Riječ za tebe
Kakvo je jelo možeš saznati samo ako ga kušaš. Uzmi moju riječ i kušaj je. Uzmi moju riječ i provjeri kolika je u njoj snaga. Uzmi moju riječ i provjeri kolika je u njoj sila, sila koja mijenja, sila koja obnavlja, sila koja uzdiže. Uzmi moju riječ. Probaj je! Kušaj je!

Kreni i budi glas koji viče u pustinji. Ti budi onaj koji opominje u ime Božje. Ti budi onaj koji dovodi svijet meni.









Zajednica Emanuel - Hercegovina

30.05.2008., petak


Click here for Myspace Layouts

- 22:29 - Komentari (1) - Isprintaj - #

MOJA POSVETNA MOLITVA SRCU ISUSOVU

Gospodine Isuse Kriste zahvaljujem Ti za sve darove koje si mi dao: za dar života i zdravlja, za milost vjere i dar pripadnosti Katoličkoj Crkvi. Danas se posvećujem Tvome Božanskom Srcu.
Ovim činom najprije ispovijedam i potvrđujem svoju kršćansku vjeru i svoje opredjeljenje za Tebe; potvrđujem svoje prihvaćanje svih katoličkih istina vjere kako nas uči sveta Crkva u kojoj si mi dao milost da sam rođen i odrastao.
Potvrđujem svoj krsni savez s Tobom i svoju odluku da po njemu živim. Priznajem Te svojim Gospodarom i Kraljem. Izjavljujem da ćeš mi od sada Ti sa ljubavlju Tvoga Božanskog Srca biti najviša vrijednost moga života koju primam u svoje biće. Pomozi mi da mogu živjeti dostojno Tvoje ljubavi i da njome usrećujem svoje bližnje.
Slijedeći primjer brojnih tisuća hrvatskih mladića i djevojaka koji su se prije stotinu godina posvetili Tvome Presvetom Srcu i ja zajedno s njima ispovijedam i kličem: "Dušom tijelom vijek sam Tvoj..." Tvoj hoću biti i ostati sada i uvijeke!
Amen.


--------------------------
mjesto i datum


---------------------
potpis

- 00:22 - Komentari (1) - Isprintaj - #

29.05.2008., četvrtak

Ljubi me kakav jesi!

Isus:
Poznajem tvoju bijedu, borbe i nevolje tvoje duše, nedostatke i nemoć tvoga tijela. Znam tvoju krhkost i lomnost, tvoje grijehe, i svejedno ti kažem: Daj mi svoje srce.
LJUBI ME KAKAV JESI…

Ako čekaš da budeš anđeo kako bi se prepustio ljubavi, nikad nećeš ljubiti. Iako si plašljiv, preuzeo si obvezu prakticirati vrline. Iako često upadaš u one grijehe koje ne bi želio više činiti,
NE DOPUŠTAM TI DA ME NE LJUBIŠ.

Ljubi me kakav jesi. U svakom trenu i u bilo kojoj situaciji, u gorljivosti ili suhoći, u vjernosti ili nevjernosti, ljubi me…kakav jesi…Hoću ljubav tvog siromašnog srca.
AKO ČEKAŠ DA BUDEŠ SAVRŠEN, NEĆEŠ ME NIKADA LJUBITI.

Zar ja ne bih mogao stvoriti od svakog zrna pijeska po jednog anđela blistavog čistoćom, plemenitošću i ljubavlju? Nisam li ja svemoguć? I ako mi se sviđa ostaviti na ništa ona predivna bića i više voljeti siromašnu ljubav tvoga srca, nisam li ja gospodar svoje ljubavi? Pusti me da ljubim, hoću tvoje srce.
S VREMENOM ĆU TE SIGURNO PROMIJENITI, ALI ZA SADA TE LJUBIM TAKVOG KAKAV JESI…

DANAS STOJIM NA VRATIMA TVOGA SRCA kao prosjak: ja, Kralj kraljeva. Kucam i čekam; požuri mi otvoriti. Nemoj trnuti svoju bijedu: kad bi ti poznavao savršeno svoje siromaštvo, umro bi od bola.

RAČUNAM NA TEBE, DARUJ MI RADOST…
Ne brini se ako ne posjeduješ vrline; dat ću ti svoje. Kad budeš morao trpjeti, dat ću ti snage. Dao si mi ljubav, dat ću ti da znaš ljubiti više no što možeš sanjati… Ali sjeti se…
LJUBI ME KAKAV JESI…

DAO SAM TI SVOJU MAJKU; DOPUSTI NEKA PROĐE, dopusti neka prođe sve iz njezinog srca - tako čistog. Bilo što da se dogodi, nemoj čekati biti svet kako bi se prepustio ljubavi, jer me ne bi ljubio nikada.

Idi…
LJUBI ME KAKAV JESI!


- 23:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

26.05.2008., ponedjeljak

OČE NAŠ

Oče naš je način života:
Ne mogu reći OČE, ako se ne ponašam kao dijete.
Ne mogu reći NAŠ, ako živim zatvoren u svoj egoizam.
Ne mogu reći KOJI JESI NA NEBESIMA, ako se brinem samo za zemaljske stvari.
Ne mogu reći SVETI SE IME TVOJE, ako Boga ne častim i ne ljubim.
Ne mogu reći DOĐI KRALJEVSTVO TVOJE, ako mislim samo na moje interese.
Ne mogu reći BUDI VOLJA TVOJA, ako je ne prihvatim kada se ne slaže s mojom.
Ne mogu reći KRUH NAŠ SVAGDANJI DAJ NAM DANAS, ako me ne zanimaju gladni.
Ne mogu reći OTPUSTI NAMA DUGE NAŠE, ako zadržavam mržnju.
Ne mogu reći NE UVEDI NAS U NAPAST, ako imam nakanu i dalje griješiti.
Ne mogu reći IZBAVI NAS OD ZLA, ako se ne borim protiv onoga što nije dobro.
Ne mogu reći AMEN, ako ne uzmem ozbiljno riječi OČE NAŠ ...



Cool Graphics

- 07:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

BOŽJE OPRAŠTANJE-DNEVNA RAZMATRANJA

Prvi dan
Sjetite se povijesti spasenja, to je Božji plan za svakog od nas. Plan napisan u ljubavi da nas oslobodi problema našeg grijeha. Molimo za vjeru da povjerujemo da je On to za nas učinio.

«On nas u njemu sebi izabra prije stvaranja svijeta, da budemo sveti i bez mane pred njim, u ljubavi nas predodredi sebi za sinove po Isusu Kristu, prema odluci svoje volje, na hvalu slave svoje milosti. Njom nas dobrostivo obdari u Ljubljenome, u kome imamo otkupljenje njegovom krvlju, oproštenje grijeha, prema bogatstvu njegove milosti.» (Efežanima 1,4-7).

Drugi dan
Ključ za primanje izvanrednog dara Božjeg oproštenja je prepoznavanje našeg grijeha i potreba za opraštanjem. Molimo za nov dar pokajanja i sposobnosti ispita savjesti u svijetlu Božje svetosti i istine.

«Ali ako u svijetlu živimo, kao što je On u svijetlu, u zajednici smo jedan s drugim, i krv nas Njegova Sina Isusa čisti od svakog grijeha. Ako tvrdimo da grijeha nemamo, sami sebe varamo i u nama nema istine. Ako priznajemo svoje grijehe, vjeran je on i pravedan: oprostit će nam grijehe i očistiti nas od svake nepravednosti». (1 Ivanova poslan. 1, 7-9).

Treći dan
Kristov križ i Njegovo uskrsnuće su u zagonetci (križu) svemira i naših života. Provedimo neko vrijeme pobožno razmatrajući što je Isus učinio za nas na Kalvariji. Zamolimo Duha Svetoga da prenese ovu istinu iz naše glave u naše srce.

«Ljubav Kristova potpuno nama ovladava pri ovoj pomisli: Jedan je umro mjesto sviju, dakle, oni su svi umrli». (2 Korin.5,14).

