj domovi s koncerta:odlični Željko Bebek, Dado Topić i Amel Čurić. a od žena Aleksandra Kovač i Irina Kapetanović. Ne volim Massima i preksinoć je bio napuhan i pretenciozan. Ostaci Indexa su dobro svirali. Hvala Bogu Tife nije bilo.
Karan i Giuiliano nisu ta kategorija. Ne mogu oni pjevati pjesme INDEXA.

Kad smo kod ženskih vokala posebno sam ugodno bio bio ugodno izneđen predivnim vokalom Aleksandre Kovač koja je unatoč bolesti (alergija) uz pratnju svog tate Kornelija Bate Kovača na klaviru otpjevala pjesmu "Jutro će promijeniti sve". Bolest joj se uoupće nije osjetila u glasu. Pjevala je čisto poput velike Jazz dive. Inače to joj je bio prvi nastup u Zagrebu.


 photo d49b2e1d98db750b785d153115b8c080_zpsnrirv1wh.jpg

- 19:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 27.09.2015.

ELTON JOHN - Goodbye Yellow Brick Road (1973.)

Ovaj legendarni album Eltona Johna zaslužuje da bude prezentiran na mojem blogu.To je prvi dvostruki album Eltona Johna, objavljenom 1973. godine, smatra se jednim od njegovih najboljih i najpopularnijih. Bio je to deveti album pod imenom Elton John, a sedmi studijski album; to je njegov prvi dvostruki album. Snimljeno u Château d'Hérouville nakon problema snimanja na namjeravanu mjestu Jamajke, sadrži hitove "Candlle In The Wind", "Bennie and the Jets ", "Goodbye Yellow Brick Road" i "Saturday Night's Alright for Fighting".

Izvorno zamišljen kao jedan album budući je sniman u dvorcu na Jamajci, i kako je snimanje teklo sadržavo je puno materijala, te su ga je producent odlučio objaviti kao dvostruki.

Godine 2003., album je primljen u Grammy Hall of Fame. Album je rangiran kao 91 na top listi magazina Rolling Stone od 500 najvećih albuma svih vremena, a na top listi u Channel 4 bio je 59' od 100 najboljih albuma 2009 godine. Važno je reći da je abum je prodan u više od 30 milijuna primjeraka širom svijeta.

 photo Elton_John_-_Goodbye_Yellow_Brick_Road_zpsza2esu8a.jpg

Popis pjesama:

Side One:

1. "Funeral for a Friend/Love Lies Bleeding" 11:09
2. "Candle in the Wind" 3:50
3. "Bennie and the Jets" 5:23


Side Two:

4. "Goodbye Yellow Brick Road" 3:13
5. "This Song Has No Title" 2:23
6. "Grey Seal" 4:00
7. "Jamaica Jerk-Off" 3:39
8. "I've Seen That Movie Too" 5:59

Side Three:

9. "Sweet Painted Lady" 3:54
10. "The Ballad of Danny Bailey (1909–34)" 4:23
11. "Dirty Little Girl" 5:00
12. "All the Girls Love Alice" 5:09

Side Four:

13. "Your Sister Can't Twist (But She Can Rock 'n Roll)" 2:42
14. "Saturday Night's Alright for Fighting" 4:57

15. "Roy Rogers" 4:07
16. "Social Disease" 3:42
17. "Harmony" 2: 46

Musicians:

Elton John – vocals, piano (1–6, 8–10, 12-17), electric piano (5, 6), organ (3, 7), Farfisa organ (5, 13), mellotron (5, 6, 11), Leslie piano (11)
Dee Murray – bass
Davey Johnstone – acoustic, electric, Leslie, slide and steel guitars, banjo
Nigel Olsson – drums, congas, tambourine
Ray Cooper – tambourine
Additional musicians
Dee Murray, Davey Johnstone, Nigel Olsson – backing vocals (1, 2, 4, 10, 13, 17)
Del Newman[nl] – orchestral arrangement (4, 8–10, 15, 17)
Leroy Gómez – saxophone solo on "Social Disease"
David Hentschel – ARP synthesizer (1, 12)

Kiki Dee – backing vocals on "All the Girls Love Alice"

Production:

Producer: Gus Dudgeon
Engineer: David Hentschel
Assistant engineers: Peter Kelsey, Andy Scott
Tape operator: Barry Sage
Orchestra contractor: David Katz
Arranger: Del Newman
Art direction: David Larkham, Michael Ross
Artwork: David Larkham, Michael Ross, Ian Beck
Liner notes: Gus Dudgeon, John Tobler


PREUZMI

- 07:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 19.09.2015.

EKATERINA VELIKA - Ekaterina Velika (1985.)

Druga dugosvirajuća ploča ove beogradske Rock grupe "Ekaterina Velika" istoimenog naziva odmah izazvala veliko zanimanje ondašnje publike.Tako sam ja davne 1985 godine prvi grupe puta čuo na radiju njihovu pjesmu "Oči boje meda". U to vrijeme nas učenike je kući razvozio stari školski minibus marke "TAM".

Na prvo slušanje meni se pjesma nije baš dopala, jer sam uvijek više volio pjesme koje imaju rimu, a ta pjesma mi se kao četrnaestgodišnjem klincu učinila kao čista metafizika. Stihovi Milana Mladenovića vođe grupe Grupe bili su mi jako neobični. Nikako nisam mogao razumjeti kako to voda može padati u nečije oči boje meda? Danas je smatram jednom od najboljih pjesama Post Novog Vala i razumijem njezino značenje koje se temenji na različitim poetskim slikama i erotici.

Na ovom albumu prisutna je promjena u zvuku grupe. Glazba je postala brža i energičnija, ali je zadržala osobine koje će biti karakteristika svih EKV albuma: suptilnost i osjećajnost same glazbe i poetični, introspektivni stihovi Milana Mladenovića. Javljaju se i prvi hitovi: "Oči boje meda", "Tattoo", "Modro i zeleno" i "Hodaj". Ovaj album predstavlja sve ono što Ekatarina Velika jeste i čemu će dalje stremiti. Kao gosti na albumu pojavljuju se Massimo Savić i Tomo In Der Milen. Jedna od specifičnosti ovog albuma jeste pjesma I'Ve always loved you, koja je prema članovima grupe najsloženija pjesma koju su do tad napisali.

Na treba iztaknuti da je po meni ovo jedan od najutjecajnijih albuma Post Novog Vala i bio je popularan posebno među studentima osobito u Zagrebu. Pamte se njihovi koncerti u Zagrebu koji su bili izuzetno posjećeni Svakako je najupečatljiva osoba grupe klavijaturistica Margita Stefanović koja je s vremenom postala njihov zaštitni znak.

 photo Omot 1_zpsy4tvghzs.jpg

Popis Pjesama:

Sve pjesme i aranžmane napisala je Ekatarina Velika.

Pjesme naoisao je Milan Mladenović, osim pjesama 2 i 8 koje je napisala Margita Stefanović i pjesme 7 - Ekatarina Velika.

1."Oči boje meda" – 3:36
2."Zaboravi ovaj grad"– 3:03
3."Tatoo" – 2:49
4."Hodaj" – 4:06
5. "Ruke" – 3:01
6."Modro i zeleno" – 4:00
7."To sam ja" – 3:58
8."Olovne godine" – 3:47
9."I've Always Loved You" – 5:14

Grupa:

Milan Mladenović - vokal i,gitara
Magi Stefanović - klavir,klavijature, prateći vokali
Bojan Pečar - bass, prateći vokali
Ivan "Firchie" Fece - bubnjevi


PREUZMI

PREUZMI 2

- 16:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.