STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA - SHZ

12.02.2017., nedjelja


PRESUDA KOJOM JE DALMATINSKA BANKA (OTP BANKA) VRATILA OSNIVAČKE DIONICE BAGATA
STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA ZADARSKE ŽUPANIJE

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

PRESUDA KOJOM JE DALMATINSKA BANKA (OTP BANKA) VRATILA OSNIVAČKE DIONICE BAGATA



Dostavljamo hrvatskoj javnosti PRESUDU u kojoj je Trgovački sud u Splitu, 22. veljače 2000. godine presudio da je DALMATINSKA BANKA D.D. dužna vratiti „BAGATU“ precizna mehanika d.d. Zadar 1.437 osnivačkih redovnih dionica, te iste knjižiti u Knjizi dionica kao vlasništvo „Bagat“ precizna mehanika d.d. Zadar.

Također, u obrazloženju presude Trgovački sud u Splitu je zaključio da tuženik (Dalmatinska banka) nije imao osnova ni u zakonu ni u ugovoru za raspolaganje dionicama tužitelja (Bagat Precizna mehanika).

Od 140 osnivača Dalmatinske banke, OTP banka je isplatila samo poduzeće „Bagat Precizna mehanika d.d. u stečaju“ u iznosu od 55.150.242,42 kuna. Zašto samo jednog osnivača „Bagat Precizna mehanika“? Zato jer je samo Bagat podnio tužbu radi utvrđenja ništavosti Ugovora o prijenosu dionica i radi vraćanja dionica, a ostali osnivači nisu ni podnosili tužbu jer je to u pretvorbi društvenih poduzeća odgovaralo pojedincima i grupama, da se zemlja što prije opljačka.

Kad je Banka vidjela da gubi spor i da bi naknada štete bila oko 100 milijuna kuna, OTP banka i Bagat Precizna mehanika d.d. u stečaju zaključili su SPORAZUM 27.02. 2008. godine o mirnom i dogovornom razrješenju spora te je OTP banka tim sporazumom isplatila Bagatu naknadu štete u iznosu 55.150.242,42 kuna. Na isti način OTP banka kao pravni sljednik Dalmatinske banke treba vratiti i osnivačke dionice ostalim osnivačima, njih 139, i isplatiti im naknadu štete kao što je isplatila naknadu štete i poduzeću Bagat Precizna mehanika.

Link PRESUDE o vraćanju osnivačkih dionica „Bagatu“ precizna mehanika d.d. Zadar pogledajte ovdje:

https://drive.google.com/file/d/0BwwGMWy8sIsIZmVzTURueGhxTnBkUndObXNEanFrMkVXcjlJ/view?usp=drivesdk


Zadar, 12. veljače 2017. godine



STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA ZADARSKE ŽUPANIJE

- 17:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.