«Njega koji je bio bez ikakva grijeha Bog učini mjesto nas grijehom, da mi u njemu postanemo pravednošću Božjom». (2 Korin.5,21).

«Dakle, s Njim smo zajedno ukopani po krštenju u smrt da bismo, kao što je Krist uskrsnuo od mrtvih Očevom slavom, i mi živjeli novim životom». (Rimljanima 6,4).

Četvrti dan
Čitajmo moleći:
«A sada se nezavisno od Zakona očitovala Božja pravednost za koju svjedoče Zakon i Proroci, i to pravednost Božja po vjeri u Isusa Krista za sve koji vjeruju-nema razlike, jer su svi sagriješili i lišeni su Božje slave- i svi su opravdani darom njegove milosti, otkupljenjem u Kristu Isusu». (Rimljanima 3,21-24).

Ovi izvanredni biblijski citati pokazuju nam dvije stvari:
1. ne možemo sami postići svoj put u nebo, nego moramo vjerovati Isusu,
2. nema grijeha kojega možemo učiniti, a da je neoprostiv.

Peti dan
Ian Petit u svojoj knjizi «Bog nije ljut» kaže sljedeće:

«Sakramenti su Božji način ostvarenja onoga što je Njegov Sin postigao smrću i uskrsnućem. Kad priznajemo grijehe Bogu mi tražimo oprost (ispriku) koja je za nas postignuta strašnom cijenom davno prije. Svi grijesi počinjeni nakon krštenja mogu se izložiti Isusovom otkupiteljskom činu kroz Sakrament pomirenja».

Razmišljajmo o ovom Sakramentu pobožno, možda je vrijeme da isplaniramo posjet za one koji nisu bili dugo vremena. Ohrabrite se, to je zaista čudesni, ozdravljujući dar za nas.

- 07:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.05.2008., subota

MOLITVA DUHU SVETOM


MOLITVA DUHU SVETOM
(za obraćenje i posvećenje duša)

Duše Sveti, vječna ljubavi, koji izlaziš od Oca i Sina, bitna vezo njihovog blaženog jedinstva, koji se dovršavaš u vatri ljubavi nespoznatljivog života; Ti kojemu se sviđa zvati se Bog koji obraća i posvećuje duše, ulij zazivam te svoju svjetlost, milost, vatru svoje ljubavi u duše tolikih kršćana koji žive tako kao da su zaboravili plemeniti karakter koji su primili na krštenju i izgledaju kao da više nemaju razuma ni srca osim za vremenite stvari.

Probudi ih iz njihove obamrlosti i dovedi do svetog življenja.

Učini da u ovim ravnodušnim i mračnim umovima zasja svjetlo tvoje istine; učini da ova suha i hladna srca osjete kako je slatka tvoja ljubav; ove pogrešne i bijedne volje pozovi, o Božanski Duše, štoviše vodi ih Ti sam ispravnom mišljenju.

Svim ovim mlakim i svjetovnim dušama, pridruži također, o beskonačna Dobroto, i moju.

Neka me snaga tvoje ljubavi odvoji od svih zemaljskih stvari, spali i izvadi iz moga srca svaki osjećaj koji nije svet, a tvoja milost i tvoji darovi koje prosim, neka me obogate koristima da me Ti možeš predstaviti Isusu mom Spasitelju i reći mu: Za ovu dušu nisi uzalud dao svoju krv i život!

O, božanski Duše, Ljubavi vječna, žarko te molim, da se založiš dovesti natrag duše Isusu. Pogledaj koliko ih demon želi ukrasti?

Ti ih obrati, posveti i dovedi dobrom Isusu.

Ne dopusti da te uzaludno zazivam i molim kao Boga koji obraća i posvećuje!

Čemu bi nam služilo da smo otkupljeni od Isusa, ako zatim ne budemo posvećeni od Tebe i tako budemo sposobni uživati plodove otkupljenja?

Obrati nas i posveti i ne dopusti da ikad postanemo hladni i nemarni, jer to vodi u grijeh, a to je načelo izgubljenja.

Duše Sveti, ja se sa svim dušama koje ti želim preporučiti utječem pod sjenu krila tvojih i često ću ponavljati sa svetom Crkvom:
Pod sjenom svojih krila zaštiti nas!
O, Djevice, zaručnice Duha Svetog, moli za nas!

- 18:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22.05.2008., četvrtak

MOLITVA ZA SVEĆENIKE

Dušo Kristova, posveti ih:
Podsjeti ih, Gospodine,
da je njihovo svećenstvo Tvoje svećenstvo.
Učini ne samo da budu ljubljeni,
nego da mogu ljubiti kao što Ti ljubiš.
Daj im dar svoga mira.

Tijelo Kristovo, spasi ih:
Nahrani i njih sobom, dok oni nas hrane.
Nemoj da gladuju usred obilja:
spasi ih Gospodine.

Krvi Kristova, napoji ih:
Obnavljaj njihov žar svaki dan,
učini da budu svima dostupni, da žeđaju za dušama
i da piju svoju čašu do dna, Gospodine
i u radosti i u žalosti.

Vodo iz prsiju Kristovih, operi ih:
Obnovi Gospodine obećanja njihovih krštenja,
milost potvrde i obećanja njihovih ređenja.
Učini novom svaku njihovu svetu Misu.

Muko Kristova, okrijepi ih:
Privuci ih, Gospodine, na križ sebi, da ne padnu.
Drži ih čvrsto uza se, tako da s Tobom uskrsnu.
Daj Gospodine, da budu vjerni povjerenja
i da ga oni sami imaju.

O dobri Isuse, usliši ih:
Poslušaj, Gospodine, kad Te mole za pomoć,
kad ne znaju što bi činili.
Usliši ih, Gospodine,
kada iz dubine srca zavape Tebi.
Budi im prijatelj Gospodine.

Među rane svoje, sakrij ih:
Zaštiti ih Gospodine, od njih samih;
oni su samo ljudi kao i drugi.
Spriječi sve one koji bi htjeli uništiti
i njihovo čovještvo i njihovo svećenstvo.
Oni su Tvoji, Gospodine!
Ne daj da se ikada odijele od Tebe.
Drži ih na dlanu Svoje ruke, Gospodine.
Ne dopusti da ikakva gorčina uđe u njihova srca.
Daj da uvijek ostanu sjedinjeni s Euharistijom,
istovremeno s Tobom i Tvojom Crkvom.

Od neprijatelja zlobnoga, brani ih:
Čuvaj ih i brani od Sotone i njihovih zlih dugova
koji bi htjeli raspršiti njihova mala stada koja si im dao.
Naoružaj ih, Gospodine, darovima Duha.

Na času smrti zovni ih:
Gospodine, Ti po njima spašavaš druge,
ali oni sami sebe ne mogu spasiti
ako Ti s njima ne budeš do kraja.
Stani uz njih da ih ojačaš!!!

- 00:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.05.2008., ponedjeljak

Danas je dan da budeš sretan!

Nijedan drugi dan nije ti dan,
kao današnji dan,
da živiš, da budeš zadovoljan i radostan.
Jučer: već je prošlo!
Sutra: tek će doći!
Danas: jedini Dan koji imaš u ruci.
Učini od njega svoj najbolji dan!
Ako ne živiš danas, izgubio si dan!
Ne zamračuj svoj duh strahovima i brigama sto ce sutra biti.
Ne opterećuj srce
Svim jučerašnjim jadom.
Živi samo jedan dan: danas!
Ako danas ne možeš biti sretan,
Ne očekuj da se sutra dogodi čudo.
Da bi istinski živio, moraš živjeti danas.
Danas moraš biti sretan!

- 23:43 - Komentari (5) - Isprintaj - #

BOŽJA LJUBAV – DNEVNA RAZMATRANJA

Prvi dan
Potrebna nam je pomoć da bi shvatili Božju ljubav.

"I neka Gospodin upravlja vaša srca prema Božjoj ljubavi i prema Kristovoj postojanosti". 2 Solunjanima 3,5).

