STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA - SHZ

19.07.2012., četvrtak


DAVORA LONČARA PRIJAVILI USKOKU Općinsko zemljište rasprodao gotovo besplatno!

POBUNA MJEŠTANA POLIČNIKA



DAVORA LONČARA PRIJAVILI USKOKU Općinsko zemljište rasprodao gotovo besplatno!

 | Foto: Vox
Slika 1 od 1

Foto: Vox

Autor: Željka Čačko - ZADARSKI REGIONAL

Općina Poličnik na čelu s načelnikom Davorom Lončarom godinama ubire lovorike na račun najboljih rezultata poslovanja, proračuna od nekoliko desetaka milijuna kuna i atraktivne gospodarske zone.  
Upravo zato, tsunami nezadovoljstva grupe tamošnjih mještana i žitelja Zadarske županije koji su s čelnim ljudima Stranke hrvatskog zajedništva došli do frapantnih podataka o proračunskim gubitcima, protuzakonitom raspolaganju i otuđenju državnog zemljišta i bezbrižnom poigravanju s djedovinom Poličanaca, vrlo je brzo ugušen.

Bez prodaje – proračun u minusu

Mještani s kojima smo razgovarali, a koji su nas i pozvali u Poličnik, tvrde kako su nezadovoljni zbog toga što je zemljište prebrzo rasprodano, te smatraju da se mogla postići puno bolja cijena.
Ogorčeni su radom načelnika Davora Lončara, koji u svakoj mogućoj prilici ističe uspjeh poslovne zone Grabi, te rado govori o novcima koji su se pri tom slili u općinski proračun.
Mještani smatraju da je općinsko vodstvo trebalo biti strpljivije, te da je zarada mogla biti veća.
U njihovo ime, kaznenu prijavu je sastavio mr. sc. Miljenko Marić, te je ona proslijeđena USKOK-u.
Komentirajući nezadovoljstvo mještana i razloge koji su ih potakli da zatraže istragu, Marić kaže:
„Sve je počelo još 2009. godine, kada je Općina iskazala višak prihoda u odnosu na rashode u iznosu od 30 milijuna kuna, čime je Davor Lončar postao sinonimom za uspješnog načelnika, uvidom u stvarno stanje proračuna shvatili kako je realan rezultat poslovanja negativan za 2 milijuna kuna. Kako? Ako se iz ukupnog prihoda makne novac od prodaje zemljišta i donacije opće države (ukupnog iznosa 57 milijuna kuna) Poličniku ostaje prihod od ne tako pohvalnih 9 milijuna kuna. Ako mu se uz bok stavi tadašnji rashod poslovanja, u iznosu nešto manjem od 12 milijuna kuna, dolazimo do realnog rezultata poslovanja u ništici.“ – pojasnio je Marić.
Podsjetimo, već ranije su se mještani žalili kako se iz općinskog proračuna vrlo malo ulaže u infrastrukturu mjesta, a stanovnici Dračevca čak su izrazili želju da se odcijepe od Općine Poličnik i pripoje Gradu Ninu.

Povoljna prodaja

Na to ih je potaknula nebriga općinskog vodstva zbog koje su prisiljeni sami plaćati svojim novcem asfaltiranje mjesta, kupnju žarulja za javnu rasvjetu, izgradnju pločnika i slično. 
„Te godine prodano je oko 414 tisuća m2, od čega je utrženo preko 57 milijuna kuna. Istina, država jest prenijela pravo raspolaganja spomenutog zemljišta na Općinu, ali ne da bi se ona potom prodavala kao potpuno bezvrijedna! Naravno da nije bilo teško prodati građevinsko zemljište s kompletnom infrastrukturom za 15 eura po m2. Pa ja bih ga bio osobno kupio da sam imao novaca, tko ne bi?.“ – pita se Marić i upozorava kako metar kvadratni poličanske zemlje prodate za 15 eura na tržištu vrijedi više. 
Skupini nezadovoljnika nikako nije razjašnjiva logika načelnika Lončara, jer tvrde, više je formula kako su se dugoročno mogli prihodovati milijunski iznosi.  

 

IAKO JE BIO NAZOČAN PRILIKOM NAŠEG DOLASKA

Lončar se izbjegao suočiti s mještanima

Prilikom naše posjete Poličniku, susreli smo i načelnika Davora Lončara. Objasnili smo da smo došli porazgovarati s nezadovoljnim mještanima, međutim, umjesto da se pred nama suočio s njima i objasnio im neke svoje poteze, on se brzo udaljio, izbjegavajući ovu temu. 
Međutim, izbjegavati nezadovoljne mještane ne može stalno, te će im odgovore na pitanja morati dati, pogotovo jer se bliže lokalni izbori.


- 15:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.