«Bez prestanka zahvaljujem za vas i sjećam vas se u svojim molitvama, da vam Bog našega Gospodina Isusa Krista, Otac slave, dadne duha mudrosti i otkrivenja da ga potpuno upoznate: da vam dadne prosvijetljene oči vašeg srca da uvidite koliku nadu pruža njegov poziv, koliko bogatstvo slave krije njegova baština među svetima». Efežanima 1,16-18.

Neka molitva sv. Pavla bude naša molitva. Zamolite Oca da vam pokaže njegovu veliku ljubav za vas - upravo za onakve kakvi ste!

Drugi dan
«A nada ne razočarava, jer je ljubav Božja izlivena u našim srcima po Duhu Svetomu koji nam je dan». Rimljanima 5,5.

Ovo je plod stvarnog poznavanja Božje ljubavi kakvu trebamo! Zamolite Duha Svetoga da vam ispuni srce Božjom ljubavlju . Provedite nekoliko minuta u tihoj molitvi primanja.

Treći dan
«Jahve, Bog tvoj, u sredini je tvojoj, silni Spasitelj! On će se radovati tebi pun veselja, obnovit će ti svoju ljubav, kliktat će nad tobom radosno». Sefanija 3,17

Stvarni test vjere - vjerujete li? «Ti si moj Sin ljubljeni i u tebi mi sva milina».
Dopusti da te ova prekrasna istina prožme.

Četvrti dan
«Siguran sam da nas neće ni smrt, ni život, ni anđeli, ni poglavarstva, ni sadašnjost, ni budućnost, ni sile, ni visina, ni dubina, ni bilo koje drugo stvorenje moći rastaviti od ljubavi Božje, koja je u Kristu Isusu Gospodinu našemu». Rimljanima 8,38-39.

Molimo da budemo uvjereni poput sv. Pavla. Provedi nekoliko minuta razmišljajući o križu (koristeći po mogućnosti raspelo) - dokazu Božje ljubavi za nas.

Peti dan
«Kao što je Otac mene ljubio, tako sam i ja vas ljubio! Ostanite u mojoj ljubavi! Ostat ćete u mojoj ljubavi ako budete vršili moje zapovjedi, kao što sam ja vršio zapovjedi Oca svog te ostajem u njegovoj ljubavi. Ovo vam rekoh, da radost moja bude u vama te da radost vaša bude potpuna». (Ivan 15,9-11).

Isus nas poziva da «ostanemo u njegovoj ljubavi».Ovo iziskuje izvjestan napor.
Molimo za snagu da se ne osvrćemo na laži i sumnje koje nam kažu da nismo «vrijedni ljubavi».

- 22:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.05.2008., petak

Svim srcem svojim tebe tražim…. (Ps 119,10a)

Puno puta slušamo svećenike ili katehete kako govore da Bogu treba otvoriti srce.
Često puta se pitamo što to znači, kako doći do toga i slična pitanja.

Imati otvoreno srce znači oduševiti se za Isusa, za nebo. Otvoriti srce znači željeti da se živi Bog nastani u tvom srcu, da te ozdravlja tjelesno i duhovno, da te mijenja i da te oblikuje na svoju sliku. Jedino tako možeš dobiti mir koji samo Bog daje. Isus im stoga ponovo reče: Mir vama. Iv 20, 21
Bog želi da imamo potpuno povjerenje u Njega, da ga u svakoj situaciji i prilici tražimo i da se Njemu obraćamo.
Često puta u razgovoru sa ljudima čujem riječi poput ''mislim da za svaku sitnicu ne trebam gnjaviti Isusa, ima On važnijeg posla''. To, naravno, kažu osobe koje nemaju potpuno povjerenje u Boga ili mu nikada nisu dopustile da se nastani u njihovom srcu.
Bog je svemoguć. On može u isto vrijeme biti i djelovati na više mjesta. On je taj koji je uvijek pored tebe, čeka da mu povjeriš i predaš sve. Čeka da ga zazoveš i u najmanjim problemima sa istom vjerom kao i za velike probleme. Bog može sa istim ''trudom'' podići oduzetoga i pomoći ti da pronađeš izgubljenu stvar ili slično.
Otvori svoje srce za Isusa Krista, pozovi ga da se On tamo nastani. Pozovi ga da uđe u tvoj život od samoga trenutka tvoga začeća, neka prođe s tobom kroz tvoje djetinjstvo, odrastanje, kroz tvoje vrijeme provedeno u školi. Dopusti mu da bude s tobom u trenutku kad si izgubio voljenu osobu. Predaj mu se svaki dan iznova, zamoli Ga da ide ispred tebe da te vodi, da bude iza tebe i da te blagoslivlja, povjeri Mu sve svoje drage, svoj rad…. Neka to bude tvoja svakidašnja molitva predanja. Moli Ga za svaki blagoslov jer On ti može sve dati.
Sigurno u životu imaš barem jednog prijatelja u kojeg imaš potpuno povjerenje da mu se možeš povjeriti, zatražiti ga za savjet, za pomoć... Tvoj prijatelj je do sada toliko dobra učinio za tebe i ti mu vjeruješ. Isus, koji je s neba sišao, postao čovjekom, u svemu tebi sličan osim u grijehu, toliko dobra činio na zemlji, nikada nikoga nije iznevjerio, nepravdu i odbacivanja trpio, bičevanje i muku Kalvarije podnio, razapinjanje i probadanje. Na kraju od svih odbačen i izmučen dao ti je svoju majku i oprostio svima da bi na kraju imali život vječni.
Njemu, bez oklijevanja i predrasuda otvori srce i upoznati ćeš koliko je velika ljubav Božja.
Tko se uzda u Jahvu, on je kao brdo Sion: ne pomiče se, ostaje dovijeka. (Ps 125,1)

Primjer: Jedna grofica u davna vremena imala vjernu sluškinju koja joj je služila cijelog života. Kad se grofica na smrt razboljela ova sluškinja je bila stalno uz nju i brinula se o njoj. Grofica je na umoru ostavila svojoj sluškinji jedan papir. Nakon smrti, dvorac i cijelo imanje je rasprodano, a sluškinja se morala odseliti. Živjela je u velikom siromaštvu jedva preživljavajući. Kad je sluškinja bila na samrti, ispričala je svojoj prijateljici o toj grofici i povjeri joj da se začudila kako je grofica mogla da joj ništa ne ostavi osim jednog papira, a toliko joj je bila vjerna. I pokaže svojoj prijateljici papir koji joj je ostavila grofica, a koji je sluškinja dala uokviriti kao uspomenu. Prijateljica začuđeno pita ''jeli ti znaš što ovdje piše''. Sluškinja odgovara ''ne, ja nikad nisam naučila čitati i pisati''. Prijateljica joj kaže, ovaj papir svjedoči da je grofica sve što je posjedovala ostavila tebi.
Nemojmo dopustiti da zbog ne znanja i ''nepismenosti'' budemo uskraćeni onoga što nam Bog želi darovati. Budi spreman uvijek reći ''DA'' Isusu i sa oduševljenjem Mu dopusti da te povede putem pravednosti.
U Jahvu se uzdaj, ojunači se, čvrsto nek' bude srce tvoje: U jahvu se uzdaj! (Ps.27,14)

Neka dobrota Tvoja Gospodine bude nad nama kao što se u tebe uzdamo.


Marija

- 12:44 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Prijatelj


Jednog dana, kad sam bio prva godina srednje škole,
vidio sam jednog dečka iz mog razreda kako ide kući.
Zvao se Kyle. Izgledalo je, da nosi kući sve knjige.

Pomislio sam: "Zašto bi tko nosio sve svoje knjige kući u petak?
Ovaj zaista mora biti štreber."

Sam sam imao lijepo isplaniran vikend
(tulumi i nogometna utakmica
s prijateljima sutra popodne),
zato sam samo slegnuo ramenima
i produžio dalje.

Hodajući, vidio sam da prema onom dečku
ide grupa djece. Potrčali su k njemu,
srušili mu knjige na tlo i podmetnuli mu nogu,
tako da je pao u blato. Njegove naočale su odletjele
i vidio sam kako se zaustavljaju desetak stopa od njega.
Pogledao je prema gore i vidio sam mu tugu u očima.

U srcu sam suosjećao s njim. Potrčao sam prema njemu,
i dok je puzeći tražio svoje naočale, ugledao sam
suzu u njegovim očima. dodajući mu naočale,
rekao sam: "oni dječaci su budale. Zaista bi već morali odrasti."
Pogledao me i rekao: "Hej, hvala!"
na njegovom je licu bio velik osmjeh, jedan od onih
koji izražavaju iskrenu zahvalnost. pomogao sam mu
pokupiti knjige i upitao ga gdje živi.
Pokazalo se da živi blizu mene,
pa sam ga upitao, kako to da ga nisam prije viđao.
Rekao je, da je prije išao u privatne škole.

Prije se ne bih nikada družio s nekim,
tko je pohađao privatnu školu. Cijeli put do kuće.
išli smo pješice i pomogao sam mu nositi dio knjiga.
Pokazalo se da je zanimljiv dečko.
Upitao sam ga bi li htio s mojim prijateljima
igrati nogomet. Rekao je da želi.
Družili smo se cijeli vikend, i što sam bolje
upoznavao Kyle-a, sve više mi se sviđao. Moji
prijatelji bili su istog mišljenja.

Došao je ponedjeljak jutro i tamo je opet bio
Kyle s ogromnom hrpom knjiga. Zaustavio
sam ga i rekao: "Ti ćeš zaista nabildati mišiće
s tom hrpom knjiga, koje nosiš svaki dan!"
Samo se nasmijao i dao mi
polovicu knjiga.

Kroz slijedeće četiri godine Kyle i ja
postali smo najbolji prijatelji. Na zadnjoj
godini počeli smo razmišljati o faksu.
Kyle se odlučio za Georgetown a ja za Duke.
Znao sam da ćemo zauvijek biti prijatelji i da
kilometri nikad neće biti problem.
on je htio postati liječnik, a ja sam ciljao u
poslovne vode uz pomoć nogometne stipendije.

Kyle je bio zadužen za oproštajni govor u
našem razredu. Cijelo vrijeme zezao sam ga da je
štreber. Morao je pripremiti govor za maturu.
Radovao sam se što ja nisam morao ići na binu i
govoriti. Na dan mature vidio sam Kyle-a. Izgledao je
fenomenalno. On je bio jedan od onih koji su zaista
pronašli sebe kroz srednju školu. Malo je mišićima
popunio svoju figuru i vrlo je dobro izgledao u naočalama.
Imao je više spojeva nego ja i cure su ga obožavale,
tako da sam ponekad bio ljubomoran.
Danas je bio jedan od onih dana. Vidio sam
kako je nervozan zbog svog govora.
Zato sam ga lupio po leđima i rekao:
"Hej, veliki čovječe, bit ćeš odličan!"
Pogledao me jednim od onih zahvalnih pogleda
i nasmijao se. "Hvala", rekao je.

Nakašljao se i počeo govor. "Matura je vrijeme
da zahvalimo svima onima koji su nam pomagali
tijekom ovih teških godina. Svojim roditeljima, učiteljima,
braći, sestrama, možda treneru ... ali najviše svojim
prijateljima. Ovdje sam, da vam kažem, da je biti nekome
prijatelj, najveći dar koji toj osobi možete dati.

Ispričat ću vam priču."

Gledao sam u svog prijatelja u nevjerici, dok je on
pričao priču o danu našeg prvog susreta.,
Preko vikenda se namjeravao ubiti. Govorio je
o tome, kako si je ispraznio ormarić, da poslije
njegova mama ne bi morala doći i nositi kući
njegove stvari. Duboko me pogledao i uputio mi
mali smješak. "Hvala Bogu, bio sam spašen. Moj
prijatelj spasio me od smrti."

Čuo sam uzdah, koji je putovao kroz masu,
dok je taj zgodni, popularni dečko pričao o svom
najgorem trenutku. Vidio sam njegovu majku i oca
kako me gledaju i smješe mi se onim istim
zahvalnim osmjehom.
Tek sam tada shvatio pravu dubinu svega toga.
Nikad ne potcjenjuj moći svojih djela.
Jednom malom gestom možeš nekome
promijeniti život. Na bolje ili na gore.
Bog nas "daje" u naše živote, da na
neki način utjećemo jedni na druge.
Tražite Boga u drugima.

- 00:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.05.2008., četvrtak

VOĐENI DUHOM

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Život shvaćen ozbiljno nije nimalo jednostavan. Živjeti odgovorno znači prihvatiti neke obveze koje nam život donosi. Živjeti nije samo prepustiti se tijeku zbivanja, pa što bude. Život je akcija, djelovanje. Život je prihvatiti ovaj dar života od samoga Boga Stvoritelja. Život nam je darovan i stoga ga kao takvog trebamo prihvatiti i živjeti odgovorno, čuvati i štititi.

Život također ne živimo sami. Živimo s drugima, dijelimo isti prostor, dijelimo život. Kao ljudi imamo neke obveze prema sebi i jedni prema drugima, a kao kršćani pozvani smo živjeti jedan poseban život. Život ljubavi, život služenja. Isus je došao na ovu zemlju ne samo da nas spasi i otkupi nego i da nas pouči kako živjeti ovaj život na zemlji. On nas u Evanđelju, posebno u svom Govoru na gori poučava kako živjeti. Uči nas ljubiti, opraštati sedamdeset puta sedam u jednom danu, činiti djela milosrđa, ljubiti istinu, ne uzvraćati zlo za zlo, nego dobrim pobjeđivati zlo, darivati iz ljubiti, ljubiti neprijatelje, blagoslivljati one koji nas progone. Poziva nas da budemo sveti, savršeni jer je naš Otac savršen.

Slušajući sve ovo pitamo se je li moguće sve ovo ostvariti u svom životu, je li moguće živjeti ovako savršenim evanđeoskim životom?

Kako će to biti

Promotrimo za trenutak Marijin primjer. Marija kod Navještenja pita anđela Gabrijela: "Kako će to biti…?" Marija je shvatila da svojim ljudskim snagama ne može učiniti ništa i zato pita: "Kako će to biti…?". Da bi se to dogodilo treba zahvat odozgor, Božji zahvat. Marija shvaća i prihvaća Božji plan. Ona jednostavno odgovara: "Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!" Ona zna da ne može sama učiniti ništa, ali može izreći svoj da, svoj FIAT, slijediti Božje upute, jer zna da je Bog neće ostaviti samu u preteškoj zadaći.

Kako će to biti, kako to učiniti, kako odgovoriti svojim obvezama, kako živjeti odgovorno, kako živjeti svoj poziv, kako živjeti svoje poslanje u ovom svijetu pitamo se i mi. Obveze su velike i teške. Ponekad nam se čini da su prevelik teret za nas i da ga ne možemo nositi. Najradije bismo ga se oslobodili. Najradije bismo ga predali nekomu drugom. Ne možemo sami, govorimo, i ujedno se divimo ljudima koji, kako se nama čini, nose prevelike terete. Pitamo se kako i čudimo se njihovoj izdržljivosti, strpljenju, snazi. Odakle im sve to.

Marija dobija odgovor: "Duh Sveti sići će na te…". Duh Sveti je sišao na Mariju i ona je začela Spasitelja svijeta. Ovdje i mi možemo naći odgovor na naša pitanja, na naše dvojbe i naše nesigurnosti, slabosti. Odgovor je Duh Sveti. On je naša snaga, On je naše strpljenje, On je pokretač naših djela. S Njim možemo sve. Duh Sveti će sići na te. Ovo je obećanje Isusa Krista. Ovo je Božje obećanje, obećanje da će na svako tijelo izliti svoga Duha. Ispunjeni i vođeni Duhom Svetim biti ćemo sposobni ostvariti svoj kršćanski poziv, svoje poslanje u ovome svijetu,

Da bismo mogli biti ispunjeni Duhom Svetim moramo ispuniti i neke uvjete: željeti biti ispunjeni Duhom Svetim, predati život Isusu Kristu, to jest sjediniti se s Njim, dopustiti Mu da uđe u naš život, da nas krsti svojim Svetim Duhom. Tada će Isus na nama ispuniti svoje obećanje. A kada dođe Duh Sveti On će nas mijenjati, posvećivati i voditi. Njegovom snagom ćemo činiti sve one stvari koje nam izgledaju nemoguće.

Biti jedno

"Mi gubavci"
U 19 stoljeću belgijski svećenik, Peter Damien proveo je svoj cijeli svećenički život na Hawajskim otocima. Biskup je tražio dragovoljca za rad u koloniji gubavaca na otoku Molokai i Damien je spremno prihvatio ovu službu. Slijedećih sedamnaest godina – imao je samo 49 godina kada je umro – posvetio je sebe velikoj koloniji gubavaca. U to vrijeme kada su gubavci smatrani nedodirljivima, to je bio herojski pothvat. Pri koncu njegova života, njegova domaćica, i sama bolesna od gube, slučajno je prolila kipuću vodu na njegovu nogu. Prestrašena zbog onoga što je učinila, siromašna se žena počela mucajući ispričavati. Tada su iznenada oboje shvatili da on nije osjetio ništa. Ovo je značilo samo jednu stvar. Slijedeće nedjelje na Misi on svoju propovijed nije počeo uobičajenim riječima: "Moji dragi gubavci", nego po prvi put: "Mi gubavci". Sada je postao jedan od njih.
Timothy J. Buckley (Ed) u "Živa riječ" – Redemptorist Publications

Ova nam istinita priča pomaže u razmišljanju. Ona nam govori koliko je važno biti jedno s Kristom. Ovaj svećenik je volio gubavce, radio i živio s njima, ali ih je možda u potpunosti razumio tek kad je postao jedno s njima, kad je postao kao oni. Sjedinio se s njima u bolesti i s njima podijelio sve.

Krist nas poziva da se sjedinimo s Njim, da budemo jedno s Njim, kao što je On jedno s Ocem. On nam kaže da ako ostanemo u Njemu da ćemo činiti velike stvari, da ćemo donijeti velik rod. Donijeti rod znači činiti sve ono što nam On zapovijeda, činiti ne svojom nego Njegovom snagom. I zato je jako važno da kao prvi korak prema ispunjenju Duhom i sjedinjenju s Kristom učinimo čin predanja svoga života Njemu svome Gospodinu i Spasitelju. Predati život znači dopustiti Mu da On uđe u naš život i tako postanemo jedno.

Duh Sveti stvara novog čovjeka

Predanje života Isusu Kristu uvodi nas u jednu novu dimenziju, stvaranje novog čovjeka. Po Krštenju se rađamo nanovo, postajemo novi ljudi. Predanjem života, ili obnovom krsnih zavjeta ovaj novi čovjek se razvija, raste i postaje sposoban živjeti evanđeoskim životom. Stari čovjek to ne može. On ne može činiti djela koja Krist traži od njega. Zato treba umrijeti sebi, odreći se samog sebe i početi živjeti novim životom. U ovoj zadaći pomaže nam Duh Sveti. On razvija novog čovjeka, svlači starog čovjeka, a oblači novoga. Ovo je čudesna stvar, prijelaz od staroga do novoga čovjeka; to je stvaranje duhovnog čovjeka. Ovo je djelovanje koje Duh vrši u svakom kršćaninu. Prosvjetljuje ga i preobražava prema uzoru koji je sam Isus Krist. Duh već unaprijed ima model prema kojem radi, kao što lončar oblikuje vazu i već u glavi ima sliku vaze, pa ako nešto ne valja sve mijenja dok ne dovede do savršenstva. Mi smo kao glina u rukama lončara; ako je glina otporna, on zna što treba raditi, omekšava je vodom i svojim rukama dovršava posao.

Stvoreni smo na sliku Božju, po kojoj Duh Sveti slijedi zakon suobličavanja, jer udovi moraju sličiti glavi. Mi smo udovi Kristova Tijela i moramo se suobličavati Glavi. Radi se o stvaranju novog čovjeka prema pravednosti i istini; radi se o ponovnom stvaranju Adama, koji je izašao iz ruku Božjih. Duh Sveti stvara novi mentalitet u nama. Duh poznaje dubine Božje i objavljuje čovjeku ono što je vidio u Njegovim dubinama; stvara novu misao, misao Kristovu, daje nove oči, oči Kristove, stvara novi sud, novi način gledanja stvari, novi način mišljenja, način na koji Krist gleda, sluša, sudi.

Ovo djelo se nastavlja cijeli život i prožima sve unutarnje snage da nas preobrazi i učini sličnima Tijelu Krista Uskrsloga

Istovremeno Duh prožima i volju. Kada je Isus došao na ovaj svijet, došao je vršiti volju Očevu. On, utjelovljena Riječ, podlaže se Ocu, što je suprotnost starom Adamu koji je bio neposlušan. Ako budemo poslušni, ako se podložimo Duhu Svetom, On će nas učiti kako vršiti volju Očevu, mijenjat će naše, često sebične, želje i usklađivati ih s Božjim planovima.

Duh prožima i srce. Bog obećava da će iz našeg tijela izvaditi srce od kamena da će nam dati novo srce, srce od mesa, srce Kristovo. Moramo u sebi imati iste osjećaje Isusa Krista. Kada smo pod djelovanjem Duha mijenja se srce i postajemo novi ljudi. Kada Duh Sveti dotiče srce, On ga preobražava, ispražnjava od tjelesnih osjećaja i stvara novi pravac. Dok je stari čovjek bio okrenut sebi, novi čovjek se okreće Bogu. Tako imamo unutarnju preobrazbu čovječjeg srca; preobraženo srce, upravljeno prema gore gdje vidi Božju svjetlost koja ga prosvjetljuje i daje mu novo svjetlo na putu.

Duh prožima i osjetila. Duh unutar nas stvara duhovna osjetila. Duh uzdiže u nama Božja osjetila. Novi čovjek, duhovni čovjek ima Božja osjetila. Kao takav počinje imati oči, zna vidjeti dobro, zna vidjeti Božje djelovanje u svijetu. Kao duhovan ima sluh, sluh za slušanje Riječi Božje, za slušanje Boga koji uvijek govori na mnogo načina.

Ako dopustimo da nas Duh Sveti prožme, da siđe nas, On će od nas korak po korak napraviti novog čovjeka, novog čovjeka po mjeri Isusa Krista. Ali mi trebamo odlučiti želimo li ovo ili ne. Umjesto da se pitamo jesmo li ispunjeni Duhom Svetim, bolje je da se pitamo želimo li biti ispunjeni Duhom Svetim. Trebamo imati želju, živu žarku želju i uvijek je iznova produbljivati. Ovo trebamo činiti iz dana u dan, iz trenutka u trenutak svoga života. Trebamo težiti biti ispunjeni Duhom Svetim, živjeti život u Duhu, trebamo dopustiti Duhu da nas oblikuje, jer On jedini poznaje dubine Božje i jedino On zna kako će nas oblikovati.

Duh Sveti i zajednica

Budući da čovjek ne živi sam, jer je društveno biće trebamo progovoriti i par riječi o djelovanju Duha Svetoga u zajednici. Kao prvi dar Duha Svetoga Bog nam daje braću i sestre, daje nam zajednicu, poziva nas da živimo u njoj i u njoj djelujemo na slavu Božju. Poziva nas da živimo ne jedni pored drugih, nego jedni s drugima, da prihvaćamo jedni druge, da nosimo bremena jedni dugima. U ovoj nam zadaći uvelike pomaže Duh Sveti.

Što čini Duh u zajednici? Vidjeli smo kako Duh stvara novog čovjeka, kako prebiva u njemu, kako ga želi oblikovati. Ali Duh Sveti prebiva i u zajednici, On je želi animirati, posvećivati, učiniti od nje svoj sveti Hram. Duh Sveti prebiva u zajednici kao u Hramu i ljubomoran je na ovaj Hram i tko se usudi rušiti ovaj Hram, Bog će njega srušiti. Mi smo Hram Duha Svetoga i kao pojedinci i kao zajednica.

Moramo produbljivati ovu spoznaju, da je zajednica Božji Hram, a da smo mi kao živa kamenja, živa kamenja vođena od Duha, da budemo preobraženi, kako bismo gradili Božji Hram i tako oblikovali svetu građevinu. Hram je Jaganjac, Krist, oblikovan od svih nas. Duh izgrađuje ovaj Hram, a mi doprinosimo ovoj izgradnji. Zato trebamo biti svjesni i uloge Duha Svetoga u našem životu. Moramo biti svjesni što On može učiniti u nama i za nas.

Duh Sveti posvećuje zajednicu, jer je to Božja volja, naše posvećenje; to jest svetost koja prožima i dušu i tijelo, moramo se držati u čistoći, biti sveti jer je ovo volja Božja. Duh posvećuje um, srce, tijelo, jer je Bog svet, jer je svet Sin Božji, jer je Duh svet i sveta mora biti zajednica. Zajednica je zajednica svetih, jer je Duh stalno posvećuje i vodi. Duh Sveti hrani zajednicu s Riječju Božjom kroz Bibliju, preko proroka, nadahnuća, hrani nas nadasve Euharistijom, ovdje ulazimo u dimenziju zajedništva, zajedništva s Kristom i braćom i sestrama, zajedništvo Tijela Kristova.

Koji su znakovi Duha, kojima se može potvrditi da je jedna zajednica (ali i svaki pojedinac, član zajednice), zajednica koja živi u Duhu Svetom? To su plodovi i blaženstva. Po plodovima ćete je prepoznati, ako su plodovi dobri, onda je to zajednica Duha, a ako u jednoj zajednici prevladavaju plodovi tijela onda ta zajednica još uvijek nije zajednica Duha. Ako prevladavaju ljubomore, podjele, nečistoća, oholost, ako prevlada stari čovjek ta zajednica nije zajednica Duha, nedostaju plodovi. Zajednica Duha je zajednica gdje kraljuje ljubav, radost, mir, dobrota, velikodušnost, krotkost i bratstvo, gdje je suzdržljivost, gdje je promjena u novi život; ovo su plodovi Duha, i ovdje vidimo blaženstva.

"Kako će to biti …?". "Duh Sveti sići će na te …!" Predajmo svoj život Isusu Kristu, sjedinimo se s Njim i dopustimo Duhu da nas oblikuje i iznutra i izvana.

Za razmatranje:

• Jesam li i koliko suobličen Kristu? Jesam li s Njim jedno?
• Imam li želju biti ispunjen Duhom Svetim?
• Koliko dopuštam Duhu da me oblikuje?
• Kako Duh Sveti djeluje u mojoj zajednici?
• Kako ja doprinosim tome?

- 23:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

DA ISUS DOĐE DANAS . . .

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Bi li se presvukao prije nego Ga pustiš unutra?
Ili bi sakrio neke magazine i postavio Bibliju na njihovo mjesto?
Bi li sklonio svoju svjetovnu glazbu a izvadio crkvenu pjesmaricu?
Bi li mu mogao dopustiti da uđe odmah ili bi ga zavlačio naokolo?

Razmišljam... kada bi Spasitelj bio s tobom dan-dva,
bi li ti nastavio raditi stvari koje redovito radiš?
Bi li nastavio govoriti ono što uvijek govoriš?
Bi li se tvoj život nastavio kao što živiš svih drugih dana?

Bi li poveo Isusa sa sobom svugdje gdje ideš?
Ili bi možda promijenio svoje planove tih dana?
Bi li ti bilo drago upoznati ga s tvojim najdražim prijateljima?
Ili bi se ponadao da oni neće navraćati dok On ne završi posjet?

Bi li ti bilo drago da On ostane s tobom za stalno?
Ili bi odahnuo kada konačno ode?
Možda bi bilo zanimljivo znati što bi ti stvarno radio,
da Isus dođe kao osoba biti neko vrijeme s tobom.

nepoznati Autor

- 23:34 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Ako ti je do nečega stalo



Ako ti je do nečega stalo, naći ćeš načina da se pozabaviš time. Ako pak nije, naći ćeš ispriku. Teške okolnosti mogu ti prkositi, ali te ne mogu zaustaviti. Jedino ti sam možeš zaustaviti sebe.

Drugi te mogu ohrabriti, učiti i pomoći ti, ili se mogu urotiti protiv tebe da ne možeš naprijed. Jedino ti možeš odlučiti što sa svime time i što odbaciti od onoga što imaš.
Postoje neki putovi koji vode uspjehu i drugi koji vode u očaj. Put na kojemu si ti ovisi potpuno o tvome izboru.

Vidiš li život ispunjen ljepotom i pozitivnim mogućnostima ili vidiš da nema nade uopće, svejedno, tvoja procjena će se sigurno pokazati istinitom. Prema tome, koju opciju biraš?
Svijet koji si izabrao da bi iskusio i svijet koji najiskrenije biraš da živiš u njemu je upravo onaj svijet u kojemu ćeš biti.

Ralph Marston

- 15:33 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Molitva za izlječenje sjećanja

Molitva za izlječenje sjećanja

Blagoslovljen Bog i Otac naš koji nas je blagoslovio svakim blagoslovom u Kristu Isusu. Hvala, jer nam tvoja Riječ jamči da nitko na ovom svijetu nije slučajno, nego je plod tvoje vječne ljubavi i ima slavnu sudbinu; jer smo pozvani biti tvoja djeca, sveti i besprijekorni, na slavu i hvalu tvoje milosti (Ef 1,3). Hvala ti Oče što si poslao svoga Sina da obnovi naš život i svoga Svetog Duha da ga osvijetli. Gospodine moj, Isuse Kriste, želim otvoriti tebi sva vrata mog bića i moga postojanja. Unatoč tome što je moj život gomila ruševina, znam da polazeći od toga Ti možeš preurediti cijeli moj život, praveći od njega pjesmu ljubavi, beskonačno slavlje. Jer, onaj koji je u Tebi, Kriste Isuse, "novo je stvorenje: staro uminu, novo, gle nasta" (2 Kor 5,17). Ti si rekao: "Neću vas ostaviti kao siročad, doći ću vama" (Iv 14,18). I vratio si se, ponovno vratio, uskrišen, moćan da obnoviš naše živote. Slavim te, jer za Tebe nema ograničenja vremena i prostora; za Tebe je sva moja prošlost sadašnjost. Dostoj se, Gospodine, proći sa mnom kroz moj život, od početka pa sve do danas. Neka Tvoj pogled ljubavi i Tvoja spasenjska nazočnost prodru u svaki kut moje prošlosti i u svako područje kojemu je najpotrebnije tvoje izlječenje i oslobođenje. Neka Duh Sveti oblikuje sve moje uspomene, svjesne i nesvjesne, u trenutke milosti, mira i utjehe. Zazivam Te, po Tvojoj slavi u Tvoje sveto ime. Amen.

1. Gospodine, prikazujem ti trenutke mog postojanja prije poroda. "Ti si me Gospodine satkao u krilu majčinu. Hvalim te što si me stvorio tako čudesno, djela su tvoja predivna" (Ps 139,13-14). A sada Isuse, pomozi mi vratiti se u mislima u početke mog života i oživjeti s Tobom sva iskustva koja su negativno utjecala na mene. Prikazujem ti svoje roditelje u točnom trenutku mog stvaranja (začeća), da ih Ti blagosloviš i posvetiš novi život koji si stvorio preko njih. Ako je bilo nekih problema u njihovom odnosu, kakvog osobnog ili međusobnog sukoba, izliječi ga Gospodine. Gospodine, oslobodi me njegovih posljedica. Božanski Spasitelju, prođi sa svojim pogledom ljubavi, ispunjajući svaki trenutak spasenjskom milošću, svaki dan, svaki mjesec proveden u majčinoj utrobi. Ako je slučajno moj život obilježen strahom, odbačenošću, nemirom, žalošću, nesigurnošću, tjeskobom, ...oslobodi me, Gospodine, od ovih negativnih osjećaja u njihovom korijenu. Oslobodi moj duh od svega što nije u skladu s Tvojim Duhom ljubavi, radosti i mira. Hvalim te Isuse jer to već činiš, jer Tvoj Duh ispunja dubine mog bića, obnavljajući moj život u njegovoj izvornosti.

2. Prikazujem ti, Gospodine, dan moga rođenja, zahvaljujući ti što si mi darovao život. Daj da sad mogu osjetiti Tvoju stvarnu nazočnost i nazočnost Tvoje majke u teškim trenucima života koji su pratili moje rođenje. Kada dođe trenutak da napustim majčinu utrobu i kad se opirem Ti si blizu. Pomozi pobijediti moje strahove i daj mi hrabrost da se odvažim s povjerenjem ući u nepoznati svijet. Koliko puta će se ponoviti ovo iskustvo tijekom moga života sve dok se ne sretnemo u kući Očevoj! Hvala za sve ovo, Gospodine. Možda je u trenutku rađanja bilo problema i moj je život bio u opasnosti, i to je u meni prouzročilo tjeskobu i strah. Možda je moje rođenje stavilo u opasnost zdravlje i život moje majke i osjećam se krivim za to. Možda su moji roditelji očekivali dječaka, a ne djevojčicu, ili obratno, ili su možda očekivali ljepše dijete i još nosim posljedice toga. Molim te, Isuse da za trenutak zamisliš moju malu figuru u rukama Tvoje blagoslovljene Majke i moje Majke. Ovo će biti dovoljno da me izliječi od svih mojih trauma i da me ispuni radošću i mirom.

3. Prikazujem ti Isuse sjećanja i iskustva moga ranog djetinjstva. Blagoslovi moje roditelje. Nadoknadi kako možeš najbolje žrtve koje su učinili za mene. I izliječi im svaku ranu koju sam im prouzročio kada nisam znao odgovoriti na njihovu ljubav i poštivati ih kako sam trebao. Ponekad sam trebao ljubav, brigu i pažnju moje majke, ali ona nije bila tu da mi to dadne, Ti znaš razlog, ili ona nije bila sposobna da mi dadne ono što mi je trebalo. Predstavljam ti, Gospodine, ovu veliku prazninu u mom životu da je ti ispuniš najboljom ljubavlju od svih majki: neuvjetovanom, besplatnom, nježnom i postojanom ljubavlju, koju samo jedna majka kao Marija može dati. Daj mi također sigurnost da me nitko i ništa nikad neće moći odvojiti od ove ljubavi i od ove Majke. Ponekad sam imao potrebu osjetiti nazočnost mog oca, želio sam sjediti na njegovim koljenima, biti podizan u zrak njegovim snažnim rukama. Jedan važan dio mog bića je ostao prazan. Danas ti ga prikazujem da Tvoja velika ljubav Oca ispuni sve. Daj da razumijem i osjetim da sam za tebe važna, zanimljiva i vrijedna osoba, da vidim u sebi Tvoju sliku i da razumijem da si mi odredio da dijelim s Tobom sretnu vječnost. Hvala, Gospodine, za moju braću, moje sestre, i druge osobe koje čine dio mog života; prikazujem ti svakoga od njih po imenu da ih Ti blagosloviš. Ako je bio ili još traje kakav ozbiljan sukob u našim odnosima, Ti si tu da nas pomiriš, izliječiš i stvoriš nove veze istinskog prijateljstva. Blagoslovljen budi Gospodine jer to već činiš.

4. Isuse, moj Spasitelju, prikazujem ti godine mog djetinjstva i mladosti. Blagoslovi moje prijatelje i odgojitelje. U Tvoje ime želim iskreno oprostiti onima koji su me odbacili, ismjehivali, ranili i posebno... Daj da se sjetim bez gorčine najbolnijih scena moje prošlosti, da ih mogu ponovno proživjeti s Tobom, vjernim i jakim Prijateljem koji sve razumije. Tvoja nazočnost sve preobražava u milost; sve ono što boli liječi i ispunja ljubavlju i nadom. Učini da moja prošla iskustva naprave od mene zrelu osobu, koja razumije mlade i tolerantnu sa svima. Hvala. Hvala, Isuse jer ti mijenjaš moj život.

N. B. Nastavi se sjećati svoje prošlosti, zamišljajući bolne događaje svoga života i povjeravajući ih spasiteljskom Isusovom djelovanju. Oprosti svim osobama koje su te ranile i slavi Gospodina jer je dobar i jer je vječno njegovo milosrđe.
Gospodine Isuse, Ti nas pozivaš "Dođite k meni svi vi umorni i opterećeni i ja ću vas odmoriti" (Mt. 11,28). Ti si uvijek blizu siromašnih u duhu i onih koji pate. Kao odgovor na Tvoj poziv, želim staviti pod Tvoje noge svaki teret koji me priječi da te spremno i radosno slijedim. Oslobodi me. Gospodine od onoga što me paralizira i zarobljava; oslobodi me svega onoga što me priječi da se otvorim drugima i da ih ljubim kao braću.
1. Stavljam pred Tvoje noge svoje strahove: strah da budem odbačen, strah da budem odbačen i kažnjen od Boga koji kažnjava, strah koji osjećam u odnosima s drugima i strah da ostavim kriv utisak o sebi pred drugima, moje strahove u susretima s određenim situacijama, mjestima, životinjama i tminama... Oslobodi me nemira i straha da se suočim s nesigurnom budućnošću i teškim situacijama. Ako si Ti sa mnom koga da se bojim?
2. Stavljam, također, pod Tvoje noge svoju nesigurnost i samoodbačenost nakupljenu tijekom životnog vijeka; sumnju da ću biti prezren i odbačen od drugih, sumnje o sebi samom, kompleks manje vrijednosti, prezir koji ponekad osjećam prema samom sebi i životu. Hvala Isuse, jer me ti do dna poznaješ i ljubiš me onakvog kakav jesam. Tvoje prijateljstvo me čini novom osobom.
3. Hvala Isuse jer si Ti Jaganjac Božji koji oduzima grijehe svijeta. Tebi mogu povjerljivo prići, znajući da mi opraštaš uvijek, da me ispričavaš i braniš. Oslobodi me, posebno od grižnje savjesti prouzročene zabludama i seksualnim zloupotrebama. Očisti sve što je nastrano.
4. Prikazujem ti, Gospodine, sve trenutke žalosti i samoće mog života, sva stanja depresije koja poznajem. Ti si jedini koji ih možeš raspršiti. Dođi, ispuni svjetlošću, mirom, snagom i ljubavlju svu prazninu koju nađeš u meni, ispuni me Duhom Blaženstava.
5. Gospodine, dolazim Tebi da poraste moja vjera i nada. Oslobodi me obeshrabrenosti, duhovnog umora, trošenja, rastresenosti. Obuci me u snagu svoga Duha, jer "kada sam slab, onda sam jak" (2 Kor 12,10) tvojom milošću. Zahvaljujući Tvojoj ljubavi u svemu ćemo biti pobjednici (Rim 8,37).
6. Hvala Gospodine za zakon ljubavi i oproštenje koje si nam dao, to je zakon koji nas spašava od osude i kazne. Ti znaš da želim ljubiti i oprostiti kako Ti zapovijedaš. Stoga te molim da me oslobodiš osjećaja agresivnosti, razdražljivosti, srdžbe, kivnosti, mržnje... Ne dopusti da zlo nadvlada dobro; učini da ljubav pobijedi mržnju, da dobro uvijek pobijedi zlo (Rim 12,21).
7. Gospodine Isuse, Ti si svjetlost koja nas pohađa s visine "da obasja one koji stoje u tmini i sjeni smrtnoj i upravi noge naše na put mira" (Lk 1,79). Proglašavam te Gospodarom i Gospodinom moje podsvijesti. Zaposjedni je svojom svjetlošću, ispuni svojim mirom. Uzdižem te za Gospodara i Gospodina svih mojih obrambenih mehanizama, posebno... Učini da padnu pod dahom Tvoga Duha. Nauči me živjeti kao Ti: otvoren pred Bogom, razoružan pred ljudima, naoružan samo za duhovnu borbu.
8. Konačno, Isuse, želim podložiti Tvom Gospodstvu i osloboditeljskom djelovanju Duha sve moje mane: duhan, seks, droga, igre na sreću… Ti si Sin Božji. "Ako nas Ti oslobodiš, bit ćemo uistinu slobodni" (Iv 8,36). "Krist nas je oslobodio da ostanemo slobodni" (Gal. 5,1).

Zaključak: Gospodine Isuse, predajem ti ključeve moga života, moje volje da se ostvare na meni obećanja Očeva: "Poškropit ću vas vodom čistom da se očistite. Očistit ću vas od svih vaših nečistoća i od svih kumira vaših. Dat ću vam novo srce, nov duh udahnut ću u vas! Izvadit ću iz tijela vašega srce kameno i dat ću vam srce od mesa.. Duh svoj udahnut ću u vas da hodite po mojim zakonima i da čuvate i vršite moje naredbe. I nastanit ćete se u zemlji koju dadoh vašim ocima, i bit ćete moj narod, a ja ću biti vaš Bog." (Ez. 36,25-28).

1 Oče naš 1 Zdravo Marijo 1 Slava Ocu

- 01:42 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Razmatranje

Biblijsko razmatranje

Pokušaj naći vremena usred svoje svakodnevice i u tišini pročitaj ovaj odlomak iz Svetog Pisma i razmisli o njemu. Razmisli o pitanjima. Probaj naći nekoga i s njim podijeli svoja razmišljanja. Neka iz razmišljanja iznikne tvoja osobna molitva kako bi ti bila na blagoslov i tebi i onima s kojima živiš.

Psalam 23: Ni u čemu ne oskudijevam

Jahve je pastir moj:
ni u čem ja ne oskudijevam.

Na poljanama zelenim
on mi daje odmora.
Na vrutke me tihane vodi
i krijepi dušu moju.
Stazama pravim on me upravlja
radi imena svojega.

Pa da mi je i dolinom smrti proći,
zla se ne bojim, jer si ti sa mnom.
Tvoj štap i palica tvoja
utjeha su meni.

Trpezu preda mnom prostireš
na oči dušmanima mojim.
Uljem mi glavu mažeš,
čaša se moja prelijeva.

Dobrota i milost pratit će mene
sve dane života moga.
U Jahvinu ću domu prebivati
kroz dane mnoge.

Ovaj Psalam 23 je poseban. Jednostavna, pouzdana molitva s jednostavnim slikama koje iskazuju Božju ljubav i brigu za čovjeka na njegovom životnom putu.

Zaustavi se na riječima: "Ni u čemu"! Ni u čemu ne oskudijeva onaj koji se pouzdaje u Boga. Sve što mu treba jest Bog. On je tvoj Pastir koji te krijepi, hrani, koji ti daje odmor. I duši i tijelu. Osjećaš li umor, osjećaš li da ne možeš dalje. Dopusti da te Bog odmori, da te okrijepi. Za danas, za sutra.

U psalmu se spominju i opasnosti. Na tvom životnom putu je mnogo opasnosti. Ako budeš išao sam kroz život onda si u velikoj opasnosti. Neka Bog bude tvoj suputnik, zaštitnik, skrbnik … Neka te On prati i brani. Neka te oslobodi straha.

Neka te prate dobrota i milost u sve dane tvog života.

• Na koje te životne situacije podsjeća psalam?
• Kako ići stazama pravim usred životnih briga?
• Kako daješ Bogu mogućnost da te odmori i obnovi tvoje snage?

- 00:51 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  svibanj, 2008 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Prosinac 2009 (3)
Studeni 2009 (16)
Listopad 2009 (4)
Rujan 2009 (13)
Kolovoz 2009 (13)
Srpanj 2009 (15)
Lipanj 2009 (10)
Svibanj 2009 (11)
Travanj 2009 (15)
Ožujak 2009 (20)
Veljača 2009 (1)
Siječanj 2009 (1)
Prosinac 2008 (3)
Studeni 2008 (8)
Listopad 2008 (10)
Rujan 2008 (18)
Kolovoz 2008 (11)
Srpanj 2008 (15)
Lipanj 2008 (22)
Svibanj 2008 (16)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Živim, ali ne više ja, nego živi u meni Krist

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Cool Graphics
ZAJEDNICA EMANUEL
"Evo, Djevica će začeti i roditi sina i nadjenut će mu se ime Emanuel – što znači: S nama Bog" Lk 1,23

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Zajednica Emanuel nastala je 21. kolovoza 2001. nakon nekoliko seminara duhovne obnove na području Hercegovine, koje su imali članovi zajednice Dobri Pastir i o. James Manjackal. Nekoliko se članova zajednice okupilo u želji da nakon ovih seminara duhovno raste, jer su smatrali kako se ne smije stati i ostati samo na tom prvom koraku. Željeli su produbiti svoje iskustvo Boga kroz molitvu, sakramente, Sveto Pismo i zajedničko druženje. Zajednica je rasla i duhovno i u ljubavi i želi to još više. Stalno su se priključivali novi članovi, te se osjetila potreba sa svima podijeliti ono što smo i sami doživjeli: susret sa živim Bogom. Počeli smo organizirati Seminare života u Duhu unutar zajednice i kroz taj stupnjeviti rast još smo više upoznali Boga, Božju snagu, Božju ljubav – ljubav koja liječi. Upoznali smo više Sveto Pismo, ušli dublje u spoznaju sakramenata, posebno svete Euharistije.

Znamo da ovdje ne smijemo stati. Želimo još više rasti. Poznato nam je kako je cijeli život od rođenja do smrti proces neprestanog obraćenja, znamo da još više trebamo rasti u ljubavi i radosti i zato želimo biti u Isusovoj školi, biti Njegovi učenici, ali i svjedoci Njegove prevelike ljubavi koju nam je iskazao predavši se za nas. Svjesni toga želimo mu uzvratiti svojom ljubavlju. U budućnosti imamo velike planove, karizmatske sastanke povezati s misnim slavljem i uz Božju pomoć nadamo se još većem rastu.

Svjesni smo i svoje snage i svojih slabosti. Snagu tražimo u Isusu Kristu, a za svoje slabosti molimo se da nas On sam usavrši i posveti i da se kroz naše ljudske slabosti očituje Njegova snaga i moć. Svjesni smo da bez Njega ne možemo učiniti ništa, stoga naše ime i govori sve: EMANUEL – BOG S NAMA. On je s nama i za nas i u Njemu možemo sve.

Emanuel je prije svega otajstvo utjelovljenja – Bog dolazi u susret svom narodu, u pomoć svojoj izgubljenoj djeci i da ih spasi postaje jedan od njih, Isus Krist, vječni Bog uzeo je naše ljudsko tijelo da nam bude blizu, da bude s nama, da uzme naše slabosti, bolesti, grijehe, da nas oslobodi.

Ono što smo iskusili na sebi ne želimo zadržati za sebe, želimo to dati i drugima da osjete Kristovu ljubav i nazočnost u svom životu i zato molimo stalno za Božji blagoslov i za trajni izljev Duha Svetoga da dođe i obnovi lice zemlje.

Članovi Zajednice su iz mnogih mjesta Hercegovine. Svima smo otvoreni i svi su dobrodošli. Za sve imamo otvoreno srce i na sve zazivamo Božji blagoslov.

Zajednica Emanuel

Free Image Hosting at www.ImageShack.us



Get your myspace counter


Visitor locations